In seara de 23 spre 24 Decemvrie, dupa miezul noptii si pana la ziua, se obisnueste, prin unele parti din Ardeal si Tara-Romaneasca, sa mearga cetele de copii, alcatuite din doi, trei, patru, si cate odata si mai multi insi, din casa in casa, cu colinda, mos-ajunul, buna-dimineata, colindisul, sau buna dimineata la mos-ajun. Prin jud. Muscel se zice ca umbla cu colindetele.
Prin unele parti din jud. Prahova, aceasta se face in seara de 22 Decemvrie : "Copiii de la etatea de sapte pana la treisprezece ani se intrunesc la unul din hanurile mari ale comunei, cam de obiceiu in unul din acelea unde se face hora. Aci da fiecare cate 5, 10, 15 bani, dupa putere si fac o suma, pe care o dau carciumarului, ca sa le dea lautarii, sa le cante si ei sa joace.
In aceasta sara nu vine nimeni la han decat numai copiii. Petrecerea lor tine pana la 12 sau 1 noaptea, cand se impart in grupuri cate 5 sau 6, sub conducerea unuia mai mare dintre ei. Pleaca toti in toate partile, strigand pe la ferestrele locuitorilor : - Buna dimineata la mos-ajun !
Stapanul casei iese si le da covrigi, mere, nuci sau colindele, cari sunt singura rasplata a umbletului lor".
Obisnuit copiii au traistute sau sacui in gat sau bete in mana, pentru ca sa se apere de cani si sa se sprijine la alunecusuri. Prin Banat si prin unele parti din Ardeal, copiii cari merg cu colindul, se numesc piterei sau piterei ; impartiti pe cete sub conducerea unui vatav de ceata, ei umbla prin sat dela casa la casa, poftind ziua lui Ajun cu adausul: "ca-i mai buna a lui Craciun." Pitereii pot umbla slobozi prin casele oamenilor, caci dupa credinta poporului ei sunt purtatori de noroc si fericire. De cum intra in vreo casa, e datina ca pitereii sa scormone focul din vatra cu betele ce poarta in mani si cari se numesc colinde.
Prin Muntii Apuseni, in zorii zilei de Ajun, copii de la 12 la 14 ani, formati in cete dela 5 la 40 de insi, pornesc in strigari a colinda pe la case. Intrand ei zic, in rotacismul lor :
- Bur ajurul lui Craciur ! iar iesind :
- Noi iesim, Dumnezeu intra !
Ei se numesc pitarei si colinda pana seara .
Prin unele parti din jud. Gorj, mamele pun copiilor in sacui, Ia pornire, nuci si mere, pe care copiii in parte le mananca, iar ramasita o pastreaza, caci aceste nuci si mere purtate de colindatori, descantandu-le si dandu-le sa le manance femeile cari nu fac copii, se crede ca vor naste nu dupa multi ani.
Aceste nuci si mere, precum si colacii pe cari copiii ii strang in aceasta noapte, se dau vacilor spre a fata vitei multi, - cat de multi sunt si pitaraii, - nume ce-l poarta atat copiii cat si colacii pe cari cetasii ii dobandesc in schimbul urarii lor.
De la acest nume, si aceasta datina a umblatului se numeste "in pitarai", iar ajunul Craciunului mai poarta si numele de "in ziua de pitarai".
Prin jud. Muscel, in noaptea de catre Ajun, tineretul se aduna la o casa, baga lautari sau canta unul din fluier si aici se pun pe sbereguiala si petrecere pana la miezul noptii, cand pornesc spre capul satului, de unde ieau casele de-a randul strigand : - Buna dimineata la mos-ajun!
Gazda le da colindeti: covrigi, colacei, poame, iar cate odata si cate un paharel de vin. Unii gospodari ii baga in casa si ii pun sa scociorasca cu ciomegile in foc, ca sa aiba noroc la clostele cu pui. Dupa aceasta striga de trei ori "Buna dimineata la Ajun".
Dimineata si ziua umbla cu colindisul copii mai marunti.
Prin unele parti din Oltenia, copiii isi mai fac si un steag alcatuit dintr-o prajina lunga, impestritata la fum, in varful careia leaga o basma, doua sau trei, cari au un ban de argint, cateva fire de busuioc si putina tamaie, inchipuind darurile pe cari magii le-au adus la ieslele in cari s-a nascut Mantuitorul.
La fiecare casa, urarea este aceasta:
- Buna dimineata la mos-ajun!
Ca-i intr-un ceas bun!
In acest timp, unul din casa iese afara cu o farfurie pe care sunt graunte de grau, fasole si porumb, din cari colindatorii luand cate putin, arunca prin casa ; aruncand cu grauntele, pe rand, in sus ureaza astfel :
Graul atat,
Spicul atat,
Pita cat masa,
Fuioarele
Cat rastitoarele.
Manusele
Cat matusele !
Ce-i afara, sa izvorasca,
Stapanii sa stapaneasca
Sanatosi .
Prin unele parti din Tara-Romaneasca, urarea cantata este aceasta:
Buna dimineata la mos-ajun,
Ne dati
Ori nu ne dati?
sau :
Buna dimineata la mos-ajun,
Buna dimineata la mos Craciun,
Ne dati, ne dati, ori nu ne dati?
Ne dati, ne dati, ori nu ne dati ?
sau :
Buna dimineata,
Dati-ne colindeata!
Buna dimineata la mos ajun,
Dati-ne un colac bun.