DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 INMULTIREA RROMILOR

In jos 
AutorMesaj
LEX
Junior
Junior
LEX


masculin
Numarul mesajelor : 79
Localisation : pe Terra
Emploi : in lumea ideilor
Loisirs : cunoasterea
Reputatie : 0
Puncte : 6266
Data de inscriere : 03/08/2007

INMULTIREA RROMILOR Empty
MesajSubiect: INMULTIREA RROMILOR   INMULTIREA RROMILOR Icon_minitimeLun Oct 08, 2007 3:26 pm

Prin locurile astea, jocurile copilăriei nu prea mai au căutare. Căldărarii de lângă Galați vor să fie bunici tineri și își mărită fetele de mici. Lunea trecută, Lenuța a născut la 11 ani. Ceea ce părea un record național am descoperit a fi un lucru normal în comunitatea romilor din Ivești. Deși inspectorii de la Protecția Copilului au rămas șocați de vârsta mamei, au hotărât ca Lenuța și micuța Maria să se întoarcă la familia lor.


Nemaivăzut, nemaiauzit, senzațional! În urmă cu o săptămână, la Maternitatea Spitalului Clinic de Urgență Galați, Lenuța, o copilă de 11 ani, a născut o fetiță frumoasă și sănătoasă, de aproape 4 kg. Vestea despre vârsta mamei a făcut repede vâlvă în rândul personalului medical, al presei locale și în cele din urmă în rândul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați. Autosesizați, inspectorii DGASPC au plecat vineri, val-vârtej, spre comunitatea romilor căldărari din comuna Ivești, pentru a face anchetă la casa fetei.


STÅNEȘTII. În șatra Stăneștilor din Ivești țigăncile nu mai nasc la roata căruței, iar puradeii nu mai dorm în colbul așezat în gura corturilor. Căldărarii și-au părăsit demult caii și căruțele, și-au luat mașini luxoase și și-au ridicat palate cu turnuri, atâtea de nu le poți număra. De-o parte și de alta a străzii, țigănci tinere, gătite cu salbe de aur și cozi, frumoase ca-n filme, cu plozii în brațe sau agățați de fustele pestrițe, dau fuga să vadă "musafirii". Ne-am dat jos din mașini, alături de inspectorii de la Protecția Copilului, pregătiți sufletește, la o adică, pentru o probă de alergare, știind că sângele țiganului e aprig la mânie. Comunitatea de romi căldărari din Ivești numără peste 1.500 de țigani, pe care-i cheamă, fără excepție, Stănescu!


MAMÅ LA 11 ANI, BUNICÅ LA 26. Oriunde te-ai întoarce cu privirea, e imposibil să vezi orizontul. Căldărarii de aici își scriu bogăția pe case, cu cât rangul e mai înalt cu atât palatul e mai fălos. Prin fața pagodelor autohtone puradeii în jeanși, călare pe mini-ATV-uri, dau târcoale mireselor promise. Zgâtiile își dau coate, se hlizesc printre codițe. Lucreția are nouă ani, Bria, șapte. Ea e logodită. "Ai băiat?" Are! "Uite, ăla cu scuteru’ care vine-acuma... e soțu’ meu!", zice și se ascunde rușinată după prietena mai mare. Toată strada, cu mic cu mare, se adună în curtea Mărioarei, soacra Lenuței Stănescu, fata de 11 ani care tocmai a devenit mămică. "Uite-aicea stă fata cu băiatu’ și soacră-sa. A luat-o de la șapte ani, o spăla, o aranja, venea dimineața la mine: «Ce face copilu?», «E bine!», «Cum doarme?»,«E bine!». Și tot așa până-am făcut-o mare. Așa-i la noi, ne creștem copiii, ce să facem, dacă se mărită dă mititei, face și nepoței dă mici. Am două fete, m-am bucurat când am aflat că o să am o nepoată", zice Daniela Stănescu, mama Lenuței. Căldărarii din Ivești își logodesc fetele de pe la șase ani și le fac nuntă pe la vreo 10. Așa s-a-ntâmplat și cu Daniela, care a devenit bunică la 26 de ani: "Nu știu câți ani are Lenuța, că nu știu carte. Io am bulitin... Așa-i bine, bunică tânără, nu bătrână că obosesc…" Pe giner-su nu știe cum îl cheamă… că îl strigă "pă țigănește, așa-i zicem, «Ginere»"… Aflăm mai apoi de la maică-sa că-l cheamă Cosmin, are 15 ani și n-are buletin. Nici el, nici Lenuța, n-au fost vreodată la școală. În curtea ticsită de Stănești, larma se întețește. Fetele strigă că și ele s-au măritat de mici și n-a mai venit nimeni să le zică nimic. "Io m-am măritat la 10 ani și l-am născut p-ăsta mic la 11 ani jumate. M-am chinuit un pic și gata." Irina își sărută cu foc plodul dolofan pe care abia poate să-l țină în brațe. Are acum 13 ani.


MÅRITATÅ LA 10 ANI. "Trăiască nepoata!", strigă care cum intră în curte. În colțul bărbaților, Ion Stănescu, tatăl Lenuței, bunic la 29 de ani, vrea să ne convingă și el că fata lui are de toate și nu-i trebuie nimic să crească copilul. "Mai am o fată de opt ani, e dată de un an jumate. Și la unșpe- doișpe ani o să facă și ea copil... Așa-i legea la noi. Nu s-a mai întâmplat să vină să ne ia copiii, că, dacă se-ntâmpla, nu le dădeam voie să facă treburi d-astea. Și dacă lor le-a plăcut… fata e dezvoltată, n-a făcut cezariană, de bucuroasă, e bucuroasă, copilu’ e foarte sănătos… are gospodărie, stă bine.." Cu Lenuța au făcut nunta anul trecut, când fata avea zece ani. Nimeni aici nu se ia cu acte, că așa-i tradiția. Socrii au plătit bine, vreo "tri sute dă milioane, mâncări, băuturi, salam, porc, au adus miei, au adus vaci…".


MAMA-SOACRÅ. Femeile povestesc că cea mai mare bucurie în comunitatea lor e să facă copii. Vârstele fragede la care fetele devin mame, ce sfidează cursul firesc al dezvoltării oricărui copil, sunt justificate de căldărari prin faptul că, pe vremea când erau nomazi și dormeau în corturi sau sub cerul liber, femeile se îmbolnăveau din te miri ce și nu le mai era așa ușor să nască. Și-acum, dacă au de toate, nu-i păcat?! Copilele sunt promise familiei băieților de pe la șase ani. De când se logodesc, merg mai mereu la mama-soacră, mai ajută și ele cu ce pot: "Mai spală o farfurie, mai dă cu o mătură…" Așa, supravegheate tot timpul, fetele n-au cum "să calce strâmb" și familia băiatului știe că nora e cinstită. Iar atunci când cresc mai mărișoare, pe la vreo zece ani, se face și nunta, iar fata se mută împreună cu băiatul, la casa lui și-a părinților.


Mărioara are 51 de ani și pare o femeie aprigă. E șucărită că "a venit rușini mari... să arate treburili astea la televizor!". Pe Mărioara a născut-o mă-sa la roata căruții. A crescut patru băieți, i-a însurat și are șase nepoți. I-a crescut pe toți și a avut grijă de ei. "Și acuma nu pot să am grijă de fata asta și de copil?", se zborșește femeia. "Am crescut-o pe Lenuța de când avea șapte ani și mi-era pân’ la genunchi. Avem casă, n-avem bordei. Io mi-am crescut copiii în corturi când umblam pe la Ardeal, prin state, și stăteam pe unde puteam…Și i-am pus pe toți la casele lor, le-am făcut bani, i-am însurat, nu s-a-ntâmplat nimic. Săr’mâna. La noi nu să aruncă copiii, nu să omoară, noi n-avem nici un fel de serviciu, și asta facem, creștem copiii. Săr’mâna". Burzuluiala îi trece repede și se limpezește când vine vorba să-și aducă fetele acasă. N-a apucat să-și vadă nepoata, că-i e tare dragă , "Săr’mâna", și nu i-au arătat-o nici un pic. "Uite, toate-astea-s logodite!", arată spre un cârd de copile care fug după fustele ei. "Au dă toate, salbă la gât, că a fost avere de la bătrâni, aur, dă toate, și ne-am făcut case." Căldărarii de la Ivești încă mai fac cazane și mai umblă prin țară să mai facă un ban. Românii din sat spun că nu puține sunt cazurile când femeile lor merg ca menajere în palatele țigăncilor. "Noi nu facem rele. Noi muncim, nu se întâmplă nimic la noi. Da’ noi până acuma n-am ajuns la treburile astea. N-aveți nici o grijă, Săr’mâna!"


OFICIALII. Viorica Gotu, reprezentantul Alianței Romilor din Galați, afirmă că instituția pe care o reprezintă nu este de acord cu aceste căsătorii timpurii, dar, "dacă s-a întâmplat, nu avem ce să facem. åsta e un caz fericit și sunt întrunite toate condițiile ca mama și copilul să crească alături de familia lor". În plus, potrivit Vioricăi Gotu, în afara comisiei de la Protecția Copilului, care va monitoriza cazul timp de doi ani, o altă comisie din partea Alianței Romilor, va vizita periodic familia Stănescu. Pentru romii din Ivești s-a demarat un program cu finanțare Phare – acordată pentru îmbunătățirea situației romilor – prin care vor fi întocmite o mie de cărți de identitate, din care cel puțin două sute cu înregistrări tardive de naștere. O parte dintre romii fără buletine din Ivești au căpătat cărți de identitate în urma unui program derulat în 2004.

Expertul local pe problemele romilor, Gică Gotu, susține că a rămas surprins de faptul că inspectorii de la Protecția Copilului s-au sesizat taman acum, "când aici, în comunitate, lucrurile astea sunt lucruri normale. Au mai fost cazuri și nu s-a sesizat nimeni".


CONCLUZIILE ANCHETEI. Inspectorii de la Protecția Copilului au dat vineri seara verdictul. Mama și bebelușul merg acasă. În urma anchetei, s-a stabilit că internarea mamei și copilului într-un centru maternal nu le-ar face decât rău celor doi, dar și întregii familii. "Nu credem fata că are foarte multe abilități parentale, dar membrii familiei sunt deschiși, dispuși să aibă grijă de ei și au comunicat foarte bine cu noi. Chiar și în această situație, noi o să mergem acolo frecvent pentru a-i verifica", ne-a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Galați. Inspectorii susțin că nu au avut niciodată știință că în comunitatea romilor de la Ivești este un lucru normal ca fetele să nască la 11 ani. "Există o lege, pentru protecția copilului, în care scrie că oricine – și aici se referă la autorități – are știință de un copil aflat într-o anumită situație, este obligat să anunțe. Fata nu are acte de identitate și este foarte dezvoltată, din acest motiv credem că nașterea a fost tratată ca una a unei fete de 16-17 ani. Noi am aflat de acest caz de la presa locală, cu care instituția are o relație foarte bună", afirmă Tania Calcan.


FETIȚELE-MAME. Presa a mai semnalat cazuri asemănătoare în acest an, când două fetițe de 12 ani, una din Botoșani, cealaltă din Iași, au adus pe lume copii. Tot în acest an, două copile de 13 ani, una din Neamț, cealaltă din Buzău, au devenit mămici. În 2004, o altă fetiță de 11 ani din Piatra-Neamț a adus pe lume un băiețel. Și datele oferite de Institutul Național de Statistică confirmă că Lenuța Stănescu nu este un caz singular în România. În 1994 o fetiță de 11 ani și patru fete de
12 ani au dat naștere câte unui copil. În 1993 s-au înregistrat 15 cazuri în care fete de 12 ani au devenit mame.

J.N.
Sus In jos
 
INMULTIREA RROMILOR
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Ziua internationala a RRomilor

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: ROMÂNII SI UNIUNEA EUROPEANA-
Mergi direct la:  
|
Creati un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente