Cu totii stim ca nucile verzi ne coloreaza mainile, insa probabil, putini dintre noi stim ca aceste fructe sezoniere previn aparitia bolilor cardiovasculare, cresc imunitatea si bineinteles scad nivelul colesterolului. Specialistii in nutritie, ne indeamna sa mancam cinci portii de nuci verzi in fiecare saptamana, iar inima noastra va fi mai sanatoasa ca a unui atlet.
Se spune ca nucile verzi sunt simbolul vietii si al fecunditatii, iar coaja verde are proprietati astringente, datorita continutului mare de tanin si iod.
Numit popular nucar sau nuc-costeliv, este unul dintre cei mai impunători arbori, cu o talie măreață, precum și unul dintre pomii cei mai longevivi (in medie 80-100 de ani), uneori ajungând la peste 450 de ani. De menționat că in Georgia există un nuc vechi de peste 1.000 de ani, iar in orașul Odessa se află un trunchi de nuc petrificat cu vârsta de peste 1.500 de ani.
Pentru aceste calități, poporul român are o mare admirație față de bătrânul nuc din ogradă. In amintirile scrise sau vorbite despre satul natal, despre un vechi conac boieresc sau despre un drum frecventat odinioară, nucul este de nelipsit, la umbra căruia dejunau rudele și prietenii sau poposeau drumeții in zilele călduroase de vară.
Nucile reduc riscul unui infract Nucul, infloreste in luna mai, frunzele proaspete se aduna in luna iunie, iar fructele coapte in septembrie. Apreciate mai ales in alimentatie, trebuie sa stiti ca nucile contin o multitudine de substante nutritive precum: calciu, fier, zinc, potasiu si nelipsitele vitamine A, B, E, si F. Atat sistemul osos, cat si inima noastra au nevoie de acesti nutrienti foarte importanti. Antioxidantii din miezul fructelor regleaza nivelul colesterolului in sange si totodata si tensiunea arteriala. De aceea, se recomanda sa consumam periodic nuci proaspete, deoarece intaresc vasele de sange, mai ales persoanelor in varsta. Potrivit specialistilor in nutritie, vitamina E reduce foarte mult posibilitatea de a face un atac de cord.
Coaja, buna pentru stomac In aceasta perioada, oamenii decojesc nucile verzi si arunca coaja, fara a sti ce rol important are aceasta pentru sanatatea lor. Coaja nucilor este indicata pentru combaterea afectiunilor la nivelul stomacului, precum infectiile intestinale acute. Iata un remediu pentru a scapa de aceste "deranjari" ale stomacului, cu totul neplacute. In 300 de ml de apa se adauga aproximativ cinci lingurite de coji de nuci verzi maruntite, care se lasa la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoara, iar amestecul ramas se fierbe cu 300 ml de apa timp de cinci minute. Cele doua preparate se combina si se recomanda consumul unui litru din acest amestec.
Coaja verde "alunga" negii Coaja de nuca verde mai poate fi folosita si pentru a indeparta negii. Timp de o saptamana, zonele in care sunt prezenti negii trebuie sa fie frecate, de trei ori pe zi, cu coaja verde in care sunt invelitele nucile. Specialistii spun ca aceasta coaja contine substante care au un efect antiinfectios, precum taninurile si iodul.
Nuca, tratament pentru tuse si infectiile urinare
Nuca este recomandata si persoanelor care sufera de infectii urinare sau care au probleme cu tusea. Miezul de nuca prajit combate infectiile urinare, dar in acelasi timp pot fi folosite si de persoanele anemice sau pentru a scapa de tuse. Daca aveti probleme cu varicele, coaja de nuca verde pusa la macerat poate fi un bun remediu pentru aceste vene inestetice.
Fara stres Pentru a scapa de durerile de cap si de stres, puteti prepara o pasta din miezurile a zece nuci verzi macinate si o lingura de miere. Ingredientele se amesteca foarte bine, pana devine o pasta, la care se adauga un pahar cu suc natural de fructe. Acest preparat are un efect energizant si combate stresul. Pentru ca efectul sa fie vizibil, trebuie urmat acest tratament timp de patru saptamani.
Retete pentru farmacia casei Iata cateva leacuri pe care este bine sa le avem mereu la indemana, in farmacia casei.
Intarirea organismului: puteti consuma un amestec din cantitati egale de nuci pisate (miezul), stafide si cascaval ras.
Cresterea imunitatii: se amesteca miezul pisat al nucilor cu 300 grame miere de albine si stafide. Se consuma cate o lingurita din amestecul format, inainte de masa, de trei ori pe zi.
Pentru durerile cardiace: nucile se macina, iar faina obtinuta se amesteca cu stafide. In cazul in care suferiti de colita, puteti bea faina obtinuta prin macinare cu apa, insa fara stafide.
Retete culinare Exista un mod placut de a profita si de a ne bucura de fructele verzi ale nucului. Dulceata si lichiorul de nuci verzi nu trebuie sa lipseasca din camara nici unei gospodine. Asadar, iata cateva retete culinare in care nucile verzi sunt principalul ingredient.
Dulceata de nuci verzi Ingrediente: 1 kg zahar, 400 ml apa, o lamaie si 120 nuci verzi
Preparare: Nucile se curate de coaja verde, pana ce raman albe, iar apoi se pun in apa rece.
Cei 400 de ml de apa se pun la foc impreuna cu zaharul și zeama de lamaie, pana ce acesta se topeste. Adaugati nucile si lasati-le la fiert, indepartand spuma, pana cand o picatura de sirop formeaza o perluta daca o lasati sa curga din lingura pe o farfurioara.
Se pune fierbinte in borcane.
Ca sa nu se sparga borcanul, dedesupt puneti lama unui cutit.
Lichior de nuci verzi Ingrediente: 20 nuci verzi, 1 litru alcool, 1,5 litri apa, 400 grame zahar, 2 cuisoare, 2 bucati scortisoara.
Preparare: Se taie felii nucile verzi si se pun intr-o damigeana de 3-4 litri. Peste acestea se toarna o parte din alcool impreuna cu apa, se inchide damigeana si se lasa timp de zece zile, agitand zilnic damigeana. Cand preparati lichiorul, nucile macerate se strecoara prin tifon. Intre timp, 50 grame de zahar se caramelizeaza, il stingeti cu apa si adaugati restul de zahar, cuisoare, scortisoara si il tineti pe foc pana fierbe. Se strecoara, se raceste si il adaugati la esenta de nuci, impreuna cu restul de alcool ramas. Lichidul obtinut se pune in sticle si se consuma dupa patru saptamani.