Pe 13 martie 1989 o idee revolutionara a vazut lumina zilei prin creatia a doi oameni, Tim Berners-Lee, fizician britanic si inginerul belgian Robert Cailliau, care au pus bazele Web-ului actual.
Tim Berners-Lee, fizician britanic al Consiliului European pentru cercetatrea nucleara CERN a avut o idee simpla si revolutionara: sa permita cercetatorilor din lumea intreaga, care colaborau la munca de cercetare sa ramana in contact si sa schimbe de la distanta rezultatele muncii lor si astfel Web-ul sa nascut.
In colaborare cu inginerul belgian Robert Cailliau, conceptul legaturii hypertexte (care se ascunde in spatele initialelor "http", adresele Internet) care permite transmiterea informatiilor intre ele si trecerea rapida de la un text la altul. La epoca respectiva sefii lui Berners-Lee calificau proiectul acesta drept "vag, dar pasionant", totusi l-au aprobat. Robert Cailliau este in continuare pasionat de aplicatiuni tipul Wikipedia care permit partajul cunostintelor de natura deschisa, dar nu si-a imaginat ca alte aplicatii stil motoarele de cautare vor avea o asemenea importanta.
Acesta declara unui post de radio elvetian RSR ca "nu ii place ca oamenii trebuie sa traiasca din publicitate" si de asemeni "este marea problema a identitatii, increderii celui care priveste si celui care pune la dispozitie pagina respectiva, protectia copiilor in speta". Dar "sa avem rabdare, Web-ul nu are decat 20 de ani, la 30 vom discuta altfel despre acest subiect".
Noi cei care suntem beneficiarii acestei inventii si care ne ocupa timpul zilnic, nu putem decat sa le multumim, eventual virtual, acestor doi oameni si sa fim mandrii ca unul dintre ei este belgian.