"Până la ce os să ne ajungă cuțitul ca să ne trezim, să ne dăm seama ce ar fi bine pentru noi?", se întreabă românul Florin Zamfirescu. Aflat la amurgul vieții, nu se mai teme să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă acest adevăr are ceva criminal.- Jurnalul Național: Nichita Stănescu spunea: "Dragii mei, feriți-vă să aveți dreptate prea repede, prea devreme, ca să aveți la ce visa...". Se pare că tot visăm de 20 și ceva de ani încoace!
- Florin Zamfirescu: Da, așa e. Tot Nichita zicea că cel mai periculos e adevărul, iar cel mai important e drumul spre adevăr, fiindcă adevărul are ceva criminal. Toți guvernanții noștri, din ’90 încoace, au dat întruna dovadă de multă inteligență. Prin eșecurile repetate pe care le traversăm, toată lumea crede că guvernanții noștri, de-a lungul vremii, erau proști. Dar eu cred că au fost și sunt extrem de inteligenți, numai că sunt rău intenționați. Acest lucru e vizibil cu ochiul liber. Sunt angajați să distrugă tot ceea ce înseamnă această țară. Nu întâmplător României i se spune Grădina Maicii Domnului, nu întâmplător Prințul Charles descoperă Transilvania și habar n-avem câte mai avem de vânzare și cât de repede se vând! Și nu este din prostie. De fapt, este subordonarea unor comandamente exterioare. Cred că soarta noastră e pecetluită. O spun la sfârșit de viață, chiar nu-mi pasă cât mai am de trăit, chiar nu vorbesc pentru mine. Am copii, nepoți, prieteni și poate, cel mai important lucru, am studenți. Nu puțini! Sunt o comoară de talente.
- Au vreo șansă în România?
- Ca artiști au, dar ca români... Duplicitatea discursurilor politice este din ce în ce mai vizibilă. Se spune una, se gândește și se lucrează alta. Mi-a fâlfâit acest gând atunci când Petre Roman a declarat că industria României este o grămadă de fier vechi. Hai să o lichidăm! CAP-urile au fost niște prostii, hai să le lichidăm! S-a sfărâmat totul! S-a început cu COMTIMUL. Dintr-o dată n-a mai fost bun! Prețurile erau atât de mici, încât s-au vândut în neștire apartamente, pământuri etc. Pe urmă a fost planul diabolic: "Ia-ți cu buletinul ce împrumut dorești!". După ce oamenii s-au îndatorat în prostie, agățați fiind de poftele lor de a avea o casă sau o mașină, n-au acționat cum îi învățaseră străbunicii, să "nu se întindă mai mult decât le e plapuma".
Regatul României- Am ajuns să ne vindem și cămașa de pe noi?
- Da. Am ajuns să spunem la 70.000 de oameni că nu le mai dăm indemnizația pentru copii sau că nu le mai dăm ajutorul social tocmai acelora care nu-și mai pot plăti datoriile. Și tot nu vedem cu ochiul liber ce se întâmplă? Și tot nu vedem că sfatul "cui nu-i place aici, să plece" urmărește același lucru: depopularea spațiului. Era o poveste cu trenul care nu mai avea cărbuni. Oamenii au fost sfătuiți să pună, pe foc, lemnul din tren – scândurile, podelele... În cele din urmă, s-au terminat și lemnele, iar trenul a ajuns un schelet de fier. Cam asta ni se întâmplă nouă. Dacă nu vrei, nu înțelegi ceea ce se urmărește.
- Oamenii vor să înțeleagă, au ieșit în stradă!
- Sunt bucuros că oamenii au început să se trezească. Totuși, o populație de 20 de milioane nu poate fi neglijată, nu poate fi nici stârpită brutal. Ea poate fi stârpită prin Codex Alimentarius, prin vaccinuri. Treptat, cu răbdare, poate fi decimată. Dacă s-a răbdat o sută de ani, de ce nu s-ar mai răbda încă 25? Planul de decimare este a la long.
- Cele 20 de milioane de români se vor trezi brusc?
- Lumea să nu creadă că Piața Universității este formată doar din 50 de demenți sau de disperați care stau acolo în frig și urlă. Piața Universității este formată acum din 20 de milioane de oameni care nu pot veni, care nu pot sta acolo. Cred că prin martie toată țara va fi în picioare! O să vedem ce se va întâmpla... Acum se vând toate sistemele energetice ale României cu condiția să mai primim niște bani cu împrumut, ca să ne mai ajungă un an. Și tot nu se vede cu ochiul liber?! Toți suntem conduși din afară, și nu conduși spre binele nostru. Nimeni nu dorește binele nostru.
- Ar trebui noi să ne dorim binele!
- Sper să o și facem. Suntem sub un blestem, cred că mult mai vechi decât acela fiindcă ne-am împușcat conducătorul în ziua de Crăciun... Răul vine dinăuntru. Cozile de topor provin din pădure...
- Credeți în monarhie?
- Acum 20 de ani, când glasuri firave strigau "Regele Mihai!", glasuri vânjoase din eșalonul doi, în frunte cu Ion Iliescu, spuneau: "Ce să caute un rege? Să vină aici, să-și ceară averile?". Și regele a fost întors de la aeroport. Pe urmă, Iliescu a recunoscut că a fost o greșeală, că ne-am temut degeaba, pentru că e foarte bătrân... Acum 20 de ani era bătrân?! Și iată că trăiește și acum. Ar fi ușor să ne închipuim cum ar fi România astăzi dacă ar fi fost regat. Ei, n-am vrut-o, pentru că răul vine dinăuntru.
- Binele cu forța nu se poate face!
- Categoric. Eu totuși sper în trezirea noastră. Monarhia este o instituție care asigură o stabilitate, asigură o mândrie, asigură o relație internațională de excepție. Trebuie să se înțeleagă că monarhia nu face politică! Ea este deasupra și veghează bunul mers al țării unde există. Era o vorbă cândva, pe vremea Regelui Carol: "regele și dorobanțul". Dorobanțul era cel care apăra granițele țării, iar regele era în frunte. Nu se vrea să se știe că, de-a lungul istoriei, când regele era prins, războiul era pierdut. Iată motivul pentru care imnul regal începe cu "Trăiască, regele!". Un stat căruia i se ia regele este decapitat! Iată câtă importanță are acest cap încoronat pentru o țară unde există monarhie. Asta s-a întâmplat, în 1947, cu România. De asta umblăm ca muștele fără cap. Pentru că suntem decapitați din 1947. La noi se confundă democrația cu vacarmul. Am voie să vorbesc și spun tot ce-mi trece prin cap. Fără să bag de seamă că n-am ce spune și nu am bunul simț să tac. Îl acuz din toată inima mea pe Emil Constantinescu fiindcă nu a permis să se explice populației ce însemnează monarhia. Ce fac eu acum într-un articol pe care-l citește poate o mână de oameni ar fi trebuit să facă Emil Constantinescu. Să vorbească despre ce ar fi însemnat dacă țara noastră ar fi fost condusă de monarhie. Și atunci se putea face un referendum. Oamenii ar fi fost lămuriți, nu forțați. Vă garantez că sunt foarte mulți oameni care cred în monarhie. Cât să mai așteptăm? Până la ce os să ne ajungă cuțitul ca să ne trezim la realitate, să ne dăm seama ce ar fi bine pentru noi?
Neamuri proaste- Nu suntem singurele muște fără cap. Toată lumea e în derivă!
- S-a intrat în derivă când Monica Lewinsky și-a analizat pata de pe rochie cu Bill Clinton. Președintele Statelor Unite a fost târât într-un proces murdar, jenant, care, de fapt, nu-i privea decât pe cei interesați să privească pe gaura cheii ce se întâmplă în dormitorul vecinului. Nu era o problemă de stat, dar forțe oculte au început să-și demoleze conducătorii. Și încet-încet, după căderea Gemenilor, s-a instaurat un fel de control ACTA de care toată lumea vorbește acum. Se va ajunge la cipuri pe frunte sau pe gât sau pe încheietura mâinii, și atunci mie îmi pare bine că sunt la sfârșitul vieții.
- Suntem la limita subexistenței, iar mall-urile apar ca ciupercile după ploaie. Unde-i logica?
- Aceste mall-uri se pregătesc pentru viitoarele generații care vor veni și care vor arăta că România este Grădina Maicii Domnului. Cu siguranță nu noi vom fi aceia! Și investițiile cu bani europeni tot pentru viitoarele generații sunt. O țară, când a fost cucerită, trebuie să fie și gata de preluare! De ce să o construiască cei care vor veni? În același timp, românii sunt sărăciți, disperați, alungați, omorâți. Încet-încet rămân mall-urile, dealul, valea, spațiul mioritic care-i sublim. România are de toate!
- Mai avem onoare?
- Nu. Eu am fost crescut prost. Bunicul îmi spunea: "Ai grijă, există neamuri bune și neamuri proaste. Poate să aibă câte facultăți vrei, dar cu neamul prost n-ai ce să faci!" Și eu mă întrebam, firește, ce însemnează neamul prost? Din punctul bunicului de vedere, este acel neam care funcționează după interesele proprii, care uită de cuvânt, de promisiune, de punctualitate, care uită de onoare și funcționează după propriile interese. De ani de zile, aud peste tot la noi expresia: "interesele țării noastre sunt să...". Dar eu nu pot fi de acord cu interesele țării mele care a bombardat Iugoslavia, singura țară vecină cu care nu aveam conflicte. Așa cum a spus un mare actor de-al nostru, Vasile Nițulescu, atunci când văzuse o hartă într-o vitrină: "Dintre toți vecinii noștri numai Marea Neagră ne iubește!". Interesul țării noastre este acum să nu mai vedem realitatea și să fim de partea celui pe care noi îl credem mai puternic. Onoarea nu mai contează. Nici credința! Unde-i onoarea, unde-i demnitatea și până la urmă unde-i adevărul?