Anunt preluat din Belgianul.com :
Centrul Român de Informare la Bruxelles, reprezentantul ICR în capitala Belgiei si presedintele în exercitiu al EUNIC Bruxelles (Reteaua Europeana a Institutelor Nationale pentru Cultura – www.eunic-brussels.eu) participa la festivalul FOCUS’89, ce va avea loc la prestigiosa institutie de cultura Flagey, în perioada 9- 15 noiembrie 2009.
Festivalul de filme si dezbateri intitulat sugestiv FOCUS’89 este un amplu eveniment de diplomatie publica pe care cluster-ul EUNIC-Bruxelles împreuna cu partenerii sai îl organizeaza pentru a marca cei 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si a Cortinei de Fier în Europa, momente ce au marcat începutul unor profunde transformari pe toate planurile si au condus la actuala configuratie socio-politica, economica si culturala a noii Europe. Printr-o selectie riguroasa de 9 filme, 8 documentare si 4 dezbateri pe teme de mare interes din perspectiva momentului 1989, festivalul va analiza împrejurarile istorice care au condus la momentul 1989 si consecintele sale asupra culturii si societatii Europene contemporane.
Festivalul va debuta simbolic în ziua de 9 noiembrie, ziua caderii Zidului Berlinului, si va dura o saptamâna. Curatorul festivalului este Louis Danvers, renumit critic de film belgian în co-operare cu Cinematek. Fiecare film va fi introdus fie de regizor, scenarist sau de unul dintre actorii principali.
Festivalul este o co-productie a EUNIC-Bruxelles si Flagey, în parteneriat cu Presedintia suedeza a Uniunii Europene, Comitetul Economic si Social European si Comisia Europeana.
Libertatea este o valoare fundamentala pentru traditiile umane. Democratia, drepturile omului si o guvernare înteleapta se bazeaza pe acest principiu fundamental. Totusi în secolul XX, libertatea a fost o victima a nationalismului agresiv, a ideologiilor naziste si comuniste. Jumatate din populatia Europei s-a regasit dupa Cortina de Fier care a fost trasata în 1945, dupa ce valul celui de-al doilea razboi mondial si a unei ideologii absurde au înrobit demnitatea si viata oamenilor. Doar câtiva au ramas ca niste adevarati aparatori ai credintei în aceste valori. Munca si crezul lor au fost „razbunate” dupa 1989.
20 de ani mai târziu libertatea a triumfat în Europa. 1989 ramâne un jalon important al unei schimbari dramatice – anul când viata a milioane de oameni din Europa s-a schimbat, iar libertatea a avut sansa sa renasca. Dar schimbarea nu este nici ireversibila cum nici amenintarile nu sunt simple vorbe. Nu putem lua libertatea ca pe ceva firesc si obisnuit. Experienta europeana colectiva a secolului XXI este „alterata” de opresiune si lipsa de libertate. Nu putem înca spune ca traim într-o Europa „whole and free”.
Prezenta românesca la festival este una deosebita.
Dl. Mihail Neamtu, speaker în cadrul conferintei „Doors in walls”. Doctor în teologie si studii religioase al Universitatii din Londra (King’s College, 2008), master of arts în patristica la University of Durham (2002) în Marea Britanie, Dl. Mihail Neamtu va vorbi despre rezistenta prin cultura - contributia grupului de la Paltinis. Pentru CV-ul sau facem trimitere la www.mihailneamtu.com. „THE IDEALISTS RESISTING THE IDEOLOGUES: A CASE-STUDY IN THE POLITICAL HISTORY OF THE ROMANIAN INTELLIGENTSIA (1970-2000)”.
Dl. Adrian Ciocazanu, speaker în cadrul conferintei „Cities before and after 1989”. Arhitect, directorul revistei de habitat si arhitectura IGLOO MEDIA, Dl. Ciocazanu va participa alaturi de renumiti arhitecti europeni la o discutie despre schimbarile urbanistice din perioada comunista, modul în care spatiul urban era perceput în era regimului comunist. Adrian Ciocazanu va vorbi despre ruinele urbanistice ale epocii de Aur în România. În acest sens, un exemplu edificator este albumul „KOMBINAT. Ruine industriale ale epocii de Aur”, editat de revista Igloo. Mai multe detalii despre biografia si activitate profesionala si publicistica ale lui Adrian Ciocazanu puteti gasi pe www.igloo.ro si www.republikmag.ro
Dl. Teodor Corban, actor român interpretul personajului Virgil Jderescu, în filmul „12:08 La est de Bucuresti” 2006, în regia lui Corneliu Porumboiu. Va reprezenta acest film în cadrul festivalului. Angajat al teatrului National din Iasi, Teodor Corban are o bogata experienta teatrala, dar si o cariera de succes în cinematografie jucând în filmele „4 months, 3 weeks and 2 days” (2007) în regia lui Cristian Mungiu, „California Dreamin” (2007) în regia regretatului Cristian Nemescu. Pentru rolul sau din filmul „12:08 La est de Bucuresti” el a primit mai multe premii la festivalurile internationale: Best Actor (collective award) - Essone (France, 2006), Best Actor (collective award) - Siena Film Festival (Italy, 2006).
Filmul lui Corneliu Porumboiu va fi difuzat în cadrul festivalui FOCUS’ 89 în ziua de 12.11.2009.
O alta prezenta româneasca în cadrul Festivalului este filmul documentar „Cold Waves”, 2007 în regia lui Alexandru Solomon. Acest film, în versiunea pentru televiziune, va fi difuzat în ziua de 11.11.2009, zi dedicata documentarelor. Acestea vor rula la Cinematek, institutie partenera alaturi de Flagey. Filmul este produs de compania HIFILM România.
Detalii despre programul complet al festivalului veti gasi pe website-ul dedicat festivalului www.focus’89.eu sau www.eunic-brussels.eu
Pentru informatii suplimentare contactati Barbara Van Lombeek press@focus89.eu, ofiterul de presa al festivalului.