DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Cultivarea rapitei pentru ulei biodiesel

In jos 
AutorMesaj
LEX
Junior
Junior
LEX


masculin
Numarul mesajelor : 79
Localisation : pe Terra
Emploi : in lumea ideilor
Loisirs : cunoasterea
Reputatie : 0
Puncte : 6321
Data de inscriere : 03/08/2007

Cultivarea rapitei pentru ulei biodiesel Empty
MesajSubiect: Cultivarea rapitei pentru ulei biodiesel   Cultivarea rapitei pentru ulei biodiesel Icon_minitimeLun Aug 20, 2007 10:53 pm

Afacerea "bio" aduce milioane de euro

Cultivarea rapitei va deveni o afacere in scurt timp pentru agricultorii romani. Mana de lucru foarte ieftina comparativ cu celelalte tari din UE, costurile de productie foarte avantajoase si, nu in ultimul rand, solul si clima, care sunt atuuri extrem de importante, vor putea face din Romania un jucator important pe piata biocarburantilor dupa anul 2007.

Potrivit Directivei UE 2003/30/CE privind promovarea combustibililor regenerabili, de la 1 ianuarie 2007 combustibilii ecologici trebuie sa acopere 2% din piata carburantilor, iar pana in anul 2020 procentul sa ajunga la 20%.

Combustibilii verzi au prins bine

O astfel de oportunitate nu avea cum sa fie ratata de investitorii straini si ofertele au inceput sa curga. Prima care si-a facut cunoscuta intentia de a investi in Romania pentru a produce biodiesel a fost compania portugheza Martifer. Investitia este de aproape 47%, iar viitoarea rafinarie va asigura 30% din necesarul pietei interne de combustibil ecologic.


A urmat compania germana MAN, care si-a amplasat cartierul general in zona Sibiului si a anuntat ca are pregatite pentru inceput 183 milioane euro pentru punerea pe picioare a unui centru agricol si construirea unei rafinarii.
Marile companii petroliere care activeaza pe piata romaneasca, Petrom, Lukoil, OMV si Rompetrol, au anuntat ca se vor implica puternic in producerea si promovarea combustibililor verzi.

Ultimii investitori veniti pe aceasta piata, cu un potential de crestere foarte mare, sunt niste oameni de afaceri spanioli care intentioneaza sa aloce 18 milioane euro pentru constructia unei rafinarii cu o capacitate de productie anuala de 100.000 de tone.

Printre investitorii autohtoni care pana acum nu au avut afaceri cu petrol, dar au simtit rapid oportunitatea oferita se numara fostul arbitru de fotbal Adrian Porumboiu, care pregateste deschiderea unei fabrici de biodiesel anul viitor.

Materia prima este o problema

Daca de investitori in acest domeniu nu ducem lipsa, nu acelasi lucru se poate spune si despre materia prima, fie ca vorbim despre rapita, floarea-soarelui, soia sau chiar porumb.

"Noi i-am sfatuit pe toti investitorii cu care am discutat ca, in paralel cu derularea investitiei, sa-si asigure si materia prima, pentru ca noi nu-i putem ajuta in aceasta problema", ne-a declarat Nicolae Craciun, consilier al ministrului Agriculturii.
Autoritatile de la Bucuresti asteapta ca acestia sa-i motiveze financiar pe agricultorii romani pentru extinderea suprafetelor cultivate cu plante oleaginoase.

"Ei trebuie sa gaseasca solutii pentru constituirea asociatiilor astfel incat sa aiba la dispozitie suprafete mari pentru culturi, sa subventioneze cultura rapitei pentru ca de la bugetul de stat nu se aloca bani pentru asa ceva si, nu in ultimul rand, sa-i convinga pe agricultori sa-si asigure culturile, pentru ca, daca este sa vorbim despre rapita, trebuie stiut ca aceasta planta este extrem

de plapanda in conditii de ger", mai spune Nicolae Craciun. Pe de alta parte, un handicap pentru agricultura noastra il constituie si randamentul scazut al rapitei. In prezent, Romania este capabila sa produca circa 2,6 milioane de tone de biomasa care sa fie utilizata la obtinerea combustibililor verzi.

Avantajele biodieselului:

1. Combustibilii verzi reprezinta o piata care va genera profituri foarte mari pentru investitori;
2. Nu este clasificat ca lichid inflamabil, astfel poate fi depozitat si transportat fara autorizatie;
3. Nu este accizat pentru ca nu este poluant (prin lipsa sulfului si a fosforului din gazele de ardere);
4. Are aceeasi putere calorica cu motorina si arderea este completa;
5. Pretul este mult mai mic decat al combustibililor clasici;
6. Puterea motorului scade putin, iar consumul creste.
Dezavantajele:
1. Vascozitatea este de 10 ori mai mare decat a motorinei;
2. Are punctul de inflamabilitate ridicat (intre 270 si 321 grade Celsius) comparativ cu motorina (70-80 grade Celsius);
3. Nu poate fi utilizat daca are o vechime mai mare de opt luni.

Ce sunt biocarburantii?

In general, biomasa pentru producerea biocarburantilor poate fi obtinuta din orice planta oleaginoasa. Deocamdata la noi investitiile au fost orientate pentru obtinerea biomasei din rapita si floarea-soarelui. Biodieselul se obtine din semintele de rapita, care la o productie de circa 3 tone/ha pot asigura cam o tona de ulei.

Acesta poate fi folosit direct in motoare, intr-o concentratie mai mica sau mai mare, in functie de anotimp. Prelucrat mai departe (prin procedeul numit esterificare), din uleiul de rapita se obtine biodieselul care se amesteca cu motorina. In amestec cu benzina se foloseste un alt produs, denumit bioetanol, dar la noi deocamdata investitiile pentru obtinerea lui sunt foarte firave.





Romania Libera, 03 oct 2006
Sus In jos
 
Cultivarea rapitei pentru ulei biodiesel
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Ulei de peste Lysi
» De ce este bine sa iei zilnic ulei de peste?
» Informatii utile pentru cei care aplica pentru un post: scrisoarea de motivare si de recomandare, etc

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: ROMÂNII SI UNIUNEA EUROPEANA-
Mergi direct la:  
|
Creati un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente