DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 INTERVIU CU RUXANDRA PAUL, Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul"

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
sanziana
Staff Officer
Staff Officer
sanziana


Numarul mesajelor : 1365
Varsta : 74
Reputatie : 18
Puncte : 7311
Data de inscriere : 24/11/2006

INTERVIU CU RUXANDRA PAUL,  Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul" Empty
MesajSubiect: INTERVIU CU RUXANDRA PAUL, Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul"   INTERVIU CU RUXANDRA PAUL,  Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul" Icon_minitimeDum Feb 06, 2011 12:27 pm

La numai 28 de ani, Ruxandra Paul cercetează evoluția recentă a țărilor din Europa de Est la cel mai înalt nivel academic. Ea este doctorand la Harvard, unde predă mai multe cursuri pe această temă. RL a aflat de la Ruxandra care sunt cele mai recente teorii de la Harvard referitoare la România, țările în tranziție și Uniunea Europeană. În c**ând, opiniile Ruxandrei Paul vor putea fi citite săptămânal în paginile României Libere.

Cum ai ajuns să studiezi în America?

Ruxandra Paul: În ultimul an de liceu am aflat și eu absolut întâmplător de posibilitatea de a face facultatea în America, la cele mai prestigioase universități din lume ca student internațional. Spre marea mea surprindere, am aflat că universitățile americane nu numai că admit câțiva studenți internaționali în fiecare an, dar că acordă și burse pentru care se poate concura. Aceste burse acoperă toate cheltuielile de învățătură, cazare și masă.

Am fost admisă cu bursă integrală în urma concursului la mai multe facultăți de prim-rang. Am ales Williams College, una dintre cele mai valoroase universități din Statele Unite (clasată pe locul în¬tâi în topul colegiilor de elită, așa-numitele „liberal arts colleges"). Williams mi-a acordat o bursă integrală care a acoperit nu numai costurile de educație, cazare și masă, ci și biletele de avion ca să pot merge acasă să-mi văd familia în vacanțe, banii pentru cărți și cheltuieli personale. Încă din anul întâi am avut un job în campus la Centrul pentru Limbi Străine. Am pus bani de-o parte și din aceste economii mi-am cumpărat și primul meu calculator, un laptop!

În anul trei, Williams College mi-a dat o bursă completă de un an de studiu la Oxford University în Marea Britanie. Acolo am făcut cercetare pentru lucrarea mea de licență și, în colaborare cu profesori universitari de la Oxford, mi-am construit propriile mele cursuri (extindere europeană, drept comunitar european, integrare europeană etc.) și am decis asupra bibliografiilor pe care urma să le aprofundez cu ajutorul lor.

Acum predai la Harvard. Ce anume?

R.P. :Am predat un curs de politică a Uniunii Europene și un curs de introducere în politica comparată în 2008. În 2009 am predat un curs despre evoluțiile politice, istorice și social-economice în Europa Centrală și de Est. În 2010 m-am ocupat de design instituțional comparat, iar semestrul acesta predau din nou cursul despre Europa Centrală și de Est, care s-a bucurat de foarte mult succes.

Mai precis, care a fost feedback-ul acestui curs?

R.P.: Studenților de la Harvard le place să învețe despre România, în special atunci când le vorbesc despre anii de tranziție, despre Revoluție, despre anii comunismului, despre cum au evoluat viețile oamenilor, despre cum s-a modificat sfera politică, despre cum s-a liberalizat economia și așa mai departe.

Sunt foarte impresionați de lucrurile pe care le împărtășesc din experiența mea și a familiei mele. Am disidenți și din partea mamei și din partea tatălui. Bunica mea dinspre tată, Lorena, a făcut închisoare politică în anii ‘50. În leagănul mamei mele, comuniștii au căutat arme, iar bunicul ei, Gheorghe Vasiliu, intelectual de excepție, a fost declarat „dușman al poporului", iar cărțile din biblioteca sa au fost arse. Străbunicul a orbit de supărare când i-au fost arse cărțile. Mama nu a fost niciodată membru de partid și a refuzat să intre în conducerea UTC, atunci când i s-a oferit o funcție foarte înaltă în ierarhie, pentru că, deși nu făcea politică, era șefă de promoție în facultate. Am vrut să aflu cât mai multe despre povestea vieții lor, despre mediul în care au trăit, despre felul în care - cu mult curaj - și-au păstrat demnitatea.

Care este subiectul cercetării tale în cadrul doctoratului și ce concluzii încep să se contureze?

R.P.: Teza mea de doctorat analizează felul în care migrația internațională a forței de muncă modifică valori, ierarhii socio-economice, cultura politică și relația dintre cetățean și stat în țările de origine ale migranților. Concluziile sunt extraordinar de interesante: cetățenii fostelor țări comuniste beneficiază de o mobilitate fără precedent, datorită Uniunii Europene.

Acum est-europenii au spre exemplu dreptul de a face naveta între Est și Vest, de a lucra în străinătate și a investi ce câștigă acasă.

Cei pe care în România mulți îi numeau cu oarecare dispreț „căpșunari" sunt cetățenii de facto ai Europei unite - ei sunt cei care și-au restructurat viață și s-au adaptat la noul context european. Ei au adus la viață ideea de societate europeană și de societate civilă europeană. Ei sunt cei care au valorificat noile strategii de dezvoltare. Grație lor, numeroase comunități din mediul rural românesc se eliberează treptat de povara subdezvoltării și a sărăciei.
bordezi doar dimensiunea economică a fenomenului?

R.P.: Fenomenul este doar la început, iar schimbările nu se limitează la dimensiunea economică. Migrația transnațională schimbă mentalitatea, valorile și percepția asupra relației personale dintre cetățean și stat. Cei care muncesc în străinătate nu aduc înapoi acasă numai bani, ci și idei, standarde diferite de viață și de consum. Migranții au exigențe ridicate, sunt cosmopoliți și independenți. Lucrează mult, cu dedicație și seriozitate. Cred în posibilitatea de a se ridica de jos prin forțe proprii.

Dacă în trecut s-a vorbit despre visul american, iată că în prezent se impune să analizăm acest nou vis european care se cristalizează în Europa Centrală și de Est, modificând viața cetățenilor, a comunităților și, nu în ultimul rând, a statelor.

În fine, cercetarea mea este în progres și deja concluziile nu se pot rezuma în doar câteva fraze. Dacă ar trebui totuși să exprim ideea-cheie în câteva vorbe, aș zice așa: „S-a născut adevăratul cetățean al Europei unite!... Și este est-european!"

Câtă cercetare implică doctoratul la Harvard?

R.P.: Se lucrează în „foc continuu". Programul e 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. În Statele Unite nu se poate să fii și doctorand și să ai și un alt loc de muncă, așa cum se întâmplă cel mai adesea în România. Este pur și simplu imposibil pentru că doctoratul îți ocupă tot timpul.

Cat de citati sunt cei mai legitimi teoreticieni pe subiectul statelor ex-comuniste din Europa în lumea academică din România?

R.P.: La universitățile din România, din câte am văzut, colegii mei de breaslă studiază și citează frecvent lucrările cercetătorilor din străinătate. Am remarcat asta și în volumele de specialitate publicate în țară, pe care le-am citit. În general, America este deschizătoarea de drum în domeniu. Avansul școlilor americane este foarte pronunțat chiar și în studiul politicii europene (ceea ce generează frecvent o doză puternică de frustrare în rândurile teoreticienilor europeni). Publicațiile periodice de specialitate, gen „East European Politics and Societies", sunt disponibile online, deci ușor de accesat.

Spune-mi două-trei nume ale unor teoreticieni care te-au influențat.

R.P.: În orice caz, vreau să menționez numele profesorului și consilierului meu principal de la Harvard, dl. profesor Grzegorz Ekiert, care alaturi de dl. profesor Peter Hall și dl. profesor Daniel Ziblatt sunt membrii comitetului meu de teză. Ei mă călăuzesc pe calea către obținerea doctorarului la Harvard și le sunt foarte recunoscătoare - sunt niște mentori extraordinari și niște modele de conduită profesională. Foarte recent, una din cărțile dl profesor Ekiert, „Capitalism și democrație în Europa Centrală și de Est", a fost tradusă în românește și a apărut într-una din cele mai bune colecții de științe politice din țară. Îmi pare foarte bine că acum și colegii mei din România vor avea acces mai ușor la această lucrare.

Cine e mai important: teoreticianul sau politicianul?

R.P.: Ambii. Mai cu seamă într-o democrație în care teoreticianul beneficiază de libertate de expresie, iar mass-media au libertatea de a face publice rezultatele cercetărilor academice.

Cu ce ochi obișnuiești să privești România? Ai teoreticianului, ai cetățeanului, ai străinului?

R.P.: Cu ochii tânărului român care a fost nevoit să recurgă la o formă de auto exil și care, în timpul petrecut în străinătate, a învățat să analizeze situația politică din România într-un mod obiectiv, pragmatic și comparativ.

Te gândești să-ți publici cercetările și în România?

R.P.: Încă nu am trimis spre publicare în România lucrările mele academice. Dar îmi doresc foarte mult să public lucrarea mea de doctorat în România, cât mai repede după ce o finalizez. Sper ca visul să mi se îndeplinească.

Are România vreo particularitate, raportată la celelalte țări în tranziție?

R.P.: Corupția și sărăcia extremă în care trăiește o mare parte a românilor - astea sunt niște elemente care îngreunează enorm orice proces de reformă și dezvoltare.

"Așa sunt românii", „Asta doar la români se poate întâmpla", „La noi ca la nimeni" - sunt expresii des întâlnite. Cât de mare este impactul mentalităților asupra unei societăți?

R.P.: Schimbarea mentalităților este esențială. România are nevoie de meritocrație ca de apă. Pentru asta este însă nevoie de un influx masiv de idei noi, de un efort conștient de reformare a societății românești, de strategii de a valorifica experiența acumulată de români peste hotare pentru a transforma „brain drain" (n.r. - exodul creierelor) în „brain gain" (n.r. - valorificarea creierelor). Cu o floare nu se face primăvară. Este nevoie de o generație nouă de lideri tineri, energici și entuziaști. Cred că studenții români care se afirmă în marile centre universitare ale lumii pot contribui la această transformare. Este nevoie însă de un efort colectiv: a cere unui individ să se angajeze de unul singur în lupta cu sistemul, contra inerției, contra corupției, este inuman, absurd și neproductiv.
Ești optimistă cu privire la evoluția societății românești?

R.P.: Sunt optimistă în privința imensului capital uman pe care România l-a avut și îl are încă. Depinde însă de România să valorifice această resursă și să pună în sfârșit bazele meritocrației. Corupția omniprezentă persistă și constituie un principal motiv de îngrijorare și dezamăgire în societatea românească și în diaspora.

Ești implicată în discuțiile despre UE la cel mai înalt nivel al lumii academice. Ce teorii sunt „pe val"?

R.P.: Uniunea Europeană este o entitate geo-politică sui generis, de aceea nu poate fi integrată pur și simplu în marile teorii. În ciuda tuturor eforturilor, UE rămâne un „obiect politic neidentificat". Funcționează la nivel supra-național și intra, prin drepturile pe care le acordă fiecărui cetățean al statelor membre, în relație directă cu individul, fără a mai necesita intermedierea statului național.
Evoluția Uniunii nu poate fi explicată printr-o singură teorie de integrare europeană la nivel macro, UE are prea multe fațete care se dezvoltă toate în ritmuri diferite.

În prezent, specialiștii în integrare europeană lucrează în arii mai restrânse, bine definite, și dezvoltă așa numitele „middle-range theories". Extinderea UE rămâne un subiect de actualitate, la fel și direcția pe care integrarea piețelor la nivel european trebuie să o adopte în condițiile crizei economice. Momentul cel mai dificil pare să fi trecut; din fericire, nu am asistat la un viraj spre protecționism sau spre restricționarea libertății de mișcare a europenilor, iar direcțiile generale de dezvoltare ale UE au rămas în linii mari aceleași.

Ai învățat și la Oxford, unde ai avut o prezentare intitulată „Romanians at Oxford. Romanians abroad" (Români la Oxford. Români în străinătate). Așadar, cine sunt românii de la Oxford?

R.P.: Este asociația românilor care studiază la Oxford. Eu eram încă studentă la facultate în anul III, însă în asociație majoritatea membrilor erau doctoranzi, masteranzi și oameni de știință care lucrează la Universitatea Oxford și la laboratoarele de cercetare din împrejurimi. Sunt niște oameni foarte cumsecade. Grație lor am avut un colțișor de Românie chiar și în anul pe care l-am petrecut în Anglia.

Te vei întoarce în țară după terminarea doctoratului?

R.P.: Da, desigur că aș dori să mă întorc în România după ce voi termina doctoratul la Harvard. Mă entuziasmează ideea de a reveni pentru că am învățat foarte mult în acești ani. Întotdeauna am cultivat și valorificat legătura mea cu România: am găsit mereu în această conexiune o sursă inepuizabilă de inspirație, energie și originalitate. Am foarte multe idei proaspete cu care aș putea contribui efectiv la dezvoltarea țării mele; ar fi o onoare pentru mine să le pot pune în practică, să mă pot implica în procesul de schimbare a mentalităților, de reformare a sistemului... Mă interesează o carieră politică, universitară și/sau o carieră în jurnalism, pasiunea mea care începuse încă dinainte de a pleca la studii în străinătate - oricum, observați că aceste profesii pe care le vizez (și le visez) nu se exclud reciproc.

Acestea fiind zise, trebuie să fim realiști: revenirea mea în țară depinde de oportunitățile care vor exista pe piața muncii la data când îmi voi termina doctoratul. În nici un caz nu voi reveni în țară pentru a fi șomeră supracalificată. Din păcate, nu îmi pot permite luxul de a alege exclusiv pe baza considerentelor sentimentale și emoționale.

Interviu realizat în colaborare cu Liga Studenților Români din străinătate

CV

2002 - La 19 ani, a primit bursă completă la Williams College,instituție pe care a absolvit-o summa cum laude, cu cea mai înaltă distincție academică în științe politice.

2004-2005: Anul al treilea de facultate l-a făcut la Oxford University, tot cu bursă integrală.

2008 - prezent: Urmează doctoratul la Harvard, după ce a refuzat ofertele celor de la Yale, Cornell și Duke. Predă cursuri despre Europa Centrală și de Est la Harvard, și este membră a Harvard Academy, o instituție interdisciplinară extrem de selectivă.
Sus In jos
http://jurtrad.own0.com/
tgeorgescu
Junior
Junior



masculin
Numarul mesajelor : 97
Varsta : 51
Localisation : Zwolle
Emploi : somer
Reputatie : 0
Puncte : 6296
Data de inscriere : 14/12/2007

INTERVIU CU RUXANDRA PAUL,  Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul" Empty
MesajSubiect: Re: INTERVIU CU RUXANDRA PAUL, Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul"   INTERVIU CU RUXANDRA PAUL,  Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul" Icon_minitimeMier Feb 09, 2011 11:07 pm

Williams College nu apare nici in topul Quacquarelli Symonds, nici in topul ARWU (cele doua topuri care conteaza pentru selectarea imigrantilor cu inalta calificare de catre Serviciul de Imigrare si Naturalizare din Olanda). Poate pentru ca e doar colegiu si nu universitate?
Sus In jos
http://intellect-club.nl.eu.org
 
INTERVIU CU RUXANDRA PAUL, Cercetător român la Harvard: "Adevăratul cetățean al UE este est-europeanul"
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Poporul roman este unul dintre cele mai corecte din Europa
» ADEVARATUL POST
» ADEVARATUL CRACIUN

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: GENERAL-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente