DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Cui i-e frica de Ungaria Mare?

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
sanziana
Staff Officer
Staff Officer
sanziana


Numarul mesajelor : 1365
Varsta : 74
Reputatie : 18
Puncte : 7159
Data de inscriere : 24/11/2006

Cui i-e frica de Ungaria Mare? Empty
MesajSubiect: Cui i-e frica de Ungaria Mare?   Cui i-e frica de Ungaria Mare? Icon_minitimeMar Mai 25, 2010 8:34 am

Budapesta vrea să acorde pașapoarte tuturor etnicilor maghiari care trăiesc în țările vecine. O escaladare a naționalismului care ar putea destabiliza UE în ansamblu, căci în locul ștergerii granițelor dintre state, Ungaria promovează consolidarea granițelor etnice, scrie publicația cehă Lidové noviny.
PE ACEEASI TEMA


  • Ce câștigă maghiarii ardeleni de pe urma cetățeniei "FIDESZ"?




Ce se întâmplă în aceste zile la Budapesta și Bratislava se poate termina prost: cu o secesiune a sudului Slovaciei (cu o mare proporție de populație maghiară) sau o dispariție a minorității maghiare. Amendamentul la proiectul de lege privind cetățenia, pe care partidul Fidesz, al noului prim-ministru ungar Viktor Orban, s-a grăbit să-l prezinte în prima sesiune a noului parlament, nu este în sine un motiv de îngrijorare. Acesta corespunde într-adevăr legislației din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, scrie publicația cehă Lidové noviny, citată de www.presseurop.eu.
Dar dacă se adaugă planurile deja anunțate de a crea un spațiu național unificat și de a permite participarea deplină a maghiarilor din țările vecine în viața politică și economică, se obține un cocktail extrem de exploziv. Nu numai zona maghiaro-slovacă este astfel amenințată, dar întregul bazin carpatic, sau chiar Uniunea Europeană în ansamblu.
Scopul este aici de a încerca de a utiliza, sau mai degrabă de a abuza de Uniunea Europeană pentru a redesena frontierele de stat existente, pentru a restabili sfera de influență a Budapestei, care, după planurile lui Viktor Orban, ar trebui să înglobeze nu mai puțin de 15 milioane de maghiari. Fie o treime mai mult decât populația din Ungaria de azi, știind că frontierele dintre state și-au pierdut funcția și că teoretic nu mai există în cadrul spațiului Schengen.
Consolidarea granițelor etnice, un scop în sine
În locul unei ștergeri ale granițelor dintre state, noul guvern maghiar promovează consolidarea granițelor etnice, mult mai avantajoase pentru Budapesta. Propunând de a distribui acestor minorități pașapoarte maghiare și oferindu-le, se pare, dreptul de vot în Ungaria, Orban își dorește să-i lege de Budapesta. El își dorește în acest mod să stabilească un nou statu quo, prin crearea unui spațiu geografic cuprinzând, în jurul Ungariei, sudul Slovaciei, Voivodina [o provincie din Serbia], și o parte din Transilvania, o zonă care, nu de drept, ci de facto, ar fi gerată în comun de către Ungaria și de cele trei țări cărora aparțin aceste teritorii, Slovacia, Serbia și România.
Nu este de mirare faptul că această situație reamintește unora situația care a precedat războiul din Georgia, și mai precis ultimele evenimente din vara anului 2008, atunci când aproape toți locuitorii din Oseția de Sud și Abhazia au primit pașapoarte rusești. Există totuși câteva diferențe. Relațiile dintre minoritatea maghiară și statele lor de apartenență sunt departe de a fi ajuns la nivelul de ostilitate care putea fi observat în Oseția de Sud și Abhazia. De altfel, armata maghiară nu poate fi în mod rezonabil comparată cu armata rusă, și nici măcar cu armata română.

Ambițiile Ungariei, pură strategie geopolitică
Luate în considerare dintr-un anume unghi de vedere geopolitică a Ungariei, planurile lui Viktor Orban și ale guvernului său arată mai mult ca o înfrângere prezentată ca o victorie. În anii '90, Ungaria încă mai nutrea ambiția de a deveni centrul natural și motorul economic și politic al "bazinului carpatic". Astfel era obiceiul de a numi, înainte de 1918, teritoriul Regatului Ungariei. Revendicând acest concept, cercul de loialiști maghiari năzuiau în perioada interbelică să restaureze conducerea maghiară pe teritoriul fostului regat al Ungariei și într-un fel să restabilească statutul acestui teritoriu ca ansamblu geografic și economic natural. Ungaria de astăzi, al cărei nivel economic este acum mai scăzut decât cel al Slovaciei, nu are aproape nimic de oferit vecinilor ei. Atunci când Budapesta și-a pierdut atractivitatea economică, a încercat să seducă jucând pe coarda etnică și culturală. Iar Slovacia de partea ei nu arată, din păcate, toată încrederea în sine de care ar putea da dovadă datorită situației ei economice favorabile. Ea reacționează dur față de minoritatea maghiară, folosind, de asemenea amenințări pe baze etnice.
Numeroși observatori subliniază cât de importantă este, având în vedere situația actuală, existența Uniunii Europene. Ei văd în UE și în aderarea la NATO a Ungariei și a majorității țărilor vecine o asigurare
că situația nu va degenera într-un conflict etnic, sau în confruntări armate. Eu nu sunt așa de sigur. UE a fost fondată pe un sol idealist, bazat pe conceptul de "soft power", adică pe baza unui anumit nivel de democrație și elitism politic. Dar ea încă nu a reușit să depășească stadiul unei comunități de state-națiuni.
UE nu dispune cu adevărat de instrumente pertinente pentru a pretinde stoparea conflictul maghiaro-slovac actual, care prin contagiune s-ar putea întinde în curând în restul Balcanilor. Mecanismele de negociere și de coerciție ale Bruxelles-ului au o eficiență destul de limitată. Uniunea Europeană rămâne o comunitate supranațională fără multă putere. Naționalismele, sau cum zic adversarii Europei, Statele-națiuni, sunt încă în poziție de forță față de Uniunea Europeană. Iar acest lucru poate avea consecințe total neașteptate.




Din ziarul Romania libera
Sus In jos
http://jurtrad.own0.com/
tgeorgescu
Junior
Junior



masculin
Numarul mesajelor : 97
Varsta : 50
Localisation : Zwolle
Emploi : somer
Reputatie : 0
Puncte : 6144
Data de inscriere : 14/12/2007

Cui i-e frica de Ungaria Mare? Empty
MesajSubiect: Re: Cui i-e frica de Ungaria Mare?   Cui i-e frica de Ungaria Mare? Icon_minitimeVin Mai 28, 2010 8:25 pm

Cati basarabeni nu au capatat pasapoarte romanesti?
Sus In jos
http://intellect-club.nl.eu.org
 
Cui i-e frica de Ungaria Mare?
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» good day, ladies and gentlemen !
» News - Marian Cosma injungiat mortal in Ungaria
» Mare-i gradina lui Dumnezeu,

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: GENERAL-
Mergi direct la:  
|
Forumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente