Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Vin Ian 05, 2007 12:53 am
Daca
de Rudyard Kipling
Daca-ti ramane mintea cand cei din jur si-o pierd si, fiindca o ai, te-apasa sub vorbe care dor; daca mai crezi in tine cand altii nu mai cred si-i ierti si nu te superi de indoiala lor;
daca de asteptare nu ostenesti nicicand, nici de minciuna goala nu-ti clatini gandul drept, daca, izbit de ura, nu te razbuni urand si totusi nu-ti pui masca de sfant sau de-ntelept;
daca visezi, dar visul stapan de nu ti-l faci sau gandul, desi judeci, de nu ti-e unic tel; daca-ncercand triumful sau prabusirea taci si poti, prin amandoua trecand, sa fii la fel;
daca induri sa afli cinstitul tau cuvant rastalmacit, naivii sa-i duca in ispita, sau truda vietii tale , inspulberata-n vant, de poate iar s-o-nalte unealta-ti prea tocita;
daca poti strange toate castigurile tale ca sa le joci pe-o carte si sa le pierzi asa si iarasi de la capat sa-ncepi aceeasi cale, fara sa spui o vorba de neizbanda ta;
daca poti gandul, nervii si inima, sa-i pui sa te slujeasca inca, peste puterea lor, desi in trupul firav o alta forta nu-i, afara de vointa ce le impune : "spor";
daca te vrea multimea, desi n-ai lingusit sau langa rege umbli ca lang-un oarecare; daca de rai sau prieteni nu poti sa fii ranit; daca nu numai unul, ci toti iti dau crezare;
daca ajungi sa umpli minutul trecator cu saizeci de clipe de vesnicii, mereu, vei fi pe-ntreg Pamantul deplin stapanitor si, mai presus de toate, un OM - copilul meu !
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Vin Ian 05, 2007 1:26 am
CE MULT SE-NDREPTATESTE OMUL
Ce mult se-ndreptățește omul că n-a ucis și n-a furat Că n-a aprins la nimeni casa, că strâmb spre nimeni n-a jurat Că n-a nedreptățit pe nimeni luând ce nu era al lui. Oricând s-ar măsura cu alții, ca el pe lume nimeni nu-i.
Se poate n-a ucis cu parul, se poate n-a furat comori, Dar cu cuvântul și cu ura el n-a ucis, de-atâtea ori? Se poate n-a prădat avutul cel pământesc al nimănui, Dar n-a furat el de la Domnul când dezbina lucrarea Lui?
Se poate n-a făcut păcate cum face orice vinovat Dar când putea să facă-un bine și nu-l făcea, n-a fost păcat? Când el vedea că alții sufăr bolnavi și singuri și trecea Și-ar fi putut să facă-un bine dar n-a făcut, el ce făcea?
Când va veni Hristos în slavă la judecata Lui Atunci nu de păcate-o să ne-ntrebe, ci de-ale dragostei porunci Nu pentru rele-o să ne-alunge, ci pentru binele știut Putând la semeni a le face, dar noi trecând, nu l-am făcut.
O, nu te-ndreptăți pe tine că n-ai aprins și n-ai furat Că este decât toate-acestea un mai amar și greu păcat: Acela de-a nu face bine când știi și poți trăind mereu Mulți credincioși o să-i alunge, pentru acesta, Dumnezeu.
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Lun Feb 26, 2007 9:27 am
Cantec in doi - L. Blaga
Si vine toamna iar' ca dup-un psalm aminul. Doi suntem gata sa gustam cu miere-amestecat veninul.
Doi suntem gata s-ajutam brindusile ardorii sa infloreasca iar' în noi si-n toamna-aceasta de apoi.
Doi suntem, cand cu umbra lor ne impresoara-n lume norii. Ce ginduri are soarele cu noi -- nu stim, dar suntem doi.
sanziana Staff Officer
Numarul mesajelor : 1365 Varsta : 74 Reputatie : 18 Puncte : 7311 Data de inscriere : 24/11/2006
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Lun Feb 26, 2007 10:11 pm
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii și nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea în flori, în ochi, pe buze ori morminte. Lumina altora sugrumă vraja nepătrunsului ascuns în adâncimi de întuneric, dar eu, eu cu lumina mea sporesc a lumii taină- și-ntocmai cum cu razele ei albe luna nu micșorează, ci tremurătoare mărește și mai tare taina nopții, așa înbogățesc și eu întunecata zare cu largi fiori de sfânt mister și tot ce-i ne-nțeles se schimbă-n ne-nțelesuri și mai mari sub ochii mei- căci eu iubesc și flori și ochi și buze și morminte.
Lucian Blaga
sanziana Staff Officer
Numarul mesajelor : 1365 Varsta : 74 Reputatie : 18 Puncte : 7311 Data de inscriere : 24/11/2006
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Lun Feb 26, 2007 10:15 pm
Atat de frageda
Atit de frageda, te-asemeni, Cu floarea alba de cires Si ca un inger dintre oameni In calea vieii mele iesi
Abia atingi covorul moale Matasa suna sub picior Si de la crestet pin la poale Plutesti ca visul cel usor
Din incretirea lungii rochii Rasai ca marmura in loc S'atirna sufletu-mi de ohii Ei plini de lacrimi si noroc
O vis ferice de iubire Mireasa blinda din povesti Nu mai zimbi, a ta zimbire Mi-arata cit de dulce esti
Cit poti cu-a farmecului noapte Sa' ntuneci ochii mei pe veci Cu-a gurii tale calde soapte Cu' mbratisari de brate reci
Mihai Eminescu
sanziana Staff Officer
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Mar Feb 27, 2007 12:43 pm
Pentru a ne naste
De cate ori in viata noastra Murim fara sa stim macar, doar pentru a ne naste iara
dar cate clipe-nseamnaa viata si cate moartea o masoara?....
Un visator
Daca ce vad in jurul meu nu-i viata, Atunci adevarata viata unde-i oare? Se intreba un turture timd de gheata care visa-intr-o lume pieritoare....
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Mar Feb 27, 2007 9:46 pm
Tot Cartarescu:
Când ai nevoie de dragoste
cand ai nevoie de dragoste nu ti se da dragoste. cand trebuie sa iubesti nu esti iubit. cand esti singur nu poti sa scapi de singuratate. cand esti nefericit nu are sens sa o spui.
cand vrei sa strangi în brate nu ai pe cine. cand vrei sa dai un telefon sunt toti plecati. cand esti la pamant cine se intereseaza de tine? cui ii pasa? cui o sa-i pese vreodata?
fii tu langa mine, gandeste-te la mine. poarta-te tandru cu mine, nu ma chinui, nu ma face gelos, nu ma parasi, caci n-as mai suporta înca o ruptura. fii langa mine, tine cu mine.
întelege-ma iubeste-ma, nu-mi trebuie partuze, nici conversatie, fii iubita mea permanenta. hai sa uitam regula jocului, sa nu mai stim ca sexul e o jungla. sa ne atasam, sa ajungem la echilibru.
dar nu sper nimic. nu primeste dragoste cand ai nevoie de dragoste. cand trebuie sa iubesti nu esti iubit. cand esti la pamant nici o femeie nu te cunoaste.
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Mar Feb 27, 2007 11:11 pm
Pariu pe o lacrima -Valeriu Sterian (cine are melodia?)
mai tii minte inceputul asa cum a fost nici devreme nici tarziu poate doar fara rost
sau poate ca doar intamplarea ne-a indemnat sa fim o vreme impreuna fara pacat
astazi e prea tarziu sa cred cu patima ca-ntre noi n-a fost doar un pariu pe o lacrima
si mai tii minte cum doream cu disperare sa fie bine intr-o zi un ceas oarecare si sa urmeze inca-un ceas si zile o mie sa nu conteze ce a fost si nici ce-o sa fie
dar uite c-au venit deodata si tot fara rost ultima zi si ultimul ceas din tot ce a fost
si am ramas cu amintirea fara folos sa nu stim bine daca a fost totusi frumos
poate ca nu-i prea tarziu sa cred cu patima ca-ntre noi a fost doar un pariu pe o lacrima
Pantera Roz Bleu
Numarul mesajelor : 22 Varsta : 35 Reputatie : 0 Puncte : 6250 Data de inscriere : 13/10/2007
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Mar Oct 30, 2007 9:49 pm
DACA De poti fi calm cind toti se pierd cu firea In jurul tau si spun ca-i vina ta; De crezi in tine chiar cind omenirea Nu crede, dar sa-i crezi si ei cumva; S-astepti, dar nu cu sufletul la gura; Sa nu dezminti minciuni mintind, ci drept; Sa nu raspunzi la ura tot cu ura, Dar nici prea bun sa pari, nici prea-ntelept; De poti visa - si nu-ti faci visul astru, De poti gindi - dar nu-ti faci gindul tel, De-ntimpini si triumful si dezastrul Tratind pe-acesti doi impostori la fel; De rabzi sa vezi cum spusa ta-i sucita De pisicher, sa-l prinda-n lat pe prost; Cind munca vietii tale, naruita, Cu scule obosite o faci ce-a fost; De poti sa stringi agoniseala toata Gramada, s-o joci pe-un singur zar, Sa pierzi, si iar sa-ncepi ca-ntiia data, Iar c-ai pierdut - nici un cuvint macar; De poti sili nerv, inima si vina Sa te slujeasca dupa ce-au apus, Si piept sa tii cind nu mai e stapina Decit Vointa, care le striga: 'Sus!'; De poti ramine Tu in marea gloata, Cu regi tot Tu, dar nu strain de ea, Dusman / om drag, rani sa nu te poata, De toti sa-ti pese, dar de nimeni prea; De poti prin clipa cea neiertatoare Sa treci si s-o intreci gonind mereu... Al tau va fi Pamintul asta mare, Dar mai mult: vei fi OM, baiatul meu! Rudyard Kipling: 'If', Premiul Nobel 1907
Sfinta Vineri Expert
Numarul mesajelor : 615 Varsta : 117 Reputatie : 0 Puncte : 6586 Data de inscriere : 25/11/2006
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Mier Oct 31, 2007 11:49 am
Pantera Roz a scris:
S-astepti, dar nu cu sufletul la gura; Sa nu raspunzi la ura tot cu ura, Dar nici prea bun sa pari, nici prea-ntelept;
Dusman / om drag, rani sa nu te poata, De toti sa-ti pese, dar de nimeni prea;
draga Pantera,
imi place poezia, dar am citeva rezerve la aceste citate. Cam un om fara pasiune mi se pare... voi ce ziceti?
cba21 Senior
Numarul mesajelor : 111 Varsta : 47 Reputatie : 0 Puncte : 6239 Data de inscriere : 24/10/2007
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Mier Oct 31, 2007 10:33 pm
Sfinta Vineri a scris:
voi ce ziceti?
Asa-i bre? Asa-i asa-i
storm Senior
Numarul mesajelor : 133 Varsta : 50 Reputatie : 0 Puncte : 6256 Data de inscriere : 17/10/2007
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Joi Noi 01, 2007 1:06 pm
Neptuna
Neptuna a scris:
Pariu pe o lacrima -Valeriu Sterian (cine are melodia?)
mai tii minte inceputul asa cum a fost nici devreme nici tarziu poate doar fara rost
sau poate ca doar intamplarea ne-a indemnat sa fim o vreme impreuna fara pacat
astazi e prea tarziu sa cred cu patima ca-ntre noi n-a fost doar un pariu pe o lacrima
si mai tii minte cum doream cu disperare sa fie bine intr-o zi un ceas oarecare si sa urmeze inca-un ceas si zile o mie sa nu conteze ce a fost si nici ce-o sa fie
dar uite c-au venit deodata si tot fara rost ultima zi si ultimul ceas din tot ce a fost
si am ramas cu amintirea fara folos sa nu stim bine daca a fost totusi frumos
poate ca nu-i prea tarziu sa cred cu patima ca-ntre noi a fost doar un pariu pe o lacrima
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Joi Noi 01, 2007 9:20 pm
Niste versuri splendide , de sezon . Sa nu cadeti în butoiul cu melancolie ca nu vin sa va scot
Elegie Frunzele acestea pe care toamna le arde-n gradini Sunt ca un semn de plecare dintr-o iubire cu spini Frunzele acestea de aur, frunzele acestea de rând, Sunt cel mai sincer tezaur dupa‘nflorirea din gând Frunzele acestea -n plutire, ca niste nori calatori, Sunt cea dintâi amintire de dupa vara cu flori Frunzele acestea batrâne,strânse pe margini de drum, Sunt ca un semn ce ramâne dupa iubire oricum Frunzele acestea usoare smulse din plopii subtiri, Sunt primul semn care doare când intra toamna-n iubiri Frunzele acestea purtate prin labirintul de ploi Sunt mai presus decât toate, semnul plecarii din noi. Si cu inconfundabila voce a lui Hrusca http://www.trilulilu.ro/morocos/22a8fb5efe7d92
DECEBAL Bleu
Numarul mesajelor : 45 Localisation : Bruxelles Reputatie : 0 Puncte : 6326 Data de inscriere : 29/07/2007
Subiect: Re: Poezie, cu sau fara muzica Vin Noi 02, 2007 9:09 am
Adrian Păunescu
Totuși, iubirea
Și totuși există iubire Și totuși există blestem Dau lumii, dau lumii de știre Iubesc, am curaj și mă tem.
Și totuși e stare de veghe Și totuși murim repetat Și totuși mai cred în pereche Și totuși ceva sa-ntâmplat.
Pretenții nici n-am de la lume Un pat, întuneric și tu Intrăm în amor fără nume Fiorul ca fulger căzu.
Motoarele lumii sunt stinse Rețele pe căi au căzut Un mare pustiu pe cuprins e Trezește-le tu c-un sărut.
Acum te declar Dumnezee Eu însumi mă simt Dumnezeu Continuă lumea femeie Cu plozi scriși în numele meu.
Afară roiesc întunerici Aici suntem noi luminoși Se ceartă-ntre ele biserici Făcându-și același reproș.
Și tu și iubirea există Și moartea există în ea Îmi place mai mult când ești tristă Tristețea, de fapt, e a ta.
Genunchii mi-i plec pe podele Cu capul mă sprijin de cer, Tu ești în puterile mele, Deși închiziții te cer.
Ce spun se aude aiurea, Mă-ntorc la silaba dintâi, Prăval peste tine pădurea: Adio, adică rămâi.
Și totuși există iubire Și totuși există blestem Dau lumii, dau lumii de știre Iubesc, am curaj și mă tem.