CINE SUNT?
Cine sunt cu adevarat,
deseori m-am intrebat;
cine-s eu in lumea mare,
unde-i locul meu sub Soare?
Sunt in primul rand femeie...
mama, ca sa-ti faci idee!
in viata sunt o luptatoare,
am fost sotie iubitoare.
Sunt un Leu – regele junglei,
sub semnul Soarelui nascut;
m-am bucurat de toate-n viata
tot ce-i uman mi-e cunoscut.
Sa fiu un lider plin de zel
sa ma remarc prin cutezanta,
era-n a mea adolescenta
si mai tarziu al vietii tel.
Sunt om simplu - de cuvant
nu arunc vorbe in vant,
Stenografia – sistem Henri Stahl
m-a propulsat pe-al vietii val.
Si port in suflet o credinta –
Eu sunt un simbol de putere,
prin agerimea mintii mele,
vad in cifre – toate cele.
Viata-i calcul strict - magie,
o poti verifica in chei...
Aduni - iti inmultesti puterea,
si scazi cand iti imparti averea.
Aleg sa merg pe calea dreapta,
si chiar imi judec orice fapta,
simt energia-mi creatoare
cand Soarele rasare-n zare...
Prietenoasa, creativa, captez
atentia oricui, sunt despotul
prietenos sau arogantul ce-si
inclina balanta in favoarea lui.
Pot fi tot ce-mi propun in taina,
cand am resursa necesara.
Sunt rece ca un sloi de gheata
emotii nu-mi citesti pe fata.
In clipa cand aleg barbatul,
voi straluci ca briliantul,
sunt calda, fina, senzuala
si receptiv pasionala.
Ramas-am singura in cusca...
atentie, Leoaica musca!
M-am nascut in Ardeal, unde mi-am petrecut primii ani din viata, apoi impreuna cu parintii mei, Stefania si Vasile, ne-am mutat in Dobrogea unde am absolvit Scoala generala. Mi-am petrecut vacantele la bunicii mei – tarani din satul Coslugea – judetul Constanta, unde m-am format ca suflet iubitor de natura si am descoperit frumusetea locurilor, lucrurilor si faptelor. Am invatat ce inseamna cinstea, dreptatea si spiritul de intrajutorare.
Liceul l-am absolvit la Falticeni – judetul Suceava, loc marcat de istorie si frumusete, in care i-au purtat pasii si viata pe Ion Creanga si Mihail Sadoveanu, apoi am urmat Scoala postliceala de secretariat si stenodactilografie - sectia limbi straine din Bucuresti.
Activitatea mea profesionala, deosebit de interesanta, desfasurata in diverse domenii de activitate, mi-a dat posibilitatea sa ma formez multilateral si sa inteleg mai bine esenta lucrurilor.
Datorita profesiei mele am fost in permanenta la curent cu tot ce se intampla in domeniu si am avut prilejul sa insotesc delegatii guvernamentale si comerciale in exterior. Datorita acestui fapt, am fost in masura sa compar si sa inteleg situatii si stari de fapt.
Apoi, lucrand in exterior, am constientizat ce inseamna dragostea de neam si tara. Cand esti plecat printre straini simti pregnant “dorul de tara”, urmaresti cu interes sporit emisiunile posturilor de radio si televiziune. Oriunde te-ai afla simti in suflet mandria ca apartii plenar poporului roman.
La sarbatorirea Zilei nationale a Romaniei, noi - reprezentantii poporului roman, acolo pe pamant strain, ne straduiam sa promovam cultura, arta si sufletul romanesc, in toata bogatia si splendoarea lor.
Sunt mandra ca sunt romanca, descendenta din familie de tarani si ca am beneficiat in copilarie de toate frumusetile pe care ti le ofera viata la tara.
Alaturi de bunicii mei am invatat, de mic copil, ce inseamna munca, bunul gust si o alimentatie sanatoasa. Practic, am trait la tara in perioda copilariei si am ramas cu acel simtamant de bucurie pentru lucrul bine facut, pentru frumusetea obiceiurilor, a zilelor de sarbatoare petrecute in familie, cand ii aveam pe toti la masa. In zilele insemnate cu rosu in calendar, impreuna cu bunica Maria, mergeam dimineata la cimitir sa ne tamaiem mortii, apoi la biserica.
Vremea noastra a trecut, acum este randul altei generatii sa se bucure de timpurile in care traim. Doresc sa le transmit urmasilor mei dragostea fata de tara, de glia strabuna, cu toate frumusetile si bogatiile ei naturale si spirituale.
Suntem un popor minunat, cu traditii, obiceiuri si o cultura autentica pe care trebuie sa le ducem mai departe, asa cum s-a pomenit din mosi-stramosi.
Uneori, o muza ma indeamna sa pun pe hartie amintiri, simtaminte si sa descriu frumusetea locurilor, lucrurilor si a obiceiurilor noastre romanesti.
Amintirile incep cu viata la tara, in satul bunicilor…
Cardei V. Mariana