DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Traditii de Sf.Andrei, farmece de dragoste, aflarea ursitei si rodniciei viitorului an

In jos 
AutorMesaj
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic


feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Localisation : Bucuresti
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7263
Data de inscriere : 11/10/2008

Traditii de Sf.Andrei, farmece de dragoste, aflarea ursitei si rodniciei viitorului an Empty
MesajSubiect: Traditii de Sf.Andrei, farmece de dragoste, aflarea ursitei si rodniciei viitorului an   Traditii de Sf.Andrei, farmece de dragoste, aflarea ursitei si rodniciei viitorului an Icon_minitimeSam Noi 29, 2008 10:27 pm

Dăinuește credința că strigoii morți ies din morminte la Sf. Andrei, se întâlnesc la un loc cu strigoii vii, adică cu strigoii oameni și se bat cu cocioarbele până cântă cocoșii, cei din urmă cunoscându-se a doua zi după zgârieturile ce la au pe față. Babele sau oamenii strigoi, înainte de a ieși din casă pe horn, se ung pe tălpi cu untură.” ( Gr. Grigoriu-Rigo, Medicina I)
In ținutul Sucevei, se crede că strigoii, cari-s tot oameni, însă cu coadă, nu pot suferi mirosul de usturoi. Înspre Sf. Andrei se strâng ori în țintirim, ori în anume locuri de prin păduri, prin case pustii ori pe ziduri ruinate și fac sfat; pe urmă se împrăștie după rele în lume. Adeseori între ei se întâmplă bătălii și vin pe la case și iau limbile de la melițuici, de se bat. Ca să nu se întâmple în gospodării răutăți din pricina strigoilor, mama ungea cu usturoi clampa ușii, scara, stâlpii hornului, câhneața, crucile de la ferești, boii și vacile la coarne, melițoiu și melițuica, cleștele, cociorva, lada și toporul, iar noi căsașii mâncam mujdei de usturoi...și ne ferea Dumnezeu de strigoi” (Tudor Pamfile – Sărbătorile la români)
"Prin jud. Râmnicul Sărat împotriva strigoilor și străgilor, care ies de prin morminte și vin de pocesc pe oameni cu felurite boale, se ung lucrurile cu 9 fire de usturoi, mâncând în același timp fiecare om din casă câte un fir, că vor scăpa de pocitura strigoilor, cărora nu le place usturoiul și cari, pentru aceasta, nu se pot apropia de casa unui om”. ( D. Lupașcu – Medicina babelor)
Și seria credințelor continuă.
Astfel se spune că atunci când strigoii nu se pot război între ei, încearcă să prindă un muritor și să-i sugă sângele. Pentru aceasta în „Noaptea Strigoilor”, gospodinele au grijă ca toți membrii familiei să mănânce și să se ungă pe frunte, pe piept, în spate și la încheieturile trupului cu usturoi, precum și ușile, geamurile și hornul casei pe unde ar putea să intre strigoii.
Dacă vitele mugesc în noaptea de Sf. Andrei este semn că vin lupii. Pentru a le feri în jud. Botoșani gospodarii fac o cruce din ceară și o lipesc la vite pe cornul drept. Pentru a se feri ograda de lupi și de strigoi, se ung cu usturoi parii gardului, drugii, cercevelele, pragul ușilor, ghizdul fântânilor.
În Bucovina, înainte de Sf. Andrei cu câteva zile, femeile nu torc – „ca să nu toarcă lupii în casă”, iar de Sf. Andrei nu mătură și nu scot gunoiul din casă, nu curăță grajdurile, nu se piaptănă ( pieptenele reprezintă în basme un șir de arbori, deci pădurea în care se află lupii) pentru a nu aduce lupul prin apropiere.
Noaptea de ajun precum și ziua Sf. Andrei se crede că este prielnică anumitor practici și farmece de dragoste. Una dintre acestea este Păzitul usturoiului, un fel de serbare nocturnă colectivă gen Revelion, cu mâncare și băutură abundentă, la care bărbații neînsurați vin cu căciulile pline cu căpățâni de usturoi – în unele sate și fetele aduc câte trei căpățâni, toate se pun într-o covată pe care o femeie bătrână trebuie s-o păzească toată noaptea la lumina unei lumânări, ca să nu fie furată de strigoi, în timp ce tineretul petrece, bea, cânta și joacă. Dimineața, în curtea casei se încinge o horă, iar în mijlocul ei „este jucată” covata cu usturoi de un flăcău. Apoi usturoiul este împărțit la toți care au participat și dus acasă cu mare grijă, pus la icoane, folosit ca leac împotriva bolilor sau pentru descântece și vrăji. Astfel în unele localități când fetele sosesc acasă de la Păzitul usturoiului, seamănă un cățel de usturoi priveghiat toată noaptea, într-un cocoloș de aluat.
După felul în care încolțește și crește acest usturoi, se fac prognosticuri de măritiș.Acest ritual este deosebit de variat, în funcție de regiunea unde se practică.
În satele din Bucovina fetele ca să-și vadă ursitul își puneau seara sub pernă 41 de fire de grâu, iar când se culcau spuneau: „ Voi, 41 de fire de grâu / Eu voi adormi / Și voi hodini / Dar eu mă rog lui Dumnezeu / Să-mi trimită îngerul meu / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu” ( T. Pamfile – Sărbătorile de toamnă și Postul Crăciunului )
Un alt obicei este ca fetele nemăritate să meargă noaptea la fântână cu lumânarea de Paște pe care o aprind și o afundă cu ajutorul ciuturei spunând: „ Sfinte Andrei / Scoate-i chipul în fața apei / Ca în vis să-l visez / Ca aievea să-l văz ! „ ( Tudor Pamfile – Sărbătorile la români).
Prin alte părți este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subțire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpăre setea se crede că este viitorul lor soț.
Un alt obicei în alte regiuni, fetele ghicesc ursitul cu ajutorul parilor de la gard, astfel, noaptea pe întuneric ating un par, de la care numără în continuare până la al nouălea par, pe care leagă o sfoară sau lână roșie. A doua zi merg să vadă cum le va fi alesul. Dacă parul este drept și neted, viitorul soț va fi tânăr și frumos, dar sărac. Dacă parul va fi scurt și noduros, soțul va fi bătrân și sărac, iar de va avea coaja groasă, va fi bogat. Dacă parul este cu multe crăci, ursitul va fi văduv cu mulți copii.
Tot așa de frecvent este și ghicitul la oglindă. Fata de măritat se așează pe un scaun, având în față și spate câte o oglindă, iar pe lateral patru lumânări aprinse și, se spune că, astfel își vede ursitul.
Pentru ca să se afle cât de rodnic va fi următorul an se pun boabe de grâu într-o strachină cu apă. Cât de des va răsări grâul, atât de bogată va fi recolta . Obiceiul se păstrează și acum.
În această zi nu se dă de împrumut ori în dar căci vei păgubi.
În unele sate din Oltenia copiii taie mlădițe din pomii roditori ( meri, peri, cireși, vișini, pruni etc.) și le pun în apă, la căldură, pentru a înmuguri până la Sf. Vasile, când fac din ele sorcove, pentru a-și sorcovi părinții și neamurile.
Spațiul nu-mi permite să tratez mai amplu această temă care este deosebit de interesantă și bogată.
Frumoase și pline de fantezie sunt tradițiile, credințele și ritualurile poporului nostru.
Și nu pot să închei fără să citez din nou versurile înfricoșătoare ale lui Vasile Alexandri: „Iată-l, iată Satan vine / Răzbătând prin verzi lumine, / Pe-un fulger strălucitor. / Umbre, stăfii despletite, / Cucuveici, Iele zburlite, / Și Rusaliile pocite / Îl urmează ca un nor./ Voi cu suflete curate / Cu credinți nestrămutate, / Oameni buni, femei, copii, / Voi creștinelor popoare, / Faceți cruci mântuitoare, / Căci e noaptea-ngrozitoare, / Noaptea Sfântului Andrei”...
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
 
Traditii de Sf.Andrei, farmece de dragoste, aflarea ursitei si rodniciei viitorului an
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Sfantul Andrei
» Sfantul Apostol Andrei, primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci
» Traditii, obiceiuri si alte chestii specifice acestor meleaguri
» Scrisoare de dragoste moderna

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: SPIRITUALITATE ROMÂNEASCA-
Mergi direct la:  
|
Creati un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente