DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Conditiile de sedere si munca in NL pt cetatenii romani

In jos 
AutorMesaj
cora
Staff Officer
Staff Officer
cora


feminin
Numarul mesajelor : 160
Varsta : 47
Reputatie : 0
Puncte : 6554
Data de inscriere : 13/12/2006

Conditiile de sedere si munca in NL pt cetatenii romani Empty
MesajSubiect: Conditiile de sedere si munca in NL pt cetatenii romani   Conditiile de sedere si munca in NL pt cetatenii romani Icon_minitimeVin Dec 29, 2006 8:15 am

Departamentul pentru Munca in Strainatate informeaza persoanele interesate cu privire la dreptul de sedere si munca al cetatenilor romani in Olanda, dupa 1 ianuarie 2007.

Un cetatean roman poate ramane pe teritoriul olandez, pentru o perioada de pana la trei luni, daca detine un document de identitate romanesc valabil (carte de identitate sau pasaport; permisul de conducere nu este considerat document de identitate), suficiente mijloace financiare de intretinere si asigurare de sanatate.

Cetatenii romani care doresc sa ramana pe teritoriul Olandei pentru perioade mai mari de trei luni nu mai au obligatia de a obtine, in prealabil, asa numita autorizatie de sedere temporara (viza MVV) de la Ambasada Olandei la Bucuresti si nici nu mai au obligatia detinerii unui permis de rezidenta in aceasta tara.

Romanii pot aplica pentru obtinerea unui permis de rezidenta pentru cetateni UE/EEA la municipalitatea pe raza careia urmeaza sa locuiasca, urmand procedura care se aplica in prezent statelor care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, respectiv utilizand formularul "Aplication for verification of the EU community law (proof of lawful stay)"si obtinerea unui card de identitate pentru cetateni UE. Acesta poate fi emis pentru o perioada de maximum cinci ani si face dovada sederii legale in Olanda, fiind necesar in relatia cu autoritatile fiscale, serviciile municipale, serviciile bancare, serviciile de sanatate, etc.

Verificarea sederii legale si emiterea Cardului de identitate pentru cetateni UE

(EU/EER Card) presupune prezentarea documentelor care fac dovada motivului sederii pe teritoriul Olandei, respectiv: 1) angajat cu contract de munca pentru trei la 12 luni; 2) angajat cu contract de munca pentru mai mult de un an; 3) angajat propriu (activitate independenta)- se prezinta un extras recent de inregistrare la Camera de Comert din Olanda, in original, sau copie a planului de afaceri, sau copie dupa bilantul contabil de deschidere si perspectiva financiar sau bilantul financiar-contabil din anul anterior; 4) furnizor de servicii (se vor prezenta: documentul care face dovada duratei pentru care se furnizeaza serviciul respectiv, contractul de munca emis in tara de origine si autorizatia pentru furnizarea serviciului respectiv); 5) beneficiar de servicii (se va face dovada serviciilor de care va beneficia; ex: servicii legale); 6) studiu (se furnizeaza certificatul de inscriere la o institutie de invatamant si durata studiilor, asigurarea medicala, dovada mijloacelor financiare necesare pe perioada studiilor); 7) pensionar (certificatul de venit ca pensionar); 8 ) inactiv economic (se prezinta asigurare medicala si dovada resurselor financiare necesare subzistentei pentru cel putin un an); 9) membru de familie al unui cetatean al Uniunii (documentul care dovedeste relatia de rudenie, copia documentului de sedere legala a membrului de familie la care rezida, declaratia acestuia privind suportarea cheltuielilor de intretinere pe durata sederii); 10) Membri de familie sunt : sot, sotie, partener inregistrat, copii, parinti, socri, bunici, nepoti; 11) alte situatii (boala, accidente, etc).

Avand in vedere ca, dupa 1 ianuarie 2007, Olanda va aplica timp de doi ani restrictii de acces pe piata muncii pentru cetatenii romani, acestia vor putea munci legal doar in baza unui permis de munca obtinut de angajator. Tot acestuia ii revine obligatia de a aplica Centrul pentru Munca si Venit (CWI).

Cei care doresc sa obtina un loc de munca in Olanda, fie se pot inscrie direct in baza de date a Centrului pentru Munca si Venit (www.werk.nl) din zona in care locuiesc (sau urmeaza sa locuiasca) sau se pot adresa agentiilor de recrutare personal.

Cei care vor lucra in Olanda trebuie sa incheie un contract de asigurare de sanatate (pentru informatii: www.ctz.nl) si sa se inregistreze la Administratia Fiscala pentru obtinerea numarului BSN (Citizen Service Number) (pentru informatii: www.belastingdienst.nl)

Atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa respecte conditiile impuse prin contractul colectiv de munca (salarizare egala la munca egala, norma de lucru, conditii de munca, sarbatori legale, etc) la nivel sectorial sau la nivelul companiei, acolo unde acesta exista, precum si legislatia in domeniul muncii, respectiv: nivelul salariului minim brut, stabilit de doua ori pe an de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale (pana la sfarsitul anului 2006, nivelul salariului minim brut este de 1284 euro/luna pentru un program complet de munca), numarul minim de zile de concediu si salarizarea pe durata concediului (de obicei 20 zile), concediu de maternitate si salarizarea pe durata concediului de maternitate, concediu pentru ingrijirea copilului, etc.

Raporturile de munca dintre angajat si angajator pot inceta (concedierea) in urmatoarele situatii:
- angajatul se afla in perioada de proba (aceasta nu poate fi mai mare de doua luni);
- termenul prevazut in contractul de munca temporar a expirat;
- angajatul are un comportament necorespunzator la locul de munca(de exemplu: frauda, consumare de bauturi alcoolice, etc);
- in toate celelalte cazuri, angajatorul trebuie sa solicite aprobarea, pentru desfacerea contractului de munca si sa motiveze decizia Centrului pentru Munca si Venit (CWI). Motivele pot fi : ineficienta, imbolnaviri repetate, reorganizare sau inchiderea afacerii.

Incadrarea in munca se poate face fara obtinerea permisului de munca pentru angajatii cu pregatire deosebita (asa numitii "high skilled migrants"), care castiga cel putin 45. 000 euro pe an (sau 32. 600 euro pe an, daca sunt sub 30 de ani), cercetatorii si lectorii universitari cu varsta sub 30 de ani, medicii care isi definitiveaza studiile de specializare in Olanda pentru a deveni medici specialisti (medici generalisti, medici-sociologi si medici specialisti pentru handicap psihic).

Pentru acele sectoare de activitate pentru care se va inregistra deficit de forta de munca, Centrul pentru Munca si Venit are posibilitatea de a acorda facilitati la obtinerea permisului de munca de catre angajatori.

Sursa: Guvernul Romaniei
Sus In jos
 
Conditiile de sedere si munca in NL pt cetatenii romani
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sesiuni de informare pentru cetatenii Romani din Belgia
» romani din belgia
» ROMANI IN TARILE DE JOS
» romani in rotterdam

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: INFORMATII UTILE-
Mergi direct la:  
|
creeaza un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente