ARAD - Reprezentanții NASA și FBI au ajuns la Arad, după ce un tânăr din această localitate a spart codurile computerelor Agenției Spațiale și ale Marinei Americane. Potrivit justiției americane, el riscă 54 de ani de închisoare.
Este vorba despre Victor Faur din Arad, care a fost pus ieri sub acuzare de un tribunal federal din Los Angeles, pentru că a spart codurile a peste 150 de computere ale Agenției Spațiale Americane, ale Departamentului de Energie și ale Marinei americane. Potrivit cotidianului american Los Angeles Times, hackerul român a dus guvernului american prejudicii în valoare de 1,5 milioane de dolari.
Victor Faur, în vârstă de 26 de ani, este fiul fostului director al spitalului județean Arad. El trebuie să răspundă la zece capete de acuzare, nouă pentru spargerea codurilor computerelor și unul pentru conspirație.
Ziarul "Los Angeles Times" informează că Faur este acuzat și în România pentru delicte asemănătoare. Aceeași publicație dezvăluie că tânărul este liderul grupului de hackeri, cunoscut sub numele de "WhiteHat Team". Scopul principal al grupului este acela de a sparge computerele administrației americane, pentru a demonstra că nu sunt cele mai sigure din lume, așa cum se crede.
Tatăl acuzatului a declarat că tânărul a săvârșit de la domiciliu toate faptele pentru care este acuzat în America. El a povestit că fiul său este un bun informatician, care a lucrat și pentru IBM Cehia. Tânărul care a spart codurile computerelor de la NASA și ale Marinei americane spune că totul a fost o glumă. El susține că nu a vrut decât să își perfecționeze tehnica în domeniul IT. "Nu a fost intenționat, din greșeală am ajuns practic la ei, foarte ușor, având în vedere că sistemele nu erau adaptate, tehnicile de acolo nu prea aveau grijă de sisteme. Nu am încercat să aduc vreun prejudiciu statului american sau Americii, dacă știam că acțiunile mele vor aduce un prejudiciu nu încercam să fac așa ceva", a declarat tânărul. Victor Faur, în vârstă de 26 de ani, este fiul fostului director al Spitalului județean Arad. El trebuie să răspundă la zece capete de acuzare, nouă pentru spargerea codurilor computerelor și unul pentru conspirație.
Sursa: Los Angeles Times.