Duel Basescu – Putin la summit-ul OCEMN de la Istanbul
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
26 iunie 2007
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Istanbul, la summit-ul OCEMN, ca Romania doreste ca Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre sa aiba o identitate clara si consolidata si un rol international sporit, potrivit Mediafax.
“OCEMN nu poate functiona ca o structura inchisa, izolata de evolutiile politice, economice si de securitate din Europa, Caucaz, Asia Centrala sau Orientul Mijlociu. Regiunea noastra beneficiaza de prea multe atuuri pentru a fi limitata doar la dimensiunea economica. Trebuie sa asiguram o platforma de exprimare si dincolo de aceasta perspectiva sectoriala”, a spus Basescu.
El le-a propus celor prezenti creionarea unui mecanism de consultari intre OCEMN si celelalte initiative regionale. Presedintele roman a amintit ca in regiunea Marii Negre se afla rezerve mari de hidrocarburi, insa a afirmat ca, in pofida acestui aspect, “cooperarea in domeniul energetic ramane un deziderat”. “Fara indoiala, toate guvernele sunt indreptatite sa urmareasca interesul national in acest domeniu strategic. Romania sustine insa o abordare echilibrata in acest sector, care sa aduca beneficii tuturor statelor regiunii in conditii egale”, a afimat Basescu.
Initiativa lui Basescu de a intari cooperarea cu celelalte proiecte, precum „Sinergia Marii Negre” – lansat de UE, nu si-a gasit ecou si in propunerile liderului rus Vladimir Putin privind viitorul OCEMN. Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat ca Rusia, consolidata de puterea sa „in crestere”, se intoarce in Balcani si in regiunea Marii Negre si ca va trebui sa se tina cont de ea.
Pe de alta parte, reuniunea de la Istanbul a prilejuit o intalnire bilaterala intre presedintele ucrianean Viktor Iuscenko si omologul sau moldovean Vladimir Voronin, unde s-a adus in discutie si problema demarcarii granitelor dintre cele doua state.
Summitul Organizatiei Cooperarii Economice de la Marea Neagra (OCEMN) a marcat a 15-a aniversare a acestei institutii, fondate in 1992, dupa prabusirea comunismului, pentru a promova stabilitatea si relatiile economice intre state situate in tabere adverse in timpul Razboiului Rece. Din grup fac parte sase tari cu iesire la Marea Neagra - Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina, Georgia si Rusia - precum si Albania, Armenia, Azerbaidjan, Grecia, Republica Moldova si Serbia.
Sursa: http://www.rgnpress.ro