DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Dreptul la rezidenta dupa 2007

In jos 
AutorMesaj
cora
Staff Officer
Staff Officer
cora


feminin
Numarul mesajelor : 160
Varsta : 47
Reputatie : 0
Puncte : 6506
Data de inscriere : 13/12/2006

Dreptul la rezidenta dupa 2007 Empty
MesajSubiect: Dreptul la rezidenta dupa 2007   Dreptul la rezidenta dupa 2007 Icon_minitimeDum Ian 07, 2007 4:45 pm

Dreptul de rezidenta pana la trei luni

Cetatenii Uniunii, asadar si cetatenii romani, au dreptul de a ramane pe teritoriul unui stat membru pentru o perioada de pana la trei luni, fara nici o conditionare sau formalitate, alta decat aceea de a detine o carte de identitate valabila sau pasaport valabil. Membrii de familie ai unui cetatean al uniunii care nu au cetatenia unui stat membru, pot rezida pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioada de pana la trei luni numai daca il insotesc pe cetateanul UE ai carui membri de familie sunt.

Dreptul de rezidenta pentru o perioada mai mult de trei luni

Un cetatean al Uniunii, deci si un cetatean roman, poate ramane pentru o perioada mai mare de trei luni pe teritoriul unul alt stat membru, daca indeplineste una dintre urmatoarele conditii: o este angajat sau desfasoara o activitate independenta o are suficiente resurse si asigurare medicala, astfel incat sa nu devina o povara pentru serviciile sociale ale tarii in care doreste sa rezideze (nu este stabilit un cuantum minim, dar se va lua in considerare situatia personala a cetateanului in cauza) o este inscris intr-o institutie de invatamant sau de instruire vocationala sau este student si are o asigurare medicala si asigura autoritatile nationale ale statului in care vrea sa rezideze, printr-o declaratie sau prin mijloace echivalente, ca nu va deveni o povara pentru serviciile sociale ale statului in cauza o este membru al familiei unui cetatean al Uniunii, chiar daca nu are cetatenia unui stat membru, si calatoreste impreuna cu acesta, cu indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la punctele de mai sus.

Dreptul la rezidenta permanenta

Potrivit art. 16-21 din Directiva 2004/38/CE, cetatenii Uniunii obtin dreptul de rezidenta permanenta pe teritoriul statului membru gazda dupa o perioada de 3-5 ani (depinde de tara unde se afla rezidentul) de rezidenta legala neintrerupta, dovedind ca nu s-a luat nici o decizie de expulzare impotriva lor. Acest drept de rezidenta nu este supus nici unei conditii. Aceeasi regula se aplica si membrilor de familie, care au cetatenia Uniunii si care au locuit cu un cetatean al Uniunii timp de 3 respectiv 5 ani. Dreptul la rezidenta permanenta este pierdut in cazul unei absente de pe teritoriul statului membru gazda pentru o perioada mai mare de 2 ani. Documentele de rezidenta permanenta sunt valabile pe termen nedeterminat si, in cazul membrilor de familie care nu au cetatenia Uniunii, sunt reinnoite automat la fiecare 10 ani. Acestea trebuie sa fie eliberate in maximum 3 luni de la data depunerii cererii. Cetatenii pot folosi orice document general acceptat de catre statul membru gazda pentru a-si dovedi rezidenta continua.

Certificatul de inregistrare

Cetatenilor Uniunii nu li se cere sa aiba documente de rezidenta. Totusi, in cazul unei rezidente pentru o perioada mai mare de trei luni, statele membre pot cere ca cetatenii unui alt stat membru al UE sa se inregistreze la autoritatile competente intr-o perioada care nu poate fi mai mica de trei luni de la data intrarii pe teritoriul statului pe care vor sa rezideze mai mult de trei luni. Certificatul de inregistrare va fi eliberat in urma prezentarii: o unei carti de identitate sau a unui pasaport valabile o unui document care justifica scopul rezidentei; in cazul cetateanului care indeplineste conditiile necesare de a rezida pe o perioada mai mare de trei luni, descrise mai sus, acest document poate fi o declaratie prin care mentioneaza acest lucru sau orice dovada o unei dovezi privind legatura de rudenie sau de relatie durabila, in cazul membrilor de familie ai unui cetatean al UE, care sunt, la randul lor, cetateni ai Uniunii.
Permisul de rezidenta

Membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, care sunt cetateni au UE, trebuie sa obtina un permis de rezidenta, daca vor sa rezideze pe teritoriul unui stat membru al Uniunii pentru o perioada mai mare de trei luni. Termenul limita pana la care poate fi depusa cererea de obtinere a permisului de rezidenta nu poate fi mai mic de trei luni de la data intrarii pe teritoriul pe care persoana in cauza doreste sa rezideze. Documentul va fi eliberat in maximum sase luni de la data depunerii cererii. Pentru elberarea permisului de rezidenta, membrul de familie care nu este cetatean al UE trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca cele pentru eliberarea certificatului de inregistrare, cu sinfgura deosebire ca la prima conditie poate sa prezinte numai un pasaport valabil.

Valabilitatea permisului

Valabilitatea permisului de rezidenta este de maximum cinci ani de la data eliberarii, in functie de perioada solicitata de rezidenta. Valabilitatea permisului nu va fi afectata daca absenta de pe teritoriul statului pentru care s-a obtinut permis de rezidenta se axeaza in urmatoarele limite: o nu depaseste sase luni intr-un an de zile o mai mult de sase luni intr-un an, dar pe motiv de satisfacere a stagiului militar o mai mult de 12 luni consecutive, pentru motive importante precum sarcina si nasterea unui copil, boala grava, studiu sau instruire vocationala, sau mutarea in interesul serviciului in alt stat membru sau intr-o tara terta.

Decesul sau divortul nu afecteaza dreptul de rezidenta

Decesul unui cetatean al Uniunii, plecarea sa din tara gazda, divortul, anularea casatoriei sau terminarea parteneriatului inregistrat nu afecteaza dreptul unui membru al familiei, indiferent daca este sau nu cetatean al unui stat membru al UE, sa continue sa rezideze pe teritoriul statului in cauza, cu indeplinirea acelorasi conditii solicitate unui cetatean al Uniunii de a rezida pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii. Copiii cetateanului aflat intr-o astfel de situatie pot continua sa rezideze pe teritoriul statului in cauza daca sunt inregistrati la o institutie de invatamant, pana la completarea studiilor.

Alte conditii

Pentru fiecare caz in parte, pentru membrii familiei care nu au cetatenia Uniunii se ma solicita indeplinirea anumitor conditii: o in cazul in care cetateanul in cauza a decedat sau a plecat din tara repectiva, membrul de familie al acestuia trebuie sa fi rezidat pe teritoriul statului respectiv, in calitate de membru al familiei cetateanului Uniunii, cel putin un an inainte de decesul acestuia o in cazul divortului, anularii casatoriei sau incheierii parteneriatului inregistrat, se intalnesc urmatoarele situatii:
a.= casatoria sau parteneriatul inregistrat a durat cel putin trei ani, din care cel putin un an pe teritoriul statului membru gazda;
b.= in caz de circumstante dificile, de exemplu violenta domestica in timpul casatoriei sau parteneriatului inregistrat;
c.= in cazul in care copiii cetateanului Uniunii au fost incredintati sotului sau partenerului care nu are cetatenia Uniunii, sau in favoarea acestuia s-a stabilit un drept de vizitare a copilului minor.

Sursa: News365.ro
Sus In jos
 
Dreptul la rezidenta dupa 2007
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Dreptul international al familiei Brosura Belgia
» Inainte de decizia de la Haga, o firma a primit dreptul de explorare maritima

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: INFORMATII UTILE-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente