• Despre post
Înainte de a posti, este bine a se consulta medicul de familie, care este în măsură să ne recomande un regim alimentar adecvat stării noastre de sănătate.
Pentru persoanele care suferă de anemie severă, diabet, tuberculoză sau insuficiență renală medicul s-ar putea să nu fie de acord cu ținerea postului.
Au dezlegare totală copiii sub 16 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează pentru că proteinele animale nu trebuie să lipsească din alimentația lor.
După o anumită vârstă, proteinele de origine animală îngreunează digestia și metabolismul și de aceea postul, este recomandat, ca o perioadă de curățire a organismului, de protejare și de refacere a lui.
Alimentele de post trebuie combinate și alternate astfel încât organismului să nu-i lipsească vreun element esențial. Aportul de proteine din carne și brânzeturi trebuie înlocuit cu proteinele din mazăre, fasole boabe, ciuperci, linte, soia, nuci și alune, iar fructele și legumele proaspete trebuie să fie considerate vedetele fiecărui meniu de post.
În grupul privat al lui teiu46, rețete alimentare de post veți găsi tot ce e necesar zilnic. Pentru a putea intra și citi toate aceste rețete trebuie să fiți prieteni cu el.
• Despre spovedanie
Spovedania este Taina prin care credinciosul primește de la Dumnezeu iertarea păcatelor mărturisite duhovnicului, cu zdrobire de inimă și cu hotărârea de a nu le mai repeta. Această Taină se mai numește și Taina Pocăinței sau a Mărturisirii. Ea a fost făgăduită de Mântuitorul prin următoarele cuvinte adresate apostolilor: „Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer”(Matei 18, 1).
Așezarea Tainei Pocăinței a avut loc, după Înviere, când Domnul a zis ucenicilor: „Luați Duh Sfânt, cărora le veți ierta păcatele, se vor ierta lor, și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 22 – 23).
După Botez este Pocăința; ea este a doua naștere din Dumnezeu, așa ne spune Sfântul Isaac Sirul.
Primul efect al Pocăinței este iertarea păcatelor și reașezarea celui ce s-a spovedit în starea harică din care căzuse, iar al doilea este ușurarea și liniștea sufletească.
Pentru ca Taina să aibă aceste efecte trebuie ca cel ce se spovedește să facă o mărturisire sinceră, să ia hotărârea de a nu mai păcătui, să aibă nădejde în mila și bunătatea lui Dumnezeu și să-și îndeplinească canonul dat de duhovnic.
Orice păcat se poate ierta prin pocăință, oricât ar fi el de grav, dar și întoarcerea trebuie să fie pe măsura greșelii.