Guvernul a amânat până în primăvara anului viitor creșterea salariilor profesorilor cu 50%. FMI recomandă reanalizarea legii.
Guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență prin care a fost amânată, până în aprilie anul viitor, majorarea salariilor cadrelor didactice. „Astfel de măsuri populiste nu au decât un orizont electoral pentru că peste cinci săptămâni avem alegeri“, a afirmat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit acestuia, după un parcurs bun, trebuie evitat ca România să sufere o cădere economică. „Orice majorare salarială trebuie făcută gradual: de la 1 octombrie salariile profesorilor vor crește cu 9%, cum era stabilit anterior. De la 1 ianuarie 2009, conform bugetului aprobat azi de guvern, anvelopa salarială pentru zona bugetară crește în medie cu 10%“, a arătat Tăriceanu.
Primul-ministru a mers și mai departe în fundamentarea deciziei luate de executiv: „Guvernul nu este lupul ce rău și apare zâna cea bună care vine să dea. (...) Nu suntem în domeniul poveștilor. Nici parlamentul, nici președintele nu au indicat sursele pentru aceste majorări salariale. Au spus doar că au auzit că sunt bani. Sigur că bugetul are bani, dar nu putem să-i dăm pe toți pe salarii. Dacă se discută de o majorare a salariilor în 2-3 ani, atunci e o discuție la care pot participa. Altfel, discutăm inutil“.
Executivul și-a motivat decizia și pe faptul că, în această perioadă, se va elabora o lege a salarizării personalului bugetar. Documentul, care va include principiile de elaborare a legii salarizării în sectorul bugetar, va fi redactat săptămâna viitoare, iar proiectul de lege va ajunge în parlament la mijlocul anului viitor, potrivit ministrului muncii, Mariana Câmpeanu.
Mărirea trebuie reanalizată
Tot ieri, Fondul Monetar Internațional (FMI) le-a recomandat autorităților de la București reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, deoarece o astfel de măsură ar putea afecta stabilitatea și competitivitatea economiei românești, mai ales acum, în condiții de criză financiară mondială. „Autoritățile din țările emergente trebuie să transmită un semnal puternic piețelor, prin politici fiscale și salariale adaptate în mod realist la mediul economic internațional extrem de dificil“, arată FMI într-un comunicat.
Deși majorarea salariilor profesorilor nu va afecta major bugetul României în acest an, în 2009 aceste plăți vor însuma 0,75% din PIB. Dacă aceeași măsură va fi extinsă la nivelul întregului sector bugetar, impactul se va ridica la peste 4% din PIB, adaugă FMI. Sumele estimate de instituție sunt similare cu cele anunțate de Ministerul Finanțelor și care au fost prezentate de EVZ în ediția de sambata.
„Un astfel de scenariu ar trimite un semnal negativ piețelor financiare. Chiar și înainte de această decizie, sursele de finanțare, atât publice, cât și private, erau din ce în ce mai rare, leul se afla sub presiune, prima de risc a României urcase la niveluri istorice, iar dobânzile pe plan local crescuseră substanțial“, se mai arată în comunicatul citat.
În același timp, în condițiile în care deja salariul mediu la stat este mai mare decât cel din sectorul privat, o majorare cu încă 50% a salariilor de la buget ar determina presiuni similare din partea angajaților din mediul privat. Toate acestea ar putea genera deja celebra „sperietoare“ - inflația cu două cifre. Cu o asemenea problemă România nu s-a mai confruntat de multă vreme, arată FMI.
Nu s-a discutat sprijinul FMI
Totodată, FMI a dezmințit informațiile apărute în presa străină conform cărora România ar fi avut discuții cu instituția privind acordarea unui sprijin financiar. „Nu purtăm discuții despre un astfel de sprijin financiar cu România, dar menținem un dialog strâns cu autoritățile“, transmite Fondul.
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat că România nu intenționează să se împrumute de la FMI și nici nu mai este inclusă în categoria țărilor care negociază împrumuturi cu instituția financiară. „Nu știu dacă țara noastră a purtat discuții cu FMI pe această temă. Nu cred însă că avem nevoie de finanțare de la Fond în acest moment“, ne-a declarat Theodor Stolojan, fost premier și ministru de finanțe al României.
România, „stigmatizată“
Decizia agenției de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P) de a retrograda ratingul României va reduce și mai mult încrederea investitorilor în economie. Mai mulți analiști au speculat că S&P a redus calificativul țării după promulgarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor de către președintele Traian Băsescu.
Agenția a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung și calificativul pentru creditele pe termen scurt. Mai mult, ieri, agenția a revizuit și perspectiva ratingului municipiului București la „Negativă“, de la „Stabilă“, în urma modificării calificativului de țară.
Deciziile reprezintă un reper pentru investitori să nu facă afaceri în țara noastră și obligă autoritățile de la București să practice o politică fiscală și salarială mai strictă, precum și introducerea de măsuri de susținere a mediului de afaceri. Nu trebuie să uităm însă că agenția S&P a acordat calificative maxime unor companii care au dat faliment sau au căzut victime crizei financiare, ceea ce pune oarecum la îndoială principiile de evaluare.
Comunicat FMI: "Autoritățile din țările emergente trebuie să transmită un semnal puternic piețelor, prin politici fiscale și salariale adaptate în mod realist la mediul economic internațional extrem de dificil."
MÂHNIRE
Decizia de retrogradare, greu de anticipat
Decizia agenției de evaluare financiară de a micșora ratingul României a fost greu de anticipat, deoarece pe ansamblu economia nu este mai vulnerabilă decât economiile altor țări comparabile, a declarat ieri viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cristian Popa. „Mi-e foarte greu să înțeleg de ce România a fost primul pas al unei reduceri a perspectivei pentru țările din regiune“, a spus viceguvernatorul. El a amintit că datoria publică a României este estimată la 12% din PIB la sfârșitul anului, fiind chiar mai mică decât anul trecut. Mai mult, rezerva valutară a BNR acoperă peste 92% din stocul de datorie.
UNDĂ VERDE
Bugetul pe 2009, aprobat
Guvernul a aprobat ieri bugetul pentru anul viitor, menținând o țintă de creștere economică de 6%. „S-ar putea însă ca în lunile următoare să reevaluăm anumite prognoze“, a recunoscut totuși premierul Călin Popescu- Tăriceanu. În urmă cu o săptămână, Tăriceanu i-a solicitat ministrului finanțelor să revizuiască în scădere cheltuielile administrației publice, astfel încât acestea să nu depășească nivelul de anul acesta. S-au făcut astfel economii de peste 870 de milioane de lei, bani care vor merge către Ministerul Agriculturii pentru combaterea secetei, către Ministerul de Externe, Ministerul Internelor și Ministerul Justiției. Bugetul pe anul viitor presupune o creștere a salariilor bugetarilor cu circa 10%.
REPLICĂ
Băsescu: Guvernul a mărit lefurile ANL de patru ori
La câteva ore după ce premierul Tăriceanu a anunțat amânarea aplicării Legii salarizării cadrelor didactice, președintele Băsescu i-a reproșat, de la Palatul Cotroceni, lipsa de onestitate. Șeful statului a scos din sertar o declarație cu aceleași accente catastrofale făcută de premier în 2007, la o zi după votul din parlament pentru mărirea pensiilor cu 50%. „Și atunci economia se prăbușea, dar după ce s-a înțeles cu partidele a fost posibil“, a spus Băsescu susținând că „banii există și acum, problema e cine are prioritate: profesorii sau clientela politică“.
Ca argument, președintele a invocat alte două ordonanțe ale guvernului aprobate de parlament care i-au fost trimise zilele trecute la promulgare: una prin care salariile în domeniul sanitar se măresc cu procente cuprinse între 21% si 37% și alta prin care veniturile în ANL cresc de 4,4 ori.
PDL și PRM amenință cu moțiunea de cenzură
De altfel, imediat după anunțul guvernului, liderul PDL Emil Boc a anunțat inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului. El a spus că PDL va trimite textul moțiunii tuturor grupurilor parlamentare, pentru a fi semnat. Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor s-a raliat demersului moțiunii de cenzură. Chiar dacă și-a manifestat dezacordul față de emiterea unei ordonanțe de urgență, liderul PSD Mircea Geoană nu s-a arătat dispus să sprijine o moțiune de cenzură. El a taxat intenția PDL de a depune o moțiune de cenzură pentru că guvernul a emis o ordonanță pentru amânarea majorării salariilor profesorilor drept o dovadă de „populism deșănțat“. Geoană și Boc au un singur element comun: ei au anunțat că partidele lor vor respingerea ordonanț ei în parlament, cât mai repede posibil.
Decizia executivului de ieri l-a făcut să-și pună un semn de întrebare chiar și pe senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, deși partidul acestuia susține guvernul. Eckstein a comentat că guvernul a ales o soluție de compromis și că „pisica moartă“ este aruncată în ograda viitorului cabinet. (Anca Simina, Romulus Georgescu)
SINDICATELE AMENINȚĂ CU GREVA
„Executivul și-a tăiat craca de sub picioare“
Sindicatele din educație amenință cu grevă generală - care ar putea să înceapă săptămâna viitoare.
„O decizie pur electorală. Tăriceanu pozează în «salvatorul națiunii» ca să votăm PNL“, a
declarat Cătălin Croitoru, președintele Federației Educației Naționale.
Fotografii ale premierului și ale membrilor guvernului vor fi afișate în toate școlile, iar profesorii nu-i vor mai vota pe liberali, a amenințat Gheorghe Isvoranu, președintele Federației „Spiru Haret“.
La rândul său, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Aurel Cornea, a spus că va da în judecată „guvernul care și-a tăiat (ieri) singur craca de sub picioare“.
Și sindicatele afiliate celorlalte categorii bugetare văd în culori electorale decizia. La fel ca și cei din educație, funcționarii publici ar putea intra în grevă, dar asta se va stabili
după 12-13 noiembrie.
Reprezentanții Blocului Național Sindical stau liniștiți deocamdată, așteptând să vadă planul de salarizare pentru bugetari promis luni de ministrul muncii și reprezentanții partidelor politice. (Raluca Curteanu, Andreea Ciupercă)