Un restaurant cu specific românesc din Bruxelles servește o mostră de spirit antreprenorial
Puțini români din cei plecați la muncă în Europa au descoperit avantajele afacerilor "la vedere".
Din jeepul tip papuc, parcat la colțul străzii, coboară un tip în salopetă albastră de șantier, cu o flanelă pe care scrie "entrepreneur". Se duce hotărât spre o intrare pe care scrie "Restauration Roumaine". Ridică obloanele și intră în micul restaurant. Aduce din spate găleată și un mop și se apucă să șteargă podeaua, apoi trotuarul din față vitrinei.
Din ritual nu lipsește montarea grătarului de la intrare, scos pe timpul nopții ca să nu-l fure. Uneori, când pică un mușteriu matinal, mai face și o cafea sau încălzește ciorba. Apoi, pleacă în treaba lui si cam acesta este tabloul rondului de dimineață al maramureșeanului Sorin Pop, 29 de ani, antreprenorl belgian cu specific românesc.
De la școala vieții la școala afacerilor
Șeful SPRL Pop se ocupă de fapt de "tous travaux de batiment", adică de la renovare până la plafoane false. De restaurant se ocupă, practic, soția sa. "Restaurantul l-am pus pe numele soției, că sunt taxe mai mici ca persoană fizică autorizată și ai TVA mai mic la comerț".
Hotărât lucru, Sorin are școala afacerilor în sânge. Mai întâi a avut școala vieții. Plecat de la 17 ani în străinătate, a trecut de la munca la negru prin multe capitale europene, prin expulzări, a trecut înot din Polonia în Germania… În Belgia, a început, ca mai toți românii, "la canal", locul unde aștepți să primești o muncă temporară la negru. Apoi, a intrat într-o firmă mare de construcții, iar de cinci ani și-a deschis afacere la vedere, un SPRL cu număr de TVA, cum are fiecare independent de pe aici.
Prinsese rostul afacerilor. "Nu m-am băgat în contracte mari, că trebuie să ai relații. Lucrez, în general, pentru particulari, orice în afară de electrică și instalații". Are propriile utilaje, dar cel mai de preț "activ" al lui îl reprezintă informațiile cu locurile unde se găsesc cele mai ieftine materiale. "Aici nu e ca în România, să te înțelegi cu omu’ (clientu’). De la început faci un deviz detaliat, iar clientul face apoi o comparație cu alte devize".
Ca să conducă afacerea, a făcut un curs special de antreprenori în construcții. Lucrează cu opt români, dar nu pe post de salariați, ci ca un fel de asociați, pentru că așa sunt taxele mai mici. "Și aici plătești la taxe, de nu știi cum te cheamă", spune Sorin. Clienții îi vin prin recomandare și îi merge bine. În trimestrul patru al anului trecut, a făcut socoteala și a înregistrat câștiguri de peste 20.000 de euro.
Trecerea la nivelul superior a venit doar după ce a început să lucreze cu banca. Dacă nu lucrezi curent cu o bancă, nu te poți duce să ceri un împrumut. Iar aici rentează să te împrumuți, că sunt creditele foarte ieftine. Și-a luat un apartament cu curte într-un cartier bun din Bruxelles, mașini.
Învingătorul de la Waterloo
Nu a fost însă chiar ușor să ia credit pentru restaurant, că pentru că "banca, în general, nu dă bani pentru un fond de comerț". Anul trecut, a pus ochii pe spațiul de pe străduța Gretry, colț cu unul din bulevardele centrale, un fel de Magheru. L-a costat numai 129.000 de euro, pentru că înainte aici fuseră tot felul de afaceri care nu mergeau. A mai investit apoi vreo 30.000 de euro în renovare și dotare. "Tot ce e aici e românesc – ștergare, farfurii, mese, până și ușa de la intrare am adus-o de la Baia Mare, că a fost mai ieftin".
"Restauration Roumaine" (un joc de cuvinte care amintește și de restaurare și de mâncare), al treilea sau al patrulea restaurant cu specific românesc din Bruxelles, a fost deschis în septembrie anul trecut și, încet-încet, a început să fie cunoscut. Și-a adus și bucătar bun, din țară, de la Iași. "Vin români, că doar lucrează mulți aici, apoi sunt funcționarii de la ambasadă, Comunitate (adică instituțiile europene), delegații. Dar avem și străini, că sunt prețuri bune. În general, în weekend e plin".
O ciorbă tradițională costă 5,5 euro, iar un ciolan "cât farfuria", 16 euro. Se gândește la o formulă ca să extindă numărul de locuri; acum are 12 mese clasice și i-a spus cineva că ar fi mai bine să ia mese cu un picior pe mijloc, să intre mai mulți clienți. "O să mă duc la Waterloo, că acolo e un târg unde se scot la vânzare mesele de la restaurantele care au dat faliment".
Dar nu soluțiile de improvizare sunt specialitatea lui Sorin. Lângă restaurantul românesc este unul mult mai mare, tip fast-food. "Uite, așa ceva mă gândesc că ar merge". A găsit deja un spațiu. Apoi se gândește și la un chioșc într-unul din locurile cu mare vad. " Fornetti, mici, nu știu încă… dar sunt mulți turiști și, cum vor simți mirosul, imediat o să cumpere".
M-aș întoarce și mâine acasă, dar îmi mai trebuie bani să pornesc o afacere. În România creditele sunt scumpe.
500.000 de euro pentru afaceri în România
Ca toți românii plecați la muncă afară, și maramureșeanul Sorin Pop și-a pus banii să lucreze în imobiliarele de acasă. Și-a cumpărat trei apartamente în Baia Mare, a făcut o casă la țară. Are însă proiecte mult mai inventive. Se gândește la o afacere cu mașini de spălat "la comun" (o afacere populară în Vest), să aducă o cafea portugheză care nu se găsește în România…, dar cel mai mult mizează pe o afacere cu închiriat schele pentru renovări, că au început să se facă multe renovări, cel puțin în zona Maramureșului. Apoi, vrea să-și deschidă o pensiune, chiar un han, că a auzit că o să se facă autostradă pe la Baia Mare.
"Eu m-aș întoarce și mâine în țară. Dar zic că fără un stoc de vreo 500.000 de euro, nu poți să te apuci de afaceri. Vreau să am banii mei, să nu depind de bănci, că în România creditele sunt scumpe".
Sursa: adevarul.ro