"Le Grand-Duché" (Luxemburg) situat la intersectia intre Belgia, Germania si Franta, atrage din ce in ce mai multi straini prin dimensiunea sa internationala si printr-un statut particular foarte interesant.
Asta face ca la ora actuala 2 servicii din 3 sa fie ocupate de catre straini care locuiesc in Luxemburg sau care fac naveta din tarile frontaliere.
Aspectul international multicultural atrage in special tineri posesorii unei diplome care se pot integra imediat pe plan profesional cat si in viata sociala.
Luxemburgul ocupa de asemenea un loc financiar foarte dinamic si stabil, care deschide oportunitati de cariera interna in cadrul fiecarei intreprinderi cat si pe piata internationala.
Unele sectoare cunosc o crestere foarte importanta ceea ce fac ca persoanele care vin sa munceasca aici pot avansa destul de repede in meseriile lor, oferind acestora posibilitatea obtinerii de functii de conducere mult mai rapid, fara a mai trece prin diferitele etape care trebuiesc parcurse in tari precum Belgia sau Franta.
Avantajele fiscale si cele sociale sunt deasemeni foarte atractive, iar calitatea vietii este la un nivel destul de ridicat.
Datorita faptului ca Luxemburgul nu este capabil sa raspunda ofertei de munca in continua crestere, aproape 40% din salariati provin din tarile frontaliere si in acelasi timp guvernul sau a adoptat o politica sociala si familiara atractiva pentru acestia.
Tinerii salariati care vin sa lucreze in Luxemburg se pot instala si integra mai usor, rata de somaj este cea mai scazuta din Europa, deci posibilitatea ca membrii familiei acestora sa gaseasca un servici este mult mai usoara.
In termen de fiscalitate, se taxeaza mai putin decat in Belgia, deci ramin mai multi bani in buzunarul salariatului, salariul minim garantat find mai mare de 1570€/luna (printre cele mai mari din Europa), impozitarea patronala find de 12% fata de 13.07% in Belgia.
Un salariat belgian costa cu 24% mai mult ca in Luxemburg, pentru acelasi raport net de salariu, iar ca putere de cumparare Luxemburgul se situeaza pe primul loc din Europa.
In termeni de viata sociala, alocatie familiara, cheltuieli medicale concediu de maternitate acordat ambilor parinti pe durata a sase luni nici nu mai trebuie amintit deoarece si la acest aspect Luxemburgul este foarte bine pozitionat.
Concluzia o trage fiecare dar trebuie stiut ca: "nu cei ce dau sfaturi platesc", eu nu am facut decat o traducere dintr-un articol aparut intr-un ziar local, daca va tenteaza aceasta aventura, va revine sarcina de a va informa mult mai profund inainte de a va arunca in ape tulburi.