Olanda se distinge de celelalte state occidentale printr-o statistica mai putin obisnuita.
Aici se inregistreaza cel mai mare procent de nasteri la domiciliu. Metoda, considerata in alte parti ale lumii depasita si riscanta, nu numai ca este sustinuta de sistemul de sanatate, dar constituie optiunea tot mai multor viitoare mame.
Potrivit AFP, circa 30% dintre olandeze aleg sa nasca in propria casa, asistate de moase, 60% dintre femei opteaza pentru nasterea la spital, iar 10% prefera sa nasca in policlinici specializate.
Datele contrasteaza puternic cu cele din Germania, Franta, Marea Britanie, Belgia si tarile scandinave, unde numai 2% din nasteri au loc acasa.
„Este o chestiune de atitudine. Femeile imi spun: mama mea si-a nascut toti copiii acasa si totul a mers fara probleme. De ce m-as duce eu la spital?”, spune presedintele Asociatiei moaselor din Olanda, Sjaak Toet. „Pentru femei este mai confortabil sa-si aduca pe lume copilul acasa. Nu sunt tracasate ca trebuie sa ajunga la spital”, adauga acesta.
Totusi, nasterile la domiciliu se fac fara anestezie peridurala si fara administrarea de analgezice. Explicatia: numai medicii au dreptul sa foloseasca aceste metode. Dar pentru femei nu pare sa fie o problema. In plus, exista si considerente de natura financiara.
Potrivit abordarii olandeze, graviditatea nu este o boala, iar asigurarea de sanatate nu acopera in totalitate taxele percepute de spital decat daca este vorba despre o urgenta medicala, iar mama si copilul sunt externati, de regula, in ziua nasterii.
Lipsa de moase in Romania
Femeile din Romania nu sunt pregatite sa nasca la ele acasa, acest lucru fiind asociat cu mediul rural, nesiguranta, chinul si saracia. Daca sistemul medical ar fi foarte bine organizat, iar moasele din Romania ar fi dotate cu aparatele de resuscitare pentru bebelusi, nasterile la domiciliu ar fi varianta cea mai comoda si cea mai putin costisitoare.
„Ca Romania sa ajunga la acest nivel ar trebui refacut sistemul de educatie pentru moase. Acestea ar trebui sa fie atat de bine pregatite incat sa nu puna in pericol sanatatea mamei si pe cea a copilului”, spune moasa Vania Limban, de la Spitalul Universitar Bucuresti, pregatita la Scoala de Moase din Amsterdam.
Vania Limban povesteste ca a fost solicitata sa asiste nasteri la domiciliu, insa a refuzat pentru ca legea nu e definitivata. „Gravidele ar trebui sa fie incurajate sa nasca natural macar in spitale, unde se practica exagerat cezariana”, spune ea.
Sursa: evz.ro