DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU

PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

Din erorile Sfintei Scripturi

In jos 
4 participan?i
AutorMesaj
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin
Numarul mesajelor : 97
Varsta : 51
Emploi : somer
Reputatie : 0
Puncte : 6299
Data de inscriere : 14/12/2007

Din erorile Sfintei Scripturi Empty
MesajSubiect: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Feb 28, 2010 6:54 pm

Iata niste exemple de erori si incoerente ale Bibliei: La Marcu cap. 2, zice "cand Abiatar era mare preot". Or, citind Vechiul Testament (1 Sam. 21.1-6), pe vremea respectiva mare preot era Ahimelec, tatal lui Abiatar. Aceasta incoerenta a Bibliei a schimbat viata lui Bart Ehrman, MDiv, PhD. Ea l-a facut sa realizeze ca Biblia poate gresi. Alte nazbatii: samanta de mustar nu e cea mai mica din lume, cum zice Isus la Marcu cap. 4 (cele de petunie, begonie si orhidee sunt mult mai mici, ce sa mai vorbim de sporii de mucegai care, din punct de vedere biologic, sunt si ei seminte). Marcu 14.12, 15.25 zice ca Hristos a fost crucificat in ziua de dupa masa de Paste, iar Ioan 19.14 zice ca Isus a fost crucificat in ziua dinainte de masa de Paste. Luca, povestind despre nasterea lui Isus, spune ca Iosif si Maria s-au intors la Nazaret la o luna dupa ce au venit la Betleem (dupa ce Maria s-a curatit ritual dupa nastere, Luca 2.39). Matei, in schimb, zice ca au fugit direct in Egipt (Mat. 2.19-22). Pavel marturiseste ca dupa ce s-a convertit pe drumul catre Damasc nu s-a dus la Ierusalim sa-i vada pe cei deveniti apostoli inaintea lui (Gal. 1.16-17), in timp ce la Fapte 9.26 scrie ca asta a fost primul lucru pe care l-a facut dupa ce a plecat din Damasc. Urmatoarele pasaje nu faceau parte din cartile Bibliei in momentul in care au fost scrise: parabola cu femeia prinsa in preacurvie (Ioan 7.53-8.12; povestirea nu apare in cele mai vechi si mai credibile manuscrise ale Evangheliei dupa Ioan, stilul povestirii este diferit de restul Evangheliei si ea include un numar de cuvinte si de fraze care ii sunt straine aceste Evanghelii; consensul stiintific in critica textologica este ca aceasta povestire a fost scornita de copistii manuscriselor Bibliei), ultimele douasprezece versete din Evanghelia dupa Marcu (pasajele care arata semnul distinctiv al penticostalilor si inspira secta manuitorilor de serpi din Apalasi; versetele lipsesc din doua manuscrise, cele mai vechi si mai bune manuscrise ale Evangheliei dupa Marcu, fapt confirmat de alte izvoare importante, stilul e diferit de restul Evangheliei, tranzitia intre pasajele precedente si aceste versete este greu de inteles, de ex. Maria Magdalena este prezentata ca si cum n-ar fi fost mentionata ceva mai sus, iar un mare numar de cuvinte si fraze nu se intalnesc in restul Evangheliei; consensul stiintific este ca aceste versete au fost adaugate acestei Evanghelii la mult timp dupa ce fusese scrisa). E bine de stiut ca ispita cu a bea otrava (cu promisiunea hristica ca daca crezi nu ti se va intampla nimic) a fost strecurata de Diavol in textul Evangheliei dupa Marcu.

Modificari ale Bibliei justificate de teologie: Biblia a fost modificata din motive teologice. Copistii ei erau angajati in dispute teologice, si nu doreau ca Biblia (sau mai bine zis cartile din care mai tarziu a fost alcatuit canonul Noului Testament) sa ofere temeiuri grupurilor adverse. De aceea, copistii au modificat textul Bibliei, adeseori avand cele mai bune intentii. Adoptionismul zice ca initial Isus nu era Fiul lui Dumnezeu, ci ca El a fost adoptat ca Fiu al lui Dumnezeu in momentul botezului, Isus fiind un om virtuos, dar nu divin. Marcu 1.11 si Luca 3.23 ziceau initial "Tu esti Fiul meu, astazi nascut", dar au fost modificate sa spuna "Tu esti Fiul meu iubit in care-mi gasesc placerea." Modificare a fost facuta ca sa combata pe adoptionisti. De asemenea versetele care vorbesc de tatal si mama lui care-l cautau in Ierusalim au fost modificate ca in loc de "tatal si mama lui se minunau de invatatura lui" sa zica "Iosif si mama lui..." iar in loc de "Tatal tau si cu mine te-am cautat..." au fost modificate sa zica "Noi te-am cautat..." Docetismul zicea ca Isus, fiind in totalitate divin, n-a fost om in carne si oase, ci doar parea sa aiba un trup omenesc. Luca 5.43-44 vorbesc de sudoarea care cadea de pe fruntea lui Isus ca picaturile de sange. Or, analizand manuscrisele vechi si de incredere, aceste versete nu existau initial in ele. Mai mult, prezenta lor strica chiasmul (figura de stil) care se concentreaza pe rugaciunea lui Isus de ascultare fata de Dumnezeu si strica imaginea lui Isus din Evanghelia dupa Luca, anume de persoana calma si imperturbabila in fata chinurilor si a mortii. De asemenea, versetele in care Isus frange painea si da de baut vinul ca simboluri ale carnii si sangelui sau (Luca 22.17-19) au fost adaugate pentru ca convinge cititorii ca Isus a existat in carne si oase, nu doar ca aparenta. Aceste sunt modificari menite contra docetismului. Pentru Luca nu moartea lui Isus pe cruce aduce mantuirea, ci oamenii sunt mantuiti prin pocainta nascuta din realizarea faptului ca Isus a fost pedepsit fara a avea vina, adica ei sunt mantuiti prin pocainta, nu prin jertfa. Separationismul sustine ca Isus Hristos era alcatuit din doua fiinte diferite: omul Isus care a fost patruns pentru un timp de fiinta divina numita Hristos. Marcu 15.34, care spune "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai parasit?" a fost modificat sa spuna "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce iti razi de mine?", tocmai pentru a combate separationismul. 1 Ioan 4:2-3 zicea in original "orice spirit care il pierde pe Isus" in loc de "orice spirit care nu-l marturiseste pe Isus". A pierde se referea la faptul ca Hristos s-a pierdut de Isus inainte de crucificare, deoarece o fiinta divina nu poate fi supusa suferintei si mortii. Aceasta modificare a fost si ea menita a combate separationismul. Nu toate aceste modificari s-au pastrat in textul Bibliei (de exemplu in traducerea B.O.R. sau in traducerea Cornilescu). In ce priveste ca azi ortodoxismul este vazut ca intemeiat iar docetismul, adoptionismul si separatismul sunt vazute ca erezii, un capriciu al istoriei ar fi fost suficient ca ceea ce e considerat azi ortodoxie sa fie considerat erezie, iar una din erezii sa fi devenit ortodoxie. In diversitatea gruparilor crestine din primele secole ale crestinismului, pur si simplu nu era clar cine are dreptate, dupa cum nici pana in ziua de astazi nu s-a decis cine are dreptate: protestantii, neo-protestantii, catolicii, ortodocsii, armenii, coptii, martorii lui Iehova, mormonii, antroposofii si fiecare crede ce ii dicteaza cugetul propriu. Ereziile au fost calificate ca erezii in urma unor conflicte teologice si a unor manarii politice si scripturale.

Versetele din 1 Cor. 14.34-35 au fost adaugate in Biblie de cei nemultumiti de faptul ca femeile aveau, in optica lui Pavel, permisiunea de a vorbi in biserica (desi numai cu capul acoperit). De ex. in Evanghelii toti discipolii barbati l-au parasit pe Isus, insa discipolitele i-au ramas fidele de-a lungul chinurilor sale. Iar Pavel la Romani 16.7 spune ca Iunia era apostola (deci apostolii lui Hristos nu erau numai barbati). Daca indepartam versetele 34-35 din text, atunci este vorba de o bucata de text contigua care se refera la rolul profetilor crestini. In diverse manuscrise (atat grecesti cat si latinesti) aceste versete nu apar in acest loc, ci dupa versetul 40. Deoarece la cap. 11 Pavel le permitea femeilor sa discute in biserica, este greu de acceptat ca la distanta de numai trei capitole Pavel si-ar fi contrazis radical propria teza. Savantii sunt de parere ca 1 Timotei n-a fost scrisa de Pavel, ci de un discipol al invataturii sale, aflat la a doua generatie dupa Pavel. Nemultumiti de faptul ca Junia a fost numita apostol, traducatorii au tradus ca un barbat numit Junias era apostol in locul Juniei. Din pacate, din lumea antica nu ne-a parvenit niciun exemplu de barbat numit Junias. Alti copisti nemultumiti au schimbat textul, scriind "Salutati pe Andronicus si Junia, rudele mele si de asemeni salutati pe colegii mei de carcera, care sunt primii intre apostoli" in loc de "Salutati-i pe Andronicus si Junia, rudele mele si colegii mei de carcera, care sunt primii intre apostoli". Tot acest efort a fost facut pentru a nega faptul ca femeile pot fi apostoli.

Modificari anti-evreiesti: desi Isus a fost 100% evreu, cu discipoli 100% evrei (punctul de vedere al evanghelistului Matei era ca Legea evreiasca trebuia tinuta 100% de catre crestini), crestinismul a ajuns o religie diferita de iudaism. Asta pentru ca evreii il concepeau pe Mesia ca pe o persoana care are sa vina in slava si sa elibereze intreg poporul evreu, in timp ce Isus a fost un predicator itinerant certat cu legea si cruficicat ca un infractor ordinar. De aceea, pentru evrei, ideea ca Isus era Mesia era o idee complet ridicola, lucru care nu le convenea deloc crestinilor. De ex. Parintii Bisericii afirmau ca daramarea Templului si imprastierea evreilor era pedeapsa pentru faptul ca evreii l-au ucis pe Dumnezeu. In acest context, rugaciunea lui Isus "Tata, iarta-i caci nu stiu ce fac" (Luca 23.33-35) suna ciudat pentru crestinii acelor secole, obisnuiti cu ideea ca pentru Israel n-a urmat iertarea, ci pedeapsa. De aceea, unii copisti ai Evangheliei au eliminat aceasta rugaciune, astfel incat ea nu se regaseste in papirusul P75 si nici in alte izvoare de inalta calitate. Totusi, urmand paralela intre Evanghelia dupa Luca is Faptele Apostolilor: atat apostolii cat si Isus au fost botezati, ei primesc Duhul Sfant la botez, ei proclama vestea cea buna, sunt respinsi de societate pentru asta, sufera in mainile liderilor evrei, iar Petru zice in Fapte cap. 3 ca "stiu ca ati facut asta din nestiinta" iar Pavel zice in Fapte cap. 17 "Dumnezeu a trecut cu vederea vremurile de nestiinta", ceea ce confirma faptul ca Luca a scris si rugaciunea lui Isus din timpul crucificarii, care-i exculpa pe evrei. Pasajul in care Pilat il declara nevinovat pe Isus si isi spala mainile de sangele lui a fost adaugat de catre copisti, el fiind izvorul antisemitismului medieval, intarit in asta de "sangele lui sa fie pe capul nostru si al copiiilor nostri" (Mat. 27.24-25). In Codex Sinaiticus textul este schimbat pentru a mari culpabilitatea evreilor, scriind "Pilat l-a incredintat lor (adica evreilor -- n.n.) spre a fi crucificat". In traducerea siriaca, Mat. 1.21 ("el isi va salva poporul de pacatele lui") a fost schimbat sa scrie "el va salva lumea de pacat", deoarece crestinilor care au tradus versetul nu le convenea ideea ca iudeii pot fi salvati. Ioan 4.22 ("mantuirea vine de la evrei") a fost schimbat in manuscrise siriace si latine ca "mantuirea vine din Iudeea".

Ehrman adauga: nu trebuie sa ne inchipuim ca Biblia se schimba mereu. In general, copistii copiau fidel materialele pe care le aveau la dispozitie, fiind impiedicati in acest fapt de neprofesionalitatea copistilor textelor Noului Testament din primele secole crestine (cu exceptia celor din Alexandria, care erau bine scoliti -- in antichitate gradul de alfabetizare al scribilor se evalua dupa faptul ca stiu sa-si scrie corect propriul nume). Insa, in anumite momente, unii copisti schimbau textele pentru a le face mai usor de inteles, mai greu de respins, pentru a elimina ceea ce ei credeau ca sunt erori de copiere (desi in a le repara nu puteau niciodata garanta ca le-au reparat in mod corect), pentru a nu da apa la moara grupurilor crestine in concurenta cu proto-ortodoxia (ortodoxia in formare, aflata in stadiu incipient), pentru a le da lectii femeilor care vroiau sa discute, sa predea si sa slujeasca in biserica in baza principiului egalitatii in Hristos a tuturor crestinilor (enuntat la Gal. 3.27-28), pentru a pastra Vechiul Testament in crestinism ca marturie prooroceasca despre Hristos dar in acelasi timp a se distanta de iudaism, de evrei si astfel de interpretarea iudaica a Vechiului Testament, care facea de cacao pretentiile mesianice ale lui Isus, etc.

Uite de cand a inceput studiul serios in critica textologica: http://en.wikipedia.org/wiki/John_Mill

Misquoting Jesus, p. 211: Am ajuns sa gandesc ca singurul motiv pentru care Dumnezeu ar fi inspirat Biblia ar fi ca poporul sau sa aiba in mod real la dispozitie cuvintele lui, dar daca El ar fi vrut intr-adevar ca oamenii sa aiba in mod real acces la cuvintele sale, in mod sigur le-ar fi pastrat intr-un mod miraculos, la fel de minunat precum El le-a inspirat la originile textului. Dat fiind faptul ca El n-a pastrat cuvintele, mi s-a impus concluzia ca El nici macar nu s-a deranjat sa le inspire.

Misquoting Jesus, p. 11: Asa cum vom vedea in aceasta carte, pur si simplu nu putem fi siguri ca am reconstruit fidel textul original. E greu de stiut ce vor sa spuna cuvintele Bibliei daca nici macar nu stim despre ce cuvinte era vorba in original! Asta a devenit o problema pentru teoria inspiratiei divine a Scripturii, caci mi-am dat seama ca pentru Dumnezeu n-ar fi fost mai dificil sa conserve cuvintele Scripturii decat i-ar fi fost sa le inspire in textele originale. Daca El vroia ca poporul sau sa aiba cuvintele sale, in mod sigur El le-ar fi oferit lor aceste cuvinte (si chiar le-ar fi dat cuvintele in limba lor proprie, in loc de greaca si ebraica). Faptul ca nu avem cuvintele respective arata clar, gandeam eu, ca El nu le-a conservat pentru noi. Iar daca El n-a facut acest miracol, atunci nu am niciun motiv sa cred ca El a facut miracolul anterior, si anume cel de a inspira aceste cuvinte.

Argumente ca Biblia nu e inspirata, extrase din The Bible Unearthed (documentar difuzat pe History Channel): In vremea cand ar fi navalit evreii in Canaan, Canaanul era provincie a Imperiului Egiptean si evreii nu puteau cuceri tara de la uriasi pentru ca... era deja cucerita de egipteni, iar garnizoanele egiptene nu le-ar fi permis evreilor sa faca manevre militare in zona, ce sa mai vorbim de dat lupte cu bastinasii. Pe vremea in care se presupune ca a existat regele David, Ierusalimul era o cetatuie (sau mai bine zis un post de paza dintr-un satuc), nicidecum un oras sau mare centru urban. In vremea in care se presupune ca a trait regele Solomon, au fost ridicate cetati in anumite locuri mentionate in Biblie, dar in alte locuri mentionate ca fiind cladite in timpul domniei lui Solomon cetatile s-au ridicat la peste un secol sau doua dupa timpul lui Solomon. Ideea unui regat evreu unit cu capitala la Ierusalim a fost inventata de niste scribi ai regelui Ezechia, care mustea de dorinta de a cuceri intregul Israel, aflat sub stapanire asiriana. In vremea lui Ezechia, evreii nu erau monoteisti, ci credeau in Yahweh si sotia lui, Asera (Asherah). In scopul de a unii sub domnia sa cetatenii regatului sau cu refugiatii din Israel, Ezechia a decis sa impuna monolatria, centralizand astfel ritualurile religioase la Ierusalim. Cartea care sta la baza documentarului a fost numita "o dare de seama brutal de sincera a ceea ce arheologia ne poate spune si nu ne poate spune despre acuratetea istorica a Bibliei" http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bible_Unearthed

La 2 Regi 19:35-36, scrie ca ingerul Domnului a omorat 185000 de soldati asirieni, ceea ce l-a facut pe Sanherib sa se retraga. Realitatea a fost insa mult mai jalnica: regele Ezechia a induplecat asirienii sa plece, oferind nu numai sume uriase de bani, bijuterii si mobila cu insertii de fildes, ci si propriile sale fiice, haremul sau si muzicienii sai, facand din Iuda un stat tributar asirienilor.

Ehrman spune ca seminariile prezbiteriene, metodiste, luterane, episcopaliene sunt seminarii liberale, iar profesorii de acolo nu cred ca Biblia este 100% inspirata de catre Dumnezeu.

Ehrman in Jesus, Interrupted: Banuiala mea e ca majoritatea studentilor care vin in primul an de seminariu teologic nici nu stiu la ce sa se astepte de la cursurile cu privire la Biblie. ... Fiecarui student i se cere sa urmeze cursuri introductive si apoi avansate in studii biblice. Cei mai multi studenti se asteapta ca aceste cursuri sa fie predate dintr-o perspectiva pioasa, aratandu-le lor, ca viitori pastori, cum sa aplice Biblia la vietile oamenilor in predicile lor saptamanale. Astfel de studenti trebuie sa se astepte la o trezire foarte dura la realitate: seminariile protestante principale din SUA sunt vestite pentru a nega convingerile dragi ale studentilor cu privire la Biblie, chiar daca aceste convingeri sunt o idee vaga si calda ca Biblia este un ghid minunat pentru credinta si practica, care trebuie tratat cu respect si pietate. Aceste seminarii predau studii serioase de analiza a Bibliei. Ele nu flateaza pietatea studentilor, ci sunt predate de universitari care sunt la curent cu ceea ce savantii de limba germana si de limba engleza au scris despre Biblie in ultimii 300 de ani. Ei vor sa-i faca pe studenti constienti asupra Bibliei mai degraba decat sa predea ce se gaseste in Biblie. Aceste cursuri sunt predate dintr-o perspectiva pur academica si istorica, adica total diferit de ceea ce se asteapta studentii din anul I si total diferit de tot ceea ce ei au auzit pana atunci, acasa, la biserica sau la scoala de Duminica. Biblia, in mai toate seminariile mari protestante iar de curand si in cele catolice, este trata critic-istoric, ceva complet diferit de abordarea devotionala a Bibliei pe care credinciosii o invata la biserica. Abordarea devotionala se concetreaza pe ceea ce Biblia are de spus, in special mie personal sau societatii mele, despre Dumnezeu, Hristos, biserica, relatia mea cu lumea, despre ce trebuie sa cred, despre cum trebuie sa actionez, despre responsabilitatea mea fata de societate, despre cum pot sa ma apropii de Dumnezeu, despre cum sa traiesc mai bine. Metoda critico-istorica are alte prioritati, punand prin urmare intrebari diferite. In centrul ei sunt intrebarile istorice, de aici si numele ei, asupra a ceea ce autorii Bibliei au vrut sa spuna in contextul in care au scris. Cine au fost autorii Bibliei? Se poate ca unii dintre autori sa nu fi fost cine pretindeau ca sunt sau cine s-a pretins despre ei ca sunt? De ex. ca 1 Timotei n-a fost de fapt scrisa de Pavel si ca Geneza n-a fost scrisa de Moise? Cand au trait acesti autori? Care erau circumstantele in care au scris? Ce subiecte incercau ei sa discute in vremurile in care au trait? Cum erau ei influentati de premizele istorice si culturale ale timpului in care au trait? Ce surse au folosit acesti autori? Cand au fost scrise aceste surse? Este posibil ca perspectivele acestor surse sa difere intre ele? Este posibil ca diferiti autori care au folosit aceste surse sa aiba perspective diferite, atat fata de sursele lor cat si unii fata de altii? Este posibil ca ale Bibliei carti, fiind bazate pe o multime de surse, sa aiba contradictii interne? Pot exista diferente ireconciliabile intre ele? Este posibil ca ceea ce cartile spuneau in contextul lor istoric sa nu coincida cu interpretarea lor de azi? Se poate ca interpretarea curenta a Bibliei sa scoata cuvintele ei afara din context si astfel sa-i distorsioneze mesajul? Si ce ne facem daca nici macar nu avem cuvintele originale ale Bibliei? Ce ar fi daca de-a lungul secolelor in care atat Vechiul Testament in ebraica cat si Noul Testament in greaca au fost copiate de mana si schimbate pe alocuri de catre scribi bine-intentionati dar neglijenti? Sau de catre scribi constienti, care schimbau textele astfel incat ele sa spuna ceea ce vroiau ei sa spuna? Astea sunt cateva din multele intrebari ridicate de metoda critico-istorica.

Acum cred ca a devenit clar de ce am numit fundamentalismul crestin drept "inapoiat din punct de vedere universitar si teologic".

Jesus, Interrupted: Este Dumnezeu indulgent cu nestiinta celor idolatri? O inconsistenta foarte interesanta a Faptelor Apostolilor apare in una din putinele relatari din Fapte in care Pavel predica pentru pagani, predica sa pentru filosofii Atenei, stand in Areopag (Fapte 17:22-31). Pavel incepe predica prin a face publicului un compliment pentru marea lor religiozitate, dar continua prin a indica faptul ca ei au facut o mare eroare in a gandi ca-l pot adora pe Dumnezeu prin a adora idoli, "pentru ca Dumnezeu nu traieste in altare facute de maini omenesti, ci este Domnul Pamantului, Creatorul tuturor lucrurilor. Dar, Dumnezeu a trecut cu vederea vremurile de nestiinta si in acest moment comanda tuturor oamenilor, de pretutindeni, sa se pocaiasca." Acesta este un verset-cheie. Conform lui Pavel, paganii au adorat zei pagani din nestiinta, pur si simplu nu stiau sa faca mai bine decat atata, Dumnezeu a trecut asta cu vederea si le-a oferit o sansa acum sa ia la cunostinta adevarul si sa creada in El prin Hristos, care a fost inviat din morti. Ceea ce face acest punct de vedere atat de interesant este ca Pavel, el insusi, vorbeste despre religia pagana intr-una din scrisorile sale, si face extrem de clar faptul ca nu crede ca paganii adorau idolii din nestiinta, sau ca Dumnezeu a trecut cu vederea actiunile lor in speranta ca ei se vor pocai. In Romani 1:18-32, Pavel proclama contrariul, adica mania lui Dumnezeu s-a revarsat asupra paganilor, pentru ca ei in mod intentionat si constient refuza cunoasterea lui Dumnezeu care le era innascuta: "Caci ceea ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este clar, deoarece Dumnezeu le-a arat-o lor" (Romani 1:19). Nu si-au urmat fanteziile religioase din nestiinta, ci in totala cunostinta a adevarului: "Desi l-au cunoscut pe Dumnezeu, nu l-au cinstit ca Dumnezeu si nu i-au multumit lui, ei preschimband gloria Dumnezeului nemuritor pentru imaginile unor oameni muritori, sau ale unor pasari, sau patrupede, sau reptile." A trecut Dumnezeu cu vederea pacatul lor? In niciun caz. Ei sunt fara putinta de a se scuza si Dumnezeu ii pedepseste, nu numai intr-un timp nestiut de nimeni, adica in viitor, ci chiar in prezent, facandu-i sau lasandu-i sa devina din cei in ce mai corupti, ticalosi si imorali. Astfel, avem doua puncte de vedere contrarii asupra viziunii lui Pavel asupra adorarii idolilor de catre pagani. Ii adora din ignoranta? Pavel din Fapte zice da, Pavel in propriile scrieri zice nu. Trece Dumnezeu cu vederea ce au facut ei? Faptele zic ca da, Pavel zice ca nu. Sunt ei responsabili pentru propria idolatrie? Faptele zic ca nu, Pavel zice ca da. Ii pedepseste Dumnezeu cu manie, in prezent, pentru faptele lor? Faptele zic nu, Pavel zice da. Savantii au incercat sa reconcilieze aceste contradicitii. Cel mai adesea se sustine pe tema asta ca deoarece Pavel in Fapte vorbeste cu insisi idolatrii, vroind sa-i converteasca, nu le spune ceea ce gandeste cu adevarat, pentru a nu-i jigni. Sincer, mereu aceasta teza mi s-a parut greu de crezut. Ar insemna ca Pavel, pentru a castiga cativa adepti, pur si simplu ar minti asupra a ceea ce e punctul de vedere al lui Dumnezeu despre activitatile lor religioase. Pavel era o gramada de lucruri, dar nu cred ca umbla cu fofarlica. Pavel cel adevarat ar fi predicat ceva despre focul iadului, pentru a-i face pe acesti oameni sa realizeze ca umbla pe cai gresite. Tactul este o caracteristica rar intalnita la Pavel cel istoric. Se pare ca Pavel din Fapte nu e acelasi cu Pavel cel real, cel putin cu vedere la aceasta problema fundamentala a reactiei divine la idolatria pagana. Este statul roman o forta a binelui sau a raului? Intrebarea mea finala privind o discrepanta majora de perspective este una pe care si-o puneau multi din crestinii primari: care este atitudinea crestina potrivita fata de stat? Autori diferiti raspund in mod diferit la aceasta intrebare. Uneori, aceste raspunsuri contrazic alte raspunsuri la aceasta intrebare. Apostolul Pavel reprezinta o extrema a spectrului, "Fiecare persoana trebuie sa fie supusa autoritatii de guvernare, caci nu exista alta autoritate decat de la Dumnezeu, iar toate autoritatile care exista au fost instituite de Dumnezeu. Prin urmare, cine se opune autoritatilor, se opune ordinii instituite de Dumnezeu. Caci autoritatea este servitorul lui Dumnezeu, spre binele tau. " (Romani 13.1-2,4). Autoritatile de la guvernare sunt de la Dumnezeu, El le-a instituit spre bine si nimeni nu trebuie sa li se opuna pentru ca a te opune lor inseamna a te opune lui Dumnezeu. Polul opus este reprezentat de viziunea din Apocalipsa, care vede autoritatile drept ticaloase, instituite si controlate de fortele raului, si supuse in final maniei lui Dumnezeu, autoritati de felul Antihristului si servitorilor lui. Aici orasul Roma este descris ca "Marea Curva si mama curvelor si a atrocitatilor pamantesti, beata de sangele sfintilor si de sangele martorilor lui Isus." De ce aceasta Curva a Babilonului din Apocalipsa 17 se refera la autoritatile romane, cele laudate de Pavel? Pentru ca un inger ne da interpretarea intelesului acestei viziuni a Curvei Babilonului: "Fiara pe care sta ea are sapte capete, care reprezinta cei sapte munti pe care este asezata femeia. Ea insasi este marele oras care domneste peste regii Pamantului" (Apoc. 17:18). Care este marele oras domnitor al primului secol, asezat pe sapte munti? Desigur, Roma, orasul cladit pe sapte dealuri. In Apocalipsa Roma nu este o autoritate benefica, lucrand spre bine, nu e servitorul lui Dumnezeu, instituit spre binele poporului sau, asa cum zice Pavel. In Apocalipsa, Roma este o autoritate ticaloasa, depravata, blasfemiatoare, flagrant de imorala, violent de opresiva. Nu e instituita de Dumnezeu, ci de inamicii lui Dumnezeu. Dar, zilele ei sunt numarate. Dumnezeu va rasturna in curand statul roman pentru a-si intemeia regatul si va sterge Curva Babilonului de pe fata pamantului.

In general, Faptele Apostolilor nu sunt o sursa de incredere despre faptele lui Pavel si despre parerile lui Pavel.

http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=ehrman&x=0&y=0

Fiul lui Dumnezeu insemna in iudaism un intermediar (mediator) intre Dumnezeu si lume. Cine erau astfel de intermediari? Israel, ca popor ales sa infaptuiasca vointa lui Dumnezeu in lume, regele lui Israel, ales ca sa indrume poporul lui Israel pe noi culmi de infaptuire a vointei lui Dumnezeu si profetii, care indrumau poporul pe calea corecta pentru infaptuirea aceste vointe. Ce inseamna Hristos (Mesia)? Isus Hristos nu era fiul lui Iosif Hristos si al Mariei Hristos. Mesia inseamna cineva care a fost uns, ca semn al unei alegeri speciale din partea lui Dumnezeu. Cine erau unsi in Israel? Preotii si regii. Prin urmare, preotii si regii erau Mesii. In cartile iudaismului s-a inregistrat promisiunea ca un urmas al lui David va fi mereu pe tronul de domnie al lui Israel. Or, aceasta promisiune nu s-a adeverit in timpul ocupatiilor asiriana, babiloneana, greceasca si romana. Poporul lui Israel a interpretat aceasta situatie prin optica profetilor, adica o pedeapsa de la Dumnezeu pentru pacatele poporului. Ca urmare, evreii doreau sa respecte foarte riguros Legea lui Dumnezeu (adica se comportau fanatic), pentru a face aceasta pedeapsa sa inceteze. Incetarea pedepsei era asteptata la venirea lui Mesia, adica un urmas al lui David care va restaura sub domnia sa statul suveran al lui Israel, eliberandu-l de sub jugul opresiunii pagane. Alti evrei, urmand Daniel 7.13-14, il asteptau pe Fiul Omului (un fel de judecator cosmic) sa vina si sa elibereze poporul lui Israel, judecandu-i pe pagani si pedepsindu-i pentru faptul ca l-au oprimat pe Israel. Trei evanghelii nu rostesc niciun cuvintel ca Isus ar fi fost Dumnezeu. Una singura, scrisa cea mai tarziu, il prezinta pe Isus ca fiind Dumnezeu. E trei contra unu. Sigur, ele strict vorbind nici nu neaga ideea, dar e cel putin ciudat ca trei evanghelisti au "uitat" sa ne spuna taman ce era mai important despre identitatea lui Hristos. Pe urma, evangheliile (considerate numai conform criteriilor pentru documentle istorice) nu spun ca Isus ar fi Fiul Omului. Asta o spune Pavel, nu evangheliile. Metoda critico-istorica nu pleaca de la premiza ca toti autorii Bibliei, luati la gramada, vorbeau despre acelasi lucru, adica aveau acelasi mesaj unii cu altii. De-aia pare ciudat ce spun, pentru cine l-a citit pe Pavel si crede ca Pavel a vorbit despre aceleasi lucruri ca evangheliile. Dar, ceea ce e ciudat la crestinism e ca crestinismul nu e religia lui Isus (un profet apocaliptic evreu care ii invata pe evrei cum sa tina cum trebuie Legea evreiasca pentru a intampina imparatia pamanteasca rezervata evreilor si celor ce tin Legea evreiasca), ci crestinismul este o religie despre Isus. Adica crestinismul s-a constituit in baza unor dogme care n-au fost enuntate de Isus (de exemplu Pavel invata tocmai pe dos fata de ce invata Isus despre respectarea Legii evreiesti in Evanghelia dupa Matei), ba chiar in baza unor dogme care n-au nicio legatura cu Scriptura (cum ar fi dogma Sfintei Treimi, care nu se regaseste in manuscrisele grecesti ale Bibliei pana cand nu a fost falsificat un manuscris special pentru a-l face pe Erasmus sa includa dogma Trinitatii in editia greceasca a Noului Testament--chestiunea se numeste Comma Johanneum si ne arata cam ce incredere putem avea in editiile Bibliei care cuprind aceasta idee). In crestinismul timpuriu, generatii intregi de crestini au trait si au murit fara a fi auzit macar ca ar exista ceva numit Sfanta Treime.

Ce zice Ehrman la sfarsitul lui Jesus, Interrupted: el are prieteni crestini, care cred ca Dumnezeu exista, ca Isus este Hristosul, ca Isus este Domnul, etc., dar care sunt perfect de acord cu metoda critico-istorica, de fapt sunt ei insisi cercetatori conform metodei critico-istorice, dar acest lucru nu i-a impins sa-si paraseasca biserica. Asa ca: metoda critico-istorica nu duce musai la agnosticism sau la ateism, dar ea ne poate invata ca crestinismul este o religie omeneasca, Biblia este o carte omeneasca, care contine diferite puncte de vedere, aceste puncte de vedere se contrazic uneori intre ele, plecand de la detalii si ajungand la probleme teologice majore, iar noi in acest fel nu mai credem ca ceea ce a fost spus in contextul de acum 2000 de ani poate fi preluat cuvant cu cuvant si aplicat la situatiile din sec. XXI. De fapt, zice Ehrman, toti cititorii Bibliei isi aleg ce sa creada si ce sa respinga din ea. De exemplu parintii evanghelici ai unei adolescente evanghelice au fost foarte suparati de dorinta ei de a se tatua, deoarece Biblia interzice tatuajele. Dar, observa Ehrman, cam in aceleasi capitole Biblia interzice a purta haine facute din doua stofe, interzice sa mananci porc si spune ca adolescentii neascultatori trebuie omorati cu pietre. Asa ca cine se fereste de tatuat din cauza Bibliei ar trebui sa poarte haine dintr-o singura stofa, sa nu manance porc si sa-si dea copiii la omorat cu pietre daca ei sunt neascultatori. Automat, fiecare cititor al Bibliei face o selectie a versetelor biblice, pe unele le crede si le aplica, iar pe altele nu le crede si nu le aplica. De ce? Pentru ca a fi cititor al Bibliei nu te scuteste de a gandi personal ce se cade sa faci si ce e injust, odios sau pur si simplu absurd de facut in zilele noastre.
Sus In jos
http://intellect-club.nl.eu.org
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7407
Data de inscriere : 11/10/2008

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Feb 28, 2010 7:25 pm

Atentie! Eroarea incepe de la dumneavoastra.
Iisus scris cu un singur "i" nu este un prenume, ci in limba aramaica ( cea vorbita de Mantuitorul Lumii ) inseamna magar.
Pana sa ajunga un om sa critice Biblia, e bine sa se documenteze atent, sau sa faca cercetari, ceea ce nu cred ca ati facut. Ar ocupa mult prea mult timp, si nici nu ati mai fi fost interesat sa va postati concluziile cercetarilor intr-o retea sociala.
Se pare ca ati citit Biblia ca pe un roman ieftin din moment ce ati facut asemenea afirmatii, asta daca ceea ce ati postat pe acest sit este scris din "studiile" dvs., insa daca ati copiat din alta parte...nu stiu cata onoare va face.
E o vorba din batrani:
"Vezi-ti parul din ochiul tau, si nu paiul din ochiul altuia".
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Feb 28, 2010 8:24 pm

sfantul_calinic a scris:
Atentie! Eroarea incepe de la dumneavoastra.
Iisus scris cu un singur "i" nu este un prenume, ci in limba aramaica ( cea vorbita de Mantuitorul Lumii ) inseamna magar.
Constantin Patuleanu a scris:
Vreau să precizez un fapt și mi-aș dori să nu se mai perpetueze acest zvon. Se spune că «Isus», scris cu un singur «i», ar însemna în ebraică «măgar». Nimic mai neadevărat. În dicționarul ebraic, «Isus» sau «Iisus» este nume propriu.” http://www.jurnalul.ro/stire-special/hristos-sau-cristos-123378.html
sfantul_calinic a scris:
Pana sa ajunga un om sa critice Biblia, e bine sa se documenteze atent, sau sa faca cercetari, ceea ce nu cred ca ati facut.
Ceea ce credeti si ce nu credeti va priveste personal. In momentul in care iesiti pe usa bisericii stiti sau nu stiti.
sfantul_calinic a scris:
Ar ocupa mult prea mult timp, si nici nu ati mai fi fost interesat sa va postati concluziile cercetarilor intr-o retea sociala.
Se pare ca ati citit Biblia ca pe un roman ieftin din moment ce ati facut asemenea afirmatii, asta daca ceea ce ati postat pe acest sit este scris din "studiile" dvs., insa daca ati copiat din alta parte...nu stiu cata onoare va face.
E o vorba din batrani:
"Vezi-ti parul din ochiul tau, si nu paiul din ochiul altuia".
In ce priveste Biblia am si eu o zicala: "Las-o jos ca macane!" Bart Ehrman este un textolog recunoscut pe plan mondial ca o mare autoritate in materie de Noul Testament. Faptul ca il criticati dovedeste inapoiere din punct de vedere teologic si universitar, pentru ca teologii care se respecta studiaza la seminar textologia si au respect pentru somitatile breslei textologice, lucru care la dvs. lipseste cu desavarsire.
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Feb 28, 2010 9:58 pm

Uitati aici, din cea mai veche Biblie din lume, vedeti cu ochii vostri ca pilda cu femeia prinsa in adulter nu facea parte din Biblie: http://www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=36&chapter=8&lid=en&side=r&zoomSlider=0

La fel pentru ultimele versete din Evanghelia dupa Marcu: http://www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=34&chapter=16&lid=en&side=r&verse=8&zoomSlider=0

Cat despre Comma Johanneum, vezi http://www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=55&chapter=5&lid=en&side=r&verse=7&zoomSlider=0 si http://ro.wikipedia.org/wiki/Comma_Johanneum
Sus In jos
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7407
Data de inscriere : 11/10/2008

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Feb 28, 2010 10:23 pm

tgeorgescu a scris:
Uitati aici, din cea mai veche Biblie din lume, vedeti cu ochii vostri ca pilda cu femeia prinsa in adulter nu facea parte din Biblie: http://www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=36&chapter=8&lid=en&side=r&zoomSlider=0

La fel pentru ultimele versete din Evanghelia dupa Marcu: http://www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=34&chapter=16&lid=en&side=r&verse=8&zoomSlider=0

Cat despre Comma Johanneum, vezi http://www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=55&chapter=5&lid=en&side=r&verse=7&zoomSlider=0 si [url=http://ro.wikipedia.org/wiki/Comma_Johanneum
http://ro.wikipedia.org/wiki/Comma_Johanneum[/quote[/url]]
Esti un pic cam patimas.
Inca odata iti sugerez ca acest sit nu este unul pe care sa se dezbata astfel de subiecte.
Este creat pentru altceva.
Daca vrei sa-ti transmiti cunostintele referitoare la acet subiect, fa-ti un blog unde oricine este interesat. sa poata citi si comenta.
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Feb 28, 2010 10:56 pm

sfantul_calinic a scris:
Esti un pic cam patimas.
Inca odata iti sugerez ca acest sit nu este unul pe care sa se dezbata astfel de subiecte.
Daca vrei sa-ti transmiti cunostintele referitoare la acet subiect, fa-ti un blog unde oricine este interesat. sa poata citi si comenta.
Lol! La cate idei de scufii de staniol sunt pe forum, de la Isus initiat dac la cipul cu numarul fiarei in pasapoarte, imi dau seama si eu ca lipseste cunoasterea autentica. Dar asta nu e un motiv pentru a nu o include pe forum, ci dimpotriva unul pentru a combate daca nu a cenzura si ridiculiza diletantismul, care se vede treaba e mai cu lipici si prinde mai bine la cei lesne-credinciosi. A proceda altfel e ca si cum am recunoaste ca ne e teama de invatatura si de cultura.
Sus In jos
EFORIE
Senior
Senior
EFORIE

masculin
Numarul mesajelor : 127
Varsta : 64
Reputatie : -1
Puncte : 5776
Data de inscriere : 09/08/2009

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeMier Mar 03, 2010 8:33 am

[quote="sfantul_calinic"]
tgeorgescu a scris:

Cat despre Comma Johanneum, vezi http://www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=55&chapter=5&lid=en&side=r&verse=7&zoomSlider=0 si http://ro.wikipedia.org/wiki/Comma_Johanneum[/quote]
Esti un pic cam patimas.

Face spam .
Daca era pe siteul meu, era de mult banat .
Sus In jos
http://reforma.qforum.biz/index.htm
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeJoi Mar 04, 2010 8:18 pm

EFORIE a scris:
Face spam .
Lol. A pune lincuri la cea mai veche Biblie din lume si la Wikipedia=spam? Te-ai gandit mult inainte sa afirmi ce ai afirmat? Inafara de lincul cu Selexyz, toate celelalte lincuri ofera informatia in mod gratuit. Fac spam la ce? La invatatura si cultura? Sau te deranjeaza faptul obiectiv ca acele versete nu faceau la origini parte din Biblie si ca au fost puse acolo de niste copisti infideli?
Sus In jos
EFORIE
Senior
Senior
EFORIE

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeVin Mar 05, 2010 12:04 am

tgeorgescu a scris:
EFORIE a scris:
Face spam .
Lol. A pune lincuri la cea mai veche Biblie din lume si la Wikipedia=spam? Te-ai gandit mult inainte sa afirmi ce ai afirmat? Inafara de lincul cu Selexyz, toate celelalte lincuri ofera informatia in mod gratuit. Fac spam la ce? La invatatura si cultura? Sau te deranjeaza faptul obiectiv ca acele versete nu faceau la origini parte din Biblie si ca au fost puse acolo de niste copisti infideli?

O fi vreo epidemie de INFIDELITATE !
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeVin Mar 05, 2010 10:35 am

http://dexonline.ro/definitie/infidel
http://en.wikipedia.org/wiki/Textual_criticism
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeVin Mar 05, 2010 9:19 pm

Aici e o lista cu 455 de contradictii din Biblie:

http://skepticsannotatedbible.com/contra/by_name.html

Lista cu absurditati si idei ridicole e mult mai lunga, ea are 1593 de mentiuni:

http://skepticsannotatedbible.com/abs/long.htm

(Nu, nu e spam, e informare, si nu e pentru toata lumea, ci doar pentru cei dispusi sa citeasca aceste liste.)
Sus In jos
EFORIE
Senior
Senior
EFORIE

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Mar 14, 2010 12:10 am

[quote="tgeorgescu"]Aici e o lista cu 455 de contradictii din Biblie:

http://skepticsannotatedbible.com/contra/by_name.html

Lista cu absurditati si idei ridicole e mult mai lunga, ea are 1593 de mentiuni:

http://skepticsannotatedbible.com/abs/long.htm

(Nu, nu e spam, e informare, si nu e pentru toata lumea, ci doar pentru cei dispusi sa citeasca aceste liste.)[/quote

Dogma e una si sufletul e altceva .
Daca sufletul tau iti spune ca nu exista Dumnezeu, de ce iti mai obosesti ochii sa citesti Biblia .
Biblia e scrisa de oameni si ca orice lucru facut de om e imperfect .
Credinta e in suflet, asta daca il ai .
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Mar 14, 2010 1:29 pm

EFORIE a scris:
Dogma e una si sufletul e altceva .
Daca sufletul tau iti spune ca nu exista Dumnezeu, de ce iti mai obosesti ochii sa citesti Biblia .
Eu cred ca Dumnezeu exista, asa ca nu asta e problema. Si nu, nu mi-a spus-o "sufletu'".
EFORIE a scris:
Biblia e scrisa de oameni si ca orice lucru facut de om e imperfect .
Deci nici tu nu crezi ca Biblia ar fi Cuvantul lui Dumnezeu. Nici eu nu cred asta, asa ca asupra acestui lucru suntem de acord.
EFORIE a scris:
Credinta e in suflet, asta daca il ai .
Oamenii ori au suflet, ori nu au, nu e lasat la liberul arbitru.
Sus In jos
SLDSJD

masculin
Numarul mesajelor : 5
Varsta : 50
Puncte : 5496
Data de inscriere : 13/11/2009

MesajSubiect: ”Erori”   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Mar 14, 2010 2:40 pm

Multe din asa zisele/catalogatele erori sunt pseudo-erori... Exista tomuri intregi de apologetica crestina care ”demonteaza” zisele ”erori”...
Bart Ehrman este un agnostic care ”trage de par” textele biblice pentru a-si da dreptate in bagatelizarea Bibliei. Are faima de expert in critica textuala pe care o afiseaza si exploateaza la maximum...
”Misquoting Jesus” este o mostra de subiectivism si rea-credinta crasa ale lui Ehrman... Vorbesc in cunostinta de cauza.
”Imensele” ”erori” (precum cea despre samanta de mustar) cel mai adesea vin fie din incultura hermeneutica(scepticii ”de strada”) fie din rea-credinta(”eruditii”). Exista si cazuri de discrepante in textele biblice sau de incongruente carora apologetii nu le-au gasit inca solutii. Insa aceste cazuri serioase sunt mult mai putine decat cele listate de Ehrman si fanii lui.

Prima postare poate speria si deruta doar pe cei novice in ale Scripturii... Nu ma apuc de demontat acum rand pe rand exemplele, dat fiindca cei interesati pot gasi sumedenii de carti si situri pe net care ”uda praful de pusca” al scepticilor ce se alimenteaza din surse precum http://skepticsannotatedbible.com/abs/long.htm ...

O fi ”cool” sa contesti Biblia si sa incerci sa o arunci in derizoriu...dar in nici un caz nu e sanatos si de folos.
Sus In jos
http://sldsjd.wordpress.com/
EFORIE
Senior
Senior
EFORIE

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeDum Mar 14, 2010 5:00 pm

Georgescu cam asa e . Omul trebuise sa gandeasca liber, nemanipulat de altii .
cand stau singur pe varful muntelui, reusesc sa intru in starea Zen . Acolo simt eu pe Dumnezeu . Acolo sufletul meu e liber si imi este rusine de mine .
Biblia, Sfanta Scriptura sunt carti de inceput . Sunt bune pentru initiere si nu trebuiesc balamate . Au avut si ele rolul lor .
Ca sunt greseli...posibil .
Acestea nu au nici o legatura cu Dumnezeu . Si preotii au menirea lor pe Pamant . Ca unii nu simt credinta, ca se impopotoneaza cu haine scumpe e pacatul lor .
Vor venii vremuri foarte grele pentru credinciosi .
Scuze de intrebare - ai fost vreodata la manastirea Sihla ?
Cand eram student am fost si eu acolo .
Nu au vrut sa ne ia bani de cazare sau mancare si dimineata la ora 5, ei cantau intru slava lui Dumnezeu .
Daca ai stii ce puritate emanau fetele lor , nu voi uita niciodata pe acesti calugari cu har .
Scuze ca am fost mai dur la inceput, sunt om, deci supus greselii .
Ioan
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeLun Mar 15, 2010 5:15 pm

SLDSJD a scris:
Multe din asa zisele/catalogatele erori sunt pseudo-erori... Exista tomuri intregi de apologetica crestina care ”demonteaza” zisele ”erori”...
Care nu fac altceva decat sa demonstreze ca fundamentalistii crestini pot sa mearga pana-n panzele albe cu argumentarea in loc sa recunosca in mod onest ca Biblia are niste probleme.
SLDSJD a scris:
Bart Ehrman este un agnostic care ”trage de par” textele biblice pentru a-si da dreptate in bagatelizarea Bibliei. Are faima de expert in critica textuala pe care o afiseaza si exploateaza la maximum...
Ehrman nu a fost mereu agnostic. Inainte de asta a fost crestin, ba chiar crestin fundamentalist.
SLDSJD a scris:
”Misquoting Jesus” este o mostra de subiectivism si rea-credinta crasa ale lui Ehrman... Vorbesc in cunostinta de cauza.
Nu vorbesti deloc in cunostinta de cauza. Dovada? Ehrman nu vorbeste de la el insusi citire, ci reda trei sute de ani de cercetari textologice. In Misquoting Jesus este vorba de fapte care intrunesc consensul textologilor. De altfel cand examinezi manuscrisele ar fi si greu de demonstrat ca parabola cu femeia prinsa in preacurvie a facut mereu parte din Biblie, deoarece manuscrisele cele mai vechi si de incredere nu contin aceasta povestire. Lucrul este confirmat de editia critica Nestle-Aland a Noului Testament, disponibila pe http://nttranscripts.uni-muenster.de/AnaServer?NTtranscripts+0+start.anv
SLDSJD a scris:
”Imensele” ”erori” (precum cea despre samanta de mustar) cel mai adesea vin fie din incultura hermeneutica(scepticii ”de strada”) fie din rea-credinta(”eruditii”). Exista si cazuri de discrepante in textele biblice sau de incongruente carora apologetii nu le-au gasit inca solutii. Insa aceste cazuri serioase sunt mult mai putine decat cele listate de Ehrman si fanii lui.
Multe-putine, ele exista in mod obiectiv, de aici rezulta ca Biblia are in mod real niste probleme textuale, stiintifice, etc., lucru care demonstreaza ca e scrisa de oameni si ca nu e venita prin fax de la Dumnezeu si imprimata pe tablite de titan aurit incepand cu sec. VI i.e.n.
SLDSJD a scris:
Prima postare poate speria si deruta doar pe cei novice in ale Scripturii... Nu ma apuc de demontat acum rand pe rand exemplele, dat fiindca cei interesati pot gasi sumedenii de carti si situri pe net care ”uda praful de pusca” al scepticilor ce se alimenteaza din surse precum http://skepticsannotatedbible.com/abs/long.htm ...
Situl respectiv nu este cea mai perfecta resursa textologica, dar iti da o idee despre care sunt problemele Bibliei, rezultand pur si simplu din lectura traducerilor mainstream ale Bibliei.
SLDSJD a scris:
O fi ”cool” sa contesti Biblia si sa incerci sa o arunci in derizoriu...dar in nici un caz nu e sanatos si de folos.
Cand vorbesti de "sanatos" sa te referi la persoana proprie. Altfel incalci legea sitului.
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeLun Mar 15, 2010 5:19 pm

EFORIE a scris:
cand stau singur pe varful muntelui, reusesc sa intru in starea Zen . Acolo simt eu pe Dumnezeu . Acolo sufletul meu e liber si imi este rusine de mine .
Biblia, Sfanta Scriptura sunt carti de inceput . Sunt bune pentru initiere si nu trebuiesc balamate . Au avut si ele rolul lor .
Acestea nu au nici o legatura cu Dumnezeu . Si preotii au menirea lor pe Pamant . Ca unii nu simt credinta, ca se impopotoneaza cu haine scumpe e pacatul lor .
Nu au vrut sa ne ia bani de cazare sau mancare si dimineata la ora 5, ei cantau intru slava lui Dumnezeu .
Daca ai stii ce puritate emanau fetele lor , nu voi uita niciodata pe acesti calugari cu har .
Starea "zen" (satori/nirvana) o obtin practicantii zen fara sa aiba nici cea mai mica nevoie de a crede ca ar exista un Dumnezeu. Asa ca aceasta stare nu dovedeste existenta vreunui Creator.

De fapt, aici nu discutam despre trairi subiective, ci schimbam argumente la obiect. Adica discutam fapte care pot fi cunoscute in mod obiectiv, fara a face apel la cine stie ce sisteme de exercitii mistico-ocultiste.
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeLun Mar 15, 2010 5:29 pm

Repet aici un text care nu s-a inteles bine (a intrat pe o ureche si a iesit pe alta):
Jesus, Interrupted a scris:
Banuiala mea e ca majoritatea studentilor care vin in primul an de seminariu teologic nici nu stiu la ce sa se astepte de la cursurile cu privire la Biblie. ... Fiecarui student i se cere sa urmeze cursuri introductive si apoi avansate in studii biblice. Cei mai multi studenti se asteapta ca aceste cursuri sa fie predate dintr-o perspectiva pioasa, aratandu-le lor, ca viitori pastori, cum sa aplice Biblia la vietile oamenilor in predicile lor saptamanale. Astfel de studenti trebuie sa se astepte la o trezire foarte dura la realitate: seminariile protestante principale din SUA sunt vestite pentru a nega convingerile dragi ale studentilor cu privire la Biblie, chiar daca aceste convingeri sunt o idee vaga si calda ca Biblia este un ghid minunat pentru credinta si practica, care trebuie tratat cu respect si pietate. Aceste seminarii predau studii serioase de analiza a Bibliei. Ele nu flateaza pietatea studentilor, ci sunt predate de universitari care sunt la curent cu ceea ce savantii de limba germana si de limba engleza au scris despre Biblie in ultimii 300 de ani. Ei vor sa-i faca pe studenti constienti asupra Bibliei mai degraba decat sa predea ce se gaseste in Biblie. Aceste cursuri sunt predate dintr-o perspectiva pur academica si istorica, adica total diferit de ceea ce se asteapta studentii din anul I si total diferit de tot ceea ce ei au auzit pana atunci, acasa, la biserica sau la scoala de Duminica. Biblia, in mai toate seminariile mari protestante iar de curand si in cele catolice, este trata critic-istoric, ceva complet diferit de abordarea devotionala a Bibliei pe care credinciosii o invata la biserica. Abordarea devotionala se concetreaza pe ceea ce Biblia are de spus, in special mie personal sau societatii mele, despre Dumnezeu, Hristos, biserica, relatia mea cu lumea, despre ce trebuie sa cred, despre cum trebuie sa actionez, despre responsabilitatea mea fata de societate, despre cum pot sa ma apropii de Dumnezeu, despre cum sa traiesc mai bine. Metoda critico-istorica are alte prioritati, punand prin urmare intrebari diferite. In centrul ei sunt intrebarile istorice, de aici si numele ei, asupra a ceea ce autorii Bibliei au vrut sa spuna in contextul in care au scris. Cine au fost autorii Bibliei? Se poate ca unii dintre autori sa nu fi fost cine pretindeau ca sunt sau cine s-a pretins despre ei ca sunt? De ex. ca 1 Timotei n-a fost de fapt scrisa de Pavel si ca Geneza n-a fost scrisa de Moise? Cand au trait acesti autori? Care erau circumstantele in care au scris? Ce subiecte incercau ei sa discute in vremurile in care au trait? Cum erau ei influentati de premizele istorice si culturale ale timpului in care au trait? Ce surse au folosit acesti autori? Cand au fost scrise aceste surse? Este posibil ca perspectivele acestor surse sa difere intre ele? Este posibil ca diferiti autori care au folosit aceste surse sa aiba perspective diferite, atat fata de sursele lor cat si unii fata de altii? Este posibil ca ale Bibliei carti, fiind bazate pe o multime de surse, sa aiba contradictii interne? Pot exista diferente ireconciliabile intre ele? Este posibil ca ceea ce cartile spuneau in contextul lor istoric sa nu coincida cu interpretarea lor de azi? Se poate ca interpretarea curenta a Bibliei sa scoata cuvintele ei afara din context si astfel sa-i distorsioneze mesajul? Si ce ne facem daca nici macar nu avem cuvintele originale ale Bibliei? Ce ar fi daca de-a lungul secolelor in care atat Vechiul Testament in ebraica cat si Noul Testament in greaca au fost copiate de mana si schimbate pe alocuri de catre scribi bine-intentionati dar neglijenti? Sau de catre scribi constienti, care schimbau textele astfel incat ele sa spuna ceea ce vroiau ei sa spuna? Astea sunt cateva din multele intrebari ridicate de metoda critico-istorica.
Asta e practica din seminariile teologice de tinuta. Sigur exista si seminarii ale fundamentalistilor fanatici, dar ele nu sunt studii universitare ci pura indoctrinare sectara.
Sus In jos
EFORIE
Senior
Senior
EFORIE

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeLun Mar 15, 2010 7:29 pm

tgeorgescu a scris:
EFORIE a scris:
Starea "zen" (satori/nirvana) o obtin practicantii zen fara sa aiba nici cea mai mica nevoie de a crede ca ar exista un Dumnezeu. Asa ca aceasta stare nu dovedeste existenta vreunui Creator.

De fapt, aici nu discutam despre trairi subiective, ci schimbam argumente la obiect. Adica discutam fapte care pot fi cunoscute in mod obiectiv, fara a face apel la cine stie ce sisteme de exercitii mistico-ocultiste.

Ete na !
Si daca eu cred in Dumnezeu, ar trebuii sa il reneg pe Dumnezeu .
Pe mine credinta ma ajuta sa intru in starea ZEN .
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeLun Mar 15, 2010 8:54 pm

EFORIE a scris:
Si daca eu cred in Dumnezeu, ar trebuii sa il reneg pe Dumnezeu .
Pe mine credinta ma ajuta sa intru in starea ZEN .
N-am zis ca trebuie sa-l renegi. Pentru practica Zen, conceptul de Dumnezeu nu este necesar. Sigur, nu te opreste nimeni sa practici Zen-ul daca crezi intr-un Dumnezeu personal.

Cat despre faptul ca intri in starea "Zen" (Zen e de fapt o secta japoneza a buddhismului Mahayana, nu o stare, cum ar fi Nirvana, Samadhi, Satori sau Nirvikalpa), asta nu e un argument, fiindca trebuie sa te credem pe ochi frumosi ca ai dreptate si nu poti demonstra asta in mod obiectiv, ci doar cu argumente strict subiective.

Asa pot sa afirm si eu ca ideea ca Isus e servitorul lui Allah, care-i serveste zilnic cafeaua, ma baga in transa (citeste Nirvikalpa Samadhi). Sau ca a manca numai iaurt stricat timp de o luna de zile vindeca cancerul, tuberculoza si impotenta. Aici e cuvantul meu contra cuvantului tau, asa ca nu se poate decide cine are dreptate. De aceea cand discutam fapte obiective nu putem admite argumente bazate pe "asa am eu o traire", "asa-mi zice simtamantul meu", "asa mi-a zis ieri Fecioara Maria", "asa a intuit Parintele Cleopa", etc. Textul (sau mai bine zis textele) Bibliei constituie un material empiric, care este analizat stiintific si el are in mod obiectiv niste probleme.
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeMar Mar 16, 2010 8:06 am

Wikipedia a scris:
Acest articol este despre teologul din secolul al XVII-lea. Vezi John Stuart Mill pentru filosoful utilitarist din secolul al XIX-lea și John Mill (sindicalist) pentru activistul Sindicatului General Evreiesc al Muncii.

John Mill (c. 1645 – 23 iunie 1707) a fost un teolog englez.

Mill s-a născut circa 1645 la Shap în Westmorland, a fost admis la Queen's College, Oxford, ca servitor în 1661, și și-a luat gradul de Master în 1669, anul în care a rostit "Oratio Panegyrica" la deschiderea Sheldonian Theatre. La puțin timp după aceea a devenit Fellow al colegiului Queen's. În 1676, el a devenit capelan al episcopului de Oxford iar în 1681, a obținut rectoratul din Bletchington, Oxfordshire și a fost făcut capelan al lui Charles al II-lea. Din 1685 până la moartea lui a fost șeful St Edmund Hall, Oxford; în 1704 a fost nominat de Regina Anna la scaunul stipendiat din Canterbury. A murit la patrusprezece zile de la publicarea ediției sale a Noului Testament în greacă.

Opera sa Novum testamentum græcum, cum lectionibus variantibus MSS. exemplarium, versionun, editionum SS. patrum et scriptorum ecclesiasticorum, et in easdem nolis (Oxford, fol. 1707) a fost întreprinsă cu încurajarea lui John Fell, predecesorul său în analiza Noului Testament; i-au trebuit treizeci de ani pentru a o termina, opera fiind un mare avans față de cercetările deja publicate. Textul este al lui R. Stephanus (1550), dar notele, pe lângă faptul că includ toate versiunile deja existente ale textelor, le adaugă un mare număr de variante obținute din examinarea proprie a multor manuscrise noi și versiuni orientale (ultimele, din nefericire, le-a folosit doar în traducere latină).

Deși cantitatea de informație oferită de Mill este mică în comparație cu edițiile moderne, se pare că nimeni altcineva, eventual cu excepția lui Tischendorf, nu a adăugat atât de mult material la disciplina textologiei. El a fost primul care a observat valoarea concordanței izvoarelor latine cu Codex Alexandrinus, singura mărturie a manuscriselor antice grecești ne-occidentale suficient de cunoscut la vremea respectivă; acest punct de vedere nu a fost uitat de Bentley. Mill este cunoscut pentru a fi introdus dogma care a fost mai târziu numită capacitatea divină de către unele grupuri de evanghelici.[necesită citare]

Opera lui Mill a numărat peste 30000 de discrepanțe între 100 de manuscrise ale Noului Testament. Opera sa a fost atacată de Daniel Whitby și de Anthony Collins. Examenul lui Whitby afirma că Mill a distrus validitatea textului; Collins a primit un răspuns din partea lui Bentley (Phileleutherus lipsiensis). Bentley i-a luat apărarea lui Mill observând în esență că Mill nu era el însuși răspunzător de diferențele dintre diferitele manuscrise, ci el doar le-a inventariat. Bentley a mai observat că creștinismul a supraviețuit în ciuda acestor erori, afirmând în esență că atacurile lui Whitby erau lipsite de orice fundament.

Opere

John Mill, Novum Testamentum Graecum, cum lectionibus variantibus MSS (Oxford 1707).
În 1710 Ludolph Kuster a retipărit Testamentul lui Mill la Amsterdam cu adăugirile a încă douăsprezece manuscrise.

Acest articol a fost adaptat după Encyclopedia Britannica din 1911.

http://ro.wikipedia.org/wiki/John_Mill
Acest text este disponibil sub licența Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiții identice ; termeni suplimentari se pot aplica. Vedeți Termenii de utilizare pentru detalii.
Istoria se repeta.
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeJoi Mar 18, 2010 9:09 am

Romania Libera a scris:
O noua traducere a "Evangheliei dupa Matei" ii face dreptate lui Baraba, restituindu-i numele mic: Isus

Cristian Badilita: "O Biblie Mercedes Toyota"

Adrian Schiop Joi, 16 Aprilie 2009

» "Evanghelia dupa Matei", in traducerea lui Cristian Badilita, este prima aparitie dintr-o serie preconizata de sapte volume reprezentand traducerea integrala a Noului Testament, intr-o versiune moderna, adusa la zi.» Volumul, a carui prefata este semnata de ministrul Culturii, este bilingv, textul "Evangheliilor" ocupand 107 pagini, restul fiind consacrate comentariilor (251 pagini) si referintelor stiintifice.» Diferentele fata de editia canonica sunt semnificative:

"datorii" si "datornici" in loc de "greseli" si "gresiti", "de maine" in loc de "cea de toate zilele", in cazul Rugaciunii "Tatal nostru", iar "adevarat zic voua" devine "amin zic voua". Lui Baraba ii este restituit numele mic, Isus, omis din pudibonderie."Am terminat acest volum in doi ani si jumatate", a spus traducatorul Cristian Badilita, istoric al crestinismului timpuriu, cu ocazia lansarii, precizand ca urmatorul volum care va fi tradus este "Evanghelia dupa Ioan".

Acribia stiintifica a volumului se vede imediat: textul "Evangheliei dupa Matei" este bilingv, cele doua versiuni, romana si greaca, fiind puse fata in fata, astfel incat cititorul pasionat de greaca sa poata imediat identifica cuvintele originale. Aceasta sectiune are 107 pagini, in timp ce partea de comentarii care ii succede – 251 pagini. Volumul mai contine o sectiune de note patristice, bibliografie, un repertoriu tematic, un indice de nume. Badilita: "Evangheliile nu au cazut din cer""E o Biblie Mercedes Toyota, in care ai totul la indemana, cu comentarii cat mai utile", a sintetizat in gluma Badilita, care, cu acelasi simt al umorului, a adaugat ca "Evangheliile nu au cazut din cer. Au fost redactate de personalitati istorice la 50-100 de ani dupa moartea lui Christos"; in fapt, traducerea romana urmeaza cu fidelitate cea de-a 27-a editie Nestle-Aland. Surpriza volumului o reprezinta insa prefata semnata de actualul ministru al Culturii, nu e clar daca in calitate de prieten sau ministru – intrucat, la "Multumiri", traducatorul incepe prin a-i multumi ministrului Paleologu pentru grantul acordat, dar sfarseste prin a-l apela pe numele mic: "Toader a rascumparat in buna masura indiferenta mai multor institutii romanesti".

Prezent la evenimentul din Clubul Taranului Roman, ministrul Culturii a apreciat traducerea ca fiind "unul din putinele motive de bucurie in aceste vremuri de criza", care "va ramane peste veacuri", comparandu-si, nu chiar modest, mandatul cu cel al domnitorului serban Cantacuzino, in timpul caruia a aparut celebra Biblie de la Bucuresti (1688). "Sper sa raman destul de mult in acest minister nu pentru ca mi-ar face placere, ci pentru a realiza acest proiect (traducerea primului volum a necesitat o munca de doi ani si jumatate si mai urmeaza inca sase proiecte)." Referentul cartii, Francisca Baltaceanu, a explicat apoi dificultatile unei astfel de intreprinderi, precum si necesitatea ei: "Contactul cu Biblia si Noul Testament nu trebuie sa fie nici prea arhaic, incat sa blocheze cititorul, dar nici plin de neologisme, incat sa sune ca legea pe impozitul forfetar".

Isus: "Amin zic voua"Cristian Badilita a explicat apoi cateva puncte in care traducerea sa suna diferit fata de cea canonica. In cazul Rugaciunii "Tatal nostru", "gresalele noastre" devine "datoriile noastre". "Painea noastra cea de toate zilele" devine "painea noastra de maine". De asemenea, "tradarea lui Iuda" e o traducere inexacta a unui cuvant grecesc care inseamna "a preda", "a da pe mana cuiva". "Adevarat zic voua" devine "amin zic voua", iar termenului "prefacuti" ii este preferat neologismul "ipocriti", tot asa cum cuvantul "preacurvie" este substituit cu mai directul "curvie". Mai spectaculoasa este o inversare a unei pilde consacrate – "celui ce voieste… sa-ti ia haina, lasa-i si camasa". Chiar daca pilda are sens pentru noi ca europeni (camasa fiind ultimul lucru cu care suntem imbracati, cel mai aproape de piele), de fapt este gresita. In contextul original, celor saraci le dai haina de deasupra ca sa poata dormi, sa se apere de frig. "Camasa e un obiect de lux, de haina de deasupra depinde supravietuirea", a explicat translatorul. O alta restitutio facuta de traducator priveste numele lui Baraba. "Dintr-o pudoare explicabila, copistii au eliminat primul nume al lui Baraba, a explicat Badilita, acesta fiind Isus." Or, traducatorul a restituit numele intreg al lui Baraba. IPS Teodosie: "O traducere ortodoxa"Badilita si-a incheiat expozeul afirmandu-si credinta religioasa. "Sper ca IPS (Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, prezent la lansare – n. red.) sa transmita lucrul asta – aceasta traducere nu e doar un act de cultura, ci, pentru mine, e si un act de credinta." Ca om al Bisericii, arhiepiscopul a apreciat ca, intr-adevar, nu poti sa traduci Evangheliile daca nu esti implicat afectiv. "Nu e o traducere in sens confesional, ci in sens stiintific", insa, a considerat arhiepiscopul, "daca traducerea merge pe linia logica si pe fidelitate fata de text, atunci e o traducere ortodoxa". Evenimentul s-a incheiat cu o lectura din volum a actorului Victor Rebengiuc. » Cristian BadilitaNascut in 1968 la Botosani, Cristian Badilita a absolvit limbile clasice in cadrul Literelor bucurestene. Intre 2002 si 2005 a fost bursier al Instituto Trentino di Cultura (Italia), anul urmator fiind prezent cu o bursa la Berlin. In 2005 a obtinut titlul de doctor la Sorbona, cu o lucrare despre metamorfozele Anticristului la Parintii Bisericii. Lucrarea a fost publicata la Editura Beauchesne, obtinand un premiu al Asociatiei Elenistilor din Franta (a fost tradusa la Polirom in 2006). A coordonat, impreuna cu Francisca Baltaceanu si Monica Brosteanu, o traducere a Septuagintei, publicata la Polirom in 2004. A mai tradus din greaca si latina "Evangheliile apocrife", "Patericul" si "Tratatul practic. Gnosticul" de Evagrie Ponticul (aparute tot la Polirom).
Sus In jos
tgeorgescu
Junior
Junior

masculin

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitimeJoi Mar 18, 2010 11:04 am

Wikipedia a scris:
Dintr-o direcție diferită însă, chiar mai înainte de această dată la care Europa lua cunoștință de mitul sumerian în expresia lui literară asiriană, avea să fie operată demitizarea textului sacru evreisc, și anume de către critica literară (sau criticismul de text). Totul a început cu preotul umanist Lorenzo Valla, care în lucrarea lui Despre eleganța limbii latine, a arătat în mod convingător cât de mutilată și agramată era latina medievală a Bisericii Catolice. Și alții înaintea lui au făcut această observație, însă ca întotdeauna teologii creștini au reacționat cu agresivitate, respingând ideea ca niște părinți ai bisericii au fost de fapt niște inculți. Valla a făcut o analiză critică a gramaticii și stilisticii limbii latine clasice, aducând pentru prima dată criteriul rațional în judecarea literaturii și elementelor de limbă. Efectul a fost durabil, și treptat latina umaniștilor a atins un grad de puritate și corectitudine de neimaginat în trecut, pe când preoții creștini priveau gramatica limbii latine cu dispreț, așa cum ne dovedesc mărturiile (de exemplu) lui Ioannes de Garlandia (el zicea: "pagina sfântă nu vrea să se supună legii gramaticii și nu vrea să se conducă după regulile acesteia" (citare Gilson, pag. 208), sau din scrierile lui Sfântului Petru Damiani, cardinal și Doctor al bisericii trăitor în secolul al XI-lea:

"Platon cercetează tainele misterioasei naturi, stabilește limite pentru orbitele planetelor și calculează traictoria aștrilor - îl resping! ("respuo"); Pitagora împarte sfera terestră în latitudini - abia dacă mă interesează ... Euclid se apleacă asupra problemelor încâlcite ale figurilor geometrice - îl evit în egală măsură! ("aeque decline"). Dacă filozofia ar fi fost necesară pentru mântuirea oamenilor, Dumnezeu ar fi trimis filozofi să-i convertească, or el a trimis pescari și oameni de rând. De unde vine filozofia? E o născocire a diavolului, stricată chiar de la gramatică; vedem cum unii călugări preferă regulile lui Donatus celor ale Sfântului Benedict, dar oare cine a fost primul dascăl de gramatică, dacă nu diavolul?" (citări din Dominus Vobiscum și De sancta simplicitate).

Dar contribuția cu adevărat epocală a lui Lorenzo Valla avea să fie demascarea în 1440, prin aceleași metode ale noii științe născânde care era critica literară, a falsei Donații a lui Constantin, prin care Biserica Catolică romană își justifica primatul în raport cu celelalte biserici. Ulterior, școala de critică a textelor literare s-a extins până la cercetarea textelor sacre, iar Vechiul Testament a fost printre primele. În 1753, Jean Astruc, medic al lui Ludovic al XV-lea, a fost primul care a operat o distincție sistematică a surselor în scrierea Vechiului Testament. Alte câteva nume înscrise ulterior în această continuă muncă de sondare a istoriei textului sacru evreiesc sunt: Ed. Reuss, C.H. Graf și J. Wellhausen, ultimul fiind cel care a demonstrat că sursa considerată cea mai veche era de fapt cea mai recentă; astfel, finalmente, prima pagină a Bibliei, Facerea I, era recunoscută ca un text recent (Edmond Jacob, Vechiul Testament, pagina 48). Au urmat și alți specialiști dintre care unii contemporani nouă, iar azi, credința că Facerea a fost inspirată lui Moise de către Dumnezeu nu mai este acceptată de către cercetătorii din domeniul istoriei iudaismului și a textului sacru evreiesc. Astfel, în al său "Dicționar al religiilor" publicat la editura Humanitas în 1993, Mircea Eliade (alături de mai tânărul său coautor Ioan P. Culianu), spune în capitolul "Religii dualiste" la pag. 136: "În majoritatea cazurilor, "tricksterul" este masculin, dar există și mituri tipice care au drept protagonist un trickster femeie. Într-o întreagă serie de mituri, tricksterul acționează ca un al doilea creator al lumii sau a unei părți din lume și rolul său e mai degrabă acela de a altera creația divinității supreme, aducând în lume toate nefericirile ei de azi: condiția muritoare a omului, durerile nașterii, etc. În general este vorba de episoade mitice aparținând dualismului radical. În mitul biblic al Genezei recunoaștem prezența discretă a unui trickster (șarpele) ex machina, care descoperă perechii oamenilor primordiali sexualitatea, provocând izgonirea lor din Rai, marcată de nașterea în durere, dominația bărbatului asupra femeii, blestemul de a munci, moartea. [. . .] Pe lângă miturile cu conținut dualist, există religii și curente dualiste a căror atitudine față de lume și om poate să meargă de la anticosmism (lumea e rea) și antisomatism (corpul omenesc este rău), până la opusul acestora."

În Facere regăsim însă și alte mituri preluate de la religiile civilizațiilor care i-au dominat pe evrei, cum este mitul transgresiunii unui tabu alimentar; la sumerieni, Ninursag, zeița pământului dă naștere la trei generații de zeități feminine împreună cu Enchi (zeul apei și înțelepciunii), alături de 7 specii de plante sacre. Intrigat și curios, Enchi vrea să mănânce din aceste plante, gestul său ducând la blestemarea lui de către zeiță: el cade bolnav (slăbirea vegetației). Când este pe punctul de a muri, implorată de ceilalți zei, Ninursag îl iartă. Pentru a-l vindeca, zeița creează 8 divinități cu care îi înclocuiește organele suferinde. Există însă numeroase alte paralelisme între mitul biblic și cele ale sumerienilor și urmașilor lor: mitul Dilmunului, Raiul sumerian, de exemplu: Ninti, zeița numită "stăpâna coastei", este cea care ca și în Biblie este creată plecând de la un organ, anume coasta; odată făcut "păcatul" originar, și aici se regăsește aluzia la nașterea cu dureri. Pe aceeași linie a împrumuturilor iudaismului de la vecinii lui mai puternici și mai dezvoltați, este și mitul Creației omului din Facere, care preia ideea omului creat și viețuind într-o grădină paradisiacă, prezentă în poemul babilonian al Creației, unde acesta (omul adică, "lulu") este creat cu scopul de a fi "grădinarul" ce ajută zeii în treburile neimportante, servindu-i pentru ca aceștia să aibă timp să se odihnească. Nici chiar legea "dată de Dumnezeu" nu este originală, aceasta fiind "furată" de micul trib de păstori nomazi evrei de la babilonieni: "codul lui Hamurabi", cea mai veche atestare istorică a unui cod de legi (1780 î.e.n.), este și el "dat de către zei" regelui Babilonului, acesta fiind chemat de către Anu ("An", stăpânul cerului, zeul regilor, cel mai puternic zeu) și Bel ("Enlil", zeița-vânt, sora zeiței apelor Ea ("Enki", care de fapt literal înseamnă zeița pământului), zeu al aerului a cărei descriere acadiană a inspirat pasajul biblic din Facere 1:2, "[ . . .] și duhul lui Dumneeu se mișca pe deasupra apelor"), pentru a-i fi conferit de către Samas, zeul-soare, "legile virtuosului". Redăm mai jos un scurt citat pe această temă din lucrarea "Vechiul Testament" a teologului protestant francez Edmond Jacob, profesor de teologie la Facultatea de teologie protestantă din Montepellier și la Strasbourg, autor al multor alte lucrări de specialitate:

"Legile sunt indispensabile oricărei societăți cât de cât organizate; pentru a le spori autoritatea, ele erau puse adesea pe seama unei divinități, așa cum s-a întâmplat cu celebrul cod al lui Hamurabi, pe care i-l înmânase zeul Samas. În Israel se socotea că toate legile îi fuseseră date lui Moise de către Iahve și din această pricină ele sunt consemnate în Pentateuc. " În mod similar, preceptele de ordin moral ale celor Zece Porunci își au originea în prevederi de același gen ale unor religii mai vechi decât iudaismul, religii ale populațiilor care istoricește i-au dominat militar și cultural pe evrei; "papirusul lui Ani", scriere egipteană a secolului al XIII-lea înaintea erei noastre redă în capitolul 125 o serie de condiții pe care cel mort trebuie să le îndeplinească pentru a putea accede la "lumea cealaltă", condiții cu valoare morală echivalentă acelora ale Decalogului iudaic.

Paralele temei omului-dumnezeu Iisus și ale Arcei lui Noe se regăsesc în mitul lui Zeusudra (mitul sumerian al Potopului, din care mai târziu akadienii semiți s-au inspirat pentru a lor versiune a Epopeei lui Ghilgameș), personaj uman fabulos care datorită meritelor sale va deveni zeu nemuritor. Adunarea zeilor (pe care o găsim evocată și în Biblie) hotărăște distrugerea seminției omenești. O singură voce cerească va preveni însă eroul Zeusudra, care la indicațiile zeității va construi o barcă gigantică în care i se ordonă să salveze exemplare din fiecare specie. În semn de recunoaștere, An și Enlil (Bel) îl vor face zeu nemuritor, suflând asupra lui. Aceeași poveste este reluată și apoi în legenda babiloniană a lui Utnapiștim: Zeii cei mari decid să piardă rasa umană prin apă (potop), numai Ea, zeiță a apelor și a înțelepciunii, își propune să o salveze, aceasta arătându-se lui Utnapiștim, un locuitor al Surupacului, și învățându-l să construiască o barcă mare în care să adune toată sămânța viului. Așa cum Noe debarcă pe Ararat și i se promite pentru fapta măreață fertilitate și înmulțire, tot așa și lui Utnapiștim i se promite și dă viață veșnică.

În Deuteronom găsim interzicerea idolatriei, Dumnezeu fiind gelos, ni se spune (Deuteronom 5:9, Deut. 4:24). Întrebarea pe care la un moment dat învățații și-au pus-o a fost aceasta: "Gelos pe cine, dacă el e unicul?" Răspunsul pe care ni-l dau istoricii, e simplu: Primii compilatori ai Bibliei nu au fost monoteiști. Multă vreme, cu mult timp după momentul pretins de tradiție ca act de naștere a monoteismului iudaic, poporul regatului Iuda și al regatului Israel l-au venerat pe Iahve, un zeu tribal propriu, în schimbul "protecției" acestuia, însă fără a nega vreodată existența divinităților din țările vecine. Această practică denumită de antropologi "monolatrie", nu i-a împiedicat pe evrei să se roage ocazional la zeitățile acestor vecini. Asta explică de ce regele David a avut, de exemplu, un fiu care se numea "Baaliada", adică "Baal știe", Baal fiind una din principalele zeități cananeene, alături de "El". Astfel, prin "gura" Bibliei, Moise zice: "Cine e ca Tine între dumnezei Doamne?" (Exod 15:11) [Psalmul 86:8 reia ideea: "Nimeni nu e ca tine între dumnezei, Doamne"]. Astfel, în anumiți Psalmi (Psalm 82:1, de ex.) zeul evreilor stă de vorbă într-o adunare de dumnezei ("[. . .] El judecă în mijlocul dumnezeilor.") sau alți dumnezei "se închină Lui" (Psalm 97:7 - 9).

Folosirea pentru Iahve a substantivului comun plural "dumnezei" (Elohim", pluralul de la "El"/"Eloha", vechea zeitate canaaneană), este un vestigiu al multitudinii de zei/divinități pe care acesta le-a înlocuit în cursul redactării V.T. și al statornicirii ideii monoteiste. În perioada monarhică, sub Solomon, o demonstrează istoria/arheologia, erau divinizați de către evrei mai mulți dumnezei, ca Baal, Așera, Milkon, Kemos, etc.). Începând cu secolul VIII î.e.n. tendința de trecere de la monolatrie spre monoteism intransigent are loc la început în regatul din nord (începând cu Amos). Regăsim descrisă această perioada în Cărțile Regilor. Însă zeița Așera, soția lui Yahve, continuă să domnească în templul de la Ierusalim (avea acolo o statuie) ca și în casele evreilor. Sub Iosia de abia, în sec. al VII .lea î.e.n., aceasta este "alungată" din templu, însă va rămâne încă o lungă perioadă în căminele private ale evreilor, așa cum o atestă descoperirile arheoogice. Prin secolul IX î.e.n., sub Achab, aceasta avea încă dreptul, ca și Iahve, la 400 de "profeți" care să îi servească în templul special dedicat din Samaria. Această zeitate era împrumutată de evrei de la popoarele care i-au dominat prin cultura lor mai avansată, ea fiind echivalentă lui Iștar din Babilon și Astart din Fenicia. Au fost descoperite de-a lungul timpului mai multe inscripții de genul "Iahve și a sa Așera" sau "Baal și a sa Așera",dezvăluind, cum ne așteptam (evreii erau triburi seminomade de păstori), caracterul lor la un anumit moment de zei ai vegetației (ai fertilității). De abia după contactul evreilor în robie cu babilonienii, Iahve (re-)devine, încet-încet, un zeu creator, după modelul babilonian. În ciuda eforturilor pioase și anti-idolatre ale lui Iosia, Egiptul cucerește totuși regatul, ravagiile ulterioare ale campaniilor babiloniene nefăcând decât să zdrobească și mai tare speranța evreilor în iertare și sprijin din partea zeității lor tribale. În această lungă și grea încercare prin care va trece poporul evreu se forjează monoteismul așa cum îl cunoaștem azi: pradă incomprehensiunii și fricii că există totuși alți zei mai puternici decât al lor biet Iahve, acest etern "loz" necâștigător pe care au mizat cu obstinență, poporul părăsește credința în zeul tribal propriu și basculează înspre adularea zeilor învingătorilor, adoptând astfel forme de politeism radical; poporul este supus totuși de către elite în timpul exilului babilonian la mari presiuni întru acceptarea definitivă a ideii că nu există decât un singur zeu, idee inserată în retușata carte a lui Isaia (vezi Biblia devoalată de Israel Finkelstein). Dr. Mark Smith, profesorul de teologie la Universitatea Saint Joseph, profesor de studii biblice și ale Orientului Apropiat, profesor asociat al Asociației biblice catolice de pe lângă Institutul biblic pontifical de la Roma, explică în "Istoria timpurie a lui Dumnezeu" cum dezastrul militar, politic și social al statului evreu, dezorientarea și disperarea evreilor odată cu înfrângerea, cucerirea și deportarea lor, va duce la părăsirea modelului canaanean de "consiliu/adunare de zei reciproc-egali", pentru a îmbrățișa o "dictatură cerească", imagine în oglindă a noilor dezechilibre pământești, idee care cu timpul va evolua în monoteismul pur și dur pe care îl cunoaștem azi:

"Atât timp cât Israelul era, din perspectivă proprie, pe picior de egalitate cu națiunile înconjurătoare, avea sens o viziune religioasă în care zeul israeliților era și el pe picior de egalitate cu ceilalți zei-patroni ai celorlalte națiuni, însă odată cu cucerirea neo-asiriană a regatului nordic în 722 î.e.n., percepția începe să se schimbe, premiza din spatele acestei viziuni despre lume care susține că fiecare națiune este tot atât de puternică pe cât de puternic este zeul său patron, pălind încet-încet. Logica spunea că dacă asirienii erau atât de puternici, tot așa era și zeul lor patron și invers, dacă Israelul (și mai târziu Iuda în 586 i.e.n.) poate fi cucerit, asta înseamnă că zeul lui poate cu greu să fie tot atât de puternic pe cât se credea înainte. Astfel apare din necesitate de-corelarea puterii cerești de cea pământească, de acum chiar dacă Asiria și mai apoi Babilonul vor fi atât de puternici, gândirea monoteistă explicând că în ciuda slăbicunii sale, zeul Iahve nu era totuși slab. Pe măsură ce sorții Israelului deveneau mai vitregi, iar cei babilonieni surîdeau, noul monoteism explica că Iahve era șeful divinităților, zeii Mesopotamiei fiind niște nimicuri. Asiria nu a învins deci din cauza puterii zeilor lor, ci datorită voinței lui Iahve, care voia să-și pedepsească și purifice "poporul ales".

Consecințele imperiilor pământești au impus astfel un model al monarhiei cerești. Antropologi dar și renumiți istorici ai religiilor se alătură și ei istoricilor pentru a susține această explicație, ei văzând în "recuperarea" de către evrei a zeului lor creator Iahve, semnul clasic al ultimului recurs pe care o populație sedentarizată, agricolă, îl face în perioade de răstriște întru mântuirea sa: după "epuizarea" fără succes a tuturor zeităților specifice populației sedentare (zei ai fecundității), se invocă uitatul zeu creator, retras între timp în ceruri, "obosit" fiind de efortul Creației. Astfel, Mircea Eliade ("Sacrul și profanul", Ed. Humanitas, 1992, capitolul "zeul îndepărtat", pag. 112 și "experiența religioasă a Vieții, pag. 116) spune:

Zeul îndepărtat "Istoria Ființelor supreme de structură cerească are o importanță capitală pentru cel care vrea să înțeleagă istoria religioasă a umanității în ansamblul ei. Nu intenționăm să o scriem aici, în câteva pagini. Trebuie să evocăm însă un fapt care ni se pare esențial, și anume că ființele supreme de structură cerească tind să dispară din cult, "îndepărtându-se" de oameni și retrăgându-se în Cer, unde devin dei otiosi (zei obosiți). Acești zei, după ce au creat Cosmosul, viața și omul, resimt, se spune, un fel de oboseală, ca și cum uriașa lucrare a Creației le-ar fi epuizat resursele. Se retrag deci în cer, lăsându-l pe pământ pe fiul lor, ori un demiurg, pentru a termina sau a desăvârși Creația. Treptat, alte figuri divine le iau locul: Strămoșii mitici, Zeițele-Mame, Zeii fecundatori, etc. Zeul Furtunii își mai păstrează încă structura cerească, dar nu mai este o ființă supremă creatoare, ci doar un Fecundator al pământului și uneori un simplu ajutor al Pământului-Mamă. Ființa supremă de structură cerească nu-și mai păstrează locul preponderent decât la popoarele de păstori, căpătând o situație unică în religiile cu tendință monoteistă (Ahura-Mazda) sau monoteiste (Iahve, Allah).

Experiența religioasă a Vieții "Îndepărtarea divină" oglindește de fapt interesul crescând al omului față de propriile sale descoperiri religioase, culturale sau economice. Prin interesul arătat hierofaniilor vieții, descoperirii caracterului sacru al fecundității și prin faptul că se simte atras de experiențe religioase mai "concrete" (mai carnale, chiar orgiastice), omul "primitiv" se îndepărtează de zeul ceresc și transcendent. Descoperirea agriculturii duce la o schimbare radicală nu numai a economiei omului primitiv, ci înainte de toate a "economiei sacrului". Intră în joc alte forțe religioase: sexualitatea, fecunditatea, mitologia femeii și a pământului, etc. Experiența religioasă devine mai concretă, mai intim legată de Viață. Marile Zeițe-Mame și Zeii cei puternici sau duhurile fecundității sunt mult mai "dinamici" și mai accesibili pentru oameni decât Zeul creator. Dar, cum am văzut, în caz de nenorocire extremă, după ce s-a încercat zadarnic totul și cu deosebire atunci când nenorocirea vine din Cer - secetă, furtună, epidemii - oamenii se întorc spre Ființa supremă și îi adresează umil rugăciuni. Această atitudine nu se întâlnește doar la populațiile primitive: De fiecare dată când vechii evrei traversau o perioadă de pace și de prosperitate economică relativă, ei se îndepărtau de Iahve și se apropiau de zeii Baal și Astarte ai vecinilor lor. Numai catastrofele istorice îi obligau să se întoarcă spre Iahve: "Iar atunci au strigat iarăși către Domnul și s-au tânguit: Am păcătuit, căci am părăsit pe Domnul și am slujit Baalilor și Astartelor; izbăvește-ne acum din mâna vrăjmașilor nostri, și-ți vom sluji ție!" (I Samuel, 12, 10). Evreii se întorceau către Iahve atunci când asupra lor se abăteau catastrofele istorice și atunci când pericolul aneantizării sub semnul Istoriei era iminent. Primitivii își aminteau de ființele lor supreme în cazul unor catastrofe cosmice. Dar sensul acestei întoarceri către Zeul ceresc este însă același și la unii și la alții: într-o situație deosebit de critică, atunci când însăși existența colectivității este în joc, sunt abandonate divinitățile care asigură și exaltă Viața în vremuri normale, pentru a-l regăsi pe Zeul suprem. Există aici, dar numai în aparență, un mare paradox: divinitățile care au înlocuit la popoarele primitive zeii de structură cerească, erau, precum Baal și Astarte la evrei, divinități ale fecundității, ale opulenței, ale plenitudinii vitale, adică divinități care exaltau și amplificau Viața, atât cea cosmică - vegetația, agricultura, turme (animalele) - cât și cea omenească. Aceste divinități erau în aparență viguroase, puternice. Actualitatea lor religioasă se explică tocmai prin forța lor, prin rezervele lor vitale nelimitate, prin fecunditatea lor. Cu toate acestea, adoratorii lor, atât primitivii cât și evreii, aveau sentimentul că nici Marile Zeițe și nici zeii agrari nu-i puteau salva, nu le puteau asigura existența în momente cu adevărat grele. Acești zeii și zeițe nu puteau decât să reproducă Viața și s-o sporească; mai mult încă, nu puteau îndeplini această funcție decât în vremuri "normale"; deși stăpâneau în chip desăvârșit ritmurile cosmice, aceste divinități se dovedeau neputincioase în a salva Cosmosul ori societatea omenească într-un moment de criză (criza "istorică" la evrei). Numeroasele divinități care au înlocuit Ființele supreme au acumulat puterile cele mai concrete și mai strălucitoare, puterile Vieții. Dar tocmai din această pricină s-au "specializat" în procreare, dar au pierdut puterile mai "subtile", mai "nobile", mai "spirituale", ale Zeilor creatori. Descoperind sacralitatea Vieții, omul s-a lasat purtat de propria sa descoperire: s-a abandonat hierofaniilor vitale și s-a îndepărtat de sacralitatea ce transcende nevoile sale imediate și zilnice."

Dacă studiul Vechiului Testament s-a dovedit atât de fructuos, acest fapt n-a făcut decât să deschidă apetitul pentru studiul istoric al evenimentelor descrise de către Noul Testament. Astfel a început studiul științific al acestuia. S-a pus astfel problema istoricității personajului principal al Scripturilor (Iisus Hristos), în același timp căutându-se și originea, istoria acestor cărți care ne relatează cum un zeu s-a făcut om pentru a suferi și astfel prelua prin aceasta păcatele lumii. Nu a putut fi dovedită existența zeului creștin, așa cum știința nu posedă dovezi despre existența niciunui alt zeu. Dimpotrivă, studiul Noului Testament și al perioadei istorice în care dramatis persona ale acestuia se pretinde a fi trăit și acționat, arată mai degrabă caracterul banal al credinței despre el: există o lungă și variată tradiție despre zei, semizei sau eroi legendari care sunt uciși și mai apoi învie. Există o amplă tradiție despre zei, semizei sau eroi legendari născuți din fecioară sau care sunt rodul unui zeu și al unei femei, cum există precedență și în ce privește ideea de prunc scăpat miraculos de la un infanticid provocat de un puternic leader. În perioada în care se pretinde că Iisus a trăit și predicat, abundau pretențiile de minuni și vindecări. În acea lume, împărații sau înțelepții făceau minuni. Unele dintre minunile pe care Biblia le atribuie lui Iisus fuseseră anterior atribuite unor zei păgâni, unor împărați sau unor înțelepți ai Antichității. Tot de natura banală d.p.d.v. mitologic ține și data de naștere fixată la 25 decembrie, precum și anumite sintagme simbolice de genul "Mielul" sau "Salvatorul". Însăși noțiunea de evanghelie este un împrumut păgân. Pentru știință, creștinismul nu este decât o religie nici mai adevărată nici mai falsă decât altele. Teza divinității lui Iisus Hristos susținută de religia creștină nu este acceptată în știință.

Dimpotrivă, istoria religiei vorbește referindu-se la Iisus mai degrabă despre un om, și încă unul despre care știm extrem de puține. Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu vorbesc despre Iisus Hristos astfel în al lor Dicționar al religiilor (Humanitas, 1993, p. 100) : "Este de netăgăduit că Iisus îl numea pe Dumnezeu cu termenul familiar de Abba (tată), dar ne putem îndoi că sentimentul său filial era acela pe care i l-au atribuit generațiile următoare sub influența unui platonicism căruia nu-i era străină ideea că lumea arhetipurilor să se fi întrupat într-o ființă umană. Evangheliile sinoptice atribuie adeseori lui Iisus titlul de Fiu al Omului (folosit de profetul Daniel), căruia din nefericire nu i se poate preciza semnificația contextuală (în idiomul aramaic el înseamnă simplu "omul"). […] Nu pare totuși să-și fi proclamat vreodată deschis identitatea sa de mesia. Personaj enigmatic, el moare pe cruce și discipolii săi afirmă că a înviat după trei zile și că a rămas printre ei vreme de 40 de zile. Dar în perioada când creștinismul nu apărea decât ca o sectă evreiască, secte precum cea a ebioniților îl socoteau pe Iisus profet și nu credeau în învierea lui. Apostolul Pavel este acela care pune învierea în centrul mesajului creștin."

Noul Testament are o istorie cât se poate de prozaică și tipică pentru astfel de documente. Relatările despre Iisus au existat pentru cel puțin o generație sub formă orală (tradiția orală), ele fiind mai apoi fixate în scris sub forma numeroaselor evanghelii care au existat inițial. Cu timpul, la mai bine de 5 generații de la moartea presonajului principal al evangheliilor, a fost întocmit pentru prima dată un Canon care seamănă, în linii mari, cu acela pe care marile denominațiuni creștine îl au azi, e vorba despre Canonul Sfântului Irineu. Înaintea acestuia însă, mai exact cu mai bine de o generație înainte, alți creștini pe care Irineu îi va numi "eretici", făcuseră și ei selecția lor de cărți despre Iisus care erau considerate ca fiind indispensabile, e vorba despre colecția lui Marcion din Sinope (Wescott vorbește despre colecția lui Marcion în lucrarea sa "Despre Noul Testament", ca fiind "prima colecție a cărților Noului Testament". În ce privește conținutul, Noul Testament prezintă o serie de contradicții între relatările paralele ale diverselor lui cărți, iar o serie de afirmații cu conținut istoric sunt infirmate de către istorie.

În plus, viziunea care se degajă din el suferă de defecte morale majore din perspectivă modernă umanistă. Astfel, ideea de vină moștenită, ca și efect al păcatului originar de care protagoniștii mitului Facerii s-au făcut vinovați, idee care însă revine în Biblie și cu alte motivații, este un defect moral important. Ideea de chin eterneste injustă și în plus ea distruge practic fundamentul moralei însăși, în măsura în care aceasta se bazează pe sentimentul de empatie. Ori dacă e să acceptăm viziunea tradițională a creștinismului care zice că păcătoșii sunt trimiși pe vecie în Iad pentru a fi torturați, iar virtuoșii vor merge în Rai pentru o fericită viață veșnică, asta duce la excluderea sentimentul empatiei, căci pretinde că o ființă umană poate răbda să trăiască fericit o eternitate în Rai, știind că semenii lui, potențial chiar rudele lui sunt torturate pe vecie în Iad.

În perioada creștinismului timpuriu diferite comunități utilizau diverse evanghelii (ca și alt texte sacre despre Iisus), fiecare dintre acestea fiind mai mult sau mai puțin diferită de acelea care astăzi fac parte din Canon. Viziunea degajată de acest evantai larg de evanghelii mergea de la gnosticism (gnosticismul veacului II și III este prima filozofie creștină[26]) până la ceea ce azi numim, în sens larg, ortodoxie creștină. Exista deci o problemă de coerență programatică și teologică. De la un moment dat încolo, această diversitate a fost percepută de către o parte a creștinilor ca fiind o slăbiciune pentru noua religie, drept pentru care s-a încercat armonizarea sau uniformizarea punctelor de vedere. Nu trebuie uitat contextul istoric în care acest proces a avut loc, anume o confruntare pe de-o parte cu iudaismul (creștinismul a fost inițial o sectă a iudaismului; cu Pavel, creștinismul se transformă dintr-o erezie evreiască într-o religie universală)[27]), pe de altă parte o confruntare cu lumea greco-romană politeistă, sincretică și marcată de raționalismul filozofiei grecești. Acest proces de formulare a unei singure voci (istoricii ne spun că creștinismul timpuriu a fost mai divers chiar decât cel de azi, așa cum e el divizat în sutele lui de biserici, secte și denominațiuni[28]) pentru noua credință a fost lent și anevoios, și în plus marcat de intoleranță religioasă. Creștinii se acuzau reciproc de erezie, "erezia" fiind întotdeuna acea opinia teologică a celuilalt și cu care nu ești de acord. [29]

Toate elementele acestor teologii în conflict erau simple chestiuni de credință, drept pentru care învingătorii au prevalat prin simpla putere de convingere retorică, teroare sau violență fizică, căci nici una dintre aripile în dispută nu putea demonstra că are dreptate bazându-se pe logică sau dovezi faptice, istorice (se cunoaște foarte bine că din partizant religios sau pur și simplu din necesitatea politică și pragmatică de a păstra ordinea, împărații impuneau prin forța brută opinia unei tabere în dispută; așa a procedat de exemplu împăratul Marcian la Sinodul ecumenic de la Calcedon (451 e.n.), când a impus cu forța armată dogma unității de persoană a lui Iisus dar a dualității sale de natură (umană și divină); la primul Sinod ecumenic, anume cel de la Niceea din 325 e.n. (când s-a adoptat Crezul în vigoare și azi), împăratul Constantin a fost acela care "a prezidat adunarea și tot el a fost acela care a spus ce trebuie să fie votat la acest sinod, și tot împăratul a fost cel care a hotărât ce poziție trebuie luată de către sinodali față de această învățătură." (Constantin Dupu, O istorie a bisericii creștine, Vol. 1, Ed. Metanoia, 1993, p. 72); dar implicarea arbitrară a împăraților depășește cazuistica acestor 2 exemple sus-citate, pentru mai multe informații vezi nota[30]), Canonul însuși fiind o mărturie peste vreme a acestor lupte intestine și a coalițiilor și compromisurilor făcute între diversele tendințe, prin existența în componența lui a 4 evanghelii pentru a descrie mesajul și viața unui singur personaj (Oscar Culmann vorbește astfel despre problema de ordin teologic provocată de pluralitatea mărturiei[31]). În această luptă intestină, aripa ortodoxă a prevalat asupra celei gnostice. Cei care credeau în versiunea gnosticădespre natura și rolul lui Iisus au suportat rigorile intoleranței aripii creștine prevalente, care a reușit să creeze rapid o ierarhie eficientă: cei care credeau versiunea gnostică a creștinismului au devenit pasibili de pedeapsa cu moartea; cărțile acestora au fost distruse, cultul interzis. Marcion, primul teolog biblist al istoriei[32], considera că Noul Testament și Vechiul Testament nu pot fi opera unuia și aceluiași Dumnezeu, în măsura în care acest Dumnezeu al V.T . este atât de crud, agresiv și nedrept. Alți teologi creștini au considerat că Vechiul Testament nu poate fi abandonat, așa cum spera Marcion, întrucât cu el se justifică multe afirmații dogmatice în legătura cu personajul principal al Noului Testament. Însă acest fapt a prilejuit apariția unei puzderii de probleme, de unde divergențele dintre creștinii începutului: Astfel pe problema teologică (a esenței lui Dumnezeu) se confruntă Atanasie și Arie, pe problema hristologică (a naturii lui Iisus) se confruntă Nestor și Chiril, iar pe problema antropologică (a naturii omului) se confruntă Augustin și Pelagie. În chestiunea naturii lui Iisus se mai confruntă o hristologie săracă (Petru, Teofil din Alexandria, ebioniții, Pavel din Samosata, curentul iudeizant, forme de adopționism) cu o hristologie bogată (Origen, Ignațiu, Tatian, subliniază dumnezeirea lui Iisus). Din aceste confruntări au biruit partizanii a trei dogme : a trinității, a dublei naturi a lui Iisus și a păcatului originar și a grației divine.[33]Figurile care au marcat această etapă de formare a creștinismului la nivel dogmatic sunt descrise de către istorici ca fiind extrem de violente. Sfântul Ieronim (traducătorul Bibliei (Vulgata) în latină), de ex., este definit de Eliade/Culianu ca fiind "deosebit de agresiv".[34] Despre un alt teolog al epocii, anume Sfântul Augustin, aceiași autori spun că acesta nu va ezita să uzeze de toate mijloacele pentru a-și înfrânge advesarii pe care îi va zdrobi literalmente, folosind fără scrupule forța statului împotriva lor. La problema legată de natura lui Hristos și a dumnezeului creștin și care a provocat cele mai mari dispute intestine, ortodocșii au formulat dogma Sfintei Treimi, și în legătură cu aceasta din urmă Mircea Florian spune[35]: "Dintre toate dogmele creștine, dogma treimii era capitală și de aceea a dat naștere la ereziile și schismele cele mai mari; ortodocșii și schismaticii se sfâșiau între ei ca fiarele."

Una dintre primele constatări ale analizei raționale a Noului Testament este că, precum și Vechiul Testament, el conține contradicții. Fapt acceptat azi nu numai de oamenii de știință, ci chiar și de către teologi și persoane credincioase. Autorul lucrării Noul Testament apărut în România la editura Humanitas în 1993, un teolog protestant francez căruia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a decernat Crucea Patriarhatului român, amintește o serie de astfel de contradicții. La pagina 30 și 31, de ex. amintește faptul că în diverse evanghelii misiunea lui Iisus are o durată diferită, copilăria lui Iisus este povestită în mod diferit la Matei și la Luca, aparițiile lui Iisus după înviere sunt situate de Luca în Iudeea și de Matei în Galileea. Există însă divergențe nu numai între cele 4 evanghelii ale Bibliei, ci chiar și în interiorul aceleiași evanghelii (Cullmann, p. 32: "În plus, divergențele de detaliu există din abundență chiar în interiorul acestor texte paralele."). Există chiar și contradicții amuzante, cum e de exemplu aceea din Marcu (cap.16), care ne relatează o întâmplare despre care nu trebuia să știe, dacă-l e să-l luăm în serios; cu cuvintele lui J. D. Crossan: "Un fel de înger le spune femeilor că Iisus a înviat, ordonându-le să meargă să anunțe apostolii. Biblia ne spune că femeile n-au spus nimănui nimic. Ăsta este un final extraordinar. Extraordinar nu pentru din cauza mormântului gol, ci din cauză că ne mirăm de unde știe Marcu povestea dacă femeile n-au spsus "nimănui nimic"."[36]

Nota 30: E o iluzie să ne închipuim când ne referim la Sinoadele ecumenice că în aceste adunări o sută sau două de distinși domni se așezau calm să discute sobru și cu demnitate acele probleme propuse lor spre limpezire. Din contră, mulți dintre episcopi erau niște turbulenți însoțiți de gloate de sprijinitori huliganici, care pândeau cel mai mic motiv ca să-și poată schilodii și ucide oponenții. Cele mai șocante scene care pot fi văzute azi în viața politică contemporană, nu sunt nimic în comparație cu ce ne spune istoria că era obișnuitul în aceste Sinoade creștine. Dr. Phillip Schaff, în a sa "Istorie a bisericii creștine" (Vol. 3, cap. 5, http://www.ccel.org/s/schaff/history/3_ch05.htm ) spune: "Alături de talent, cunoaștere și virtute se aduna acolo la Sinoade și ignoranța, intriga, patimile părtinirii ce erau deja aprinse la toate părțile în dispută de lungile controverse anterioare, și care acum se întâlneau și se asezau pe poziții de luptă ca niște armate ostile gata de luptă deschisă." Protopopul (Vicarul Catedralei Sfântul Pavel din Londra) Henry Hart Milman, renumitul istoric adaugă (Istoria creștinătății latine, citare din Istoria lui Schaff, Vol. 3, cap. 9, http://www.ccel.org/s/schaff/history/3_ch09.htm) și el: "Ar fi fost de așteptat ca creștinismul să nu apară în nici o altă ipostază într-o mai mare majestuozitate impunătoare decât la Sinoadele ecumenice, întruniri care se presupune că strâng din toate colțurile lumii cei mai eminenți prelați și cei mai distinși clerici; că o pioșenie elevată și senină va fi guvernat lucrările acestor adunări și că o profundă și imparțială cercetare va fi epuizat orice subiect în dezbatere; că patimile omenești și interesele meschine vor fi stat rușinate și umile în fața măreței adunări; că simplu, simțul propriei lor demnității sau macar dorința de a lăsa fraților lor întru credință o bună impresie prin solemnitatea și seriozitatea credinței lor, va fi exclus absolut toate excesele de comportament și limbaj. Istoria ne arata însă melancolic exact inversul: Nicăieri nu este creștinismul mai puțin atractiv, și dacă ținem seama de tonul și caracterul obișnuit al lucrărilor, mai lipsit de autoritate decât în Sinoadele ecumenice ale bisericii. În general acestea se prezintă sub forma unei ciocnirii feroce a două facțiuni rivale, din care nici una nu cedează dar care amândouă mărturisesc împotriva propriei convingeri și credințe. Intriga, nedreptatea, violența, liberul arbitru, decizia impusă dar nu consimțită, hotărârile luate cu forța, acea forță a unei majorități turbulente și zgomotoase, deciziile luate pe baza ovațiilor sălbatice mai degrabă decât pe baza cercetării sobre, demisiile de la bunul simț și comportamentul civilizat, scad onoarea și neaga rațiunea de a fi a cel puțin ultimelor Sinoade. [...] jubilări și veselie la blestemarea în chinurile Iadului a adversarului umilit, degenerarea și decăderea este rapidă începând cu Sinodul ecumenic de la Niceea la cel de la Efes, unde fiecare tabară a venit hotărâtă să folosească orice mijloace pentru a-și strivi adversarul, mergând de la precipitarea lucrărilor până la manevre în culise, de la influența ocultă până la mită și șantaj; a fost prezentă acolo încurajarea violenței (dacă nu apelul deschis la violență) mulțimii pentru influențarea deciziilor întrunirii; fiecare avea propria gloată de prostime violentă adusă de acasă pentru a-și sprijini punctul de vedere; și nici unul nu se dădea înapoi de la nici un mijloc pentru a obține împlinirea anatemelor și blestemelor lor către ceilalți, prin instigarea persecuției funestei stăpâniri a vremii." Sfântul Părinte Grigorie din Nazianz vorbește de ei ca "adunări de cocori și gâște" (Schaff, Vol. 3, cap. 5). Dezgustat din cale afară, el a refuzat să aibă de a face cu ei, spunând: "Ca să spun adevărul, înclin să mă feresc de orice adunare a episcopilor, pentru că până acum n-am văzut niciodată vreun Sinod care să se sfârșească cu bine sau care să alunge relele în loc să le crească. Pentru că la aceste întruniri (și nu cred că mă exprim prea aspru aici) arțăgoșenia de nedescris și ambitiile prevalează [...] de aceea m-am retras și mi-am gasit liniștea sufletească în singurătate." (Schaff, Vol. 3, cap. 5). Al treilea Sinod Ecumenic al Bisericii, care s-a tinut la Efes în 431 e.n., a fost marcat de "intriga infamă, nemiloasa sete de acuzare și violența brută. Ambele facțiuni au venit cu escorte înarmate, ca și cum s-ar fi dus la război, fiind urmate de gloate mari de plebe ignorantă, sclavi și matrozi, drojdia Constantinopolului, țărănime, hoarde de femei, toți gata de violență și dezordini; orașul era patrulat de trupe, iar Nestor și Ioan din Antiohia aveau gărzi de corp înarmate pentru a fi protejați de violenta tabără a lui Chiril" (Schaff). "Cele doua tabere s-au luptat în stradă și mult sânge a curs. La citirea Hotărârii imperiale se produse o așa răzmeriță încât episcopii rivali au fost arestați" (Schaff). "S-a făcut imediat un efort de a se organiza un Sinod în Constantinopol, dar atât de mare a fost frica de revoltă, încât a trebuit să fie amânat și transferat la districtele suburbane de peste Bosfor." (Schaff) În august 449 e.n. s-a întrunit la Efes un Sinod care ocupă un loc notoriu în scandalurile istoriei bisericii și care de la fraudă și violența cu care s-a tranșat și din caracterul odios al lucrărilor lui a fost numit "Sinodul Tâlharilor". A fost prezidat de Dioscor cu violența brută (Schaff) sub protecția soldaților. Frica de mutilare a fost așa de mare încât Flavian și susținătorii lui care constituiau o facțiune cu greu au scos două vorbe, în timp ce Teodoret a fost scos de-a dreptul de la lucrări. Un comunicat prezentat de Eusebiu a fost primit de către mulțime cu huiduieli și strigătele "Să-l ardem pe Eusebiu, să-l ardem de viu! Așa cum el L-a tăiat pe Hristos în două, așa să-l tăiem și noi pe el în două!" (Schaff). Trei delegați ai Romei au fost așa de înspăimântați, încât nu au avut curajul să citească o Epistolă din partea lui Leon (Schaff). Subiectul Canonului nu a fost, bineînțeles, singurul subiect discutat în Sinoadele ecumenice. In realitate multe Sinoade nici nu au abordat problema canonică. Dioscor și tabara lui voiau ca Flavian și prietenii săi să semneze o mărturisire cum că Hristos nu are decât o singură natură. Flavian a refuzat asta. La un semnal dat, ușile au fost izbite de perete și un număr de soldați alături de o gloată înarmată s-a năpustit înăuntru, iar episcopii înspăimântați ai taberei lui Flavian, sub ploaia de pumni și ghionți au fost forțați să semneze în timp ce erau împunși cu săbiile (Mosheim, Istoria bisericii, Vol. II). Acolo unde până atunci fuseseră două tabere, acum era nu numai o majoritate, ci chiar unanimitate (Milman). După semnarea hotărârii finale, Dioscor nu a mai putut să-și înfrâneze furia și îl lovi pe Flavian-învinsul (Milman). Încurajată de gestul său, o gloată de călugări s-a năpustit asupra nefericitului episcop al Ierusalimului, strigând "Omorâți-l, omorâți-l!" și-l bătură și călcară în picioare producându-i acestuia astfel de răni, că bietul muri curând după aceea (Milman, Schaff). Protopopul Milman face remarca semnificativă că acesta nu a fost ultimul Sinod ecumenic murdărit cu sânge. Alt Sinod care trebuia să se desfășoare la Niceea în 451 e.n. a fost atât de nestăpânit încât a trebuit să fie mutat la Calcedon, peste strâmtoarea Constantinopolului, de unde împăratul putea să-l supravegheze și să mențină ordinea cu trupele sale (Schaff). Astfel acesta este cunoscut ca "Sinodul de la Calcedon". Lucrările au fost permanent întrerupte de urlete și zarvă (Schaff), chiar mirenii simțindu-se obligați să amintească episcopilor de demnitatea lor clericală (Schaff). Phillip Schaff zice: "La Calcedon apariția renumitului scriitor și istoric Teodoret a provocat o scenă care aproape involuntar ne amintește de actualele încăierări ale călugărilor greci și romano-catolici la Sfântul Mormânt, încăierări care au loc în ciuda prezenței intimidante a poliției turce (otomane). Oponenții egipteni ai lui Teodoret au strigat din toți rărunchii "Jos cu el, acest învățător al lui Nestor!" Cei din tabara sa răspunseră cu egală violență: "Ne-au forțat la "Sinodul Tâlharilor" să semnăm sub ghionți și pumni, jos cu maniheiștii, dușmanii lui Flavius și dușmanii dreptei credințe! Jos cu ucigașul de Dioscor! Cine nu cunoaște faptele lui mârșave? Episcopii egipteni strigară: "Jos cu evreii, cu dușmanii lui Dumnezeu, și nu-i ziceți ăluia episcop!" La care episcopii din cealaltă tabară strigară din nou: "Afară cu răsculații și zurbagii, afară cu criminalii! Drept-credincioșii își au locul la Sinod!" Armata a trebuit să intervină din nou pentru a ține în frâu adunarea." (Schaff). La Sinodul ținut la Constantinopole în 785 e.n. soldații s-au năpustit în camera unde se ținea întrunirea și au alungat una dintre taberele de episcopi care nu voiau să semneze hotărârea celeilalte tabere (Milman); iar cel de-al doilea Sinod de la Niceea (787 e.n.), a denunțat acest Sinod de la Constantinopol ca fiind un "Sinod de nebuni și posedați" (Schaff).

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cre%C5%9Ftinismul_din_perspectiva_filozofiei_%C5%9Fi_%C5%9Ftiin%C5%A3ei
Acest text este disponibil sub licența Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiții identice ; termeni suplimentari se pot aplica. Vedeți Termenii de utilizare pentru detalii.
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Din erorile Sfintei Scripturi   Din erorile Sfintei Scripturi Icon_minitime

Sus In jos

Din erorile Sfintei Scripturi
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: SPIRITUALITATE ROMÂNEASCA-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente