DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Combinatii de trei luate câte două; cum se negociază viitoarea guvernare a României

In jos 
AutorMesaj
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic


feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Localisation : Bucuresti
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7404
Data de inscriere : 11/10/2008

Combinatii de trei luate câte două; cum se negociază viitoarea guvernare a României Empty
MesajSubiect: Combinatii de trei luate câte două; cum se negociază viitoarea guvernare a României   Combinatii de trei luate câte două; cum se negociază viitoarea guvernare a României Icon_minitimeVin Noi 21, 2008 9:19 pm

Pedeliștii și pesediștii au început dansul împerecherii cu liberalii
Un post de vicepremier și șefia Camerei Deputaților, plus posturi de miniștri – aceasta este oferta pe care PSD și PD-L au făcut-o, fiecare în parte, liberalilor, în perspectiva unei viitoare alianțe de guvernare
„Ia să nu mai facă PNL-ul pe mireasa nevinovată! Pe liberali îi curtează doar o parte de la noi, căreia îi e frică de Băsescu” (Ilie Sârbu, PSD)

Mircea Geoană spune că are “discuții“ periodice cu omologul său din PNL
PD-L și PSD au început licitația pentru a câștiga favorurile PNL în vederea viitoarei guvernări. Conform unor surse parlamentare, surpriza pentru liberali a fost nu planul de guvernare avansat de social-democrați, ci cel primit de la liberal-democrați. Premierul Călin Popescu Tăriceanu și președintele PSD Mircea Geoană au pus la punct, de câteva luni, un soi de algoritm de guvernare, într-un Cabinet condus de către liderul pesedist. PNL urma să primească, în varianta Geoană, un post de viceprim-ministru și șefia Camerei Deputaților, președinția Senatului urmând să revină PC, pentru Dan Voiculescu. Tăriceanu urma să opteze între președinția Camerei și viceprim-ministeriat, deși, pentru un fost premier, această ultima variantă nu ar fi prea onorantă. Dacă Tăriceanu ar accepta șefia Camerei, atunci vicepremier ar urma să devină Bogdan Olteanu. Varianta de guvernare comună PSD – PNL – PC – UDMR a fost analizată, din nou, în urmă cu câteva zile, de Tăriceanu și Geoană, fără să se bată palma.
Problema pentru PSD este că și democrat-liberalii, prin intermediul lui Adriean Videanu, au făcut aceeași ofertă PNL, renunțând, se pare, la cerința ca Tăriceanu să dispară din prim-planul viitoarei guvernări. În plus, liderii PD-L susțin că sunt o variantă mai onorabilă decât PSD și că ar avea chiar binecuvântarea președintelui Traian Băsescu. Pe de altă parte, liderii PD-L negociază separat și cu aripa adversă lui Tăriceanu din PNL, adică cu ministrul Transporturilor Ludovic Orban, căruia îi fac aceeași ofertă: vicepremier sau șef al Camerei, plus susținerea pentru a obține șefia PNL.Deocamdată, liberalii stau în expectativă și așteaptă să vadă care vor fi scorurile după alegeri.
80% din PSD vrea cu PNL
Surse din PSD spun că discuția Geoană-Tăriceanu, privind împărțirea scaunelor în jurul mesei Guvernului, „este veche de o lună”. „Ea s-a blocat, deoarece nu s-a răspuns la întrebarea cine va fi viitorul prim-ministru”, au punctat sursele citate.
Potrivit estimării unui lider din PSD, „în proporție de 80%, conducerea partidului este pentru o alianță cu liberalii”. Cel puțin trei personaje importante din PSD fac lobby intens pentru varianta liberală: Adrian Năstase (care a fost primul, în urmă cu doi ani, care a cerut o alianță pe cinci ani PSD-PNL), Viorel Hrebenciuc (care și-a dezvoltat un canal privat de negociere cu Bogdan Olteanu) și Mircea Geoană. Oficial, niciunul dintre ei nu recunoaște că ar exista, în aceste zile, vreo înțelegere clară cu PNL, cu toate că Hrebenciuc spune că „tot timpul ne întâlnim cu liberalii”, Năstase că „sunt colegi care se întâlnesc, beau o cafea, discută viitorul”, iar Geoană că are „discuții” periodice cu prietenul Tăriceanu.
Mircea Geoană nu confirmă că s-ar fi înțeles cu Tăriceanu ca PSD să ofere PNL funcția de vicepremier și șefia Camerei Deputaților, într-o viitoare guvernare comună, dar subliniază că, din punct de vedere teoretic, este „natural” ca liderul partidului mai mic să aibă o reprezentare la cel mai înalt nivel în guvern. Despre posibilitatea ca partidul mai mic să dea prim-ministrul, așa cum sugera Călin Popescu Tăriceanu miercuri seara, într-o emisiune la Antena 1, Geoană a replicat: „Asta, în lumea reală, nu se poate”.
Varianta unei alianțe cu PD-L pentru formarea unei „guvernări solide” – așa cum promite Traian Băsescu – are mai puțini adepți în PSD, dar ea nu trebuie exclusă, după cum subliniază vicepreședintele Ilie Sârbu. „Nu putem exclude o eventuală guvernare cu PD-L, în care împreună să facem 60%. O guvernare stabilă”. Sârbu spune că, imediat după alegeri, pesediștii se vor întâlni pentru a vota: cu liberalii sau cu democrat-liberalii. Până atunci, Sârbu se arată iritat de rolul de primadonă pe care l-a căpătat PNL: „Ia să nu mai facă PNL-ul pe mireasa nevinovată! Pe liberali îi curtează doar o parte de la noi, căreia îi e frică de Băsescu”.
PD-L vrea cu liberalii, dar fără Tăriceanu
De câteva zile, liderii PD-L dau semnale privind dorința de a reface Alianța D.A. Adriean Videanu a explicat că el susține „o guvernare de dreapta”, ofertă străvezie către liberali. Condiția ar fi ca liderul Tăriceanu să nu joace un rol important „în acestă construcție”, după cum spune Radu Berceanu. „Pe noi nu ne interesează dacă Tăriceanu este la PNL, ci rolul lui în această construcție. La nivelul partidului, nu s-a discutat în ce funcție am fi dispuși să-l acceptăm, dar dacă mă întrebați pe mine personal, eu nu l-aș accepta în niciuna”, a spus Berceanu pentru Newsin. “Este clar că noi nu vom guverna cu PSD. Că vor fi câțiva liberali sau PNL în ansamblu, vom vedea după alegeri”, a declarat pentru aceeași agenție, vicepreședintele Cezar Preda.
„Vreau să fiu premier și după 30 noiembrie“
Poziția oficială a premierului este că PNL nu negociază încă nimic cu nimeni. Tăriceanu plu¬sează și susține că una dintre condițiile participării liberalilor la guvernare este ca el să rămână prim-ministru. „Va trebui să pun această condiție pentru că PNL cere ca aceasta să fie una din condiții. (...) Sunt gata să și țin la această condiție dacă PNL o cere și dacă PNL va considera că nu este o condiție obligatorie, sigur că atunci nu mă voi agăța eu personal. Însă sigur că această funcție e una importantă, o funcție nu doar de reprezentare, ci o funcție de decizie importantă. Și eu cred că pe baza a ceea ce PNL a arătat că-i capabil să facă în acești 4 ani, este firesc să-i cerem această funcție”, a declarat, miercuri seara, Tăriceanu, la Antena 3. El a susținut că „și în alte părți în Europa și în lume, s-au văzut situații în care nu obligatoriu partidul care are cu 2 – 3% în plus e obligatoriu să dea și omul pentru funcția de prim-ministru”.
Concluzie
* Toate opțiunile rămân deschise: refacerea Alianței D.A., o alianță PSD-PNL sau chiar o majoritate „solidă” PSD-PD-L.
* Nu există partide care negociază, ci grupuri izolate. Uneori, negocierile se poartă doar în doi (Tăriceanu-Geoană, Hrebenciuc-Olteanu), Năstase: „Când aveam patru partide, era simplu: două de-o parte, două de cealaltă. Acum, în fiecare partid sunt persoane care au opțiuni, un grup care vrea cu unii sau cu alții”.
* Frica cea mai mare a pesediștilor este că vor fi lăsați în ofsaid, ca în urmă cu patru ani, de Traian Băsescu, care ar impune o guvernare PD-L-PNL. Viorel Hrebenciuc spune că se va opune cât va putea acestui plan: „Avem suficiente mecanisme să împiedicăm treaba asta”.
* În acest triunghi amoros, poziția cea mai confortabilă pare s-o aibă partidul cel mai mic, respectiv PNL, care, indiferent de cine câștigă alegerile, știe că va fi curtat să intre la guvernare pentru a crea o majoritate. De la ambii parteneri, a primit până acum aceeași ofertă.
* Adevăratele negocieri vor începe în seara zilei de 30 noiembrie, după aflarea primelor rezultate electorale. Indiferent de înțelegerile de până acum, Traian Băsescu va juca rolul-cheie în desemnarea premierului.
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
 
Combinatii de trei luate câte două; cum se negociază viitoarea guvernare a României
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» PSD si PD-L au stabilit programul de guvernare
» Cate ceva despre Bruxelles si Comisia Europeana
» Datini de Anul Nou / Spicul, cat trestia, Cate bordeie, atatea obiceie

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: STIRI DIN DIASPORA / ANUNTURI-
Mergi direct la:  
|
Forumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente