DIROBENELU DIROBENELU |
|
| Pomenirea mortilor | |
|
+4cba21 Pantera Roz Luiza DECEBAL 8 participan?i | Autor | Mesaj |
---|
DECEBAL Bleu
Numarul mesajelor : 45 Localisation : Bruxelles Reputatie : 0 Puncte : 6329 Data de inscriere : 29/07/2007
| Subiect: Pomenirea mortilor Mar Oct 30, 2007 8:37 pm | |
| pe 3 Nov. are loc pomenirea mortilor in credinta ortodoxa Despre pomenirea mortilor si despre folosul celor 40 de liturghii In ziua intai, cand moare omul, sufletul lui sta acolo unde a iesit din trup. Trupul este ca o haina in care a stat sufletul sau ca o casa a lui in ziua cand se dezbraca sufletul de aceasta haina a trupului, inainte de a se desparti pentru multa vreme unul de altul. Iar ingerul de la botez il tine inca pe suflet langa haina aceasta cu care a fost imbracat. Noi plangem pe cel mort ca ne-a parasit, dar el e inca de fata. In ziua a doua dupa moarte se intampla un lucru mai infricosator. Tot ce ai lucrat in viata ti se arata deplin si concret in ziua a doua. In ziua a treia i se dau sufletului inca sase ingeri care, impreuna cu cel de la botez, sunt sapte, si isi incepe calatoria spre cer. Pentru ce se face deci pomenirea la trei zile de la moarte? Pentru ca sufletul a ajuns pentru prima data la Dumnezeu si e bine sa ne rugam ca Dumnezeu sa-l binecuvanteze cu liniste, cu pace si cu darul Sfantului Duh. | |
| | | Luiza Bleu
Numarul mesajelor : 23 Reputatie : 0 Puncte : 6236 Data de inscriere : 30/10/2007
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mar Oct 30, 2007 11:03 pm | |
| - DECEBAL a scris:
- pe 3 Nov. are loc pomenirea mortilor in credinta ortodoxa
Despre pomenirea mortilor si despre folosul celor 40 de liturghii
In ziua intai, cand moare omul, sufletul lui sta acolo unde a iesit din trup. Trupul este ca o haina in care a stat sufletul sau ca o casa a lui in ziua cand se dezbraca sufletul de aceasta haina a trupului, inainte de a se desparti pentru multa vreme unul de altul. Iar ingerul de la botez il tine inca pe suflet langa haina aceasta cu care a fost imbracat. Noi plangem pe cel mort ca ne-a parasit, dar el e inca de fata. In ziua a doua dupa moarte se intampla un lucru mai infricosator. Tot ce ai lucrat in viata ti se arata deplin si concret in ziua a doua. In ziua a treia i se dau sufletului inca sase ingeri care, impreuna cu cel de la botez, sunt sapte, si isi incepe calatoria spre cer. Pentru ce se face deci pomenirea la trei zile de la moarte? Pentru ca sufletul a ajuns pentru prima data la Dumnezeu si e bine sa ne rugam ca Dumnezeu sa-l binecuvanteze cu liniste, cu pace si cu darul Sfantului Duh. Eu cred ca mortii trebuie pomeniti pentru ca si ei sa-i pomeneasca in cer pe cei vii ...si sa duca rugaciunile lor Lui Dumnezeu ... numai sa aiba ce sa duca, adica cei vii sa se roage atat pentru ei, cat si pentru cei trecuti dincolo | |
| | | Pantera Roz Bleu
Numarul mesajelor : 22 Varsta : 35 Reputatie : 0 Puncte : 6253 Data de inscriere : 13/10/2007
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mier Oct 31, 2007 10:08 am | |
| Se spune ca de Halloween vin spiritele pe Pamant, printre muritori ... oare asa sa fie si in seara asta? daca este asa, sa nu ne speriem ci sa ne rugam pentru ele, asa cum si ele se roaga pentru noi ... | |
| | | DECEBAL Bleu
Numarul mesajelor : 45 Localisation : Bruxelles Reputatie : 0 Puncte : 6329 Data de inscriere : 29/07/2007
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mier Oct 31, 2007 3:39 pm | |
| - Tinela a scris:
- Mortii se pomenesc pentru ca iubirea e singura care trece granita dintre viata si moarte.
Ce este viata si ce este moartea, ele nu sunt decat universuri diferite. Este perfect adevarat ceea ce spui, tocmai pt. ca iubirea face ca aceasta granita sa devina fluida si mai putin densa si atunci, pentru cei care vad cu ochii inimii in care au iubirea si mai putin cu ochii mintii in care au ratiunea - instrumentul perceptiei noastre, granita devine atat de fluida incat pot chiar sa primeasca mesaje din lumea de dincolo. | |
| | | cba21 Senior
Numarul mesajelor : 111 Varsta : 47 Reputatie : 0 Puncte : 6242 Data de inscriere : 24/10/2007
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mier Oct 31, 2007 11:31 pm | |
| Dumnzeu sa-i odihneasca pe cei care nu mai sant printre noi | |
| | | Rebecca
Numarul mesajelor : 9 Varsta : 57 Localisation : Techirghiol Reputatie : 0 Puncte : 6133 Data de inscriere : 10/02/2008
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mar Feb 12, 2008 9:54 pm | |
| Cand un om moare, sufletul lui se intoarce la Dumnezeu, care i-a dat suflarea de viata. Corect? Si se face tarana, caci din tarana este facut omul, si in tarana se intoarce. Si dupa ce moare, ce rost sa-l mai pomenesti, daca atunci cand era in viata nu ai facut tot ce-ai fi putut pentru el?
Si daca ar fi cum zice Luiza, ca mortii duc rugaciunile la cer, ce rost ar mai avea atunci Iisus? Domnul Iisus despre care orice preot poate sa ne spuna ca este "singurul mijlocitor intre Dumnezeu si oameni"? Nu mortii, caci mortii nu mai stiu nimic, si nu mai au parte de nimic din tot ceea ce se face sub soare... Iisus este Singurul care poate stabili o legatura intre cer si pamant. Si pentru ca Iisus a plecat la Tatal, in cer, ne-a trimis Mangaietorul, Duhul adevarului, ca sa nu ne lase singuri (singuri cu gandurile noastre)...
Si ceea ce-mi place si mai mult, este ca Iisus va reveni pe pamant "in marire si slava", asa cum zice Crezul.
Iertata sa-mi fie indrazneala, dar nu pot tacea cand vad ca unii inca gandesc asa cum le-au impus altii. Cine vrea raspunsuri cu privire la orice lucru, sa se roage la Dumnezeu ca EL sa le descopere adevarul. ..."si Adevarul ii va face liberi".
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Eu nu strivesc corola de minuni a lumii... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cu drag, Rebecca. | |
| | | Core Senior
Numarul mesajelor : 276 Varsta : 73 Localisation : ROMANIA. AG. Reputatie : 0 Puncte : 6575 Data de inscriere : 25/11/2006
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Sam Feb 16, 2008 5:08 am | |
| Si eu sunt de acord cu cele scrise de Rebecca. Nu cred ca,un suflet care moare cit de mult m-ar fi iubit, poate mijlocii pentru mine,eu care in viata care imi este data ca pregatire pentru viata vesnica,am facut numai ce este rau si nu L-am iubit pe Domnul Isus , acceptindu-l ca mintuitor personal.Biblia de fapt, explica care e locul fiecaruia dupa moarte in pilda bogatului si a lui Lazar.Numai ca trebuie citita | |
| | | Sfinta Vineri Expert
Numarul mesajelor : 615 Varsta : 117 Reputatie : 0 Puncte : 6589 Data de inscriere : 25/11/2006
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mar Apr 08, 2008 9:33 pm | |
| In biblie se vorbeste si despre pomana de 40 de zile, cea de trei luni, de 7 luni, de an s.a.m.d.? De ce exact, se fac pomenile? | |
| | | lady-bird Junior
Numarul mesajelor : 60 Varsta : 72 Localisation : bruxelles Reputatie : 3 Puncte : 6078 Data de inscriere : 08/04/2008
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mier Apr 09, 2008 12:16 am | |
| - Sfinta Vineri a scris:
- In biblie se vorbeste si despre pomana de 40 de zile, cea de trei luni, de 7 luni, de an s.a.m.d.? De ce exact, se fac pomenile?
Pentru "sâmbata mortzilor" de anul acesta,am cautat si eu niste "explicatzii"si am gasit,printre altele si acest articol: Slujbele de pomenire a celor adormiți
Slujbele de pomenire a celor adormiți poartă numele de „parastas“, termen provenit din limba greacă și însemnând „înfățișare înaintea cuiva“, „mijlocire“, deci mijlocire la Dumnezeu pentru cei morți. Se săvârșește parastas la anumite intervale după înmormântare, fiecare termen de pomenire având o justificare a sa: la trei zile, în amintirea Învierii Domnului, începătura și încredințarea învierii tuturor; la nouă zile, în amintirea Ceasului al noulea, când Hristos, înainte de a muri, a făgăduit tâlharului raiul, pe care ne rugăm să-l moștenească și cei morți ai noștri; la 40 de zile, în amintirea Înălțării la cer a Domnului Hristos; la trei luni, la șase luni, la nouă luni, în cinstea și spre slava Sfintei Treimi; la un an, după exemplul primilor creștini care considerau ziua morții ca zi a nașterii pentru viața cea de veci; în fine, în fiecare an până la șapte ani, șapte fiind considerat număr sfânt. Aceste explicații își află întemeierea prin raportarea directă la Dumnezeu. Există însă și alte explicații complementare, care se bazează pe analogia cu fazele prin care trece descompunerea trupului omenesc până la completa lui putrezire. La trei zile de la moarte, fața omului începe să se desfigureze; la nouă zile, trupul mortului începe să se strice, în afară de inimă; la 40 de zile, se descompune și inima. La parastas, se aduc la biserică: colivă, prescuri (colaci) și vin. Tot atunci se împart alimente și haine pentru cei pomeniți. Astfel, rugăciunile pentru cei morți sunt însoțite și de fapte ale milosteniei, care îi unesc pe cei care le săvârșesc cu cei pentru care se face milostenie, dar și cu cei cărora li se face milostenie. | |
| | | Sfinta Vineri Expert
Numarul mesajelor : 615 Varsta : 117 Reputatie : 0 Puncte : 6589 Data de inscriere : 25/11/2006
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mier Apr 09, 2008 10:29 am | |
| iti multumesc pentru explicatii, am mai gasit si eu niste explicatii despre pomenirea mortilor si obiceiuri aici: http://www.parohiamacin4.org/inmormantare_pomana_greseli.htm | |
| | | lady-bird Junior
Numarul mesajelor : 60 Varsta : 72 Localisation : bruxelles Reputatie : 3 Puncte : 6078 Data de inscriere : 08/04/2008
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Mier Apr 09, 2008 3:30 pm | |
| foarte interesant,multzumesc ! | |
| | | Rebecca
Numarul mesajelor : 9 Varsta : 57 Localisation : Techirghiol Reputatie : 0 Puncte : 6133 Data de inscriere : 10/02/2008
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor Joi Apr 10, 2008 6:03 pm | |
| Fetelor, dragelor, nu credeti orice articol scris de oricine! Ii cunoasteti personal pe cei sau cel care care a scris acel articol despre pomenirea mortilor? De ce luati ca etalon de viata pe alti oameni? "blestemat este omul care se increde in om".
Singurul lucru care poate oferi siguranta si credibilitate absoluta este Cuvantul lui Dumnezeu, adica Biblia. De ce nu cautati acolo explicatii despre pomenirea mortilor? Sa nu ma credeti pe mine pe cuvant, ci cautati raspunsul pentru voi insiva acolo unde trebuie: in Biblie. Un indiciu: Ecleziastul.
Cu mult drag, Rebecca. | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Pomenirea mortilor | |
| |
| | | | Pomenirea mortilor | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
|
|
|