DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU

PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

sfintisori...(mucenici)

In jos 
4 participan?i
AutorMesaj
silvia
Bleu
Bleu
silvia

Numarul mesajelor : 45
Varsta : 47
Reputatie : 0
Puncte : 6571
Data de inscriere : 26/11/2006

sfintisori...(mucenici) Empty
MesajSubiect: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 9:39 am

Ai nevoie de: 1 kg faina,50 g drojdie,300 g zahar+4-5 linguri zahar.4 oua+1 ou(pentru uns),400 ml lapte,100 g unt,100 ml ulei,coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala,1 fiola esenta vanilie,1 plic zahar vanilat,sare,300 g miere,500 g nuca.

Cum procedezi:Dizolvi drojdia intr-o ceasca de lapte caldut cu 2 linguri de zahar si o lasi la dospit.
Oparesti apoi 2 linguri de faina cu 3 linguri de lapte clocotit si dupa ce s-a racit,incorporezi aceasta compozitie in cea de drojdie si mai lasi la dospit inca 10 minute.Laptele ramas il amesteci cu zaharul si-l inclzesti putin,iar untul il topesti.Dupa ce a crescut maiaua,o torni peste faina si incepi sa framanti aluatul adaugand treptat laptele caldut,ouale,un praf de sare,esenta de vanilie si coaja rasa de citrice.La sfarsit adaugi cate putin untul topit si caldut si mai farmantati pana nu se mai lipeste aluatul de vas.Il acoperi cu un prosop curat si-l lasi sa creasca la loc mai cald pentru aproximativ 1 ora.
Dupa ce aluatul a dospit,il imparti in 14 bucati si din fiecare formezi doua suluri subtiri,de 35-40 cm lungime.Le rasucesti si apoi formezi cifra 8 si asezi intr-o tava unsa cu ulei.Dupa ce i-ai impletit si asezat pe toti,ai ungi cu galbenus si-i dai la cuptor pentru 30-35 de minute.

In acest timp ,fierbi 2 cani de apa cu 4-5 linguri de zahar,zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si dupa 3-4 clocote il dai deoparte.Pui pe 2 farfurii nuca macinata si mierea.Dupa ce s-au copt sfintisorii,ai scoti pe un platou,ai lasi putin sa se raceasca,apoi ai treci prin sirop,miere si nuca.

Ultima editare efectuata de catre in Dum Mar 04, 2007 10:23 am, editata de 1 ori
Sus In jos
Admin
Master
Master
Admin

masculin
Numarul mesajelor : 1461
Reputatie : 39
Puncte : 7457
Data de inscriere : 22/11/2006

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 10:19 am

am tot stat sa ma gandesc despre ce este vorba si mi-am dat seama intr-un târziu ca sunt mucenicii, asa îi numeam noi in Dobrogea Very Happy

esti o mare gospodina silvia,
merci
Sus In jos
http://www.belgianul.com
silvia
Bleu
Bleu
silvia

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 10:25 am

mersik...am adaugat si mucenici sa inteleaga toti despre ce e vorba..Laughing
Sus In jos
Anon1
Bleu
Bleu
Anon1

Numarul mesajelor : 19
Puncte : 6570
Data de inscriere : 27/11/2006

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 11:49 am

silvia nici nu stii ce bucurie mare mi-ai facut .Multumesc din suflet .Laughing
Se pare ca esti de loc de undeva de prin partea Moldovei sau Bucovinei ca doar pe acolo mucenicilor li se spune sfintisori.
Sus In jos
silvia
Bleu
Bleu
silvia

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 5:33 pm

ma bucur ca te-am bucurat Smile  ..din moldova sunt cheers

acum astept sa ma bucurati si voi cu niste poze facute la "operele" facute de voi dupa reteta mea aplauze
Sus In jos
Admin
Master
Master
Admin

masculin
Numarul mesajelor : 1461
Reputatie : 39
Puncte : 7457
Data de inscriere : 22/11/2006

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 6:05 pm

Silvia draga, ceva nu era in regula cu Mucenicii nostrii din pct de vedere Dobrogean, pt ca lipseste zeama.
I-mi permit cu ingaduinta ta sa alatur si eu o reteta scoasa dupa Net impreuna cu traditia aceasta frumoasa si care ne aduce aminte la toti de aceste bucate:

Sarbatoarea celor 40 de
mucenici
9 martie, in a noua zi a 
babelor, este Sarbatoarea
Sfintilor 40 de Mucenici din
Sevastia, zi in care femeile, dupa
ce ies de la biserica, dau de
pomana, pentru sufletul mortilor,
mucenici, preparate specifice
acestei zile.

O reteta este:
Mucenicii se pot face in casa din faina, apa si putina sare (o coca de taitei), apoi se modeleaza cu mana, cerculete sau opturi, care se pun la uscat..

Pentru prepararea a 500 gr. de mucenici se procedeaza astfel :
Intr-o oala de 6 litri se pune apa rece(cam trei sferturi din vas) +putina sare , la fiert.
Cand fierbe in clocot se reduce focul la "potrivit", apoi se pun mucenicii, care trebuie sa fiarba pina se inmoaie bine .
Trebuie mestecat din cand in cand , pentru a nu risca sa se prinda de fundul vasului.
Dupa ce s-au fiert se adauga zahar + coaja de lamiie dupa gust,
apoi se opreste focul . Nuca pisata + scortisoara se pun numai in farfurie sau se pot fierbe cu mucenicii deasemenea dupa gust.

Daca zeama in care au fiert vi se pare prea subtire puteti adauga o lingura de faina desfacuta cu putina apa, (ca un rintas), se mai lasa putin sa fiarba apoi se pun zaharul si coaja de lamiie.
Se servesc reci.

Sper sa va reuseasca !! Nu sunt greu de preparat , dar trebuie un pic de atentie.

* Cu aceasta ocazie, traditia spune ca, cine poate( singur sau cu prietenii), sa bea 40 de pahare (cu vin), in cinstea celor celor 40 de mucenici.
( de asta ma ocup eu hahaha)
Sus In jos
http://www.belgianul.com
silvia
Bleu
Bleu
silvia

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 6:59 pm

nu e nici o suparare...chiar suna a ceva nou pentru mine...nu stiam ca sunt mai multe variante...la compozitie..ok ,dar modul de a le prepara...Shocked interesant...
Sus In jos
Sfinta Vineri
Expert
Expert
Sfinta Vineri

Numarul mesajelor : 615
Varsta : 117
Puncte : 6586
Data de inscriere : 25/11/2006

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 7:17 pm

eu imi amintesc ca erau niste opturi intr-o zeama intradevar (parca ceva alb) dar totusi se pare ca am doua amintiri care nu corespund una cu alta, ca baietii primeau la scoala mucenici (nu cred ca le dadea si zeama) scratch
Sus In jos
silvia
Bleu
Bleu
silvia

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 9:02 pm

scratch scratch
Sus In jos
Anon1
Bleu
Bleu
Anon1

Numarul mesajelor : 19
Puncte : 6570
Data de inscriere : 27/11/2006

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitimeDum Mar 04, 2007 11:13 pm

Da , este adevarat ca in partea de nord a tarii in Moldova, Bucovina , mucenicii sunt de fapt cunoscuti ca "sfintisori "si se prepara in cuptor ca in reteta pe care ai scris-o tu Silvia.
Si eu la randul meu am fost foarte socata sa vad in Bucuresti mucenici fierti in apa in care se adauga nuca si miere si este ca un fel de ....supa .Sunt foarte mici ca si marime fata de cei moldovenesti dar spre surprinderea mea sunt si gustosi chiar daca la prima vedere par respingatori.:bleh:
Si pentru cei care nu stiu pe 9 martie este onomastica tututor celor care nu au nume de sfinti din calendarul crestin ortodox. Pentru cei interesati iata aici si un link cu obiceiuri de mucenici: http://datini-obiceiuri.crestinortodox.ro/Obiceiuri_de_Mucenici-23-13282.html
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: sfintisori...(mucenici)   sfintisori...(mucenici) Icon_minitime

Sus In jos

sfintisori...(mucenici)
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: RESTAURATIE-
Mergi direct la:  
|
creeaza un forum | Arta, Cultura si Timp liber | Diverse.. | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente