Presedintele Romaniei a declarat intr-unul dintre cele mai mari ziare din Spania, "El Mundo", ca pastrarea fortei de munca in tara si aducerea muncitorilor romani inapoi sunt prioritati nationale.
Seful statului si-a exprimat astfel intentia de a lua masuri pentru ca aceasta sa redevina atractiva pentru romanii plecati la munca in strainatate.
In contextul in care numarul romanilor care lucreaza in strainatate a sporit, presedintele tarii sustine ca, pentru a mentine in echilibru piata interna a fortei de munca, este necesara o crestere a retributiilor din Romania.
Bani mai multi si acasa
"Singura solutie pentru a pastra forta de munca in tara este cresterea salariilor", a spus Traian Basescu.
Potrivit rezultatelor studiului intocmit de Fundatia pentru o Societate Deschisa, "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica - 1990-2006", la ora actuala exista aproximativ 2,5 milioane de romani plecati la munca in afara. Din 2002, odata cu liberalizarea circulatiei in spatiul Schengen, fenomenul migratiei s-a accentuat, ajungand pana in prezent la un nivel de trei ori mai mare fata de cel inregistrat in urma cu patru-cinci ani.
Raportul arata ca Italia si Spania sunt principalele destinatii ale romanilor care muncesc in strainatate, cu 50%, respectiv 25% din totalul plecarilor.
Basescu a afirmat ca, pentru perioada urmatoare, "obiectivul principal este sa atragem romanii care lucreaza in strainatate. In sectorul constructiilor, companiile romanesti au fost nevoite sa creasca salariile peste media nationala, datorita faptului ca muncitorii au plecat in Italia, Spania, Franta sau Germania. In acest moment, nivelul de salarizare in Romania stimuleaza intoarcerea acasa a emigrantilor", a adaugat seful statului.
Despre situatia actuala, Basescu spune ca nu se intentioneaza deschiderea pietei fortei de munca pentru tarile din afara UE. Pe de alta parte, accesul este facilitat pentru cetatenii din tarile vecine Romaniei - Moldova, Ucraina sau Serbia -, unde exista comunitati importante de romani.
In urma cu doar o luna, Traian Basescu afirma ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este necesara mentinerea unei stabilitati macroeconomice.
Din acest motiv, salariile ar putea creste, insa cu maximum 14%. In interviul acordat la doar trei zile dupa aderare, Basescu a reluat aceasta idee si a punctat necesitatea unei politici salariale care sa asigure romanilor un trai decent.
Adaptarea la UE
Intrebat despre semnificatia aderarii pentru romani, presedintele tarii a spus ca aceasta reprezinta "recunoasterea efortului de a atinge acest obiectiv cu orice pret. Cu toate acestea, nu asteptam ca, dupa aderare, sa se produca o minune. Integrarea este un proces treptat care va mai dura cativa ani. In plus, aderarea inseamna competitivitate si vor trebui sa aiba loc schimbari in toate domeniile si la toate nivelurile", a mai spus Basescu.
Aderarea la Uniune nu a eliminat insa toate restrictiile impuse romanilor, in special in ceea ce priveste accesul pe piata fortei de munca din strainatate.
Spania a impus o perioada de tranzitie de doi ani pentru muncitorii veniti din Romania, pe care Basescu o considera "regretabila". In opinia presedintelui, "fluxul de imigranti din Romania a atins deja punctul maxim. Conditiile de viata de la noi se imbunatatesc continuu, inclusiv salariile. In plus, muncitorii romani sunt bine apreciati si contribuie la cresterea economica a tarii in care s-au stabilit".
Alegeri anticipate
In interviul acordat cotidianului spaniol "El Mundo", presedintele tarii se pronunta in favoarea alegerilor anticipate, despre care spune ca "ar putea oferi guvernului roman un sprijin mai mare in parlament, in conditiile in care actuala majoritate este foarte fragila". In opinia sefului statului, anticipatele reprezinta "un instrument de consolidare a democratiei, si nu unul de instabilitate".
sursa: evz.ro