În Evul Mediu, chimistul Paracelsus introducea florile și frunzele de păducel în celebrele elixiruri de tinerețe și de viață lungă. În toate țările Europei și ulterior în întrega lume, păducelul a devenit cunoscut ca planta vieții sau a tinereții veșnice, având aceleași virtuți ca și Ginsengul la asiatici.
Specialiștii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei și la proprietățile tămăduitoare excepționale constatate la persoanele vârstnice, cu inima șubrezită. De aceea, bătrânii francezi beau zilnic cel puțin un ceai de păducel, convinși că le prelungește viața cu minimum 10 ani.
În România s-a păstrat o veche tradiție, transmisă încă de la daco-romani, care omagiază proprietățile miraculoase ale păducelului. Se spune că la sărbătorile primăverii din timpul înfloririi plantelor de mai, tinerii care au primit mărțișoare la 1 Martie căutau un păducel mai înalt, de ramurile căruia agățau mărțișorul cel mai drag „pentru ca în tot anul să fie frumoși ca florile, norocoși, feriți de boli și de deochi“. Efectul ocrotitor se va păstra până în primăvara următoare, prin firul bicolor al mărțișorului care ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
Medicina tradițională de la noi folosește preparatele din păducel la peste 50 de afecțiuni maladive, în principal la cele cardiace și nervoase.
Izvoarele de sănătate își au originea în primele zile ale lunii mai când păducelul, un arbust spinos și uscățiv, se încarcă cu mantia albă a florilor transformându-se din cenușăreasa dealurilor într-o zână frumoasă, înveșmântată într-un voal alb și parfumat. Câteva zile, văzduhul se umple cu albul milioanelor de petale purtate de adierea vântului de primăvară.
Învățați să recunoașteți planta!
Păducelul este un arbust spinos, uneori arborescent, cu frunze lobate și flori albe-crem, uneori roze, frumos mirositoare, grupate în buchete. În clasificarea botanică face parte din familia Rosaceae (ca și măceșul) și cuprinde circa 250 de specii răspândite în toată lumea, majoritatea cu proprietăți medicinale, dintre care în România se găsesc cinci specii, cu denumiri populare de păducel, gherghin, gherghinar, mărăcine alb, mălăeț și mălaiul cucului.
Crește în toată țara, mai mult în sudul și estul țării, din zona de câmpie până în ariile submontane, răspândită în liziere, crânguri, tufărișuri, poieni, margini de pădure și pe versanții însoriți, urcând până la altitudinea de 1.400 metri.
Organele vegetale utilizate în scopuri terapeutice sunt florile, frunzele și fructele. Florile se culeg manual, împreună cu frunzele în buchete, la începutul înfloririi, pe timp însorit, după ce s-a ridicat roua, între orele 11-15. Se transportă în săculeți de pânză și se usucă la umbră, în strat subțire, cu întoarcere zilnică pentru a evita degradarea, de preferință în poduri acoperite cu tablă. Artificial se usucă la temperaturi sub 350C.
Fructele cărnoase, comestibile se recoltează manual, fără peduncul, de preferat toamna, după căderea brumei, când sunt bine coapte și au culoarea roșie și gustul dulceag, ușor acru-astringent, datorită conținutului în vitamina C.
Fructele se deosebesc de alte fructe roșii de toamnă prin aceea că păstrează resturile sepalelor în partea superioară. Uscarea se face la umbră în încăperi încălzite și bună aerisire, iar artificial la temperaturi sub 350C pentru flori și 700C pentru fructe, cu ventilație continuă. Randamentul la uscare este 5:1 la flori și 2,5:1 la fructe.
Se recomandă evitarea culegerii florilor și a fructelor de la tufele situate în vecinătatea imediată a drumurilor intens circulate.
Conținut bogat în substanțe bioactive
Puține plante conțin în organele vegetale o atât de mare diversitate de substanțe bioactive care imprimă efecte directe asupra aparatului cardiovascular și asupra sistemului nervos. Cel mai activ este acidul crataegic, un compus triterpenic format din trei acizi organici (cratagolic, neotegolic și acantolic). Alte proprietăți terapeutice derivă din acțiunea unor derivați flavonoidici și antocianici, diferiți acizi (ursolic, oleanolic, clorogenic, cafeic, citric, tartric), taninuri de natură catehinică și amine biogene (tiramină, amilamină, trimetilamină, feniletilamină).
Parfumul florilor este dat de un ulei eteric, bogat în aldehidă anisică, cu acțiune sedativ-cardiacă, asemănătoare valerianei. De mare importanță este și conținutul în vitamine (C și B) și în săruri minerale.
Proprietățile terapeutice
Păducelul are însușiri multiple, pe măsura conținutului foarte variat de principii active existente în flori, frunze și fructe. În primul rând sunt luate în considerare acțiunile exercitate asupra aparatului cardiovascular: vasodilatatoare în special la nivelul vaselor coronariene și periferice, hipotensive, brahicardizante, tonic-cardiace și tonotrope asupra miocardului datorită compușilor flavonici.
În sistemul nervos central acționează prin efecte sedative, antispasmodice și ușor hipnotice. În plus acționează ca bronhodilatator, febrifug și stimulator al respirației.
Alină bolile inimii
Efectele tămăduitoare ale produselor sunt asigurate de amestecul complex al principiilor active care acționează sinergic asupra diferitelor afecțiuni maladive.
Se pare că nu există în natură un prieten mai bun al inimii decât păducelul, care intră în rândul remediilor cu cea mai mare eficiență în prevenirea și tratarea bolilor cardiace și vasculare, mai ales dacă au la bază un substrat nervos.
Dintre aceste afecțiuni pot fi menționate:
- insuficiență cardiacă manifestată prin miocardită, cardiopatie ischemică (dureroasă sau nedureroasă) și riscul acceselor de angină pectorală (Angor pectoris);
- hipertensiune arterială și tensiune oscilantă care sunt reglate prin îmbunătățirea vascularizației, în urma vasodilatației arteriale, coronariene și periferice;
- tulburări de ritm cardiac cu extrasistole, palpitații, tahicardie paroxistică, aritmii, spasme vasculare și bufeuri congestive;
- ateroscleroză coronariană cu blocarea sau reducerea fluxului de sânge oxigenat de la inimă spre creier, tratamentele având rolul de a îmbunătăți circulația la nivelul scoarței cerebrale și de a preveni accidentele cerebrale (congestie);
- nevroze cardiace și stări de excitabilitate cu aritmie perceptibilă.
În toate aceste boli cardiovasculare, efectele benefice ale tratamentelor cu preparate din păducel sunt recunoscute de toți medicii terapeuți, care apreciază acțiunea stimulatoare asupra activității inimii bolnave, și întărirea forței de contracție, mai ales după sechele post-infarct. În bolile cardiace degenerative se inhibă pătrunderea ionilor de calciu în celulele miocardice și se reia nutriția optimă a mușchiului cardiac.
Calmează afecțiunile sistemului nervos
Un tratament bine condus are un rol esențial în calmarea sistemului nervos, intervenind în:
- stări de nervozitate și distonii neurovegetative (spaime, atacuri de panică, amețeli, migrene, țiuituri în urechi);
- emotivitate excesivă la persoane cu labilitate psihică, sensibile, irascibile și permanent agitate;
- insomnii, dureri de cap, oboseală, stări de anxietate și depresie psihică;
- agresivitate și tulburări de comportament la copiii impulsivi, cu tendințe spre bătăi, distrugeri, țipete, violență verbală.
S-a constatat că păducelul are un rol important în oxigenarea și hrănirea celulelor nervoase, mărind capacitatea de apărare a organismului.
Combate tulburările de pubertate
De multă vreme au fost constatate acțiunile favorabile în prevenirea și combaterea tulburărilor de pubertate și de menopauză cu bufeuri, insomnii sau stări de nervozitate și neliniște la femei.
Alte efecte au fost evidențiate în reducerea colesterolului, în unele afecțiuni degestive (diaree, dizenterie, dispepsii, litiază biliară), iar în uz extern, contra unor boli de piele (panarițiu, lichen, bătături, mâncărimi pe tălpi și între degetele picioarelor).