DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Mai bine medic de tara in strainatate decat medic in tara

In jos 
AutorMesaj
cora
Staff Officer
Staff Officer
cora


feminin
Numarul mesajelor : 160
Varsta : 46
Reputatie : 0
Puncte : 6414
Data de inscriere : 13/12/2006

Mai bine medic de tara in strainatate decat medic in tara Empty
MesajSubiect: Mai bine medic de tara in strainatate decat medic in tara   Mai bine medic de tara in strainatate decat medic in tara Icon_minitimeDum Feb 10, 2008 11:31 am

Mai bine medic de tara in strainatate decat medic in tara Medicromanzf9

Sosirea lui Lucian Popoviciu în sătucul Seboncourt contribuie la salvarea crizei de cadre medicale din Franța.

Un medic român care a lucrat până mai ieri într-un dispensar sătesc a devenit vedeta unui sătuc din nordul Franței, pentru că s-a oferit să profeseze la cabinetul local, rămas fără doctor de aproape un an. Integrarea României in UE le-a facilitat medicilor și asistentelor drumul spre țări aflate în criză de personal medical.
Primarul sătucului Seboncourt este în campanie electorală, iar sosirea medicului român Lucian Popoviciu i-a venit ca o mănușă: comunitatea este încântată, iar ziarele și televiziunile stau pe capul lor de-o săptămână. Prin intermediul televiziunii, pe medicul român l-a cunoscut toată Franța, iar știrea difuzată de Agenția France Presse a făcut înconjurul lumii.

Dr. Popoviciu a fost primit cu brațele deschise în Seboncourt, deși 25% dintre localnici au votat cu Jean-Marie Le Pen, de la Frontul Național, de extremă-dreaptă, care militează pentru restricții majore impuse imigranților și a fost deseori acuzat de antisemitism și xenofobie. Lucian Popoviciu are 40 de ani, a terminat cu media 9,64 Facultatea de Medicină din Timișoara și a ajuns în Franța - la 2.000 de kilometri distanță de România - cu un Logan, condus de tatăl său, Petru, în vârstă de 80 de ani.

Vâlvă mare în Seboncourt

În două rânduri au ajuns în Seboncourt dr. Lucian Popoviciu și tatăl său. Prima dată, în noiembrie 2007, când au discutat cu primarul Gerard Feuillette detaliile mutării lor în Franța. „Ne-au acordat o atenție deosebită, numai că birocrația la ei e mai mare decât în România și se mișcă încet ăștia aici. Primarul ne-a promis un apartament cu patru camere mobilat complet, dar când am ajuns aici am constatat că nu avea baie!“, a povestit pentru EVZ Petru Popoviciu, amuzat, în timp ce fiul său se afla în cabinetul medical cu un reprezentant al autorităților locale.
„Cabinetul, în schimb, este excepțional dotat, are aparatură foarte modernă, de era să ne prindem degetele în ea“, glumește bătrânul. De când cei doi români au pus piciorul în sătucul ăsta, toată presa a năvălit pe ei. „S-a făcut vâlvă mare aici, mai ales că se apropie alegerile... Eu sunt mai retras, nu prea îmi place“, spune Lucian Popoviciu.

„Era mai ciudat, dar foarte bun medic“

Înainte de a ajunge în Franța, medicul român a avut o carieră cu un traseu sinuos. După ce a terminat facultatea, și-a făcut rezidențiatul pe specializarea medicină de familie, trei ani și jumătate, la Spitalul Județean Timișoara. „Apoi am fost reprezentant medical al unei companii de produse de alergologie, după care am participat la mai multe schimburi de experiență - deci am lucrat ca medic, dar fără plată - în spitale din Germania, Turcia și Budapesta“, își rezumă Lucian Popoviciu preumblările medicale.
În urmă cu cinci ani a hotărât să fie medic de țară și s-a mutat în satul Totești, județul Hunedoara. A preluat dispensarul de acolo și a primit locuință de serviciu. „Este o regiune bătută de soartă din punct de vedere economic. Oamenii nu au de muncă, nu există investitori în zonă... Nu prescriam prea multe concedii medicale, haha!“.
Deși a văzut de sănătatea localnicilor timp de cinci ani, nu a reușit să se integreze în lumea satului. Primarul Toteștiului, Ion Cozac, are rezerve în a vorbi despre el: „Să-i fie bine acolo unde s-a dus. Nu am ce să vă spun... Era mai ciudat, așa... dar, din punct de vedere profesional, era foarte bun. Acum, că a plecat cam intempestiv, îi ține locul, parțial, o doctoriță care face și în satele vecine. Om vedea“.

„Purtam pistol la mine“

Dintre locurile din România, în Timișoara s-a simțit Lucian Popoviciu cel mai bine. „Acolo am avut parte de liniște și pace“, spune el, precizând că unul dintre motivele pentru care a plecat din România este lipsa securității personale. „Am fost de mai multe ori agresat în trenuri sau pe stradă, sunt prea multe furturi și violențe în România, și de aceea purtam cu mine în permanență un pistol. Legal!“. De Timișoara este legat sufletește și tatăl său, Petru Popoviciu, fost profesor de istorie și filosofie.
Are accent moldovenesc și nu se sfiește să spună că e basarabean, venit în România în 1944. Bătrânul este alături de fiul său peste tot, căci Lucian nu și-a întemeiat o familie. „Eu i-am fost dădacă, să spunem așa, noi am făcut multe împreună, am călătorit în toată lumea, de la Leningrad până la capătul Europei și cred că s-a obișnuit cu drumurile și are, ca și mine, dor de ducă. Și a uitat că există și posibilitatea întemeierii unei familii“, râde bătrânul șugubăț.

Vor sta în Franța cât le va fi bine

Cât vor sta în Franța, la Seboncourt. Nici ei nu știu și nici nu-și pun problema. Lucian spune că, dacă nu-i va merge bine aici, are „acoperire“, poate lucra în Germania. Știe limba germană cât să se descurce, mai știe ceva engleză, iar franceza și maghiara le vorbește fluent. Tatăl său, deși are 80 de ani, este gata oricând să-și facă bagajele ca să-și însoțească fiul: „Un prieten de-al meu spune «când se obrăznicește șeful, plec»“.

Criza de medici in Franta

Ar putea să câștige și 9.000 de euro!

În Franța există un număr foarte mare de medici români, printre care și chirurgul Sorin Vartolomei, plecat din țară încă din 1990. Acesta lucreză acum în Spitalul „Saint Georges“, orașul Nice, și spune că există o mare criză de medici în Hexagon. „În Franța este o penurie de medici în acest moment, iar faptul că un medic din România ajunge într-un sat de-aici este un lucru normal, în condițiile în care puținii medici francezi vor să lucreze în marile orașe“, spune medicul chirurg Sorin Vartolomei. Acesta a plecat în condiții mult mai dificile din România decât Lucian Popoviciu și crede că medicii care sunt acum în România și vor să lucreze în altă țară au acum șanse infinit mai mari decât aveau cei din generația sa.
„Eu am plecat imediat după Revoluție și a fost foarte dificil. Am dat toate examenele de echivalare, a trebuit să refac toate studiile medicale de bază, și să fac studii de chirurgie de la capăt. România era foarte departe de UE, și echivalarea studiilor era necesară ca să poți lucra în Franța. Nu îmi pare rău însă, pentru că am beneficiat de o formare în școala franceză și nu a fost deloc rău. Nu e niciun secret că sistemul de învățământ medical de aici este mai bun decât cel din România“, explică Vartolomei.
Chirurgul din Nice spune că atât Lucian Popoviciu, cât și alți medici români au acum o șansă imensă. „Este foarte simplu pentru ei să se angajeze, față de cum a fost pentru mine. Acum e suficient să facă o cerere către prefectură, și se pot angaja cu diplomele din România“, mai spune Vartolomei. Despre beneficiile financiare, chirurgul din Nice explică: „Câștigul este variabil, iar pentru un medic de la țară este de minimum 2.500 de euro. Însă, în funcție de numărul de pacienți și de orele pe care le lucrează, ar putea să ajungă și la 6.000 sau chiar 9.000 de euro pe lună“, anticipează Vartolomei.

Interviu

Doctorul român pasionat de cercetarea HIV-SIDA spune că nu cunoaște încă specificul medical al zonei, dar că va avea de-a face cu mulți consumatori de droguri
Reporterul: Cum ați ajuns medic din satul hunedorean Totești tocmai în Franța, la Seboncourt?
Dr. Lucian Popoviciu: Astă-vară, în august, am făcut cu tatăl meu un tur prin șapte țări din Europa, ca să ne facem o idee despre cum ar fi dacă ne-am muta din România. Am văzut că ar fi mai bine ca la noi și am încercat să-mi găsesc un loc în care să lucrez ca medic. Am apelat la început și la niște companii de intermediere, dar s-au dovedit niște escroci. M-am lămurit și cât de competenți sunt când cineva a încercat să mă trimită, tot în Franța, într-o zonă unde era excedent de medici. Am renunțat la intermediari, am găsit postul acesta la Seboncourt și am aplicat. Consiliul medicilor mi-a validat diplomele și așa am ajuns în Seboncourt.

Ce fel de cabinet medical veți avea?

Sistemul medical este diferit în Franța față de România. Nu voi lucra într-un dispensar, cum sunt la noi în sate. În Seboncourt este un fel de policlinică cu plată. Aici este o tradiție să ai medic în fiecare zonă, să nu fie lăsați pacienții „în ploaie“, iar medicul lor ieșise la pensie.

Cât câștigați în România și cât veți câștiga în această localitate?

În țară făceam, cu aproximație, 600 de euro lunar, dar aici nu pot spune cât voi câștiga, se calculează în funcție de numărul de pacienți și de prețul serviciilor. În localități similare cu Seboncourt, un medic poate câștiga câteva mii de euro pe lună.

Cu ce diferă specificul zonei, față de satul Totești, din punctul de vedere al afecțiunilor?

Satul Totești este într-o zonă intramontană, și afecțiunile predominante acolo sunt cele reumatice și, pentru că producția de prune era bună, multe persoane aveau boli ce decurg din consumul mare de alcool. În Seboncourt este zonă deluroasă și nu e producție viticolă... Nu cunosc încă specificul medical al zonei, știu însă că sunt destul de mulți consumatori de droguri.

Eminent

Student de nota zece în Timișoara

Doctorul Lucian Popoviciu a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara între anii 1988 și 1994, unde a fost unul dintre studenții eminenți ai instituției, susține rectorul Ștefan Drăgulescu. Studentul Popoviciu a terminat cei șase ani de facultate cu media generală 9,64, având, de regulă, numai note de 10 și nouă. „A avut o aplecare deosebită pentru partea practică a medicinei, se observă din notele obținute, în majoritate de 10“, susține rectorul UMF.
La finele facultății, studentul Lucian Popoviciu și-a ales ca temă pentru lucrarea de diplomă un subiect rarisim la acel moment în România; respectiv impactul virusului HIV la copii. A obținut cu lucarea lui de diplomă un onorabil 10. Profesorul doctor Lucian Negruțiu, unul dintre cei doi coordonatori ai lucrării sale de diplomă, își amintește de el. „A realizat o lucrare complexă. Ulterior, după ce a plecat din țară, m-a mai sunat și de fiecare dată discutam despre pasiunea lui medicală față de HIV și SIDA“.

Salvare
Primarul satului căuta un medic de un an

La Seboncourt, localitate cu 1.160 de locuitori, căutarea unui medic pentru cabinetul sătesc s-a dovedit a fi o adevărată aventură. Primarul Gerard Feuillette a povestit cum a postat anunțuri din Europa și până în Asia și Africa. „Aproape întregul an 2007 l-am dedicat acestui lucru. Am contactat facultăți și reviste de specialitate din Franța, dar nici o șansă. Aici, absolvenții își caută loc în orașe. Așa că am continuat să ne interesăm în Belgia, Austria, Polonia, Lituania, România, Algeria, Tunisia, Liban și Siria“, spune edilul.
În final, l-au găsit pe românul Lucian Popoviciu. „Sunt bucuros că e nu doar medic, ci și un foarte bun vorbitor de franceză, lucru important în meseria lui de acum încolo. Va începe consultațiile pe 15 februarie, dar sper că va rămâne mulți, mulți ani aici“, adaugă primarul Feuillette. Pentru cei din Seboncourt, globalizarea naște însă paradoxuri.
De curând, fabrica de filtre de aer pentru autovehicule din localitate a hotărât să-și delocalizeze o parte a producției în România. Din cei 250 de angajați vor mai rămâne astfel doar 120. Dar Gerard Feuillete este tranșant: „Acestea sunt vremurile, cu bune și cu rele“.
Sursa evz.ro
Sus In jos
 
Mai bine medic de tara in strainatate decat medic in tara
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Planul UE de relansare economica
» Sa incercam sa-l ajutam pe acest medic!
» mai mult de plans decat de ras!
» Biserici pentru romanii din strainatate
» Romania tara mea

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: NEWS-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente