DIROBENELU DIROBENELU |
|
| Va mai amintiti? | |
| | Autor | Mesaj |
---|
DECEBAL Bleu
Numarul mesajelor : 45 Localisation : Bruxelles Reputatie : 0 Puncte : 6326 Data de inscriere : 29/07/2007
| Subiect: Va mai amintiti? Dum Aug 26, 2007 11:30 am | |
| :geek: vi-l mai amintiti sau voi nu ati cantat? Gaudeamus Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus, Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus, Post jucundam juventutem, Post molestam senectutem nos habebit humus, nos habebit humus.
Ubi sunt qui ante nos in mundo fuere? Ubi sunt qui ante nos in mundo fuere? Transeas ad superos, abeas ad inferos, Quos si vis videre, quos si vis videre.
Vivat academia! Vivant professores! Vivat academia! Vivant professores! Vivat membrum quodlibet! Vivant membra quaelibet! Semper sint in flore! Semper sint in flore! | |
| | | sanziana Staff Officer
Numarul mesajelor : 1365 Varsta : 74 Reputatie : 18 Puncte : 7311 Data de inscriere : 24/11/2006
| Subiect: Re: Va mai amintiti? Dum Aug 26, 2007 10:29 pm | |
| Era imnul studentilor ... Desi eram buna la limba latina, nu cred ca reusesc sa traduc, decat anumite versuri! ;) | |
| | | DECEBAL Bleu
Numarul mesajelor : 45 Localisation : Bruxelles Reputatie : 0 Puncte : 6326 Data de inscriere : 29/07/2007
| Subiect: Re: Va mai amintiti? Dum Aug 26, 2007 11:52 pm | |
| - sanziana a scris:
- Era imnul studentilor ...
Desi eram buna la limba latina, nu cred ca reusesc sa traduc, decat anumite versuri! ;) - Salve Magistra! - ziceau elevii ridicandu-se in picioare - Salvete discipuli! - raspundea profesoara si dupa aceea adauga: sedete! adica asezati-va! oare asa se mai intampla si azi? multi spun ca de ce sa mai invatam latina? la ce ne serveste? e o limba moarta, un vestigiu lingvistic fara prea mare importanta ... am auzit de multe ori lucrul asta pentru ca prin ea invata tinerii care le sunt radacinile istorice si culturale; prin faptul ca se mai studiaza inca in scoli ei invata ca Ro au fost dintotdeauna europeni pt. ca europa insasi e fondata pe baze latine. de aia sa se continue sa se invete limba latina in scoli! tinerii de azi sunt mai preocupati de nanopod, laptop, fitze, droguri si sex decat de latina - generatie fara repere si fara valori adevarate valoarea principala: banii si ascensiunea rapida, BMW (care include neaparat si o blonda buna in el), altfel nu are sens ...etc. mie unu mi-au iesit declinarile pe urechi si nu imi pare rau ca macar stiu de ex. ca republica vine de la res - sg, rei - pl. = lucru, lucruri si "public" adica "al tuturor" si asa republica este "lucrul tuturor" - va vine sa credeti? e al tuturor nu doar al al lui Ceausescu sau Basescu! hehe uite sanziana for you: Traducere în română
Să ne bucurăm, așadar, Cît încă suntem tineri Fiindcă dup-o tinerețe agitată, Și-o bătrînețe-ngreunată, Țărîna ne va avea pe toți.
Viața ne este scurtă Va fi terminată prea c**înd, Moartea vine fulgerător Atroce ne agață-n ghearele-i. Nimeni nu-i cruțat de-aceasta.
Unde-s, oare Cei ce-au trăit înainte-ne? Poți s-ajungi pînă-n Ceruri Sau să păsești prin Iad De dorești să-i revezi.
Trăiască școala! Trăiască profesorii! Trăiască fiecare-ntrebător! Trăiască fiecare-ntrebătoare! Fie ca ei să-nflorească de-a pururi!
Trăiască toate fecioarele Binevoitoare și curate la suflet! Trăiască, de-asemeni, Femeile tandre, iubitoare Și pline de hărnicie!
Trăiască patria Și cei ce-o conduc! Trăiască-ne orașul Și binefăcătorii acestuia Care, prin caritatea lor, ne oferă siguranță!
Fie ca tristețea să piară! Fie ca urîtorii să piară! Fie ca Diavolul să piară! Fie ca oricine-i împotriva școlii noastre, Oricine-ar rîde de-aceasta, să piară! traducere și adaptare: Silviu Marin
| |
| | | sanziana Staff Officer
Numarul mesajelor : 1365 Varsta : 74 Reputatie : 18 Puncte : 7311 Data de inscriere : 24/11/2006
| Subiect: Re: Va mai amintiti? Lun Aug 27, 2007 9:40 am | |
| Mersi Decebal, ce versuri pline de intelepciune si adevar! | |
| | | Rouge Bleu
Numarul mesajelor : 41 Varsta : 50 Reputatie : 0 Puncte : 6332 Data de inscriere : 23/07/2007
| Subiect: Re: Va mai amintiti? Mar Aug 28, 2007 10:44 pm | |
| Minunat acest imn Noi l-am cantat la terminarea clasei a XII-a, am colindat intreaga cladire a liceului cantand Gaudeamus. o mare bucurie! mai ales ca inainte am facut repetitii si afisam la piept o cocarda, de fapt o panglica alba pe care aveam si cateva autografe de la colegi (am vazut mai tarziu niste panglici lungi, chiar mai jos de brau, ca sa fie loc pentru tot felul de inscrisuri - asta nu insemna neaparat ca erau tare reusite, dupa parerea mea) apoi l-am cantat la terminarea facultatii... :heart: si curios, peste ceva ani, ni l-au cantat altii noua - o promotie de absolventi de teologie si pedagogic, care mergeau cu serenada pe la profesori asa se-nvarte roata... apropo de latina, in ultimii 2 ani de liceu am facut Filo, iar diriginta era profesoara de latina; asa ca... am cam cetit latineste - si azi mai stiu o multime de cugetari in latina, care de altfel este foarte darnica la capitolul asta ca sa nu mai vorbesc de traditia zonei de bastina.. Virtus Romana Rediviva! | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Va mai amintiti? | |
| |
| | | | Va mai amintiti? | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
|
|
|