Incepând cu 1 ianuarie 2007, următoarele categorii de cetăteni români nu vor mai necesita viza de lung sejur (tip D) pentru a merge în Belgia pentru o perioadă mai lungă de trei luni: persoanele ce vor exercita activităti independente si studentii.
Se asteapta inca instructiuni privind viza de lung sejur în cadrul unei coabitări.
Persoanele ce vor lucra ca angajati vor necesita în continuare permisul de lucru si viza ‘tip D’. Această viză ‘tip D’, va putea fi solicitată de catre acestia fie imediat primăriei belgiene competente pentru domiciliul în Belgia, fie ambasadei.
Incepând cu 1 ianuarie 2007, regimul de vize aplicabil cetătenilor români ce vor dori să rămână în Belgia pe o durată mai mare de trei luni va fi identic celui aplicat cetătenilor estonieni, unguri, letoni, lituanieni, polonezi, slovaci, sloveni si cehi de la lărgirea precedentă a UE. Persoanele salariate române vor fi supuse unei perioade tranzitorii de doi ani (existând posibilitatea de a fi scurtată), timp în care nu vor beneficia de principiul liberei circulatii a angajatilor si vor necesita în continuare permis de lucru. Cetătenii români vor beneficia de o procedură accelerată de eliberare a permisului de muncă (în cinci zile lucrătoare), ce a fost deja adoptată pentru cetătenii mai sus mentionati ce doreau să ocupe locuri de muncă pentru care există putini candidati în Belgia.
Lucrătorii salariati vor avea următoarele optiuni: fie vor merge în Belgia fără ASP (viza D, de lung sejur) si se vor adresa primăriei competente pentru domiciliul lor din Belgia, în vederea obtinerii permisului de sejur (articolul 9, al.3, legea din 15.12.1980), fie vor solicita, înaite de a pleca în Belgia, o ASP la reprezentanta diplomatică sau consulară competentă pentru rezidenta acestora.
In privinta persoanelor ce vor exercita activităti independente în Belgia, acestea vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2007 de acelasi tratament ca si cetătenii celorlalte State membre ale UE, ceea ce implică, începând cu această dată suprimarea sistemului ‘PECO’ de care beneficiau până la acea dată).
In privinta "autorizatiei de sejur provizoriu" (=viza de lung sejur, tip ‘D’), persoanele independente vor fi scutite începând cu 1 ianuarie 2007.
Studentii nu vor mai necesita viza de lung sejur de la Ambasada Belgiei.
Pentru viza de coabitare (în cadrul unei relatii de lungă durată), se asteapta inca instructiuni din partea Ministerului Afacerilor Externe belgian.
Sursa: diplomatie.be