DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Romania si fondurile UE

In jos 
AutorMesaj
LEX
Junior
Junior
LEX


masculin
Numarul mesajelor : 79
Localisation : pe Terra
Emploi : in lumea ideilor
Loisirs : cunoasterea
Reputatie : 0
Puncte : 6321
Data de inscriere : 03/08/2007

Romania si fondurile UE Empty
MesajSubiect: Romania si fondurile UE   Romania si fondurile UE Icon_minitimeMar Sept 04, 2007 9:08 pm

Romania e obligata sa consume cat mai mult din fondurile structurale, in incercarea de a face fata unei tendinte europene de reorientare a fondurilor catre competitivitate, in detrimentul coeziunii, din 2014, crede Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene. Anul acesta au intrat in tara 343 de milioane de euro din fondurile structurale.


343 de milioane de euro din fondurile structurale au intrat pana acum in Romania, in 2007, urmand ca pana la sfarsitul anului suma sa creasca la 417 milioane de euro.
"Afirmatia ca Romania nu atrage fonduri europene din cauza unei incapacitati guvernamentale e falsa," spune Adrian Ciocanea seful Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului Romaniei, argumentand ca si statele primite in UE in 2004 au primit aprobarile pentru programele operationale tot in luna iulie.
Niciun stat membru care a aderat in 2004 nu a atras vreun euro in anul aderarii, spune Ciocanea. "Statele care au aderat in 2004 au aderat la jumatatea exercitiului financiar si au primit 10% din fondurile structurale, chiar daca nu au cheltuit nimic," spune Adrian Ciocanea. "Anul acesta, si ele si noi am primit 2%, urmand sa primim 3% la 1 ianuarie 2008."
La sfarsitul exercitiului financiar precedent, in 2006, existau state membre care accesasera 10% din fondurile de la Uniunea Europeana. Ponderea maxima de absorbtie realizata de un nou stat membru fost de 30%, dupa ce 3 ani a avut calitatea de membru. "Nu suntem nici mai rai nici mai buni decat cei care au aderat in 2004," spune seful DAE.
Potrivit acestuia, in 2009 va exista o dezbatere in urma careia se vor stabili sursele financiare pentru statele membre pentru urmatorul exercitiu financiar. De altfel, optiunile financiare de dupa 2013 incep sa fie discutate chiar din acest an, la al 4-lea forum european cu privire la coeziune. Statele membre au primit un set de 10 intrebari legate de experienta de pana acum in derularea de fonduri europene si de provocarile de decizie politica pe care statele le vad in legatrura cu cu evolutia politicii de coeziune.

Secretarul de stat Ciocanea a spus ca exista in UE o tendinta a statelor membre de a incerca alocarea de resurse din ce in ce mai multe pentru competitivitate. "Statele net donatoare opteaza pentru existenta unor alocari mai importante pentru obiective ce privesc competitivitatea Uniunii Europene", existand din acest punct de vedere o tendinta de abandonare a politicii europeane de sprijinire a statelor membre mai putin dezvoltate. "Acest lucru este binevenit pentru statele cu administratii puternice si experienta in a capacita fondurile, si mai putin pentru statele care, ca si Romania, se afla intr-o perioada de intarire a capacitatii administrative."
"Romania e favorabila unei politici de coeziune europene, cu competente mai largi, dar si unei componente orientate catre competitivitate, fara a pierde din vedere ca scopul tarii noastre este de a sustine necesitatea intaririi obiectivului 'convergenta'," rezuma Ciocanea punctul sau de vedere in legatura cu politica de alocare financiara a UE.
Romania e obligata sa consume cat mai mult din fondurile structurale pentru a micsora riscul ce va putea sa urmeze in urmatorul pachet financiar, crede Ciocanea.
"E o mare provocare , mai ales pentru administratia locala, deoarece aceasta nu este inca suficient de matura pentru a elabora politici publice, adica a identifica prioritatile locale caci, in afara de infrastructura, prea putini primari se ocupa de problema competitivitatii, adica de locuri de munca."
Seful DAE confirma ca "e necesara o descentralizare reala a administratiei", dar opteaza pentru dobandirea de personalitate juridica de catre cele opt regiuni existente, si nu pentru reorganizarea administrativ-teritoriala.
Sus In jos
 
Romania si fondurile UE
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Experiente pe oameni in Romania. Semneaza petitia! Romania va experimenta pe populatie
» Romania derizorie
» TRANSPORT, Mutari Romania-Belgia / Belgia-Romania

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: ROMÂNII SI UNIUNEA EUROPEANA-
Mergi direct la:  
|
creeaza un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente