In ce priveste echivalarea si evaluarea diplomelor in Olanda:
-
echivalarea: un titlu olandez recunoscut poate fi cerut prin IB Groep, in baza diplomei obtinute in Romania, formularul este pe http://www.ib-groep.nl/Images/5263_tcm7-13935.pdf . Conditiile legii (WHW art. 7.23 alin. 3) sunt ca facultatea urmata sa fi fost recunoscuta (acreditata) in Romania, iar in Olanda sa existe o programa similara de invatamant cu cea urmata in Romania, aceste judecati fiind lasate la latitudinea DUO/IB Groepului.
Aceasta cerere este gratuita. Ce titluri puteti cere?
Ingenieur (ing.)=titlu pentru absolventii de invatamant superior profesional (HBO) in domeniul tehnic sau agricol
Baccalaureus (bc.)=titlu pentru absolventii de invatamant superior profesional (HBO), altii decat ingenieur (ing.)
Ingenieur (ir.)=titlu pentru absolventii universitatilor de cercetare stiintifica (WO), in domeniul tehnic sau agricol
Meester (mr.)=titlu pentru absolventii unei universitati de cercetare stiintifica (WO) in domeniul dreptului
Doctorandus (drs.)=titlu pentru absolventii unei universitati de cercetare stiintifica (WO), altii decat ingenieur (ir.) si meester (mr.)
Doctor (dr.)=titlu pentru absolventii unei universitati de cercetare stiintifica (WO) care au luat un doctorat.
Ce poate cere un inginer absolvit dinaintea procesului Bologna? El poate cere titlurile ing. si ir. Pentru a fi mai sigur ca primeste ceva, le poate cere pe ambele deodata.
Ce poate cere un licentiat in drept dinaintea procesului Bologna? El poate cere titlurile bc. si mr. Pentru a fi mai sigur, le poate cere pe ambele deodata.
Ce poate cere un alt fel de licentiat pre-Bologna? El poate cere titlurile bc. si drs., cu aceeasi observatie ca mai sus.
Ce poate cere un doctor (in stiinte)? El poate cere titlul dr., si poate cere unul sau mai multe din ing., bc., ir., mr. si drs., functie de facultatea la care a primit licenta.
Ce poate cere un absolvent de inginerie post-Bologna? ing. pentru licenta si ing. si ir. pentru masterat.
Ce poate cere un absolvent de drept post-Bologna? bc. pentru licenta si bc. si mr. pentru masterat.
Ce poate cere un alt absolvent post-Bologna? bc. pentru licenta si bc. si drs. pentru masterat.
IB Groep nu poate conferi titluri de Bachelor si de Master.
- in lipsa echivalarii, treceti la
evaluare: evaluarea se face prin IDW, http://www.idw.nl , care trimite diplomele universitare la Nuffic si diplomele profesionale la Colo. Prin evaluare nu primiti un titlu olandez, ci o judecata de valoare asupra a cate parale face diploma din Romania.
Pentru cei inscrisi drept cautatori de munca la UWV Werkbedrijf, evaluarea este gratuita. Restul trebuie sa plateasca suma ceruta.
Pe proces Bologna:
ing.=BEng/BASc
bc.= Bachelor of... (altul decat BA si BSc)/BAA/BASc
ir.=MSc
mr.=LLM
drs.=MA/MSc
Gradele BAA si BASc vor fi introduse cand se vor adopta modificarile la legea invatamantului din Olanda.
Eu unul pentru o licenta in filosofie de la Universitatea din Bucuresti, cu durata nominala de patru ani, am primit permisiunea de a purta titlul olandez recunoscut drs. Ca atare pot semna cu:
drs. Tudor Georgescu
De retinut ca cei care au titlurile ir., mr. sau drs. pot semna sub forma:
T. Georgescu, M
In care M inseamna Master, dar acesti absolventi nu pot semna folosind gradele MA, MSc sau LLM, decat daca ele sunt obtinute separat, ele fiind rezervate absolventilor de Master pe proces Bologna.
Cei care au titlurile olandeze ing. sau bc. pot semna cu B (de la Bachelor) dupa numele propriu, B fiind eventual urmat de domeniul studiat.
Deoarece eu am si un BSc in sociologie de la Universitatea din Amsterdam, pot semna cu:
T. Georgescu, M, BSc
Desi folosirea impreuna a titlurilor de Bachelor si de Master nu este recomandata, ea este totusi permisa, fiind vorba de titluri diferite (BSc nu a fost o conditie prealabila pentru a primi titlul drs. si ca atare nici pentru a semna cu M). Titlul olandez drs. nu poate fi combinat cu gradul international BSc in semnatura, dar pot semna ca mai sus.
Cei care au titluri straine, au dreptul sa le poarte in fata numelui, dar netraduse. Ca atare puteti semna cu ing. sau dr. si fara echivalare, cu mentiunea, pentru cine-ntreaba, ca este vorba de titluri obtinute inafara Olandei.
Pentru ingineri mai este o maniera de a primi un titlu european, si anume de a cere prin AGIR (sau alt membru al FEANI) titlul Eur. Ing. Conditiile pentru acest titlu este sa fi absolvit o facultate de inginerie recunoscuta de FEANI si sa fi lucrat cel putin doi ani in calitate de inginer. Vezi http://www.agir.ro/titlueuring.php
Iata aici doua echivalari:
meester: http://members.home.nl/icnl/girescu.jpg
doctorandus: http://members.home.nl/icnl/toestemming-doctorandus.jpg
Vezi si: http://members.home.nl/icnl/fis4.jpg http://members.home.nl/icnl/fis5.jpg http://members.home.nl/icnl/voornemens-ibgroep.jpg
Echivalarea/evaluarea nu este necesara pentru inscrierea la facultate. Cea mai comoda maniera de a va inscrie in baza diplomei straine este de a face o programare la decan si a discuta inscrierea in baza diplomei respective.
Dar, daca faceti echivalarea/evaluarea, aveti un avantaj la inscrierea la facultate (avand negru pe alb ce titlu/nivel aveti si in ce domeniu) si este foarte utila pe piata muncii, in caz ca va stabiliti in Olanda.
Evaluarea nu va da dreptul sa purtati un titlu olandez sau grad international. Singurul drept conferit prin echivalare este cel de a purta un titlu olandez recunoscut. Permisiunea de a preda se poate cere tot de la IB Groep. Vezi http://www.ib-groep.nl/particulieren/diplomas/Diploma_erkenning/Naar_Nederland/Werken_in_het_onderwijs/Werken_in_het_onderwijs.asp
Petru a profesa ca arhivar regal general, arhivar regal, inspector provincial al documentelor de arhiva, arhivar comunal, arhivar al societatii de apa, sau conducator de ingrijire a monumentelor arheologice, aveti nevoie de echivalare profesionala, vezi http://www.ib-groep.nl/particulieren/diplomas/Diploma_erkenning/Naar_Nederland/Werken_in_een_cultuurberoep/Werken_in_een_cultuurberoep.asp
Cunosc documentul Nuffic, care are si mentiunea ca in baza acestui document nu pot fi cerute/obtinute/(negate) drepturi, el avand doar caracter orientativ. El este disponibil pe http://www.nuffic.nl/nederlandse-organisaties/docs/extranet/Landenmodule%20Roemenie.pdf
In ce priveste diferenta esentiala intre liceu (4 ani de studiu, invatamant pentru toti la gramada) si VWO (6 ani de studiu, invatamant selectiv) si faptul ca universitatile romanesti sunt considerate corcituri de HBO cu WO, IB Groep mi-a refuzat echivalarea timp de 5 ani. Dar pana l-am urma am dibuit cum stau lucrurile si prin scrisoarea pe care am scris-o i-am silit sa-mi confere dreptul meu legal. De exemplu, ca sa stiu ce sa scriu am analizat directiva IB Groep-ului, pe care am pus-o pe situl http://members.home.nl/icnl/verzoeken.pdf
Echivalarea ca meester dateaza din decembrie 2007, iar cea ca doctorandus dateaza din septembrie 2008, ceea ce inseamna ca sunt mai recente decat anul 2005, an din care se aplica schema invatamantului romanesc facuta de Nuffic in documentul respectiv.
Sigur, am specificat ca studiile pre-Bologna sunt considerate altfel decat studiile post-Bologna, de exemplu licenta mea in filosofie a fost considerata la nivel de doctorandus (nivel de Master), iar licenta juristei a fost considerata la nivel de meester (tot nivel de Master). D-na Girescu obtinuse cu cativa ani inainte de asta echivalarea studiilor la nivel de baccalaureus (bc.).
Licentele post-Bologna pot fi considerate, dupa cum am spus, la nivel baccalaureus (bc.) si ingenieur (ing.), adica la nivel de Bachelor.
A cere nu e totuna cu a primi, lucru pe care dupa cum am spus mai sus l-am constatat si eu vreme de 5 ani. Mi s-a pus in vedere ca nu exista invatamant HBO de filosofie in Olanda, si ca atare nu pot primi baccalaureus (bc.), plus tevatura cu echivalarea bacului cu HAVO in loc de VWO, si corcitura de HBO cu WO, care este sub nivelul pur WO.
Dar, fiind insistent, am obtinut ceea ce mi-am dorit, aducand argumentele care au condus functionarii de la IB Groep sa considere legea de asa maniera incat sa reiasa ca am dreptul legal sa port titlul doctorandus (drs.). Argumentele sunt listate pe http://forum.expatica.com/Good-East-European-Graduates-t106246.html&pid=786975&mode=threaded , sit pe care am tradus in engleza scrisoarea pe care am adresat-o IB Groep-ului. Ea poate servi ca sursa de inspiratie pentru a atasa o scrisoare la viitoare cereri de echivalare.
M-a ajutat mult incurajarea din partea mr. Girescu, care m-a indemnat sa cer echivalarea in 2007 si in 2008, dupa ce am fost refuzat in 2007, si mai fusesem refuzat pentru drs. si bc. in 2003. Atunci cand am cerut echivalarea pentru a patra oara, mi s-a aprobat, lucru despre care olandezii zic ca "de trei ori e drept naval". La mine a fost de patru ori in loc de trei ori.
In ce priveste universitatile olandeze, cand te prezinti cu diploma straina la decan, el o trimite discret la Nuffic pentru consultare (decanul nu poate sti cum stau acreditarile facultatilor peste tot in lume sau cel nivel are un titlu dintr-o tara despre care nu stie mare lucru), iar in cele din urma universitatile au autonomie in a decide (in conditiile legii) pe cine inscriu si pe cine nu inscriu la o facultate.
Apropo, eu am primit permisiune sa ma inscriu la UvA la Bachelor sociologie si Bachelor psihologie in baza licentei in filosofie (neechivalata si neevaluata in momentul respectiv, desi cum am spus decana a trimis-o la Nuffic pentru consultare).
Urmatoarele lincuri lamuresc ce titluri sau grade pot purta absolventii facultatilor olandeze:
http://www.minocw.nl/bachelor/355/Titels.html
http://www.nvao.net/veelgestelde-vragen/nederland/112
http://www.onzetaal.nl/advies/titulatuur3.php
Traduceri sumare se pot gasi pe:
http://translate.google.nl/translate?prev=hp&hl=nl&js=y&u=http://www.minocw.nl/bachelor/355/Titels.html&sl=nl&tl=en&history_state0=&swap=1
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=nl&tl=en&u=http://www.nvao.net/veelgestelde-vragen/nederland/112
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=nl&tl=en&u=http://www.onzetaal.nl/advies/titulatuur3.php
Am zis ca echivalarea o face IB Groep si evaluarea o face Nuffic. Asta nu inseamna ca ele sunt in concurenta. Ele de fapt colaboreaza, adica acolo unde IB Groep vrea sa afle ceva despre invatamantul din alta tara, intreaba la Nuffic si se bazeaza pe analizele facute de Nuffic.
Pe urma, pentru echivalare, diplomele trebuie sa fie apostilate, puteti face copii autentificate dupa ele la orice primarie olandeza (in jur de 30-40 de euro pe diploma+foaie matricola). Pentru a primi echivalarea trebuie sa acordati IB Groep-ului permisiunea de a efectua expertiza tehnica a diplomei (adica in caz de dubiu trebuie sa va prezentati la Groningen cu diploma in original) si trebuie sa le acordati permisiunea de a lua legatura cu universitatea pe care ati absolvit-o in Romania sau alta tara.
Daca nu oferiti diplomele la timp sau daca nu le apostilati la timp (in cazul ca n-au fost apostilate) pierdeti dreptul la echivalare. Aceasta masura este menita prevenirii fraudelor (cu diplome false).
Traduc aici scrisoarea pe care am trimis-o:
- Citat :
- T. Georgescu
De Kempenaerware 23
8014 RD Zwolle
Zwolle, 25 iulie 2008
Catre: Informatie Beheer Groep
Departamentul de recunoasterea si legalizarea diplomelor
Postbus 30157
9700 LJ Groningen
Cu privire la: Cerere de titlu olandez recunoscut
Stimate domnule/doamna,
Cer titlul doctorandus.
Am mai cerut acest titlu. Cererea mea a fost refuzata.
Cunosc acum noi fapte care pot contribui la o noua decizie:
- Existenta unui precedent: in decizia D-TL21A/001578974 IB Groep i-a conferit titlul meester (mr.) d-nei M.M. Girescu, in baza (conform spuselor proprii) unei diplome de licenta in drept conferita de Universitatea din Bucuresti. D-na S. Kerkstra-Postma a mentionat in aceasta decizie: “Studiul dreptului din Romania nu corespunde in anumite privinte cu studiul dreptului din Olanda. Sunt de parere ca ati castigat suficiente deprinderi academice de jurist. In baza argumentelor de mai sus, educatia pe care ati urmat-o in Romania satisface criteriile cerute pentru a va acorda titlul meester (mr.), sub conditia indeplinirii cerintelor de legalizare.” (Traducerea jurata a diplomei sale spune “Master of Law”. Dar, in Romania un grad universitar nu poate fi acordat printr-o traducere. Nu exista pe atunci un grad Master of Law in Romania. Existau numai titlurile licenta in drept si doctor in drept.) Sunt de parere ca am dobandit suficiente deprinderi academice in calitate de filosof.
- Teza: O diferenta esentiala nu poate fi semnificativa de una singura in a-mi respinge cererea. D-nul Bart Straatman, in decizia sa din 6 martie 2003, KS/DW/22553/07, a mentionat: “In baza acestei educatii scolare secundare consideram ca ati obtinut prin ea un nivel de dezvoltare generala care privit in mod global este corespunzator unui absolvent de HAVO. Educatia academica prin care ati primit ‘Diploma de Licenta’ este cladita pe acest nivel si incepe prin urmare cu 2 ani sub nivelul de admitere in universitatile olandeze, si avand in considerare durata nominala a studiului dvs. de 4 ani rezulta un nivel de ±2 ani de invatamant universitar olandez intr-o directie de studiu similara.” In documentul AGOCW/MT-06.048 sta sub 4.1.d.: “Cele doua criterii amintite in prealabil in legatura cu duratele de studiu ale educatiei pregatitoare si educatiei superioare nu pot fi fiecare de semnificatie hotaratoare, ci numai in combinatie cu alte diferente.” Q.e.d.
- Teza: O alta posibila diferenta esentiala nu se poate aplica. Studiul meu a fost un studiu universitar de filosofie. Nu exista vreo profesie recunoscuta de “filosof”, nici in Romania, nici in Olanda. Prin urmare nu poate fi vorba de invatamant superior profesional, ci doar de invatamant stiintific. Am avut posibilitatea ca in cadrul facultatii sa urmez un modul pentru a deveni profesor de filosofie. Nu am urmat vreun astfel de modul. Ca urmare, nu am avut niciodata profesia de profesor, nici in teorie, nici in practica, nici in Romania, nici in Olanda. Eu am avut doar un titlu stiintific de “licenta in filosofie”. Aceasta dovedeste ca un invatamant universitar romanesc de filosofie nu poate fi decat invatamant stiintific (WO). El nu poate fi comparat cu o educatie HBO (inafara modulului optional de a deveni profesor, pe care eu insumi nu l-am urmat), ci doar cu invatamantul stiintific. Q.e.d.
Mai departe vreau sa va comunic in mod lamurit urmatoarele fapte indubitabile:
- Am luat un examen de diploma (examen de licenta), cu trei subiecte in scris (fara cartile deschise pe banca).
- Am scris o teza (licenta, proiect de studiu sau tema de absolvire) in timpul absolvirii si drept conditie pentru aceasta.
- In 1992 am dat examen de admitere la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti. Am fost admis in baza acestui examen.
- Admiterea la un astfel de studiu era in 1992 posibila numai in baza unui examen de admitere. Nimeni nu putea fi admis la un astfel de studiu fara a da un examen de admitere. Mai departe, o diploma de Bacalaureat era necesara pentru admitere.
- Romania este un stat membru al Uniunii Europene.
- Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti era intre 1992 si 1999 o educatie recunoscuta de statul roman. Aceasta Universitate nu era o educatie particulara (privata), ci o universitate de stat (invatamant de stat, administrat in numele statului roman).
- In acea vreme o licenta era suficienta pentru admiterea la scrierea unei dizertatii (in cadrul unui doctorat), fie cu fie fara examen de admitere.
Daca Nuffic contesta aceste fapte, ei nu-si fac slujba in mod suficient de competent. Eu sunt pregatit sa declar acest lucru in fata unui tribunal.
In baza acestor fapte cer din nou titlul doctorandus
Copii autorizate ale diplomelor mele romanesti sunt deja in posesiunea IB Groep, incepand cu 2003.
Cu stima,
Tudor Georgescu, BSc
Atasamente: fotocopii ale precedentului, formular de cerere de titlu olandez recunoscut.
In olandeza pe http://members.home.nl/icnl/aanvraag-ibgroep.pdf
Pentru recunoasterea
profesiilor medicale: http://www.ribiz.nl/
Unii au cerut titlurile la care credeau ca au drept si nu le-au primit. Ce e de facut in acest caz?
Faceti contestatie in termenul prevazut pentru contestatie. Daca acest termen a trecut, cereti din nou titlurile la care credeti ca aveti dreptul.
La cerere/contestatie adaugati o scrisoare din care sa reiasa temeiurile legale pentru ca sa primti personal acele titluri.
O conditie: facultatea urmata trebuie sa fi fost acreditata de la inceperea studiilor pana la primirea diplomei. Daca nu a fost asa, nu prea aveti temei de a primi un titlu olandez recunoscut prin echivalare. In lipsa acreditarii: in Romania a fost o perioada in care facultatile nu erau acreditate. Trebuie in acest caz sa reusiti in a motiva ca facultatea urmata a fost recunoscuta de catre statul roman, in perioada in care ati studiat. Daca a fost o facultate la stat, nu cred ca se poate pune problema ca nu a fost recunoscuta de stat. Mentionati acest lucru in scrisoare.
Alta conditie: in Olanda trebuie sa existe o programa de studiu (facultate) similara cu cea urmata in Romania. Daca nu exista=ghinion.
Cazurile in care pierdeti dreptul la echivalare: nu oferiti permisiunea de a face expertiza tehnica a diplomei; nu oferiti permisiunea de a lua legatura cu universitatea urmata in Romania; nu oferiti la timp diploma apostilata.
Uite aici un motiv pentru a primi un titlu olandez recunoscut in baza licentei din Romania (la nivel de doctoraal, adica nivel de Master pentru licentele dinainte de procesul Bologna si la nivel de bc. si ing., adica nivel de Bachelor HBO pentru licentele pe proces Bologna): precedentul: in deciziile D-TL21A/001578974 si KS/D&L/22553/07 (confirmata prin permisiunea de a purta titlul doctorandus acordata dupa verificarea studiilor mele la Universitatea din Bucuresti) au fost acordate titluri la nivel de doctoraal in urmatoarele domenii: drept (titlul meester) si filosofie (titlul doctorandus). Ca atare puteti motiva ca o licenta romaneasca este la nivel de doctoraal (cele dinainte de procesul Bologna) sau la nivel de Bachelor HBO (cele de dupa procesul Bologna).
Restul motivelor le gasiti in scrisoarea mea catre IB Groep pe care am tradus-o si pus-o pe forum.
Birocratii de la DUO (IB Groep) invata greu meserie si trebuie sa ii invatati sa-si faca meseria conform normelor legale in vigoare, indrumandu-i in acest proces cu explicatii amanuntite.
Unde va puteti impotmoli: in deosebirea intre ing. si ir. In acest caz trebuie sa gasiti singuri o solutie la aceasta problema. Una ar fi sa cereti simultan atat ing. cat si ir., pentru a fi siguri ca primiti macar un titlu recunoscut. Chestiunea s-a judecat la Consiliul de Stat pentru o inginera slovaca, si a reiesit ca Nuffic a facut in mod constiincios evaluarea ca studiile ei au fost la nivel de ing. (nivel HBO) si nu la nivel de ir. (nivel WO). Sursa: http://www.slowakije.net/nieuws/1085/330/Venlose_mag_titel_ir._niet_voeren/
Inginerii mai au o portita de echivalare, si anume a primi titlul Eur. Ing. de la FEANI.
De asemenea, cine cere drs. poate cere simultan si bc., iar cine cere mr. poate cere simultan si bc., pentru a fi sigur ca primeste ceva.