EFORIE Senior
Numarul mesajelor : 127 Varsta : 64 Localisation : Bucuresti Reputatie : -1 Puncte : 5773 Data de inscriere : 09/08/2009
| Subiect: "Ca om simplu, n-aș vrea să am un proces în România Mier Ian 20, 2010 6:28 pm | |
| judecătoarea Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, face o analiză critică a sistemului juridic românesc. Se cred judecătorii atotputernici? Nu neapărat că se cred atotputernici, însă mulți cred că înțeleg greșit rolul pe care-l au. Toate acestea se trag din cauza lipsei experienței de viață.
În sistemul judiciar se mai fac evaluări ale judecătorilor? Judecătorii sunt obișnuiți cu evaluări mai mult formale decât reale. S-a realizat un proiect de evaluare fără ca judecătorii sau eva luatorii să fie pregătiți și s-a tot mers în cascadă. Rezultatul a fost că toată lumea este foarte bine pregătită, ceea ce nu este real. Un sistem perfect nu există. Dacă nu ai mijloace să vezi unde există vulnerabilități, nu poți să intervii.
Sunteți judecător de nouă ani. Ce notă ați da sistemului judiciar din România? Ca președinte al asociației, hai să spun între 6 și 7, optimist vorbind.
Care sunt cele mai mari probleme ale sistemului? Durata excesivă a procedurilor și practica neunitară, care generează un rezultat imprevizibil al procesului. Din perspectiva unui om simplu, eu, în România, nu aș vrea să am un proces. Din cauza haosului legislativ, toată lumea dă vina pe judecători, or, aceștia lucrează cu niște unelte. Cu o lege proastă, nu pot da o sentință dreaptă.
De ce nu v-ați judeca în România? Când te judeci, trebuie să-ți faci niște calcule: cât te costă, cât timp va dura procesul. La noi e destul de greu să ai o previziune. Dacă durează șapte ani și te mai ține încă șapte ani până îți execută hotârărea, nu mai are niciun rost.
Cu privire la urgentarea judecării dosarelor, ce ar trebui făcut? În primul rând, proceduri normale. E o aberație să trimiți sute de citații, doar în cazul unui singur dosar, și asta în secolul internetului și al mijloacelor de comunicare rapidă.
Nu toți au internet acasă. Da, dar sunt și alte metode. Sunt procese cu foarte multe părți implicate. La noi, fiecare parte e citată, un an, doi, cât durează procesul. Asta, chiar dacă unii au semnat de primire, deci au cunoștință de proces. Trebuie să fie și o cointeresare a celor care se judecă.
Și legat de practica neunitară și haosul legislativ? Niciuna dintre cele trei puteri ale statului nu-și exercită rolul așa cum ar trebui. Justiția a fost acuzată că a trecut dincolo de limitele sale. Guvernul, în loc să aplice legile, le face el. Un exces de zel extraordinar, ce duce la instabilitate. Parlamentul, în loc să facă legi, face jocuri. La un moment dat, chiar s-a apucat să se comporte ca o instanță de judecată.
“S-a demonetizat ideea de reformă în justiție”
Cum vedeți reforma în justiție? Mi-e greu să mai vorbesc despre reformă pentru că mi-e rușine. Putem vorbi, eventual, despre modernizare. S-a demonetizat în așa fel noțiunea de reformă, că nu mai înseamnă nimic. E, pur și simplu, un subiect de demagogie pentru politicieni. Ca să vorbești despre reformă, trebuie să știi de unde pleci, unde vrei să ajungi și prin ce mijloace. Ministerul Justiției nu are nicio strategie în ceea ce privește justiția.
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/883250/Ca-om-simplu-n-as-vrea-sa-am-un-proces-in-Romania/ | |
|