Taxele de aeroport sau cele pentru bagaje sar binișor de 100 de euro. Companiile low-cost operează pe aeroporturi situate la distanță destul de mare de centrul orașului iar transportul costă
Când auzi că poți ajunge la Bruxelles, Dortmund, Lisabona, Londra, Madrid, Paris, Roma, Venezia sau Viena fără să plătești nimic sau doar câțiva euro ești tentat să devii pe viață clientul respectivei companii. În marea bătălie pentru clienți, firmele low-cost vin cu promoții năucitoare, dar „uită” să menționeze adevăratele costuri, care nu sunt deloc de neglijat. Lista începe cu taxele de aeroport la care se adaugă cele pentru bagaje, prețul sandvișururilor sau a băuturilor și nu în ultimul rând transportul de la aeroport până în oraș, știut fiind că aeroporturile pe care operează astfel de companii sunt situate mult mai departe de oraș decât ele pentru cursele tradiționale.
Nu trebuie omis faptul că, biletele ieftine sunt puține și se vând foarte repede. Nu sunt excluse nici acele situații în care reprezentanții companiilor promovează un anumit preț total al călătoriei, iar în realitate aceste pot fi achiziționate la prețuri mai mari. Este cazul și operatorului irlandez Ryanair, ultimul intrat pe piața autohtonă, care a anunțat oficial că tarifele cu toate taxele incluse pe ruta Arad Milano pornesc de la 12,99 euro, în timp ce pe site-ul oficial, singurul loc de unde se pot achiziționa bilete, acestea costă cel puțin 20,30 euro. Situația se prezintă la fel și în cazul celei de a doua curse Constanța – Pisa, operabilă din 18 aprilie, pentru care reprezentanții companiei au anunțat un tarif de 17,99 euro, în realitate fiind nevoit să plătești cu 4,81 euro în plus.
Taxe de aeroport de până la 100 euro
Dacă biletul poate fi gratis sau poate costa doar câțiva euro, taxele de aeroport pot depăși 100 de euro pentru un singur pasager. Valoarea acestor taxe diferă de la un operator la altul, de la aeroport la aeroport , dar și în funcție de ziua în care este programată cursa. Spre exemplu, la Blue Air taxele aferente unui zbor pornesc de la 43 de euro și ajung până la 54 de euro. Pentru a decola sau ateriza pe aeroporturi precum Iași, Bacău, Bruxelles, Paris, Barcelona sau Madrid, totalul taxelor ce trebuie plătite peste prețul biletului este de 43 de euro.
Cel mai mult plătești dacă vrei să aterizezi sau să decolezi de pe aeroportul Băneasa, 54 de euro. Nu trebuie uitată nici taxa administrativă de 2 euro percepută pentru tranzacțiile efectuate cu carte de credit direct de pe site-ul companiei. Taxe de aproximativ două ori mai mici sunt percepute de cei de la My Air, cu precizarea că numărul curselor operate săptămânal către destinațiile disponibile este mult mai mic, acestea din urmă fiind preponderent orașe italiene.
Taxele adiacente biletului de avion pornesc de la 23 de euro, dacă se pleacă și se aterizează pe Băneasa, și ajung până la 36,55 euro dacă întoarcerea are loc de pe aeroportul din Bruxelles. Diferența în plata taxelor se face și în funcție de ziua zborului. La Wizz Air, acestea sunt cuprinse între 77 și 86 euro pentru cursele de pe și spre Băneasa, în timp ce pentru destinația Londra Luton acestea variază între 93 și 106 euro. Cei care aleg să zboare cu Easy Jet trebuie să știe că taxele plătite pornesc de la 7,5 euro în cazul curselor de Madrid și ajung la 25,5 euro pentru cele de Londra, asta în ciuda faptului că, compania britanică operează de pe Otopeni, cel mai scump aeroport al României.
Până la 10 euro pentru fiecare bagaj
De regulă, la bordul avionului nu poți urca cu bagaje mai mari de 10 kg, tot ce depășește urmând să fie trimis la cală. Pentru acestea, compania aeriană percepe încă o taxă. La Wizz Air pentru fiecare bagaj suplimentar se plătește 3 euro, la Easy Jet se percep 5,99 de euro, dacă se achită în momentul rezervării biletelor de avion, sau 12 euro dacă taxa este plătită în aeroport. Aceași regulă este valabilă și la My Air, companie care îți permite să te îmbarci cu bagaje mai grele de 20 kilograme, cu condiția să plătești pentru fiecare kilogram în plus suma de 10 euro.
Și dacă ți se face foame în avion trebuie să plăteși, știut fiind că aceste companii nu oferă gratis mâncare în timpul zborului. Un sandiviș poate costa 10 euro, la fel ca și o băutură răcoritoare.
Transportul de la aeroport
Pasagerii curselor low cost trebuie să fie atenți și la aeroportul de destinație. Uneori acesta poate fi situat între două orașe, purtând numele celui mai important dintre acestea, așa cum este cazul aeroportului dintre Koln și Bonn sau a celui dintre Milano și Bergamo. În primul caz, aeroportul este mai apropiat de Koln (17 km) și la 22 km de Bonn. În schimb, aeroportul italian se află la 45 km de capitala Lombardiei și doar la câțiva de Bergamo.
Dintre cele 20 de destinații ale Blue Air, patru se află la mai mult de 30 de kilometri de cel important oraș din apropiere. Pasagerii care călătoresc spre Paris sunt lăsați pe un aeroport situat la, nici mai mult nici mai puțin de 84 de kilometri de centrul Capitalei franceze. În cazul Londrei, aeroportul este la 56 de kilometri, cel din Milano este la 45 de kilometri, Roma Fiumicino este la 32 de kilometri, iar aeroportul Ataturk se situează la 28 de kilometri de Istanbul. Există însă și aeroporturi aflate mult mai aproape de centru celui mai important oraș. În această categorie intră cel din Treviso (3 km), Bolonia (6 km), Lisabona, Malaga, Valencia (8 km) și Barcelona El Prat (13 km).
Un bilet pentru autobuzul care face legătura între aeroportul Paris Beauvais și oraș este de 13 euro, preț special doar pentru călătorii curselor Blue Air. Mai multe alternative ai de pe aeroportul din Stuttgart, aflat la 13 kilometri de centrul orașului, de aici putând lua atât autobuzul, tramvaiul, cât și trenul sau de ce nu. taxiul. De pe Barajas până în Madrid poți lua metroul, cei 12 kilometri fiind străbătuți în mai puțin de un sfert de oră. Prețul unei călătorii este de 1 euro. Mai puțin de atât plătești în Turcia, cel mai scump bilet cu metroul fiind 1,3 lire turcești (aproximativ 0,76 euro). Pentru călătoria cu expresul de la aeroport până în Dortmund, destinație către care operează Wizz Air, mai trebuie să scoți 5 euro.
Dacă aterizezi pe aeroportul dintre Liverpoool și Manchester City, transportul cu autobuzul costă 2,5 lire (3.32 euro) dacă te îndrepți către primul oraș și 7 lire (9,32 euro) dacă dorești să ajungi în al doilea oraș. În majoritatea orașelor se pot obține reduceri dacă se cumpără bilete dus-întors, dacă este achiziționat un număr mai mare de călătorii sau dacă se cumpără pachete speciale care includ și accesul în diferite locații turistice. Multe dintre persoanele care se află pentru prima oară pe aceste aeroporturi aleg, de obicei, cel mai la îndemână mijloc de transport-taxiul, care costă mult mai mult decât celelalte soluții de a ajunge în oraș.
Sursa: Gandul.info