DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Cariera si apoi copii sau copii si apoi cariera?

In jos 
AutorMesaj
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic


feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Localisation : Bucuresti
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7260
Data de inscriere : 11/10/2008

Cariera si apoi copii sau copii si apoi cariera? Empty
MesajSubiect: Cariera si apoi copii sau copii si apoi cariera?   Cariera si apoi copii sau copii si apoi cariera? Icon_minitimeSam Ian 24, 2009 9:20 am

Este dilema femeii moderne, care vrea sa se realizeze profesional, dar pe care o intereseaza in acelasi timp aspectul sanatatii sale si al viitorului ei copil.
Se pare insa ca standardele si exigentele lumii moderne o constrang sa aleaga mai intai prima varianta.
De ce profesia a ajuns pe primul plan
1. Se tinde spre un nivel ridicat de instructie si, implicit, spre realizarea unei cariere. Tinerele de astazi aproape ca nici nu concep sa aiba copii inainte sa-si termine studiile.

Asa s-a ajuns la situatia in care cu cat femeia e mai instruita, cu atat varsta la care da nastere primului copil e mai matura.
Datele recensamantului din 2002 arata ca „circa 20% dintre tinerele de 20-29 de ani care nu devenisera mame aveau studii superioare sau postliceale; doar 4% absolvisera numai scoala primara sau nimic altceva“ (Cristina Leovaridis, cercetator la Institutul de Sociologie al Academiei Romane si doctorand la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti).
Prin urmare, cu cat faci mai multa scoala, cu atat varsta la care o inchei se apropie de 29-30 de ani si astfel amani maternitatea.
2. Exigentele tot mai crescute ale pietei muncii devin sinonime cu renuntarea la viata personala. De la zi la zi, cresc exigentele pentru o slujba care sa-ti asigure un trai decent, cu atat mai mult pentru una bine platita.
„Chiar fara sa continue studiile postuniversitare, tinerii doresc sa acumuleze cunostintele si experienta care sa le permita castigarea prestigiului si promovarea in cadrul companiei.

Or, eforturile necesare pentru o astfel de ascensiune presupun deseori 12 ore de lucru pe zi, deplasari in tara si strainatate, toate ducand la neglijarea sau renuntarea la viata personala si, aproape sigur, larenuntarea a avea un copil in aceasta perioada.
3. Lipsa unei locuinte. Din acest motiv, femeile sunt preocupate mai intai de consolidarea unei cariere si de achizitionarea unei locuinte si abia apoi se gandesc sa aiba un copil. -
4. Teama de a pierde locul de munca. Pentru o femeie, un copil inseamna iesirea de pe piata muncii cel putin cateva luni, daca nu doi ani sau mai mult.
In plus, la noi, patronii nu renunta usor la mentalitatea conform careia femeia cu copii (mai ales mici!) nu poate sa se concentreze asupra problemelor de serviciu la fel ca o femeie fara astfel de griji. O potentiala sau viitoare mama e privita ca o cheltuiala in plus (concedii de maternitate, de boala, gasirea unui inlocuitor).
Prin urmare, de frica sa nu-si piarda postul ori sansa de a avansa in functie, femeile amana mult momentul maternitatii. Din aceste motive, multe femei decid sa devina mame numai dupa ce s-au realizat profesional si financiar.

Exista insa si unele femei care au copii dupa terminarea liceului sau a facultatii si abia apoi se gandesc la cariera. Mai sunt si multe tinere din mediul rural, dar si din mediul urban, cu scoala putina si mijloace de existenta foarte modeste care, de obicei, dau nastere unor copii nedoriti, fara sa se gandeasca la faptul ca nu au cu ce-i creste.
Sau tinere din mediul rural pentru care facultatea este un vis si care, dupa terminarea gimnaziului sau a scolii profesionale, se casatoresc si devin imediat mame.
Exigentele tot mai crescute la serviciu, lipsa unei locuinte, teama de a pierde locul de munca le tin pe femei departe de maternitate.
Traditie si modernitate
Si in privinta mentalitatilor, femeia de la oras are alte opinii cand se pune problema de a naste un copil inainte de 25 de ani sau dupa 25-30 de ani.

Sociologul Cristina Leovaridis: „Ritmul accelerat al vietii din marile orase, accesul la informatie, absenta unei comunitati care sa constranga persoana sa se supuna traditiilor sunt factori care le determina pe femeile de la oras sa refuze maternitatea in prima tinerete“.
Oricum, sociologii sunt de acord ca in familia romaneasca are loc, latent, o trecere de la familia axata pe copii - specifica societatii traditionale, in care oamenii se casatoreau ca sa aduca pe lume urmasi, iar copiii reprezentau axul central al vietii familiale - la familia axata pe adulti, in care cuplul sot-sotie este centrul de greutate in jurul caruia graviteaza totul.
Inainte, la tara, se intalneau foarte rar cupluri fara copii, iar sotii erau compatimiti cand nu puteau sa aiba mostenitori si dezaprobati cand nu-i doreau.
Dar acum, si la sat, adultii incep sa traiasca mai mult pentru ei si nu se mai gandesc doar la descendenti. Iar daca decid sa aiba copii se opresc la unul-doi.
Cu cariera si copil, dar singura
In Romania, modelul familial predominant e inca familia formata din sot, sotie si copil/copii. Dar in ultima vreme se constata un fenomen interesant: unele femei de cariera, independente financiar, chiar si necasatorite, decid sa devina mame dupa 35 de ani.

Sociologul Cristina Leovaridis spune insa ca ele formeaza macar o uniune consensuala cu tatal copilului, fiind rare cazurile in care decid, din proprie initiativa, sa traiasca si sa-si creasca singure copilul.
In alte tari
Si tarile occidentale, unde natalitatea e scazuta, se confrunta cu un accentuat fenomen de imbatranire a populatiei.

Tinerii opteaza pentru familii fara descendenti, 10-20% din populatia adulta casatorita reprezinta familii fara copii. Iar ponderea cea mai ridicata a familiilor fara copii se intalneste in cuplurile din mediul urban si in cele in care sotia e foarte implicata in profesie.
In 2024, varsta medie la nastere va fi de 29-30 de ani. Cum si in materie de demografie Romania urmeaza modelul vestic, este de asteptat ca tendinta de a pune cariera inaintea copiilor sa se accentueze.

De exemplu, conform datelor furnizate de Cristina Leovaridis, in Romania anului 2002, varsta medie a mamei pentru toate nasterile era de 26 de ani, in timp ce in majoritatea statelor UE aceasta s-a situat, in 2000, intre 28,2 ani (Austria) si 30,7 ani (Spania).
Semnificativ e faptul ca tarile UE inregistrau valori ale varstei medii a mamei la nastere de 26-27 de ani in 1980, iar dupa 20 de ani s-a consemnat o crestere de cel putin trei ani. Ceea ce inseamna ca in 2024, si la noi, varsta medie a mamei la nastere ar putea ajunge la 29-30 de ani.
Cariera este prioritara sau nu?


Argumente pro

Argumente contra

1. Poti sa-i asiguri viitorului copil un nivel de trai cel putin decent. - Ai sentimentul ca esti o persoana realizata profesional si independenta financiar

2. Esti un parinte matur, te simti responsabila si constienta de acest moment din viata ta si iti vei da tot interesul pentru educatia copilului.

3. Daca ai propriile tale venituri, nu depinzi de partenerul tau, iar daca apar probleme, iti va fi mai usor sa te descurci singura.


1.Riscul fiziologic de a concepe mai greu sau deloc dupa trecerea pragului celor 30 de ani.

2. Pot aparea unele complicatii in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului, mai ales daca mama a depasit varsta de 35 de ani. Intr-un astfel de caz, nasterea unui copil cu sindromul Down (mongoloism) nu este exclusa.

3. Diferentele prea mari de varsta dintre parinti si copil pot duce mai tarziu la numeroase divergente de opinii, cauzate de diferentele de mentalitati intre generatii.
Cand nu ai copii, nu simti cum trec anii
Astazi, romancele pun profesia inaintea copiilor, iar datele statistice reflecta noua tendinta. Pe de o parte, fertilitatea a scazut dramatic (in special la tinerele cu varste intre 15 si 29 de ani, unde scaderea a fost de aproape 30% intre cele doua recensaminte ale populatiei, din 1992 si 2002).

Pe de alta parte, numarul femeilor cu varste intre 30 si 34 ani care au devenit mamici a crescut (de la 31,1% in 1992 la 38,3% in 2002). Cresterea in sine nu e spectaculoasa, insa arata ca femeile se orienteaza catre o viata de familie cu un singur copil (maximum doi) numai dupa ce s-au realizat profesional.
Miruna D. are 34 de ani si a lucrat in presa inca din facultate. A inceput la o agentie de stiri si dupa circa zece ani tot acolo si-a incheiat cariera jurnalistica.
Marea schimbare de dupa anii ‘90 a prins-o chiar in facultate. „In primele luni din 1990 a fost o explozie de ziare, reviste, publicatii. Citeam cu o aviditate de nedescris. Atunci mi s-a deschis apetitul pentru presa si mi-am incercat norocul la o agentie de stiri“, spune ea.
A inceput ca redactor si, treptat, a ajuns unul dintre ziaristii de baza ai agentiei. „Nici n-am simtit cand au trecut anii… Ca ziarist, zilnic, trebuie sa faci fata altor provocari si nu prea aveam timp sa ma gandesc la viata personala. Deplasarile in tara si in strainatate, seminariile, conferintele imi umpleau viata.
Uneori eram nevoita sa lucrez de dimineata pana seara.“ Se apropia de pragul celor 30 de ani. S-a casatorit si imediat a conceput-o pe Irina. Dupa nasterea fetitei nu s-a mai intors in agentie.

Isi facuse o cariera in jurnalismul de agentie si tot ceea ce ar mai fi putut obtine ar fi fost o functie de conducere. Insa nu i-ar fi placut sa renunte la munca de teren si din acest motiv a decis sa-si deschida o mica firma de PR.
Opinia psihologului
Cauta solutii pentru a fi implinita si profesional, si ca femeie. Potrivit cercetarilor, ceasul biologic al femeii „bate“ cu incepere de la 28 de ani.

Si aceasta are de ales intre doua variante: ori devine mama ori isi cauta un psiholog bun. „Intre implinirea prin profesie si cea prin maternitate, femeia de azi strabate un drum complicat si are de facut o alegere grea“, considera psihologul Carmen Demi.
Opinia medicului
Ideal e sa ai copii dupa 20 de ani, riscant - dupa 35 de ani. Varsta ideala pentru a avea un copil este dupa 20 de ani, sustine dr. Monica Dunarintu, medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica Marie Stopes International Bucuresti.

Corpul femeii e pregatit pentru sarcina, ciclurile menstruale fiind regulate si cu ovulatie, in majoritatea lor. Din punct de vedere medical, aparatul genital nu are nici o patologie. Prin urmare, fibra musculara uterina e foarte elastica, evolutia sarcinii nu ridica probleme, iar travaliul va fi optim.
La aceasta varsta, o sarcina se poate termina cu o nastere pe cale normala. La 30-35 de ani, fertilitatea incepe sa scada (ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu) si intervine patologia locala a aparatului genital.
Uterul poate fi fibros sau cu fibroame. Nu se mai destinde, si fatul nu poate sa creasca pana la noua luni. Femeia trebuie sa faca tratamente hormonale pentru a mentine sarcina. In plus, dupa 35 de ani, creste riscul nasterii unui copil cu sindromul Down (mongoloism), motiv pentru care ginecologii recomanda efectuarea testelor genetice (teste ale sangelui, dar si amniocenteza).
Dupa 40 de ani, sarcina implica riscuri serioase. Mama trebuie sa manance moderat, ca sa nu ia prea mult in greutate si sa devina predispusa la boli asociate sarcinii, cum ar fi hipertensiune arteriala, diabet gestational.
Incidenta avortului spontan e foarte mare, in special intre a 8-a si a 10-a saptamana, cand se pierd aproape 33% dintre sarcini. Fibrele musculare uterine nu se mai destind, iar o nastere naturala poate duce chiar la ruperea partilor moi ale aparatului genital.
De aceea, nasterea prin cezariana devine obligatorie. Si, foarte important, pericolul de a naste un copil cu malformatii e mai mare dupa 40 de ani.
Potrivit statisticilor, riscul de a aduce pe lume un copil cu sindromul Down creste cu varsta: la 28 de ani este estimat la una din 2.000 de sarcini, la 38 de ani - una din 500, la 40 de ani - una din 100 (dupa aceasta varsta procentajul creste si mai mult). De aceea, in strainatate, testele genetice se fac gratuit dupa 35 de ani; in Romania sunt prohibitive, din pricina costurilor mari.
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
 
Cariera si apoi copii sau copii si apoi cariera?
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Ce jucarii sunt periculoase pentru copii?
» Copii
» Copii fara parinti
» Obezitatea la copii, un pericol iminent
» Invatamant gratuit pt copii functionarilor europeni

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: ROMÂNCELE NOASTRE-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente