LEX Junior
Numarul mesajelor : 79 Localisation : pe Terra Emploi : in lumea ideilor Loisirs : cunoasterea Reputatie : 0 Puncte : 6324 Data de inscriere : 03/08/2007
| Subiect: DESPRE ARTELE MARTIALE Sam Aug 25, 2007 10:06 pm | |
| in zilele noastre artele martiale sunt vazute ca un sport violent, agresiv care are drept scop infrangerea adversarului sau demonstrarea puterii celui care le practica. artele martiale au fost americanizate si occidentalizate. ele sunt practicate intr-o forma alterata si degenerata care a inspirat lupte de genul mortal kombat sau altele. era si normal pt. ca un occidental sau american pricepe mai greu toata aceasta filosofie a unor "arte". iata un articol Filozofia artelor marțiale din ChinaMaeștrii antici au determinat în baza experienței 3 factori care exercită o influență decisivă asupra deznodământului luptei: viteza, forța și tehnica. De regulă, cel mai important factor este viteza, și cel care o posedă poate cu ușurință să lovească în centrele de importanță vitală ale adversarului și să se retragă înainte ca adversarul să recurgă la contraatac. Chiar dacă nu posedați o putere fizica mare și tehnica este slabă, viteza dă șanse reale să faceți vătămări serioase adversarului. Aceasta se explică prin faptul că pe corpul uman se află multe regiuni de importanță vitală, cum sunt ochii, stinghia și gâtul, vătămarea cărora nu necesită mare putere. Dacă posedați deja iscusința vitezei, aveți nevoie de putere. Fără ea, chiar dacă și aveți o viteză și tehnică bună, atacurile și apărarea nu vor fi pe deplin efective. Dezvoltarea puterii musculare nu trebuie să aibă loc în detrimentul vitezei, iar sporirea vitezei nu trebuie să micșoreze puterea mușchilor. În cele din urmă, metodele pe care le utilizați în antrenamente, trebuie să corespundă tehnicilor, caracteristice pentru stilul ales. Spre exemplu, în stilurile Vulturului și Cocostârcului este foarte important să faceți accent pe viteză și puterea de apucare. Luptătorilor chinezi le este cunoscut un proverb: “În primul rând – curajul,în al doilea – puterea, într-al treilea – kung-fu”.
- “În exterior antrenează tendoanele, oasele și pielea; în interior antrenează o înghițitura de tzi”
- “Stilurile exterioare merg de la tare la suplu, iar cele interioare – de la suplu la tare. Căile sunt diferite, dar scopul final – unul și același”.
În artele marțiale din Orient se pune accent pe antrenarea tzini, în timp ce această concepție precum și metoda corespunzătoare de antrenare este aproape necunoscută în alte țari. În China, tzini este criteriul de bază pentru aprecierea stilurilor de luptă și măiestriei luptătorilor – cât de profunda este înțelegerea ei și cât de bună este aplicarea ei. În stilurile tare-suplu mușchii și tendoanele rămân relaxate, iar mișcările ușoare, dând posibilitate ca tzi să circule fără piedică din Dyantian-ul de jos în extremitățile corpului. Chiar înainte ca atacul să ajungă la corpul adversarului, mușchii și tendoanele dintr-odată se încordează. Acest tip de putere trece de la tare la suplu. Proverbul îl compara cu vița de vie. Puterea dură și în același timp suplă provoacă vătămări atât exterioare, cât și interioare. Cu toate că corpul fizic este relaxat, puterea condusă prin el are un efect maxim distrugător și pătrunzător. Filozofia de bază a artelor marțiale din China rezidă în stoparea luptei. Scopul final al practicării artelor marțiale constă în găsirea sensului vieții.Indiferent ce drum alegeți, pentru atingerea unui nivel înalt de spiritualitate va trebui să înfruntați inamicul vostru principal – dumneavoastră înșivă. Unica posibilitate de a-l învinge este disciplina de sine și înțelegerea vieții. Toată experiența noastră de viață este un proces unic de învățare și de pătrundere în esența spiritului. Orice artă ați studia, trebuie să înțelegeți că sensul învățăturii e să simțiți și să acumulați esența artei. La oricare activitate trebuie să participați cu tot sufletul, să o simțiți , să pătrundeți în ea și să o trăiți. Abia atunci veți putea afirma că o înțelegeți. În lipsa unui sentiment adânc și înțelegere, artele practicate de dumneavoastră vor fi zadarnice și lipsite de sens. Secretul cel mai mare de obicei se ascunde intr-un loc cel mai bine văzut, pentru a-l obține este nevoie de judecată continuă și practică. Proverbul chinezesc spune: “Elevul caută trei ani un bun profesor, iar profesorul trei ani testează pe ucenic”. Morala de luptă (Uda) are două aspecte – morala faptei și fapta minții. Morala faptei include în sine: smerenie, respect, viața dreaptă, încredere și devotament. Fapta minții constă din: voință, rezistență, perseverență, răbdare și curaj.
- Pentru a fi smerit, trebuie stăpânit simțul mândriei. În China se spune: “Mândria pierde, smerenia aduce beneficii'.
- Respectul este baza relațiilor cu oamenii. Relațiile armonioase sunt posibile numai datorită respectului. Însă cel mai important fel de respect este respectul față de sine. Dacă nu vă respectați, atunci cum puteți respecta pe alții și să așteptați respect din partea lor? Respectul trebuie meritat, nu puteți ruga sau cere să fiți respectați. În China se spune: “Cel care se respectă pe sine și pe alții, va fi și el la rândul său respectat.”
- Viața dreaptă este modul de trai. Viața dreaptă înseamnă, că dacă trebuie să faceți ceva, o faceți fără ezitare, iar dacă este ceva ce nu trebuie sa faceți, atunci nu faceți asta niciodată. Trebuie să vă conduceți de spiritul înțelepciunii, și nu de emoții. Atunci veți găsi echilibrul sufletesc și nu veți simți vinovăție.
- Încrederea. Ca să ai încredere trebuie să fii vrednic de încredere, și să ai încredere în sine. Trebuie să deveniți personalitate - persoană, în care alți oameni să aibă încredere. Încrederea este baza prieteniei și a respectului. Încrederea reciprocă se câștigă cu greu, dar și foarte ușor poate fi pierdută. Încrederea în tine însuți este rădăcina încrederii în propria forță. Trebuie sa învățați să educați încrederea în sine și s-o demonstrați în exterior. Numai așa veți putea câștiga încrederea și respectul altor oameni.
- Devotamentul este rădăcina încrederii. Trebuie să păstrați devotamentul profesorului și prietenilor dumneavoastră, și ei la rândul lor trebuie să vă fie fideli. Devotamentul face posibilă încrederea reciprocă. Fidelitatea se construiește pe baza ascultării profesorului.
Morala minții:
- Voința. Pentru a educa o voință puternică este nevoie de timp. Exista procesul de luptă între mintea emotivă și spiritul înțelepciunii. Dacă spiritul înțelepciunii va conduce cu întreaga Dvs. ființă, veți fi capabil să înăbușiți orice fel de neliniște, care vine de la mintea emotivă, iar pentru voință veți avea mai puține piedici. Puterea de voință depinde de sinceritatea aspirației spre o țintă propusă. Această aspirație trebuie să poarte un caracter profund, și să nu fie o dorință spontană și vagă.
- Rezistența, perseverența și răbdarea sunt manifestarea unei voințe puternice. Oamenii, care obțin succese, - nu sunt neapărat cei mai deștepți, ci totdeauna cei mai indulgenți și perseverenți. La oamenii cu adevărat înțelepți, înțelepciunea conduce nu doar cu cugetul lor ci și personalitatea lor.
- Curajul este de multe ori confundat cu vitejia, dar sunt de fapt lucruri diferite. Curajul provine de la înțelegere, care la rândul sau își are începutul în spiritul înțelepciunii. Vitejia este manifestarea exterioară a curajului. De exemplu, dacă aveți curaj pentru acceptarea provocării, înseamnă că mintea a înțeles situația și a luat hotărârea. Și numai după aceasta veți avea nevoie de vitejie, ca să realizați această decizie. Vitejia fără curaj nu durează mult timp. Fără curaj, care presupune înțelegerea provocării, vitejia este oarbă și naivă.
| |
|
LEX Junior
Numarul mesajelor : 79 Localisation : pe Terra Emploi : in lumea ideilor Loisirs : cunoasterea Reputatie : 0 Puncte : 6324 Data de inscriere : 03/08/2007
| Subiect: Re: DESPRE ARTELE MARTIALE Sam Aug 25, 2007 10:16 pm | |
| in cazul in care va hotarati sa urmati o arta martiala, iata un site unde gasiti mai multe explicatii ale tehnicilor si sistemelor de lupta. succes!
http://www.samuraiclub.ro/pageI1r.htm | |
|
LEX Junior
Numarul mesajelor : 79 Localisation : pe Terra Emploi : in lumea ideilor Loisirs : cunoasterea Reputatie : 0 Puncte : 6324 Data de inscriere : 03/08/2007
| Subiect: Re: DESPRE ARTELE MARTIALE Sam Aug 25, 2007 10:24 pm | |
| la bruxelles http://www.karate-bruxelles.be/ daca careva dintre voi practica sau a practicat una din aceste arte, poate vrea sa ne impartaseasca din experienta sa ... | |
|
Sfinta Vineri Expert
Numarul mesajelor : 615 Varsta : 117 Reputatie : 0 Puncte : 6589 Data de inscriere : 25/11/2006
| Subiect: Re: DESPRE ARTELE MARTIALE Sam Oct 20, 2007 6:33 pm | |
| Nu am mai fost de mult in Romanica. De cind fac artele martiale parte din spiritualitatea romaneasca? | |
|
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: DESPRE ARTELE MARTIALE | |
| |
|