DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Pi - numar transcendent

In jos 
AutorMesaj
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic


feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Localisation : Bucuresti
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7404
Data de inscriere : 11/10/2008

Pi - numar transcendent  Empty
MesajSubiect: Pi - numar transcendent    Pi - numar transcendent  Icon_minitimeMier Mar 14, 2012 2:43 am

Pi - numar transcendent  56616271
„Pi” este raportul dintre circumferința cercului și diametrul acestuia și este un numar irațional, adică este o fracție zecimală cu un numar nesfârsit de zecimale, deci infinit și neperiodic, deoarece nimeni n-a descoperit vreun model de repetare a zecimalelor sale, deși există grupe de cifre care se repetă, ca 7777 și chiar 999999.
La o trecere rapidă prin istoricul acestui numar, vedem că era cunoscut înca din vechime; egiptenii îl cunoșteau, dar nu așa cum îl știm noi astăzi, ei estimând acest raport ca fiind 3,1604, o valoare mai mare ca cea cunoscută astazi; babilonienii au calculat = 3,125; la fel caldeeni, evreii și chinezii care îl considerau egal cu 3.
Nu se stie exact cine și-a dat seama că este constant indiferent de marimea cercului, dar se știe că numarul 3,14... este denumit „constanta lui Arhimede”, deoarece acesta a inventat formula „circumferinta = diametrul x 3,14 ; prin aceasta, Arhimede a rescris istoria matematicii. De altfel, în antichitate se spunea că „nu exista forme la fel de sacre ca cercul sau sfera. De aceea Dumnezeu a facut Soarele și Luna, precum și celelalte stele - sfere”, căci fără, cercul și sfera, simbolurile perfecțiunii, nu se pot defini. De-a lungul timpului acest numar interesant a fost studiat cu asiduitate și abia prin anul 200 era noastră, s-a ajuns la valoarea lui = 3,1415...
Acest numar poate fi regăsit în formulele folosite în fizică, inginerie aplicată, în electricitate și electronică, în probabilități, proiectări de structuri și navigație și multe altele. Astăzi, cu ajutorul calculatoarelor performante s-a ajuns la calcularea unui număr extrem de mare de zecimale ale lui și ne putem întreba, cine are nevoie de miliardele lui de zecimale, dar vedeți că misterul și magia acestui număr aprinde imaginația multora.
Curiozitati
Acest număr nu poate fi scris sub formă de fracție ăi nu poate fi calculat cu exactitate; când este scris cu zecimale, pur și simplu, numărul lor nu se mai sfârșește. Astfel este explicabil cum, câțiva fani ai acestui număr au instituit „Ziua Mondială a Numărului Pi”, care se sărbătorește în fiecare an, în luna a 3-a (martie), ziua 14, când ei se întâlnesc - cum altfel? - la ora 1,59, adica la... 3,14159... adica după cum arată numărul cu cinci zecimale!
De c**ând, am aflat despre concursuri „Mister Pi” și în România, când altcândva, decât în martie, în ziua a 14-a, la ora 1,59.
Exista un japonez, pe numele sau Akira Haraguchi, care susține că poate recita 100.000 de zecimale ale lui și că încearcă să descopere povestea acestui număr fascinant.
Mai este și un american, deținatorul recordului SUA de memorare a zecimalelor lui, cu 12.887 zecimale. Acesta se numește Mark Umile și a compus chiar o oda-poem închinată acestui numar, zisî „Piem”.
Dar ode, poeme, poezii și alte lucrări literare, care pot ajuta la memorarea zecimalelor, s-au compus în multe alte limbi, inclusiv în limba româna.
În anul 2005, chinezul Chao Lu, student la chimie, a recitat primele 67.890 de zecimale ale lui, de-a lungul a 24 de ore, înregistrat fiind pe mai mult de 26 de casete video, pentru a fi transmise spre validare Cărții Recordurilor Guiness.
Acest număr interesant nu este folosit în numerologie, deoarece este un numar irațional; dar în viețile noastre el poate intra sub forma platourilor sau farfuriilor, rotunde ca cercul sau sub forma unei mingi oarecare, sub forma de sferă.
Deși este studiat de mai bine de 5000 de ani, nu este încă îndeajuns de cunoscut, el rămânând un numar ciudat, cu multe taine, care mai pot oferi surprize.
Dar noi, muritorii de rând, oare ce vom face cu miliardele nesfarsite de zecimale ale lui?
Oricum, se pare că nu degeaba au mâncat Adam și Eva din pomul cunoașterii...
Sursa: http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/2012/03/pi-numar-transcendent.html
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
 
Pi - numar transcendent
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Cel mai bun numar muzical belgian
» Telefonie Voip cu numar gratuit de Romania

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: GENERAL-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente