Romania politica, cu Melania Medeleanu
In cadrul emisiunii "Romania Politica" (Realitatea TV), Melania Medeleanu, alaturi de invitatii sai permanenti, Emil Hurezeanu, Cornel Nistorescu si Iosif Boda, au dezbatut problema primului an de integrare europeana si masura in care Romania a reusit sa se adapteze si sa aplice normele europene.
Emil Hurezeanu sustine ca exista atat institutii care functioneaza ca in Europa, cat si institutii care nu respecta aceste norme si subliniaza faptul ca exista si niste instrumente pe care UE le foloseste de parca Romania nu ar fi in Uniune, oferind ca exemplu in acest sens reforma din justitie.
Cornel Nistorescu considera ca nu am fost pregatiti ca persoane, ca institutii si nici ca tara ca sa intram in UE si ca 2007 a fost un an de tatonare si, prin urmare, nu avea ce sa se schimbe in acest an.
Iosif Boda afirma ca Romania nu este la standardele europene si ca nu este scuzabil ca nu aveam institutiile pregatite, intrucat elita politica, in masura in care aceasta mai exista, stia ce avea sa se intample si trebuia sa pregateasca institutiile.
In privinta emigratiei masive a romanilor si a sumelor mari trimise de ei in tara in acest an, Nistorescu sustine ca acesta este primul pas spre Europa. Pe de alta parte, Hurezeanu mentioneaza ca problema este in ce masura aceasta sursa de prosperitate pentru cei ramasi acasa va ramane aceeasi, avand in vedere fenomenul din Italia, iar Boda considera ca plecarea romanilor ridica cateva probleme pentru noi ca stat, intrucat se produce o ruptura culturala de Romania - oamenii de acolo duc lipsa de biserica si de scoli.
In plus, Nistorescu pune in discutie faptul ca noi nu ne purtam ca o tara europeana, nu ne purtam ca un popor constient de prioritatile si interesele lui majore. Hurezeanu adauga ca una dintre problemele Romaniei consta in aceea ca suntem o tara cu tendinte centraliste si considera ca trebuie sa ne schimbam modelele. De asemenea, acesta sustine ca avem tendinta de a separa elitele de restul oamenilor.
Emil Hurezeanu sugereaza o posibila metoda de remediere a problemelor Romaniei printr-un slogan care circula in media americana dupa Al Doilea Razboi Mondial: "Spune-le oamenilor ceea ce trebuie sa stie, nu ceea ce vor".
Din perspectiva lui cornel Nistorescu, problema este de responsabilitate si de modul in care elita reuseste sa produca schimbari la baza societatii. El insista asupra faptului ca nimeni nu a spus populatiei ca statul nu mai are ce sa dea, iar populatia a fost pacalita ca li se va da; tara a fost educata sa fie asistata, "dusa de mana".
Concluzia este ca avem de-a face cu o chestiune de mentalitate si de cultura politica. Romania are inca reminiscente de tip comunist, chiar in varful societatii. Momentul in care se va produce o schimbare va fi atunci cand toata clasa politica aparuta o data cu 1989 va disparea.
sursa R. Bobolicu HotNews.ro