DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Cate ceva despre Bruxelles si Comisia Europeana

In jos 
AutorMesaj
cora
Staff Officer
Staff Officer
cora


feminin
Numarul mesajelor : 160
Varsta : 46
Reputatie : 0
Puncte : 6416
Data de inscriere : 13/12/2006

Cate ceva despre Bruxelles si Comisia Europeana Empty
MesajSubiect: Cate ceva despre Bruxelles si Comisia Europeana   Cate ceva despre Bruxelles si Comisia Europeana Icon_minitimeDum Iun 03, 2007 10:44 pm

Cate ceva despre Bruxelles si Comisia Europeana Commissioneuropeennegl0

Abia când ajungi la Bruxelles îți faci o idee despre ce înseamnă instituțiile europene. Pe Rue de la Loi, de pildă, când vii dinspre centru, dai mai întâi de un mastodont cu 12 etaje, pe care scrie mare „Comisia Europeană”. Blocul nu adăpostește însă decât centrul de informare al Comisiei și câteva birouri. Pe stânga și pe dreapta străzii se înșiră alte clădiri masive toate cu firma Comisiei. Sediul principal este o enormitate din sticlă și oțel, în formă de Y care, de la un capăt la altul al laturilor, ocupă în lungime cam cât o stație de tramvai din București. Și asta nu este tot – pe Rue de la Roi sunt câteva din cele 96 de clădiri care adăpostesc birourile Comisiei în Bruxelles. Iar pe lângă Comisie mai sunt și alte instituții: Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor, fiecare cu funcționarii săi și clădirile proprii. De pildă, în sediul Comitetului Economic și Social, o clădire modestă față de sediul principal al Comsiei Europene, dacă n-ai un ghid, poți să cauți ore în șir un birou. Clădirea este atât de întinsă și întortocheată, încât abia ajuns în ea înțelegi cu adevărat sensul cuvântului labirint. Iar intrarea României și Bulgariei a adus un plus de funcționari, care au făcut spațiile insuficiente, așa că, în c**ând, Consiliul Economic și Social va „coloniza” și clădirea de vis-à-vis, fostă a Parlamentului European care, la rândul său, s-a extins în alte spații.
„Șocul imobiliar” este însă doar un mic fior față de senzațiile pe care ți le poate da descoperirea birocrației europene. Miile de funcționari te duc cu gândul la filmele SF despre extratereștrii organizați precum furnicile. De pildă, în „traseul” unei cereri, propuneri etc., cel mai greu este să înțelegi „normele” formate în ani de birocrație. Dacă cele așternute pe hârtie respectă „normele”, hârtia trece fără probleme din funcționar în funcționar, până la cel în măsură să dea un răspuns. Iar problemele de limbaj nu se referă doar la amestecarea cuvintelor, lucru des întâlnit la cei porecliți eurospeakeri (oameni care lucrează de câțiva ani în instituțiile europene și au ajuns să amestece într-o singură propoziție cuvinte din engleză și franceză). Ci la un mod de exprimare propriu documentelor europene, un soi de limbă de lemn, astfel încât un text care la prima vedere nu pare să conțină nici o informație utilă devine, pentru cunoscători, mină de aur. Birocrația europeană este atât de greu de înțeles pentru un outsider, încât s-a instituit un soi de regulă a stagiilor.
Stagiarii sunt tineri care doresc să lucreze în instituțiile europene. Pot fi remunerați cu până la 1.000 de euro pe lună sau lucrează fără să primească nici un ban, timp de cel mult șase luni. 1.000 de euro este un salariu de mizerie în Bruxelles, unde până și o femeie de serviciu are 1.200. Totuși, pe posturile de stagiari este o concurență crâncenă. Tineri din toată lumea, absolvenți de universități prestigioase, se bat să intre în sistem și, dacă intră, muncesc pe brânci. Știu că, după perioada de șase luni de leafă mică sau inexistentă, au șanse mari să-și găsească posturi în orice firmă care vrea să facă afaceri în Uniunea Europeană și se lovește de hățișul reglementărilor. Crema stagiarilor visează însă să ajungă funcționari europeni. Se văd cu un salariu de 4.000 de euro, scutiți de taxe (funcționarii europeni nu plătesc decât impozite simbolice), cu viitorul copiilor asigurat de un sistem care le pune la dispoziție creșe, grădinițe, școli foarte bine cotate...
Pentru românul de rând, regulile Uniunii Europene înseamnă doar câteva directive pe care va trebui să le respectăm. Greșit: cantitatea de reglementări discutate la Bruxelles este copleșitoare. Numai Comitetul Economic și Social European, o instituție care reunește reprezentanți ai patronilor, sindicaliștilor și ong-urilor din toate țările UE, „produce” în jur de 150 de avize și propuneri pe an. Avizele se referă la proiecte care sunt inițiate de Comisia Europeană și în Parlamentul European. Iar domeniile sunt din cele mai diverse: de la schimbarea legislației muncii, la modul optim în care trebuie așezate oglinzile pe tractoare. Fiecare decizie poate aduce câștiguri sau pierderi însemnate în afaceri. Din acest motiv, pe lângă instituțiile europene s-a creat o altă suprastructură, cea a lobby-iștilor, care numără mii de persoane. Unii parlamentari europeni apreciază că structura este atât de complexă, încât la fiecare funcționar european sunt „anexați” în medie doi lobby-iști.
În tot acest furnicar, românii par să fie cu totul pe dinafară. Din ianuarie, avem deja parlamentari europeni, precum și patroni, sindicaliști și ong-iști reprezentați în Comitetul Economic și Social sau aleși locali – reprezentați în Comitetul Regiunilor. Unii abia se dumiresc cum merg lucrurile, alții s-au remarcat deja în fața europenilor „vechi”. Toți se plâng însă că în România nu-i bagă nimeni în seamă. Povestește Alexandru Morțun: „Din ianuarie, de când sunt vicepreședinte al Comisiei pentru mediu din Parlamentul European, zeci de lobby-iști mi-au bătut la ușă. Evident, nu era nici un român printre ei, dar nu asta m-a surprins. Ci faptul că în țară, la Ministerul Mediului, se discută tot soiul de strategii, dar nu mi-a dat un funcționar telefon să-i spun ce este de actualitate în dezbaterile din instituțiile europene pe această temă. Mai rău, un coleg din Parlamentul României mă întreabă odată dacă știu vreun oficial mai înalt la Bruxelles căruia să-i înainteze o propunere. L-am întrebat << Vicepreședintele comisiei de mediu din Parlamentul European ți se pare un oficial suficient de înalt?>>. <>, mi-a răspuns el. <>, i-am spus”.

Sursa: Gandul
Sus In jos
 
Cate ceva despre Bruxelles si Comisia Europeana
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» CITE CEVA DESPRE ORIGINEA CRACIUNULUI
» ai ceva de vanzare!!!!!vrei sa cumperi ceva???
» Voluntariat in Europa: Comisia propune stimularea mobilitatii tineri

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: NEWS-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente