DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti sć reactionati la acest mesaj? Creati un cont īn cāteva clickuri sau conectati-vć pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCćutareĪnregistrareConectare

 

 Starea natiunii īn Uniunea Europeana

In jos 
AutorMesaj
Admin
Master
Master
Admin


masculin
Numarul mesajelor : 1461
Localisation : Pe punte
Reputatie : 39
Puncte : 7402
Data de inscriere : 22/11/2006

Starea natiunii īn Uniunea Europeana Empty
MesajSubiect: Starea natiunii īn Uniunea Europeana   Starea natiunii īn Uniunea Europeana Icon_minitimeSam Feb 02, 2008 11:44 am

Raport despre (buna)starea natiunii…


Romānia a intrat īn 2007 īn Uniunea Europeana cu perspective bune din punct de vedere economic, anuntate de cresterea PIB-ului, a productiei industriale, a veniturilor la buget. Am īncheiat 2006 cu un PIB de 121,9 miliarde de dolari, previziunile Economist Intelligence Unit si Columbia Program of International Investment fiind ca Romānia īsi va dubla PIB-ul pīna īn 2011. Dupa mijlocul anului, vestile proaste s-au tinut lant. Ratam tinta de inflatie. Ratingul de tara scade. Leul se depreciaza. Nu avem capacitate de absorbtie a fondurilor structurale. Creste deficitul extern. BNR mareste dobīnda de referinta. Investitorii sīnt īn expectativa...

Romānia nu este competitiva. Romānia a coborīt o pozitie, pe locul 74 din 131, īntr-un top global al competitivitatii economice pentru perioada 2007-2008, realizat de Forumul Economic Mondial, partener al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Dintre tarile UE, Romānia ocupa locul 26 din 27, urmata doar de Bulgaria. Anul acesta, prima pozitie īn ierarhia celor mai competitive state o ocupa SUA, urmate de Elvetia, īn urcare cu 4 pozitii fata de anul trecut, si Danemarca. Principalele dezavantaje competitive ale Romāniei sīnt lipsa de transparenta a deciziilor guvernamentale si proasta calitate a infrastructurii rutiere. De asemenea, īntre dezavantajele competitive se mai numara si slaba protectie a drepturilor actionarilor minoritari, risipa cheltuielilor publice, rata mica de economisire a populatiei sau intensitatea scazuta a competitiei locale. Avantajele competitive ale Romāniei se refera mai ales la datoria publica, calitatea educatiei tehnice sau durata procedurilor necesare pentru lansarea unei afaceri. GEA arata ca Romānia se plaseaza īn categoria economiilor bazate pe investitii, unde factorii determinanti ai competitivitatii tin de educatie, de nivelul competitiei interne, de piata muncii, piata financiara, de pregatirea tehnologica si dimensiunile pietei. (Romānia libera, 1 noiembrie 2007)

Mai putin somaj, dar tot prea mult. Integrarea īn Uniunea Europeana a adus cea mai redusa rata a somajului din ultimii 15 ani, īnsa Romānia nu a pierdut statutul de tara cu somaj ridicat, īn rīndul celor 27 de state ale UE. Tara noastra s-a situat īn luna iulie 2007 pe locul 9 īn rīndul tarilor cu cel mai mare somaj din UE, cu o rata de 6,9%, potrivit biroului european de statistica Eurostat. Anul 2007 a adus o scadere a ratei somajului, comparativ cu luna iulie a anului 2006, cīnd rata somajului a fost de 7,5%. (Business Standard, 3 septembrie 2007)

Companiile platesc taxa unica... plus alte 95 de taxe. Romānia se afla pe primul loc īn Uniunea Europeana si pe pozitia a patra īn lume īn functie de numarul taxelor pe care o companie trebuie sa le plateasca īntr-un an. Platim 96 de impozite si taxe, nivel de peste doua ori mai mare decīt cel din alte state europene, precum Polonia si Slovacia, se arata īn raportul „Paying Taxes 2008“, realizat īn 178 de tari de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers si de Banca Mondiala. (Cotidianul, 21 noiembrie 2007)

298 km de autostrada īn 17 ani, 1800 – īn urmatorii 6. Romānia este, cu 298 de kilometri de autostrada, codasa Uniunii Europene la capitolul infrastructura rutiera. Chiar daca īn ultimii 16 ani s-au construit doar 100 km de autostrada, actualul guvern promite ca, pīna īn 2013, romānii īsi vor putea testa masinile pe alti 1800 km de autostrada. (Saptamīna Financiara, 10 iulie 2007)

Romānia īn Top 10 la constructia de mall-uri. Romānia ocupa locul 9 īn clasamentul tarilor europene īn privinta numarului de metri patrati de centre comerciale noi care au fost inaugurate īn semestrul al doilea din 2007 sau vor fi inaugurate īn anul 2008, se arata īn European Shopping Centers Report publicat de consultantul imobiliar Cushman & Wakefield. Romānia ocupa locul 9, cu peste 850.000 de metri patrati de centre comerciale noi, īntr-un top īn care Rusia detine prima pozitie, cu mai mult de 4,6 milioane de metri patrati. (The Money Channel, 23 octombrie 2007)

Construim cladiri de birouri pe rupte. Romānia ocupa locul 3 īntr-un top al tarilor recent intrate īn Uniunea Europeana privind ritmul de crestere a constructiilor de birouri, potrivit reprezentantilor companiei Willbrook Management International, lider īn dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux. Cererea de spatii de birouri din Romānia este īn continua crestere, iar acest lucru este reflectat si īn piata. Īn Romānia, chiriile īn imobilele de birouri de clasa A se situeaza īntre 16 si 19 euro/metru patrat/luna, iar media suprafetelor īnchiriate anual se situeaza īntre 100.000 si 120.000 de metri patrati. (Wall Street Journal, 9 martie 2007)

Romānia ocupa locul 40 īn topul mondial al competitivitatii IT. Romānia este cotata īn clasamentul competitivitatii realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), cu un scor de 32,1 puncte, depasind India, clasata pe locul 46, Rusia (pozitia 4, China (locul 49) si Bulgaria (locul 42), fiind īnsa īn urma unor tari ca Turcia, care ocupa locul 39, Polonia, pozitia 30 si Ungaria, 28. Clasamentul este īntocmit de EIU pe baza a 25 de indicatori, īmpartiti īn sase categorii calitative si cantitative distincte. Īn top sīnt 64 de tari, provenind din sapte regiuni ale lumii. (Wall Street Journal, 12 iulie 2007)

Comunicam prost cu investitorii. Romānia ocupa locul 22 din 32 de state la calitatea comunicarii cu investitorii – spune un clasament realizat de Institute of International Finance (IIF). Realizarea unei comunicari eficiente reduce vulnerabilitatea fata de zvonurile aparute īn piata, faciliteaza dialogul cu autoritatile si contribuie la reducerea costurilor prin īncrederea care se creeaza, mentioneaza studiul. (Romānia libera, 23 iunie 2007)

Ce se īntīmpla, doctore?

13 februarie 2006: Guvernul īsi asuma raspunderea īn fata Camerelor reunite ale Parlamentului pentru cele 17 legi privind reforma īn sanatate. Opozitia ameninta cu sesizarea Curtii Constitutionale. Īn cele din urma, sīnt acceptate 80 de amendamente aduse de parlamentari pachetului legislativ. 2007: Lung sir de scandaluri si acuze la nivel politic, care ajunge la apogeu odata cu depunerea unei motiuni simple privind sanatatea. Presa relateaza constant despre cazuri de malpraxis, licitatii trucate īn sistemul sanitar, dispute īntre ministru si directorii de spitale, īntre ministru si jurnalisti. Studiile arata ca reforma īn sanatate este perceputa, chiar īn interiorul sistemului, drept un esec: aproximativ 50% dintre medici considera ca situatia s-a īnrautatit fata de anul precedent, īn timp ce 64% dintre ei declara ca ar pleca īn strainatate sa-si faca meseria.

Primul loc īn Europa la infectia cu virusul hepatitei C. Romānia ocupa primul loc īn Europa ca numar total de cazuri de infectie cu virusul hepatitei C si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice. Din cele 12 milioane de europeni infectati cu acest virus, 10% sīnt īn Romānia. Organizatia Mondiala a Sanatatii prezinta un tablou sumbru: Romānia numara 44,5 decese cauzate de afectiuni hepatice la 100.000 de locuitori, īn conditiile īn care media europeana este de 15 decese la 100.000 de locuitori. (Cotidianul, 19 aprilie 2007)

Romānia īn topul mortalitatii infantile. Romānia continua sa se mentina printre tarile cu cele mai ridicate valori din Europa la numarul de cazuri de moarte infantila, conform raportului periodic privind implementarea prevederilor Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului. Mortalitatea infantila a avut īn perioada 1990-2006 o evolutie oscilanta, dar cu o tendinta constanta de scadere (de la 26,9%, īn anul 1990, la 13,9 decese la 1000 de nascuti vii, valoare īnregistrata la sfīrsitul lui 2006), se arata īn raport. (www.postmedicala.ro, 8 noiembrie 2007)

Maternitatile si spitalele pe post de morga pentru copii. Decesele īn spitale si maternitati detin suprematia īn cazurile de mortalitate infantila (de la 68,9% īn 1990, la 73,6% īn 2006) cu mentiunea ca decesele īn maternitate si spital sīnt īn crestere fata de procentele atinse īn 2005, conform unui raport ONU. (www.postmedicala.ro, 8 noiembrie 2007)

Adolescentii si tinerii, primii la fumat. Conform Centrului pentru Politici de Sanatate, peste 30% din romāni sīnt fumatori. Mai mult de o treime dintre acestia o reprezinta tinerii īntre 15 si 24 de ani (34,8%). O persoana din 10 consuma circa 20 de tigari pe zi, īn timp ce 2 din 5 fumatori, adica 37%, dau lunar pe tigari o suma cuprinsa īntre 100 si 200 de lei. 48% dintre fumatori au īncercat cel putin o data sa renunte la acest viciu, fara succes īnsa, īn timp ce peste 55% dintre persoanele intervievate au declarat ca doresc sa se lase de fumat. (Adevarul, 10 octombrie 2007)

Romānii stau prost cu inima. Īn conditiile īn care bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate si morbiditate īn Romānia, 2 din 3 romāni sufera de boli cardiovasculare, īn timp ce īn Europa de Vest, doar 1 din 3. Īn Romānia exista zece centre de cardiologie, īn sase orase, dar care nu functioneaza 24 din 24 de ore, pentru ca nu au materialele necesare. (Rompres, 7 iulie 2007)

Romānia, mai putin poluata decīt īn trecut. Romānia si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera de la 250 de milioane de tone, la īnceputul anilor ’90, la 125 de milioane de tone īn prezent, consemnīndu-se astfel o reducere de aproximativ 50%. Totusi, Romānia se situeaza pe locul 40 īntr-un top al celor mai poluante 50 de state la nivel mondial, informeaza o analiza realizata de Reuters. (HotNews, 30 aprilie 2007)

Īnvatamīnt neperformant...

Iulie 2007: Comisia Prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii, numita prin decizie a presedintelui Romāniei, face public un raport extrem de critic cu privire la starea īnvatamīntului din Romānia. Sistemul de educatie este prezentat drept ineficient si irelevant pentru cerintele actuale ale pietei muncii. Sīnt promovate mai degraba mediocritatea si plagiatul, decīt excelenta si inovatia, releva raportul. Consecinta? Replici dure ale ministrului Educatiei si ale unor sindicalisti din īnvatamīnt, nemultumiti de generalizari si de faptul ca nu au fost reprezentati īn Comisia care a elaborat raportul. Discutiile din presa si de pe scena politica referitoare la problemele din īnvatamīnt au īnsa un efect pozitiv: cresterea bugetului pe 2008 alocat educatiei si cercetarii. Acesta a fost stabilit la 6% din PIB, cu 27% mai mare fata de anul precedent.

Olimpiada de Matematica: locul 11 īn lume. Olimpicii romāni au obtinut la Olimpiada Internationala de Matematica, desfasurata la Hanoi, Vietnam, sase medalii: una de aur, patru de argint si una de bronz, obtinīnd locul 11 la Olimpiada Internationala de Matematica. (HotNews, 31 iulie 2007)

Universitatile din Romānia – caracterizate prin lipsa de performanta. Nu gasim nici o universitate din Romānia printre cele mai bune 500 de institutii de īnvatamīnt superior din lume sau cele mai bune 100 din Europa, conform clasamentului elaborat de Institutul pentru Īnvatamīnt Superior al Universitatii Jiao Tong din Shanghai. Absenta universitatilor autohtone din cel mai prestigios top de acest gen reflecta lipsa de performante a īnvatamīntului superior romānesc īn domeniul cercetarii stiintifice si nivelul scazut al performantelor profesorilor universitari din Romānia. (HotNews, 2 octombrie 2006)

Studentii, iubitori de engleza. Potrivit datelor furnizate īn cadrul unui studiu comandat de compania Continental AG, 99,6% dintre studenti afirma ca engleza se preda īn orice universitate romāneasca. Urmeaza franceza (78,2 procente) si germana (55,2 procente), iar la mare distanta spaniola (17,5%). Cīnd este vorba de evaluarea propriilor cunostinte de limba straina, numai 5,4% declara cu nu stiu deloc engleza, 30% spun ca vorbesc engleza fluent, 33% considera ca stiu bine, iar 26% considera ca stiu „asa si asa“. (http://www.conti-online.com)

Īn universitati, manualul de dat spaga este obligatoriu. Pentru a trece un examen, studentii ajung sa plateasca sume importante. Informatia vine de la reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romānia care au realizat, īn urma unor consultari cu liderii studentilor din tara, un top al mitei īn universitati. Studentii spun ca, īn toate universitatile din tara, profesorii primesc bani pentru a-i promova pe studenti la examen. Cele mai mari pretentii sīnt la Medicina unde, īn functie de centrul universitar, studentii platesc īntre 200 si 1500 de euro pentru un examen. Pentru a promova un examen la Drept, costurile ajung pīna la 300 de euro, iar la facultatile cu profil economic, pīna la 200 de euro. (Realitatea TV, 6 martie 2007)

Tot mai putini studenti romāni vor sa emigreze. Conform unui studiu comparativ propus de firma Continental AG si efectuat pe un public format din studenti romāni si germani, numarul studentilor romāni care ar opta pentru un loc de munca īn strainatate a scazut la 55,5%, fata de 67,4% acum doi ani. Acelasi studiu a relevat ca 46,5% dintre studentii romāni sīnt īn prezent dispusi sa accepte un loc de munca īn Germania, fata de 50,6% īn 2005. Printre tarile īn care studentii romāni ar accepta cu greu un job se numara Rusia, Ucraina, China sau tarile Americii de Sud. Astfel, doar 10,5% ar accepta un loc de munca īn Rusia sau Ucraina si alti 8,9% īn China. Brazilia, Argentina sau Chile sīnt acceptate de 21,5% din absolventii universitatilor romānesti – precizeaza acelasi sondaj. Nici SUA nu mai reprezinta o tinta atractiva pentru studentii romāni. Optiunile au scazut de la 61,1%, īn 2005, la 50,1%, īn 2007. (http://www.conti-online.com)

Īnvatamīntul romānesc nu are prea multe de oferit. Potrivt statisticilor nationale, doar 36% dintre scolile romānesti sīnt conectate la Internet, 82% din cladirile scolare au peste 50 de ani vechime, din mii de scoli lipsesc facilitatile de baza – apa curenta si grupuri sanitare. Resursa umana, din cauza neatractivitatii salarizarii, este īmbatrīnita, programele scolare sīnt supraīncarcate cu informatii reziduale, iar managementul unitatilor scolare este politizat excesiv. (www.scoalaromaneasca.ro)

Continuarea in mesajul urmator
Sus In jos
http://www.belgianul.com
Admin
Master
Master
Admin


masculin
Numarul mesajelor : 1461
Localisation : Pe punte
Reputatie : 39
Puncte : 7402
Data de inscriere : 22/11/2006

Starea natiunii īn Uniunea Europeana Empty
MesajSubiect: Re: Starea natiunii īn Uniunea Europeana   Starea natiunii īn Uniunea Europeana Icon_minitimeSam Feb 02, 2008 11:46 am

continuarea articolulului de mai sus:

Naravuri, apucaturi si bune maniere...

Un studiu international realizat la īnceputul anului 2007 de compania de cercetare GfK arata ca romānii sīnt printre cei mai exigenti europeni, cu ei īnsisi, īn ceea ce priveste modul de comportament īn societate. Desi studiul GfK ne situeaza pe prima pozitie la capitolul punctualitate (sic!) (58%) si la mijlocul clasamentului general mondial referitor la bunele maniere, din alte studii rezulta alte trasaturi caracteristice: proasta organizare, lipsa de respect fata de reguli si invidia.

Romānii mint la interviurile de angajare. Aproximativ 46% dintre romānii aflati īn cautarea unui loc de munca mint īn cadrul interviurilor pentru angajare. La īntrebarea „Despre care aspect ati minti īn cadrul unui interviu?“, īn jur de 24% dintre subiecti au raspuns ca ar omite motivele pentru care pleaca de la actualul loc de munca. Cei care ar minti īn legatura cu salariul actual sīnt īn proportie de aproximativ 17%. Cel mai mic procent, 5%, īl ocupa persoanele care ar spune un neadevar īn legatura cu aspectul calificarilor si al aptitudinilor. (Gardianul, 14 noiembrie 2007)

Igiena precara la romāni. Īntr-un an, romānul mediu consuma doua tuburi de pasta de dinti, doua sticle de sampon si vreo 12 deodorante. Īn medie, romānii īsi schimba periuta de dinti o data la 3-4 ani. Aceste obiceiuri ne pozitioneaza pe ultimul loc īn Europa la consumul de sapun, detergent si pasta de dinti. Acest nivel de consum este la jumatatea celui din tarile vecine si reprezinta un sfert din cel īnregistrat īn vestul Europei sau īn Statele Unite. Circa 40% dintre romāni īsi spala parul o data pe saptamīna sau mai rar, si circa 15% nu au folosit niciodata un deodorant. (Jurnalul national, 2005)

Extrem de exigenti cu semnele unei bune cresteri. Doar un romān din 16 considera ca este bine-crescut, este concluzia unui studiu international efectuat de catre GfK Custom Research Worldwide īn 20 de tari europene si SUA. Exigenta pe care o au romānii cu bunele lor maniere nu este perceputa īnsa de ceilalti europeni, care nu-i īncadreaza pe acestia nici la cei mai manierati, nici la cei lipsiti de maniere. Cei mai siguri pe bunele lor maniere s-au dovedit belgienii, cu un procentaj de 39%. Britanicii sīnt considerati cei mai manierati dintre europeni, de catre 16% dintre respondenti. La extrema cealalta, americanii au fost desemnati drept persoanele cu cele mai proaste maniere, de catre cei mai multi respondenti, cu o medie generala de 20%. (www.gfk-ro.com, 25 ianuarie 2007)

Romānii sīnt dusi la biserica, dar nu prea se distreaza. 58% dintre romāni se duc la biserica cel putin o data pe luna (1% dintre romāni se duc aproape zilnic la biserica, 6% – de cīteva ori pe saptamīna, 31% – de cīteva ori pe luna, iar 20% – o data pe luna), īn timp ce 33% se duc la biserica o data sau de doua ori pe an, iar 7% deloc. Un alt loc preferat pentru petrecerea timpului liber este mall-ul/hipermarket-ul. 59% dintre romāni se duc la mall/hypermarket cel putin o data pe luna (4% aproape zilnic, 12% de cīteva ori pe saptamīna, 26% de cīteva ori pe luna, 17% o data pe luna). 39% se duc o data – de doua ori pe an sau deloc. Īn acelasi timp, majoritatea romānilor nu gusta iesirile īn oras, la cinematograf, teatru sau īn cluburi. Astfel, 87% dintre romāni nu se duc deloc la cinematograf, 86% dintre romāni nu se duc niciodata la teatru, iar 82% dintre romāni nu calca īn club/discoteca. (www.cna.ro, noiembrie 2007)

Romānii nu sīnt interesati de politica. 77% dintre romāni sīnt interesati de politica īn mica si foarte mica masura, īn timp ce 18% sīnt interesati īn mare masura, iar 4% īn foarte mare masura. Cea mai importanta sursa de informare politica este televiziunea (80%). 6% dintre romāni declara ca se informeaza ascultīnd radio, 5% citind ziarele, iar 6% discutīnd cu prietenii si familia, si numai 1 procent foloseste Internetul pentru a afla stiri politice. (www.cna.ro, noiembrie 2007)

Pe ce (nu) dam banii…

Piata bunurilor de larg consum din Romānia are īn acest an una dintre cele mai mari rate de crestere din estul Europei, fara a ajunge īnsa la consumurile medii de pe piata europeana (potrivit Euromonitor). Īn termeni populari, avansul de 15%, ca valoare, si de 6%, īn volum, pe care l-a īnregistrat piata īnseamna ca mīncam, bem si ne spalam mai „scump“, dar nu neaparat mai mult sau mai bine. Aceasta crestere a consumului de produse alimentare, de īngrijire personala si curatenie reprezinta un prim semnal al cresterii nivelului de trai, īnsa Euromonitor ne mai da circa 12 ani, īn conditiile unor cresteri anuale sustinute, pīna sa ajungem la ratele medii de consum de pe piata europeana.

Nu cumparam prea mult detergent. Un studiu efectuat de Euromonitor relateaza ca piata romāneasca a detergentilor este insuficient dezvoltata, vīnzarile fiind modice, romānii cheltuind circa 200 de milioane de euro anual pe detergenti. Din punctul de vedere al consumului mediu de detergent pe cap de locuitor, Romānia este īnca departe de media europeana si chiar fata de media din tarile Europei Centrale si de Est. Spre exemplu, īn 2005, piata detergentilor a avut o valoare de 385 de milioane de dolari īn Suedia, de 545,3 de milioane de dolari īn Elvetia, de 1,7 de miliarde de dolari īn Spania si de 6,24 de miliarde de dolari īn Franta. (Saptamīna financiara, 11 noiembrie 2007)

Cheltuim foarte putin pe īmbracaminte. Un studiul realizat de institutul international de statistica Euromonitor si preluat de Ziarul financiar releva faptul ca romānii au platit pentru articolele vestimentare 76 de euro pe cap de locuitor īn anul 2006. Aceasta suma claseaza tara noastra pe locul 52 dintre cele 70 de tari ale lumii luate īn calcul. Cu toate ca media este mica, romānii au cheltuit mai multi bani pe haine decīt īn 2005, cīnd au cumparat haine īn valoare de 71 de euro pe cap de locuitor. (www.acasa.ro, 30 martie 2007)

Bem din ce īn ce mai mult vin. Romānii beau peste 27 de litri de vin pe an. Ne īntrec francezii, care beau 50 l/an si luxemburghezii, care beau 56 l/an. Reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului declara ca scade consumul de bauturi tari, īn timp ce consumul de vin este īn crestere. (Gardianul, 17 noiembrie 2007)

Romānii migreaza catre hipermarketuri. Marile centre comerciale „fura“ clientii chioscurilor de cartier. Daca īn 2006, 13% dintre consumatori īsi faceau aprovizionarea la chioscul de la colt, īn 2007 numarul cumparatorilor a scazut la 9,8%. Volumul vīnzarilor din hipermarketuri a crescut de la 12,3% īn 2006, la 16,5% īn 2007. Cresterea este si mai accentuata īn cazul aprovizionarii cu alimente. Cota de piata a hipermarketurilor a crescut de la 24% la 31%, īn timp ce cota detinuta de chioscuri s-a redus de la 6,4% la 4,5%. (Jurnalul national, 10 septembrie 2007)

Cheltuim tot mai mult pe bautura si mīncare. Valoarea pietei de bunuri de larg consum a crescut cu aproape 17% īn perioada ianuarie 2006 – iunie 2007, conform unui studiu īntocmit de compania MEMRB, care analizeaza piata bunurilor de larg consum din perspectiva consumului casnic. Valoric, īn lei, cea mai mare crestere a īnregistrat-o industria bauturilor (20%), industria non-alimentara (15,7%), urmata de industria mīncarii (13,4%). (Jurnalul national, 10 septembrie 2007)

Pe locul 10 īn topul consumului zilnic de calorii. Statisticile arata ca un romān consuma, īn medie, 3620 de calorii īn fiecare zi, cam tot cīt un canadian, un francez sau un belgian. Cel mai mare consum mediu zilnic de calorii se īnregistreaza īn Statele Unite, respectiv 3760 de calorii pe zi, cu numai 140 de calorii mai mult decīt īn Romānia. (Ziarul, 6 aprilie 2007)

Dusi de acasa...

1 ianuarie 2007: Conform unui studiu de la sfīrsitul lui 2006, „Locuirea temporara īn strainatate. Migratia economica a romānilor“, 12% dintre romāni se gīndeau sa plece din tara. Dintre acestia īnsa, mai mult de un sfert nu aveau nici un plan concret īn acest sens. Cu toate acestea, doar Finlanda, Suedia, Slovacia, Polonia, Estonia, Letonia, Franta si Cehia s-au declarat īn favoarea liberei circulatii a fortei de munca pentru romāni. Octombrie 2007: Nicolae Romulus Mailat, cetatean romān emigrat īn Italia, este acuzat de uciderea unei femei la Roma. Presa din Italia si politicienii din aceasta tara reactioneaza vehement si declanseaza o campanie antiromāneasca care duce la adoptarea unui decret privind expulzarea cetatenilor comunitari.
Imaginea Romāniei īn Europa sufera. Noiembrie 2007: Andrei Ciurea, un copil de 12 ani din judetul Arges, se spīnzura pentru ca n-a suportat gīndul ca mama lui urma sa plece din nou la munca īn Italia. Este al 12-lea copil din Romānia care īsi ia viata pentru ca se simte abandonat de parinti. Totusi, romānii de afara contribuie la bunastarea noastra. Īn 2007, acestia trimit 6,8 miliarde de dolari īn Romānia, conform estimarilor Bancii Mondiale. Suma situeaza Romānia pe locul al X-lea īn lume īn ceea ce priveste banii trimisi īn tara de origine de cetatenii care muncesc īn strainatate.

Parintii pleaca, copiii ramīn. 16-18% dintre elevii de gimnaziu au cel putin un parinte plecat la munca īn strainatate, arata un sondaj realizat la nivelul a 200 de scoli. La sfīrsitul anului scolar 2006-2007, estimarile realizate pe baza declaratiilor copiilor si a directorilor aratau ca circa 170.000 de elevi din cei aproape 1 milion īnscrisi īn clasele V-VIII, au parinti plecati la munca īn strainatate. Dintre acestia, aproximativ 35.000 au ambii parinti plecati, 55.000 au doar mama plecata, iar 80.000 au doar tatal plecat īn strainatate. (Cotidianul, 3 octombrie 2007)

Doua milioane si jumatate de romāni pe piata de munca europeana. Peste o treime dintre gospodariile tarii, adica aproximativ doua milioane si jumatate, au avut cel putin unul dintre membri plecat īn strainatate dupa 1989, arata un studiu realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa. La nivel de individ, ponderea persoanelor de 18-59 ani care au lucrat īn strainatate dupa 1989 este de 12%. Intensitatea fenomenului s-a accentuat īn special dupa anul 2002, odata cu liberalizarea circulatiei pentru romāni. Īn prezent, fenomenul plecarii temporare la lucru īn strainatate este de aproximativ trei ori mai intens decīt īn 2002. (Fundatia pentru o Societate Deschisa, 14 decembrie 2006)

Nu sīntem capsunari, ci constructori. Principalele domenii de activitate ale romānilor plecati la munca īn strainatate sīnt constructiile, munca menajera si doar apoi vine agricultura. Astfel, 98% dintre barbati au muncit cel putin o data īn domeniul constructiilor, 88% dintre femei au detinut cel putin o data posturi de menajere, iar agricultori au fost 72% dintre barbati si 28% dintre femei. (Fundatia pentru o Societate Deschisa, 14 decembrie 2006)

Italia e tara preferata de romāni. Italia si Spania sīnt principalele destinatii ale romānilor care muncesc īn strainatate. Īn ultimii cinci ani, 50% dintre plecarile la lucru īn strainatate au fost īn Italia, iar 25% īn Spania, statisticile neoficiale aratīnd ca īn Italia muncesc aproximativ 1 milion de romāni. Liderii asociatiilor romānilor spun ca sīnt peste un milion si jumatate. Dintre acestia doar aproximativ 300.000 au acte oficiale. (Fundatia pentru o Societate Deschisa, 14 decembrie 2006)

Romānii pleaca constructori si se īntorc investitori. La nivel national, circa 10% din volumul fiecarui tip de investitie din ultimii cinci ani este realizat cu ajutorul veniturilor din migratia internationala. Activitatile productive finantate cu bani din migratie sīnt diferite īn functie de mediul rezidential – īn mediul rural banii sīnt investiti īn principal īn activitati de tip agricol, pe cīnd īn mediul urban banii sīnt investiti īn alte tipuri de afaceri. Īn prezent, una din zece gospodarii romānesti beneficiaza de venituri din migratia internationala. (Fundatia pentru o Societate Deschisa, 14 decembrie 2006)
Sus In jos
http://www.belgianul.com
 
Starea natiunii īn Uniunea Europeana
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Cum sa te stabilesti in Uniunea Europeana
» Creerea unei societati in Uniunea Europeana
» Uniunea Europeana ne da dreptate: argumente de drept international impotriva cipului biometric, implantat sau inserat in acte de identitate
» Saptamana Europeana a IMM-urilor

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: ROMĀNII SI UNIUNEA EUROPEANA-
Mergi direct la:  
|
Forumgratuit.ro | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente