Ti s-a intamplat vreodata ca un coleg sa isi asume meritul pentru o idee care era de fapt a ta? Ai fost acuzata ca esti prea sensibila, iei glumele prea personal sau esti intrerupta cand vorbesti? Majoritatea femeilor ar raspunde "da".
Cartea "Codul schimbarii: Cum sa vorbesti in asa fel incat barbatii sa asculte" subliniaza ca la locul de munca pot aparea probleme din pricina modului diferit in care comunica barbatii si femeile, si trateaza comunicarea intre persoane de sex diferit, sau mai bine spus lipsa de comunicare, informeaza Reuters.
Autorii, Claire Damken Brown si Audrey Nelson, propun o schimbare de cod, adica utilizarea unor cunostinte din mai multe culturi sau limbaje pentru a comunica. Ei sustin ca diferentele din stilul de comunicare au dus la situatia in care femeilor li se confera mai putina autoritate si putere, si nici nu au aceeasi credibilitate la locul de munca.
"Cea mai mare nemultumire pe care o acuza femeile care activeaza in diverse domenii, in ultimii 30 de ani, ca nu sunt luate in serios", arata Nelson.
Chiar daca multi barbati si-au pierdut locurile de munca in timpul recesiunii, lucrurile nu s-au schimbat. Femeile isi cer scuze mai des, joaca rolul de "mamici" la birou, carora li se destainuie angajatii, si ofera pareri subiective.
Barbatii spun mai multe glume, insa femeile rad mai mult. Barbatii vor solutii la probleme, pe cand femeile vor sa le inteleaga, iar barbatii sunt "avocatul diavolului", in timp ce ele vor sa ajute pe toata lumea.
Chiar si in e-mail-uri, barbatii scriu mesaje scurte si la obiect, pe cand femeile ofera informatii personale si exprima aprecierea si sprijinul in mesaje lungi.
Autorii sfatuiesc femeile care isi doresc sa fie ascultate sa nu isi mai planga de mila si sa isi schimbe drastic atitudinea, sa fie asertive si sa isi formuleze mesajul in asa fel incat barbatii sa le asculte.
Sursa: Ziare.com