De la 1 ianuarie 2007, romanii pot munci fara restrictii doar in 14 state membre ale Uniunii Europene. Alte tari au anuntat ca, in urmatorii ani, isi inchid partial sau total piata muncii pentru cetatenii Romaniei.
Conationalii nostri care se decid sa-si caute de lucru in Europa, in unul dintre statele care nu a impus restrictii, vor beneficia de conditii similare la angajare ca si cetatenii tarii respective.
Mai exact, ei vor putea candida pe locurile de munca disponibile, fara a avea nevoie de permise de munca. Regula de baza va fi cea a competentei, dupa cum precizeaza Daniela Andreescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
Integrarea in UE aduce si alte avantaje. Pentru perioada lucrata in strainatate, romanii vor primi pensii la nivelul tarii in care au muncit.
Site-ul cu locuri de munca
Cei care vor sa afle care sunt locurile de munca libere sau conditiile de lucru si de trai in orice stat din Spatiul Economic European si Elvetia se pot informa prin intermediul EURES, o retea de cooperare intre Comisia Europea-na, Serviciile Publice de Recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia si alte organizatii partenere.
Consilierea angajatilor si a angajatorilor se va realiza tot prin EURES. Ca membra a UE, Romania va participa si ea la aceasta retea, iar Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) va fi punctul national de contact pentru EURES.
Ofertele de joburi care sunt publicate pe site-ul EURES, la http://ec.europa.eu/eures ,(siteu f interesant pt gasirea unui Job - n.a.) acopera diverse profesii. Cand langa oferta de munca se regaseste un steag albastru, inseamna ca angajatorul respectiv cauta personal din alte tari europene decat cea in care isi are afacerea. Baza de date nu contine anunturi din cadrul institutiilor europene, acestea fiind publicate pe site-ul Oficiului de Selectie a Personalului Comunitatilor Europene (EPSO) la http://europa.eu.int/epso . (siteu f interesant pt gasirea unui Job - n.a.)
Drepturi europene
Odata cu aderarea tarii noastre la UE, romanii care merg la munca in statele membre vor beneficia de sistemele de securitate sociala ca si angajatii din tara respectiva. Este vorba despre protectia pe perioada bolii, a maternitatii, accidente de munca, boli profesionale, pensii pentru limita de varsta, de urmas, ajutoare de somaj s.a. Asistenta sociala si medicala nu intra in aceste categorii.
In vechile state ale UE, pensia medie este mai mare decat salariul mediu pe economie si reprezinta 65a din salariu, in timp ce la noi procentajul este de doar 50a, potrivit oficialilor MMSSF. Doar in Portugalia, indemnizatia se ridica la 90a din salariul pensionatilor.
Tematori
State care impun restrictii partiale
Austria - vor exista restrictii in primii doi ani, ulterior se va face o noua evaluare.
Danemarca - se va aplica un regim tranzitoriu de doi ani. Totusi, romanii pot fi angajati in Danemarca, dar vor fi remunerati conform conventiilor colective in vigoare din regat. Restrictiile ar putea fi prelungite pentru cinci ani, in functie de solicitarile sindicatelor, ale patronatelor si ale ministerelor imigratiei si muncii.
Franta - romanii vor putea intra pe piata muncii din Franta chiar din acest an si vor putea profesa in 62 de meserii. Domeniile sunt: constructii si lucrari publice, hotelier, restaurante si alimentatie, agricultura, mecanica, prelucrarea metalelor si industrii diverse, comert si vanzare, curatenie. Este necesara obtinerea in prealabil a unei autorizatii de munca.
Germania a limitat accesul pe piata interna, cu precadere in sectoarele de constructii, decoratiuni interioare si curatenia imobilelor. Masura va fi extinsa pana la 31 decembrie 2008.
Marea Britanie a impus restrictii pe cinci ani, dar exista angajamentul de a revizui aceste masuri dupa un an. Romanii vor putea merge la munca intr-un mod asemanator celui in care plecau inainte de aderare. Nu exista limitari pentru persoanele cu inalta calificare ce dobandesc drept de munca. Cei care sunt calificati vor putea lucra daca obtin un permis de munca, iar cei necalificati vor avea drept de munca in cadrul schemelor specifice din agricultura si industria alimentara.
Romanii care au muncit legal in Marea Britanie un an neintrerupt inainte de aderare nu vor avea nicio restrictie. Studentii vor putea avea joburi part-time, dar nu mai mult de 20 ore pe saptamana.
Irlanda va impune restrictii pentru primii doi ani.
Olanda - pentru urmatorii doi ani, piata muncii nu va fi liberalizata. Dupa un an, se va face o noua evaluare. Daca un patron vrea sa angajeze neaparat un roman, trebuie sa dovedeasca faptul ca pentru acel loc de munca nu a aplicat niciun cetatean olandez sau din vechile tari membre UE/EEA, ori din statele UE-8. Cei care sunt interesati
sa-si gaseasca un loc de munca in Olanda se pot inscrie in baza de date a Centrului pentru Munca si Venit (www.werk.nl) sau se pot adresa agentiilor de recrutare.
Ungaria - in primii doi ani, romanii vor avea acces la aproximativ 130-140 de tipuri de locuri de munca. Lista va fi revizuita la fiecare sase luni. In acest moment, exista deficit de muncitori in: constructii - zidar, dulgher; industrie usoara - croitori; industrie alimentara - prelucratori carne, muncitori necalificati; sanatate - medici, asistenti medicali, infirmieri; agricultura; industria metalurgica; ingineri mecanici, electricieni, informaticieni.
Italia isi va deschide piata muncii pentru domeniile: agricol, turistic-hotelier, activitati casnice, constructii, mecanic, activitati sezoniere sau pentru personalul de conducere cu o inalta calificare. Pentru alte meserii, lucratorii romani vor trebui sa expedieze prin recomandata cu confirmare de primire prin posta, catre Ghiseul Unic de Imigrare competent, o solicitare de autorizare a angajarii (nulla osta) utilizand formularul special disponibil pe site-urile Ministerului de Interne si ale Ministerului Solidaritatii Sociale din Italia.
Grecia va interzice accesul pe piata muncii in primii doi ani de la aderare numai in sectorul public.
Spania - dupa primul an se va analiza impactul muncitorilor romani. Va fi necesar permisul de munca, ce va fi solicitat de angajator. In perioada restrictiilor vor fi necesare vize de munca.
Belgia a decis impunerea unor restrictii similare ca si pentru tarile care au aderat la UE in 2004. Procedurile de obtinere a permisului de munca vor fi simplificate pentru joburile recunoscute ca fiind critice.