DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 MICII

In jos 
3 participan?i
AutorMesaj
Alex
Master
Master
Alex


Numarul mesajelor : 1148
Varsta : 51
Reputatie : 11
Puncte : 7052
Data de inscriere : 17/12/2006

MICII Empty
MesajSubiect: MICII   MICII Icon_minitimeLun Feb 26, 2007 11:56 pm

Dupa cum bagam seama trebuie sa ne ocupam putin si de bukatarie k de nu murim flaminzi de ne-am lasa in baza bukataresei siteului si cum priceperea barbatului e gratarul, incep cu o traditie româneaska in domeniu: MICII

MICII Mici10
(poza i-mi apartine iar produktia e domestika, la nivel mik familial, k daka-l aprind p'ala mare, afum tot kartierul)

RETETE:

INGREDIENTE:

1,5 kg carne vita
1 kg carne porc
2 capatani de usturoi mai mari
1 - 2 ciusti mai iuti
100 g bicarbonat
50 g cimbru uscat
sare, piper dupa gust

PREPARARE:

Carnea se toaca prin sita deasa; se toaca si usturoiul si ciusca,
se adauga si restul ingredientelor (bicarbonatrul, cimbrul, sarea, piperul)
si se amesteca toate bine, foarte mult. Se toarna apa ca sa se inmoaie
compozitia si sa se dizolve ingredientele. Se baga 24 ore la frigider dupa
care se scoate si se framanta din nou foarte bine adaugandu-se si putina apa.
Se mai lasa 1 ora dupa care se pot pregati pentru gratar.

Aceasta reteta este pentru 60 de mici.

alta ar fi:
Reteta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE din Bucuresti

Bucuresti, la 16 Iunie 1920

Onorate Domnule Ofiter!

Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani în urma cele ale tatalui Domniei voastre, dimpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lânga onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc sa dau la rându-mi dovada de cavalerism, împartasindu-va la dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Doamna Mariuta Baciu, retetarul de preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine stiti sunt cei mai laudati din tot Bucurestiul. Astfel dau dovada de încredere în Domnia voastra spre a nu trada nicidecum secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul meu la conducerea bucatariei Carului. Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei Mariuta, celei mai desavârsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut.

Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarârea sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste numele în capitala, în tara întreaga si în strainatate.

Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, în stare finita de sapte pâna la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine statatoru. Ei îsi au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc si în Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria româneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea sa încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub forma de gustare.

Se ia carnita de vaca de la gât, fara a se îndeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cât mai bine si cât mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pâna la 150 de grame pe fiecare kilogram cântarit de carne. Nu se va lua în nici un caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decât sa strice gustul si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.

Se pregatesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii si condimente dupa cum urmeaza:

* 8 grame de piper proaspat pisat marunt
* 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspat pisat marunt
* 4 grame de enibahar pisat marunt
* 2 grame de coriandru pisat marunt
* 2 grame de chimion turcesc pisat marunt
* 1 gram de anis stelat pisat marunt
* 8 grame de bicarbonat de sodiu
* 1 lingurita de zeama de lamâie
* 1 lingura de untdelemn
* 1 capatâna buna de usturoi aromat si nu din cel iute

La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va adauga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o masura mai mult din mirodeniile pomenite.

Se framânta carnea într-un vas pe masura timp de un ceas, adaugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamâie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin câte putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa câteva ceasuri la dezmortit si se mai framânta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatâna pentru fiecare kilogram de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framânta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pâna a doua zi. Pret de trei ceasuri înainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar, pentru a se încalzi si muia; dupa trei ceasuri sau când s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvântat un ceas. Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungându-se din când în când cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur împrejur. Gratargii nostri întorc fiecare mititel doar de trei ori pâna este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca. Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt.

Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie înmultesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decât ca cei de carne de vaca, nu au pe departe gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atât de specific al mititeilor.

Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu îl va da mai departe, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decât urmasului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparati de Dânsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!

Va astept luna viitoare când va întoarceti cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si câteva halbe împreuna!

Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari de mâini Doamnei Mariuta, cea mai desavârsita gospodina si Doamna din înalta societate! Dumnezeu sa va ajute!

si alta:
Mici (mititei)

Ingrediente:
1 kg carne de vita de la ceafa, usturoi, ardei iute, 1 pahar zeama de oase, 1 lingurita bicarbonat, piper, sare, cimbru.

Mod de preparare:

Pentru prepararea micilor se foloseste carnea de vita de la ceafa, iar daca se poate se mai adauga prapur sau seu de vita (100 g la 1 kg de carne). Carnea se curata de pielite si se da prin masina de tocat, folosind sita rara. Se adauga sare, piper macinat, ardei iute, toate dupa gust, iar la urma bicarbonat.
Se framânta cu mâna, dupa care se lasa sa stea în frigider 8-24 ore. Dupa ce se scoate din frigider, se trece din nou prin masina de tocat, de data asta folosind sita cu gauri mici.

Se framânta din nou adaugând zeama de oase, cimbrul si mujdeiul de usturoi strecurat. Pentru formarea micilor, carnea de mici se trece prin masina de tocat fara cutit si sita, atasând însa pâlnia de facut cârnati. Când carnea de mici iese prin aceasta pâlnie circa 8 cm lungime care se aseaaz pe un fund de lemn sau pe platou.
Micii se frig pe gratar încins si uns cu seu sa nu se prinda de el, iar în timpul frigerii se întorc mereu ca sa se friga repede si sa se rumeneasca putin. Se servesc cu mustar sau cu ardei verde, dupa preferinta.

Acu NOTA Autorului:

Eu îi prepar din 1kg carne de vita, (american natur), 1/2 kg carne de porc si 1/4 kg carne de miel, folosesc
ingredientele k in retetele de mai sus, neaparat 1 lingura de bicarbonat (se gaseste in magazinele mari), dar
secretul este k fara zeama de oase nu iese bine. Pt k acu cativa ani vakanele astora damblagisera, am inlocuit
zama de oase de oaka ku vegeta - 2 linguri mari (se gaseste la dughenele turkafletilor de pacilea si mai recent la Bunikutza mea - noul magazin ku produse românesti), pe care o dizolv in apa usor calduta (o cana mare, sau 2, dupa kantitatea de carne) se amesteka bine si trebuie lasati 1 zi la frigider inainte de pus pe gratar.
Sus In jos
silvia
Bleu
Bleu
silvia


Numarul mesajelor : 45
Varsta : 47
Reputatie : 0
Puncte : 6571
Data de inscriere : 26/11/2006

MICII Empty
MesajSubiect: Re: MICII   MICII Icon_minitimeMar Feb 27, 2007 9:45 am

un alt lucru important la preparearea pastei de mici este adaugarea apei minerale carbogazoase deasemenea si la formarea micilor mainile trebuiesc inmuiate tot cu aceeasi apa cheers ...si altceva..nu se foloseste carne de miel ci de oaie...na ca va spusei si secretele mele:bleh:
Sus In jos
Badea
Senior
Senior
Badea


Numarul mesajelor : 231
Varsta : 53
Reputatie : 0
Puncte : 6570
Data de inscriere : 27/11/2006

MICII Empty
MesajSubiect: Re: MICII   MICII Icon_minitimeVin Iun 08, 2007 12:16 pm

pai daca te pricepi asa bine, de ce nu ne inviti la un gratarel, Silvio? Smile
Sus In jos
Continut sponsorizat





MICII Empty
MesajSubiect: Re: MICII   MICII Icon_minitime

Sus In jos
 
MICII
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: RESTAURATIE-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente