Tariful de mediere se restituie dacă nu semnezi contractul de muncă la termen sau te răzgândești
Având în vedere numărul mare de plângeri prin care românii doritori să obțină un loc de muncă în străinătate reclamă activitatea unor firme de intermediere, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă atrage atenția asupra următoarelor detalii care trebuie verificate înainte de acceptarea unui contract. Recrutarea nu poate fi realizată de către persoane fizice, de agenții de turism și societăți de transport, de reprezentanți ai bisericii sau ai cultelor religioase, de organizații sau fundații, ci numai de către societăți comerciale, așa numiții agenții de ocupare a forței de muncă, înregistrați la Inspecția Muncii. Agenții pot realiza activități de mediere pe baza contractelor de oferte ferme pe care le au încheiate cu persoane juridice, fizice și organizații patronale străine.
Pentru a verifica seriozitatea unui agent, solicitați la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia își are sediul agentul, informații cu privire la îndeplinirea obligatiei de înregistrare și la activitatea de mediere propriuzisă desfășurată. În privința contractelor, agentul trebuie să includă în contractul de muncă încheiat cu angajatorul străin cel puțin următoarele elemente: funcția, meseria sau ocupația; natura și durata angajării; durata timpului de muncă și de repaus; tariful orar, salariul lunar și datele de plată a salariului; sporuri, ore suplimentare și alte drepturi salariale; durata, modul de acordare și drepturile bănești aferente concediului de odihnă; condițiile de muncă, măsuri de protecție și securitate a muncii; acordarea de despăgubiri angajaților români în cazul accidentelor de muncă, al bolilor profesionale sau al decesului; condițiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuințe și de asigurare a hranei.
De asemenea, în contract trebuie precizate taxele, impozitele și contribuțiile care grevează asupra veniturilor angajaților cetățeni români, asigurându-se astfel evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuții de asigurări sociale.
Agentul are obligația de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă în limba angajatorului dar și în limba română. Tariful serviciilor de mediere încasat de la solicitanți se restituie, parțial sau total, dacă nu reușesc să le ofere locuri de muncă în termenul stabilit prin contractele de mediere sau dacă, înainte de expirarea duratei contractului de mediere, beneficiarul acestui contract renunță la mediere. În afara tarifului de mediere prevazut de Legea 156/2000, agenții de ocupare nu au dreptul de a percepe alte comisioane sau de a pretinde garanții de la solicitanții de locuri de muncă. (C.N.)
sursa: Gândul