Dupa multe discutii aprinse, dupa momente de rascruce, lacrimi si împacari pasionale, am hotarât – anul acesta eu si iubitul meu ne mutam împreuna. Stiu ca ideea de a te muta împreuna cu iubitul dupa o relatie de câtiva ani suna cam demodat, însa cred ca pentru noi e solutia perfecta. Majoritatea cuplurilor contemporane prefera sa arda etapele si rezultatul nu este întotdeauna cel dorit. Noi am preferat sa o luam mai încet, dupa ce fiecare a trecut prin experiente ravasitoare pe care nu vrea sa le mai repete.
Desi de ceva timp îmi doresc enorm ca ziua stabilita de amândoi pentru schimbarea majora sa vina mai repede, acum, când se apropie, încep sa îmi fac tot felul de probleme care mai de care mai bizare. Prietena mea se amuza copios pe seama stresului meu cauzat de mutatul împreuna cu iubitul meu. Îmi spune mereu ca oricum sunt în avantaj pentru ca el este cel care se muta la mine si nu invers. Poate ca are dreptate, dar asta nu este suficient ca sa îmi alunge toate grijile. Ea si iubitul ei stau de trei ani împreuna si totul pare sa fie perfect. Cel putin din exterior. Prietena mea sustine ca exista câteva cuvinte cheie care fac ca un menaj în doi sa fie aproape perfect:
Amenajare – Este primul lucru pe care ar trebui sa îl faceti împreuna. Indiferent daca este vorba despre o casa noua sau despre apartamentul în care locuieste deja unul dintre voi, sentimentul ca va creati împreuna confortul necesar oricarui cuplu este fantastic. Chiar daca aveti gusturi diferite încercati sa le armonizati pentru ca amândoi sa aveti sentimentul ca va simtiti acasa.
Concesii – Chiar daca este un cuvânt care apare într-un cuplu din momentul în care o relatie devine puternica, mutatul împreuna presupune o diversificare a concesiilor. Ele au legatura mai ales cu obisnuintele pe care fiecare partener le are, cu mica rutina a vietii cotidiene. Încearca sa îi lasi celuilalt spatiul vital, de care are nevoie pentru a se regasi. Lasa-l sa asculte muzica preferata, chiar daca tie nu îti place în mod deosebit, respecta-i pasiunile si tabieturile. (Chiar ma gândesc unde vom pune unditele iubitului meu...)
Digestie – Suna cam anatomic, dar obisnuintele alimentare ale fiecaruia pot crea la un moment dat probleme într-un cuplu. Iubitul tau prefera sa manânce pizza si sa bea o bere, în fata televizorului, în timp ce tu esti înnebunita dupa salata din piept de pui? La început nu va fi o problema, dar cu timpul obiceiurile alimentare diferite pot constitui o cauza de disputa. Încercati sa va puneti de acord asupra meniului zilnic. Este important sa luati masa împreuna si asta nu înseamna ca fiecare trebuie sa renunte la placerile culinare proprii. Puteti gati mai multe feluri sau, mai simplu, puteti mânca în oras. Important este ca o faceti împreuna.
Organizare – Chiar daca fiecare are propriul program, nu uita ca a locui împreuna presupune si un program comun legat de curatenie, gatit, treburi administrative. Stabiliti împreuna, de la început, cine se ocupa de fiecare dintre aceste lucruri. Asta nu înseamna ca trebuie sa va scoateti ochii atunci când unul dintre voi, din motive obiective, nu reuseste sa îsi îndeplineasca „obligatiile”, dar este bine ca fiecare sa stie ce are de facut în casa. Asta va va ajuta sa câstigati timp pentru voi.
Comunicare – Se stie ca este unul dintre cuvintele magice în orice relatie. Atunci când stati împreuna, comunicarea este mai necesara decât oricând. Împartaseste-i celuilalt bucuriile, nemultumirile, dar si temerile sau emotiile pe care le ai în legatura cu noul stil de viata. Numai asa veti reusi sa treceti cu brio de perioada „de proba”, pe care fiecare cuplu si-o acorda, înainte de a lua alte hotarâri si mai importante.