Odata cu aderarea, platile in euro trebuie sa aiba acelasi cost, indiferent ca sunt locale sau externe. Transferurile efectuate din statele UE spre Romania s-au ieftinit considerabil, dar in Romania bancile au cam uitat sa aplice prevederile comunitare.
De la 1 ianuarie 2007, transferurile bancare in euro trebuie sa aiba acelasi cost, indiferent daca beneficiarul are cont curent deschis la o banca din Romania sau la una dintr-un stat membru al UE. Aceasta conditie este prevazuta in Regulamentul nr. 2560/2001 al Comisiei Europene. Reglementarile sunt valabile atat pentru transferurile interbancare, cat si pentru platile la comercianti cu cardul si retragerile de numerar de la ATM. Singura conditie este ca moneda de plata sa fie euro, iar valoarea tranzactiei sa fie mai mica de 50.000 euro.
Aplicarea regulilor europene la platile in euro va avea un efect diferentiat, in functie de tara de unde se initiaza transferul. Romanii care lucreaza in strainatate pot rasufla usurati. Institutiile financiare din Spania, Italia sau Germania sunt obligate acum sa practice aceleasi tarife pentru viramentele in euro catre Romania ca si cum ar fi ordine de plata locale. Bancile straine si-au facut din timp temele si au modificat tarifele pentru platile in euro catre cele doua noi state membre. In Italia, „pentru a transfera 100 euro in Romania, clientul va plati aproximativ 4,5 euro, fara ca beneficiarul platii sa mai suporte un comision suplimentar“,
In Romania, comisioanele raman ridicate, si se fac prin intermediul bancilor corespondente, ceea ce presupune atat costuri ridicate, cat si o perioada lunga de executie. Astfel, un simplu transfer local implica pana la patru banci, iar operatiunea poate dura 3-5 zile lucratoare. De aceea, platile in euro, fie ca sunt interne sau externe, presupun plata unor speze bancilor corespondente, ceea ce majoreaza costurile. In prezent, o plata de 100 de euro costa clientul in jur de 15 euro, de sase ori mai scump decat media la nivelul UE.
Comisia Europeana a propus introducerea Regulamentului 2560/2001 la nivelul UE deoarece platile transfrontaliere aveau costuri exagerat de mari comparativ cu cele locale. Aplicarea acestor prevederi a avut un efect benefic asupra costului serviciilor financiare, se arata intr-un raport de evaluare publicat la inceputul lunii ianuarie 2007 de Comisia Europeana. In prezent, un transfer de 100 de euro costa in statele din zona euro doar 2,5 euro, fata de 17,2 euro in martie 2003. Cele mai mici costuri pentru transferurile interbancare sunt acum in
Olanda, Belgia, Luxemburg, Austria si Irlanda, unde comisioanele percepute de banci pentru a transfera 100 de euro sunt mai mici de 1 euro. Aceeasi operatiune poate costa pana la 3-4 euro in Spania, Franta si Italia. Cele mai mari comisioane se intalnesc in Grecia, in medie de 12 euro.
Regulamentul CE 2560/2001
Tarile in care este obligatorie aplicarea Regulamentului Comisiei Europene sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Spania, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Suedia, Slovenia, Slovacia.