1.
Cine poate incheia un contract de inchiriere in Belgia?Toate persoanele majore (+18 precum si minorii care nu mai sunt sub tutela parintilor.
2.
Care sunt mentiunile esentiale din contract?Contractul de inchiriere numit BAIL este facut in momentul acordului intre parti, propietar si chirias asupra:
- imobilului sau partii din imobil care este inchiriata
- chiriei care trebuie platite.
In cazul BAIULUI scris aceste lucruri se mentioneaza la semnarea contractului dintre parti. Pentru evitarea oricarei contestatii, locatarul are interesul ca in contract sa fie mentionat ca obiectul inchiriat ii va servii de
rezidenta principala.
La fel si propietarul daca nu doreste ca locatarul sa foloseasca ce a inchiriat in acest scop trebuie sa mentioneze in contract pt a evita aplicarea legii in acest sens.
3.
In ce stare trebuie inchiriata locuinta?Legea prevede ca propietarul trebuie sa ofere locuinta de inchiriat, in stare buna ca trebuie sa o intretina pe parcursul contractului pt a servii la uzajul pt care a fost destinata si sa faca reparatiile necesare pt aceasta mai putin cele normale care sunt in grija chiriasului.
Aceste reguli se aplica contractelor semnate dupa 18 mai 2007.
In momentul semnarii contractului, propietarul trebuie sa ofere o locuinta care sa respecte normele elementare de securitate, higiena si confort.
Legea din 8 iulie 2007 a descris aceste notiuni minimale pe care trebuie sa le indeplineasca o locuinta si anume:
- functiunile locuintei
- starea structurii si stabilitatea cladirii
- umiditatea cladirii
- lumina naturala si aerisirea
- echipamentul cladirii/locuintei
- accesul si circulatia in imobil.
Ce se intampla daca imobilul/locuinta nu corespunde conditiilor minimale in momentul cand chiriasul intra in posesia ei?Chiriasul are posibilitatea sa ceara rezilierea contractului de inchiriere cu indemnizare eventual, sau sa ceara efectuarea lucrarilor necesare pentru ca locuinta sa corespunda acestor conditii elementare mentionate mai sus.
In asteptarea lucrarilor judecatorul poate cere diminuarea chiriei platite de locatar.
N.A. in practica lucrurile stau cam asa:
se cauta o locuinta de inciriat, (cu ajutorul metodelor mentionate intr-un post mai sus la INFORMATII UTILE), dupa care se ia legatura cu propietarul si se viziteaza aceasta.
cand se cade de acord asupra inchirierii se face contractul de inchiriere (BAIUL) care trebuie semnat de ambele parti. Pentru aceasta propietarul are dreptul legal sa va ceara sa depuneti (impreuna cu el se face operatiunea, sau o face el, dar trebuie sa va arate proba scrisa) la banca o suma care reprezinta "garantia locativa" si care este egala cu 3 luni de chirie.
In unele cazuri aceasta poate fi de 1 luna de chirie, atunci cand BAIUL se face pe o durata mai mica decat cea prevazuta de lege, adica 3-6-9 ani.
In concluzie se pot face Baiuri si pe durata mai mica(precum cele pt studenti 1 an), dar acestea sunt mai rare, si in general se platesc mai scump chiriile.
In mare parte din cazuri locuintele in Belgia se inchiriaza GOALE ne-mobilate, si ramâne ca locatari sa-si mobileze singuri cu ce vor. Exista si locuinte mobilate, dar, evident chiriile sunt mai scumpe.
Revenim la banii de garantie locativa, acestia se depun pe un cont BLOCAT(bani care nu pot fi scosi de nici una din parti) la o banca (in niciun caz la propietar), cont pe numele LOCATARULUI, iar dobânda aferenta este scoasa in fiecare an si restituita chiriasului.
Aceasta suma este o garantie pe care o acorda legea, propietarului in caz de distrugeri al locuintei inchiriate decatre chirias si poate fi scoasa de propietar, numai in urma unei hotariri judecatoresti, dar nici chiriasul nu o poate scoate fara acordul propietarului.
Pentru nu a avea surprize neplacute, care implica pierderea garantiei locative, trebuie la intrarea in locuinta sa se faca un CONSTAT de loc. Acesta se face decatre propietar si chirias, semnandu-se de amandoi, sau se apeleaza la o firma specializata care face acest gen de lucruri, in schimbul unei sume de bani.
Foarte important este ca la terminarea contractului de inchiriere sa se faca din nou acest constat de loc si sa se specifice ca locuinta a fost predata in aceleasi conditii in care a fost preluata.
Revenind la BAIL, acesta se poate intrerupe decatre chirias, (trimitind o scrisoare recomandata de pre-aviz propietarului) dar se plateste indemnizatie de ruptura (respectiv 3-2-1 luna de chirie, in functie de anul rupturi: primul, al doilea, al treilea an, pt contractele de 1 an = 1 luna de chirie).
Dupa ce se semneaza Baiul el trebuie inregistrat la comuna de care apartine imobilul, vezi articol APASA_AICI .
Pentru a nu lungii articolul, daca aveti nelamuriri sau intrebari suplimentare, intrebati aici.