DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Bacteria situata pe locul II in topul celor mai raspandite infectii din lume

In jos 
AutorMesaj
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic


feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Localisation : Bucuresti
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7404
Data de inscriere : 11/10/2008

Bacteria situata pe locul II in topul celor mai raspandite infectii din lume Empty
MesajSubiect: Bacteria situata pe locul II in topul celor mai raspandite infectii din lume   Bacteria situata pe locul II in topul celor mai raspandite infectii din lume Icon_minitimeSam Apr 04, 2009 8:51 pm

Bacteria situata pe locul II in topul celor mai raspandite infectii din lume 54805093 Helicobacter Pylori
Probabil ati crede ca aceasta bacterie este una de care ati auzit foarte des, cum ar fi Candida sau o bacterie ce provoaca boli dermatologice, afectiuni care se transmit usor, ori pate una ce determina frecventele infectii respiratorii. Din pacate, aceasta bacterie care ocupa locul II in clasamentul celor mai raspandite infectii bacteriene din lume, dupa caria dentara, nu este atat de cunoscuta publicului si ca atare prea putini oameni se gandesc sa se protejeze ori sa testeze daca nu au fost infectati, pentru a putea trata infectia.
Infecteaza peste 50% din populatie, avand rata de mortalitate similara accidentelor rutiere
Da, aceasta bacterie infecteaza peste 50% din populatie, in stadii incipiente poate fi asimptomatica, de cele mai multe ori provoaca boli cronice si se transmite deosebit de usor: prin sarut, prin mancatul sau bautul din recipiente folosite de alte persoane, prin utilizarea la comun a produselor de igiena orala (exista in saliva), prin folosirea neigienica a toaletelor (se elimina si prin scaun), prin nespalarea manilor, prin consumul alimentelor nespalate, apei nepotabile si lista poate continua. Asadar, este usor sa te infectezi cu aceasta bacterie.
Este vorba despre Helicobacter Pylori, o bacterie descoperita prin anul 1875 de catre cercetatori germani care, in lipsa aparaturii necesare izolarii si cresterii pe culturi, bacteria nu a putut fi foarte bine studiata. Mai tarziu insa s-au aflat despre aceasta multe informatii utile care au putut duce la intelegerea virulentei, fiziopatologiei infectiei si la gasirea unor metode relative de tratament, pentru ca in prezent nu sunt metode de tratare comode pentru pacient si cu putine riscuri, incercandu-se gsirea unor metode mai bune.
Forma acestei bacterii este helicoidala, de unde ii vine si numele (HELICObacter), lucru ce o ajuta sa reziste actiunii agresive a sucului gastric si totodata sa patrunda in mucusul gastric, sa se ataseze de celulele epiteliale (rareori ajunge in mucoasa gastrica) si sa se fereasca de atacul sistemului imunitar. Este o bacterie “desteapta” care produce local o inflamatie datorita incercarii elementelor sistemului imun de a o izola, de a o fagocita (exista celule care “mananca” microbi, cum ar fi macrofagele), astfel aceastea incerca sa o distruga, insa rezultatul este exact invers: chiar celulele sistemului imun sunt distruse. Local sunt eliberate o serie de substante imune cu rolul de a ataca membrana bacteriana si de a o distruge, cum sunt unele citokine, insa aceste substante distrug si membranele celulelor epiteliale, in final distrugand propriul tesut gastric. Helicobacter rezista bine si acestui atac, reusind sa se inmulteasca in mucoasa gastrica. Netratata, infectia cu Helicobacter poate produce gastrita cronica, ulcere gastrice (7 din 10 ulcere gastrice sunt date de H.P.), ulcere duodenale (9 din 10 ulcere duodenale sunt date de H.P) si, in final, cancer gastric, un bun procent din cancere gastrice avand la baza infectie cu Helicobacter pylori. Insa pentru ca pacientul sa ajunga la cancer este nevie si de alti factori decat infectia cu H.P., cum ar fi predispozitia genetica, alimentatia, stresul intens, dereglari ale sistemului nervos vegetativ, reflux gastrobiliar (sucul biliar ajunge retrograd in stomac, bila fiind bazica iar sucul gastric acid, astfel determina leziuni ale mucoasei gastrice care in timp favorizeaza degenerarea in cancer gastric) etc.
Care este simptomatologia infectiei cu Helicobacter Pylori?
Din pacate simptomatologia este nespicifica, infectia putand evolua lent, de-a lungul anilor, sau se exteriorizeaza printr-o afectiune gastrica (gastrita, senzatie de arsura, voma, greata ianinte sau dupa masa, voma cu sange sau scaun negru sau chiar scaun cu sange [in cazul sangerarii unui ulcer]), inflamatia cronica a mucoasei gastrice care produce senzatie de disconfort gastric, dureri de stomac etc. Este important sa realizati periodic testele de depistare pentru H.P, mai ales daca ati observat peroane din familie sau prieteni apropiati ca sufera sau au suferit de o problema gastrica. H.P mai poate da si halena urat mirositoare (ii miroase gura pacientului) pentru ca se asociaza cu bacteriile din cavitatea orala.
Cum se pune diagnosticul de infectie cu Helicobacter Pylori – teste de depistare
Existenta infectiei cu Helicobacter pylori poate fi depistata prin efectuarea unor teste, unele mai invazive, altele noninvazive:
- Depistarea sanguina a anticorpilor serici contra H.P; se recolteaza sange venos (de la plica cotului, ca in cazul analizelor uzuale) si se dozeaza anticorpii. Este un test bun care poate arata daca infectia este relativ recenta (imunoglobulinele M sunt cele care arata infectia recenta) sau mai veche (imunoglobuline G). Riscul acestei analize este identic cu cel al hemoleucogramei uzuale: spargerea venei cu vanataie locala (nu are urmari asupra sanatatii) sau inflamarea venei (flebita, aceasta trebuie obligatoriu tratata). Atentie: unele medicamente pot interfera cu gradul de coagulare a sangelui, impiedicand acest proces, cum ar fi aspirina, anticoagulantele orale sau alte produse care cotnin histamina etc, astfel medicul trebuie obligatoriu informat daca urmati un tratament in momentul analizei sau ati finalizat de curand un tratament.
- Testul respirator la uree (Helicobacter contine o enzima – ureaza - care participa in metabolismul acidului uric), astfel se dozeaza ureea din respiratie (aceasta substanta este volatila si se elimina si la nivel pulmonar). Testul este foarte comod pentru pacient.
- Testul antigenului din materiile fecale: se cere proba de scaun a pacientului sau efectueaza testul chiar medicul care introduce si un tampon pana la nivelul ampulei rectale, aceasta interventie putan provoca un usor disconfort pacientului.
- Biopsia gastrica: este probabil cea mai buna analiza care se poate face in cazul depistarii H.P si evaluarii leziunilor gastrice produse de acesta, insa totodata este si cea mai incomoda pentru pacient. Uneori se recomanda dupa depistarea infectiei, alteori este depistata intai simptomatologia bolii, ca apoi, prin punctie, sa se vada cauza bacteriana a afectiunii. Pacientului i se face o anestezie faringiana cu spray, acestuia ii amorteste limba, poate simti in prima faza o senzatie de sufocare (este falsa, data de anestezic) si un usor gust amar. Apoi se introduce tubul endoscopului (poate crea o senzatie de voma), analizandu-se pe rand esofagul, cardia, stomacul (de unde se preleveaza si o bucata mica de tesut – punctia), spoi sfincterul piloric, duodenul si intestinul. Se observa foarte bine leziunile bolii, se poate certifica boala (gastrita, ulcer, cancer), fiind deci cea mai buna analiza, dar datorita incomoditatii pentru pacient este aleasa doar in cazurile in care se cere obligatoriu (sau la cererea paientului, destul de rara ce-i drept). Pacientul mai poate simti balonari si usoare crampe intestinale atunci cand endoscopul ajunge la nivelul intestinului subtire.
Cum se trateaza infectia cu Helicobacter pylori?
Tratamentul este sofisticat si trebuie adecvat fiecarui pacient in parte. De multe ori, prima care se trateaza este inflamatia gastrica ce poate duce la distructia tesutului, apoi sa se dea tratament dedicat bacteriei. Este imprtanta si dieta precum si celelalte boli asociate pe care pacientul le poate avea, tinandu-se cont si de interactiunile medicamentose, de stadiul bolii gastrice sau duodenale pe care pacientul o prezinta etc. Important este sa urmati cu strictete tratamentul prescris de medic si sa respectati intocmai condiite de igiena.
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
 
Bacteria situata pe locul II in topul celor mai raspandite infectii din lume
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Topul celor mai bogate tari ale Uniunii Europene
» Romania a obtinut locul intai in clasamentul neoficial pe natiuni!
» Hai cu noi sa le transmitem mesajul celor 322
» Duminica celor singuri

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: STIRI DIN DIASPORA / ANUNTURI-
Mergi direct la:  
|
Forumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente