Tâmpa se înalta la circa 400 m deasupra orașului Brașov. Rezervație naturală ce se întinde pe o suprafață de 150 ha, Tâmpa este și singura rezervație peisagistică din județul Brașov. Aici au fost descrise pentru prima dată două endemisme (specii care traiesc numai într-un anumit teritoriu) românești: crucea voinicului (Hepatica transsilvanica) și obsiga bârsană (Bromus marcensis). Tâmpa adapostește multe specii de păsări, mamifere și însecte (aici s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din țara noasta. La începutul anilor '40, s-a pus problema săpării unui tunel pe sub Tâmpa, care să facă legătura între orașul vechi și cartierul Valea Cetății. Din cauza izbucnirii războiului, proiectul a fost abandonat, după primele încercări de sfredelire. În vremea comunismului, când în Răcădău au avut loc ample lucrări de construcție (peste 10.000 apartamente), problema tunelului a ieșit din nou pe tapet: „apare ca imperios necesară străpungerea muntelui Tâmpa cu un tunel. În viziunea planului din 1979, străpungerea s-ar fi realizat în partea estică, paralel cu străzile C-tin Dobrogeanu Gherea și Tâmpei. Câteva date de reper: lungimea: 842m; lățimea: 9,8m; înălțimea: 7,65m. Cantitatea rocii excavate: 100.000 m³. Cost total (în 1984): 163 milioane de lei. Potrivit specialiștilor Consiliului Județean Brașov, în 2003 suma a fost estimată la aproape 11 milioane de euro. De-a lungul vremii s-a vorbit despre existența, în interiorul muntelui, a sute de mii, sau chiar a milioane de hectolitri de apă, adunate într-un lac (unii susțin că sărat, iar alții - dulce). Spargerea muntelui pentru realizarea tunelului ar duce la inundarea orașului. Totuși, specialiștii nu confirmă existența acestui ochi de apă. În prelungirea Tâmpei, este Dealul Melcilor. De aici se poate admira cartierul brașovean Răcădău. Dealul Cetatii Lempes la 8 km de Brașov, se întinde în N-V comunei Hărman pâna langă comuna Sânpetru, având altitudinea maxima de 720 m cu o suprafață de 274,52 ha. Este parțial împadurit cu specii vegetale deosebite. Prezența vegetației xerofile, formată în perioada caldă și relativ uscată din post-glaciar, a determinat declararea acestui deal ca rezervație științifică. Mlaștinile de la Hărman, Prejmer cu o suprafată 200 ha decretată ca rezervație în 1962. În depresiunea Bârsei, la nord de Marele Cot al Oltului, în jurul localităîilor Hărman, Prejmeri s-au format numeroase mlaștini eutrofe, care adapostesc o floră și o faună rară cu numeroase relicte glaciare.
sanziana Staff Officer
Numarul mesajelor : 1365 Varsta : 74 Reputatie : 18 Puncte : 7311 Data de inscriere : 24/11/2006
Subiect: Re: Verde crud Mar Mai 18, 2010 8:19 pm
Frumos! Verdele este culoare mea preferata! In Brasov am stat aproape 2 ani, dar eram mica si nu-mi amintesc decat vag , intre un an si jumate si trei ani.
Ne-am facut insa prieteni acolo, cea mai veche prietenie a mea, dateaza din acea perioada. Ne duceam mereu la Brasov, urcam pe Tampa si la Poiana, cunosc destul de bine zona. Nu am mai fost insa de 15 ani acolo. Prietena mea locuieste in centru si mi-a botezat fata.
Frumos! Verdele este culoare mea preferata! In Brasov am stat aproape 2 ani, dar eram mica si nu-mi amintesc decat vag , intre un an si jumate si trei ani.
Ne-am facut insa prieteni acolo, cea mai veche prietenie a mea, dateaza din acea perioada. Ne duceam mereu la Brasov, urcam pe Tampa si la Poiana, cunosc destul de bine zona. Nu am mai fost insa de 15 ani acolo. Prietena mea locuieste in centru si mi-a botezat fata.
Imi place zona. Parintii mei s-au casatorit la Brasov, orasul Stalin cum se numea atunci. Am mers multi ani in Poiana, dar un pic mai tarziu, dupa ce am nascut baiatul. Sotului meu ii placea sa mergem des acolo. Uneori plecam doar sa bem o cafea. Dupa ce fiul meu a invatat sa schieze, mergeam cu el in vacanta de primavara, pentru ca acolo inca se mai putea schia si in aprilie. In rest, iarna mergeam la schi la Predeal. Si eu am niste prieteni acolo. Unul dintre ei este cel care mi-a trimis pozele, si m-a inspirat sa fac filmuletul. El mai pleaca in delegatii, si ii place sa faca poze. Si pentru celalalt filmulet, "România, colt de Rai", am folosit tot fotografii facute de el.