sanziana Staff Officer
Numarul mesajelor : 1365 Varsta : 74 Reputatie : 18 Puncte : 7311 Data de inscriere : 24/11/2006
| Subiect: Venirea in Olanda(vizita, studii sau definitiv) Mier Mar 05, 2008 11:11 am | |
| Am mai postat acest subiect, dar mai vreau sa mai adug ceva:
Ca simplu cetatean roman, ai voie sa stai in Olanda nu mai mult de trei luni, si in principal doar in scopuri turistice sau de vizita la familie. Pentru sederea peste trei luni sau in alte scopuri ai nevoie sa-ti rezolvi procedurile de emigrare/viza in Olanda (fie si sedere temporara, de exemplu pentru a studia un an aici). Pentru a munci o saptamana sau un an in Olanda, trebuie sa aplici pentru imigrant de munca sau imigrant de cunoastere, ceea ce e o procedura birocratica imensa. Exista vize pentru muncitorii sezionieri (care cred ca tot la imigranti de munca intra), dar pentru rezolvarea acelor proceduri se ocupa firmele care ii angajeaza.
Ca rezumat: romanii au drept la calatorii turistice in Olanda, nu mai lungi de trei luni pe an. Romanii au regim restrictiv la sederea in Olanda si pe piata muncii din Olanda. Chestia aia cu libertatea de stabilire a domiciliului si libertatea fortei de munca nu se aplica la romani, isi au limitarile lor si in ce priveste celelalte state ale ("membrii vechi" ai) Uniunii Europene.
Cei cu parteneriat cu toate documentele legalizate, traduse si apostilate din Romania se inrgistreaza la Primarie.De la primarie se aplica stickerul pe pasaport, valabil 6 luni. Totodata se primeste sofi nummer si se poate deschide cont la banca. Stickerul nu da drept de munca.Pentru a putea lucra, este nevoie de verblijsvergunning(permis de sedere) cu drept de munca, eliberat de IND. Dosarul se depune la Primarie si ei trimit dosarul la IND, dupa ce se plateste suma de 830 de euro. Permisul de sedere cu drept de munca, se da in principiu pe un an. Unele persoane asteapta mai mult, altele mai putin, dar pana in 6 luni, IND-ul este obligat sa dea un raspuns. Deci, stickerul pe pasaport confera doar drept de sedere , nu si de munca. | |
|